Boydan Boya Karadeniz 2009

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan the venturer Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 73
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 31,507
Ynt: Boydan Boya Karadeniz 2009

Manastırdaki Fresklerin resimlerini seçip koyuyorum. Umarım beğenirsiniz. Bazılarının görüntü kalitesi biraz bozuk. Flashlı çekim kesinlikle yasaktı ve sıkı bir denetim vardı.
Bununla başlıyorum. Gördüğünüz gibi üç katman var. Soluktan daha belirgin ve canlı rasimlerden oluşmuş. Amatörlükten uzmanlığa geçiş gayet iyi anlaşılıyor. Her bir katman üstünde çentikler kertikler var. Alçı daha iyi tutsun diye. Her bir katman farklı yüzyıllarda yapılmış ve boyaları kök boya. Tamamen bitkilerden elde edilmiş.
sdc10075proc30.jpg

sdc10054proc24.jpg

sdc10055proc17.jpg

Kimbilir neler anlatıyor bu Freskolar!
sdc10056proc25.jpg

sdc10058proc19.jpg

Hz. İsa çarmıhtan indirilmiş.
sdc10060proc21.jpg

Aslında bunların çevirilerinin yapılıp, bir katalog haline getirilip, ziyaretçilere dağıtılması gerek. Bizde nerede böyle Kültür Bakanlığı. Millet gelip burada ayin bile yapıyor yasak olmasına rağmen, benim gözüme bir tane bile güvenlik görevlisi takılmadı orada.
sdc10061proc22.jpg

Elimden geldiği, dilimin döndüğü kadarıyla freskleri anlatmaya çalışacağım.
Bu resimde alt sırada, sağ tarafta çelimsiz bir adam var. Havarilerin ve din adamlarının yanında kendini böyle zayıf, çelimsiz göstermesinin sebebi; kendini oraya yakıştıramaması. Günahkar ve acizliğinin adeta göstergesi. Peki kim bu adam? Freskleri çizenlerden birisi. O kadar da olacak... Kendini oraya koymuş.Fresk; Ortodoks konsülünü oluşturanları resmetmiş.
sdc10062proc23.jpg

Ortada İncil, Hz. İsa havarileriyle toplanmış.
sdc10063proc24.jpg

Sevindiğim tek birşey var. Sümela'ya en büyük zararı gelen turistler vermiş. Yazılan, kazınan ve çizilenlere baktığınızda görebiliyorsunuz bunu.
Ben 1880'li tarihlerde verilen tahribatları, yazılan isimleri gördüm. Adam tarih ad hepsini yazmış Yunanca, Rusça ağırlıklı olarak.
sdc10064proc26.jpg

Meryem Ana ve küçük İsa. Hemen üzerlerinde melekler uçuyor.

sdc10065proc27.jpg

Aziz ve havarilerinin hayatlarından kesitler.
sdc10066proc28.jpg

İçeriden çekilen resimler kendini belli ediyor. Dışarıdan süzülen ışığı bazen kullanabildim.
Resimlerde hacdan dönenlerin, Hz İsa'ya ziyaretlerin ve Yunus Peygamberin tasvirleri var.
sdc10067proc25.jpg

sdc10068proc26.jpg

sdc10069proc29.jpg

sdc10070proc30.jpg

sdc10071proc27.jpg

sdc10072proc31.jpg

sdc10073proc28.jpg

Dışarı çıkıp, son fotoğrafları çekip, ana manastırı en yakın nereden resimlerim diye etrafa bakındım.
sdc10078proc31.jpg

sdc10079proc32.jpg

sdc10082proc34.jpg

Biraz tehlikeyi göze alıp, yardan aşağı biraz inip, kayalıkların üstünden bunu çekebildim.
sdc10085proc33.jpg

Geri dönerken, bir patika görüyorum ve gidip bakmak istiyorum. sümela'nın alt tarafına doğru uzanan bir patika.
sdc10099proc37.jpg

Yukarı bakınca, şahane bir görüntü ile karşılaşıyorum
sdc10091proc35.jpg

Bir tane de faklı açıdan..Sanırım yeter. Gayet güzel de oldu:cat:
sdc10095proc38.jpg

Görmek istediğim bir şeyi daha görmüş oldum. Çok mutluydum ama keşke manastırın içini de görüp fotoğraflarını çekebilseydim. Geriye fazla birşey kalmamıştı. Rize'de, Ayder ve Huser Yaylaları'nda şöyle bir gezip, daha sonra da geri dönüş...
Sümela'dan son bir kare...
sdc10101proc39.jpg

DEVAMI GELECEK...

Etiketler

Sümela'dan iner inmez daha ilk girişte güzel bir cami görüyorum ve cuma namazını kılıp, Maçka'daki kamp alanına varıyorum. Kampı toparlayıp, Rize'ye doğru yola çıkıyorum.
Dün katedilen yol

Bugün düne göre daha yoğun geçiyor. Siz gözünüzün önünde canlandırın.
Saat 13.30 gibi Maçka'dan hareket ve sırasıyla Yomra, Araklı,Sürmene ve Rize'ye varış. Yol çok güzel, radar yok ve ben daha hiç ceza yemedim.
Mutlu bir şekilde kurallara uyarak, etrafa bakınarak gidiyorum. Bir sıkıntı yok. Amaç menzile varmak ve bol bol fotoğraf çekmek. Geriye anılar ve fotoğraflar kalıyor ne de olsa.
Sürmene'de kısa bir mola verip, siparişi verilen meşhur çakılarından bir tane alıyorum.
Eklemeyi unutmuşum. Sümela'da bu iki ağabey kemençenin hakkını veriyordu gerçekten. Ne söylediklerini anlamasam da, çaldıkları bayağı tempolu ve hoştu. Turistler bayılmıştı. Hatta resimde çalan, orada görevli. Hakkını helâl etsin. İzinsiz koydum resmini.
sdc10088proc35.jpg

Uzungöl yolundan
sdc10109proc40.jpg

sdc10108proc38.jpg

Uzungöl'e tırmanmak çok zevkliydi. Bol virajlı fakat yolu da güzel.
Bana tanıdık gelen sadece bu cami maalesef. Hani görmeye doyamadığımız, takvimleri ve posterleri süsleyen Uzungöl, maalesef yavaş yavaş bir beton yığını haline geliyor. Herkes pansiyon ve ev yapma telaşında. Çok yazık. Sadece göle komşu olan o şirin deresi ve camisine bakıp; hiçkimseyle konuşmadan gölün etrafında gezdim. Göl de kirlenmişti. Herhalde birkaç sene sonra Uzungöl'e bir de lunapark eklenir.
sdc10113proc44proc1.jpg

sdc10114proc45.jpg

Moralim çok bozulmuştu gerçekten. Ne olur sanki insanlar gelip kamp yapsa! Elektrik olmasa. Herkes, çoluğuyla çocuğuyla göl kenarında balık tutsa!
Takvim üzerindeki o güzelim Uzungöl'e bakmaya devam arkadaşlar.
İşte görüyorsunuz durum bu.
sdc10116proc46.jpg

Söylemeyi unuttum.Etrafından da devletyolunu geçiriyorlar. İnşaat tüm hızıyla devam ediyor.
sdc10110proc41.jpg

Uzungöl'den ayrılış ve Ayder'e yola çıkış.
Rize'ye varış. Şehrin içinde şöyle bir gezdikten sonra büfede atıştırma ve yola devam.
sdc10118proc48.jpg

Sırasıyla Çayeli, Pazar'a giriyorum. Pazar çıkışı benzincide depoyu fulledim ve meşhur Fırtına Vadisi'ne girdim. Bu da tıpkı Giresun Bektaş veya Kümbet, Maçka-Sümela veya Uzungöl gibi denizden içeri giren bir vadi.
Pazar çok sıcaktı fakat sağa daha tabeladan vadiye döner dönmez gerçekten soğuk bir rüzgar sizi karşılıyor. Adı bu yüzden Fırtına herhalde. Gezimin en kötü yağmuruna burada yakalanıyorum ve ıslaklık beni rüzgarla birlikte üşütüyor. Yol boyunca Fırtına Deresi akıyor ama dere demeye bin şahit ister. Rafting tesisi bile var.
Bir an önce Ayder'e varma telaşı. Fakat yolun bitmesini istemiyor insan. Sıcağa ve havaya güvenip, kot ile yola devam ettim. Kıyafetim uygun olsaydı, çok güzel resimler çekebilirdim.
Hoşdere ve Çamlıhemşin üzeri Ayder'e karanlık çökmek üzereyken varıyorum. Artık Kaçkar Milli Park sınırları içindeydim. Hedefe varmıştım. Geriye birkaç resim ve yaklaşık 1800-1900 km'lik sıkıcı bir geri dönüş kalmıştı.
İlk resimler
sdc10129proc39.jpg

Ne kadar heybetli akan bir su. Karanlık çökünce çok hoş bir manzara çıkmış!
sdc10131proc40.jpg

İlk iş kamp alanı. Kampçılar bir fırsat yapıyor. Pansiyonlar bir fırsat yapıyor. Etraf kalabalık. Pek kamp kurulacak yeri yok... Yukarı,doğaya çıkmak istemedim. Hava karardı ve sis çöktü. Hem de ne sis. Yazın ortasında kış sanki. Ayder'e girer girmez, hemen sağda yol üstünde Elif Pansiyon var. Tavsiye ederim. Hesaplı ve temiz. Sıcak suyu vardı. İhtiyaçları giderdikten sonra dinlenme.

Dün katettiğim yol

Sabah erkenden kalkıp, kahvaltı bile yapmadan, eşyaları yükleyip etrafı fotoğraflayıp, gidebilisem, biraz daha giderim bahanesiyle toparlanıp yola çıkıyorum. Ayder'i aşıp Huser yoluna girip biraz gittikten sonra, geri dönüyorum. Yol bayağı kötü ve yüklü motor beni yıpratıyor. Aşağı geri dönüp, dönüş yoluna koyuluyorum.
Ayder tüm güzelliği ile karşınızda. Tek Ayder mi? Değil tabi. Birbirine benziyor hepsi. Hepsi harika...
sdc10012proc1.jpg

resim414proc2.jpg

Her taraf su
sdc10005proc4.jpg

Sabah sabah böyle bir sis karşılıyor sizi yukarıda
sdc10009proc2.jpg

sdc10011proc4.jpg

Yayla merkezinden
sdc10014proc7.jpg

sdc10007proc7.jpg

sdc10002proc5.jpg

İşçilğin güzelliğine bir bakın
sdc10006proc4.jpg

sdc10012proc5.jpg

Bu ev yaylanın ilk evlerindenmiş. Yaklaşık 150 yıllık
sdc10004proc3.jpg

Ne kadar da sabırla işlenmiş herşey adeta!
sdc10005proc6.jpg

Bir resim daha
sdc10001proc2.jpg

DÖNÜŞ.........
Hiç istemesem de mecburdum. Gezi artık bitmişti. Görmek istediğimi görmüş, dilediğm yerde durup konaklamış, dilediğim kadar fotoğraf çekmiştim. amaç menzile varmaktı. Varmıştım, şimdi de geri dönüş vardı. Üzüle üzüle, yavaş yavaş dönmeye başlamıştım.
İlk yerleşim yeri Çamlıhemşin'de güzel bir çorbadan sonra non-stop yola devam etmeye karar verdim. aşağısı yine çok sıcaktı ve dönüş zor olacaktı. Hi bir yerde mola vermeden, sadece benzin almak için durdum. Huser'den çıkıp, Çankırı-Kurşunlu'da durdum. Toplamda 890 km yol almıştım ve bir rekordu benim için. Samsun'a kadar aynı yol. Oradan içeri girdim ve Çorum üzeri Çankırı'ya geçtim. GPS'in hesaplamasına göre, gece saat 1 gibi Tekirdağ'da olacaktım. Saat 10'da yola çıkmıştım. Gece gitmeyi göze almadım ve daha önce kaldığım Kurşunlu Termal Otel'de konaklamaya karar verdim.
10'da başladığım dönüş yoluna, 17.30'da otelde ara verdim.
Otel'in internet sayfası: http://www.kursunlutermal.com/iletisim.php
Tavsiye ederim. Kaplıcası, havuzları gerçekten iyidir ve dönüş yolunda bana çok iyi geldi.
Sabah yola çıkacaktım ama iki gün daha kalmaya karar verdim. Hatta ailemi de çağırdım.
İyice dinlenmiştim ama itiraf edeyim resimlere ertesi sabah bakınca, tekrar dönmek istedi canım.
Yoldan...
Giresun'dan çıkarken. Çekemediğim pozları dönerken ve hareket halinde çekiyorum.
sdc10023proc8.jpg

sdc10025proc9.jpg

Samsun'dan içeri girip,güneye Kızılırmak boyunca ilerliyorum. Ayrı bir doğa harikası da burada.
sdc10037proc12.jpg

Son resim. Zaten başka da çekmedim gibi. Sürekli yol yaptığım için hiç durmadım.
sdc10038proc1.jpg

SON SÖZ
Gezi raporumu sonlandırmış oldum böylelikle. Bayağı zamanınızı aldım. Umarım hoşunuza gitmiştir.
Kazasız belasız bitmişti yolculuk. Benim için çok büyük bir tecrübe ve bir o kadar da keyif olmuştu bu yol.
4000 kişiyi geçmiş sayfayı tıklama ve 100'ü aşkın yorum var. Hepinize çok teşekkür ederim.
Bir şeyler eklemek gerekirse; hepinize tavsiye ettiğim bir güzergâh. Eğer zaman ve diğer imkânlarınız varsa, mutlaka gidin görün diyorum. Bu yüzden raporumu detaylı yazmaya çalıştım. Özellikle gidiş yolunuz benim güzergâhım gibi olursa çok keyif alırsınız. Dönüş biraz daha hızlı olabilir.
Tekrar rapora ilgi ve alâka gösteren herkese teşekkür ederim.
Hepimize keyifli, kazasız belasız sürüşler.

gezin mükemmel olmuş. fotoları izlerken çok sevdiğim etaplardan biri olan karadeniz etabını birkez daha
sanalda dolaştım. teşekkür....
karadenizi tekrar gezmek istediğinde bizlerinde haberi olsun... aadem ...RİZE .İSTANBUL[attachment=1]

aadem34' Alıntı:
gezin mükemmel olmuş. fotoları izlerken çok sevdiğim etaplardan biri olan karadeniz etabını birkez daha
sanalda dolaştım. teşekkür....
karadenizi tekrar gezmek istediğinde bizlerinde haberi olsun... aadem ...RİZE .İSTANBUL[attachment=1]
İlginizden dolayı teşekkür ederim. Elbette birgün kısmetse yine; hatta farklı rotalardan gezeceğim. Haber veririm elbette.
Keyifli ve güvenli sürüşler.

güzel bir gezi yazısı olmuş, sizinle beraber bende motor sürdüm sanki :smiley:
ellerinize sağlık, paylaşım için çok teşekkürler

elinize ayağınıza yüreğinize sağlık harika bir gezi olmuş,paylaşım için teşekkürler

Merhaba süper bir gezi 2 ay evvel 4 kişi aynı sizin gittiğiniz yerlere gitim motorla fakat dönüşten bir bayan arkadaşımızı trafik kazasında kaybettik ismi GÖKÇEN ELBİ günlerce konuşuldu bilirsiniz belki karadenize veda ettim artık malesef,her yıl motorumla yalnız giderdim gürcistana kadar bu yıl 4 arkadaş çıktık bir ölüm yaşadıkbelki ben gürcistana devam ettim uzungölden onlarda dönüş yolunda kaza yaptılar ama genede gurup sürüşüne sıcak bakmıyorum,evet mahvettiler uzungölü ticarethane oldu pansiyonlar oteller dolu yazık çok yazık. :( bendeki motorda 650 f bmw idi.bayan arkadaşınkide aynısı idi. :-[

UFUKK' Alıntı:
Merhaba süper bir gezi 2 ay evvel 4 kişi aynı sizin gittiğiniz yerlere gitim motorla fakat dönüşten bir bayan arkadaşımızı trafik kazasında kaybettik ismi GÖKÇEN ELBİ günlerce konuşuldu bilirsiniz belki karadenize veda ettim artık malesef,her yıl motorumla yalnız giderdim gürcistana kadar bu yıl 4 arkadaş çıktık bir ölüm yaşadıkbelki ben gürcistana devam ettim uzungölden onlarda dönüş yolunda kaza yaptılar ama genede gurup sürüşüne sıcak bakmıyorum,evet mahvettiler uzungölü ticarethane oldu pansiyonlar oteller dolu yazık çok yazık. :( bendeki motorda 650 f bmw idi.bayan arkadaşınkide aynısı idi. :-[
İlgi ve alakanızdan dolayı teşekkür ederim. O vahim kazayı duydum fakat herkes farklı yorumlarda bulunuyordu dolayısıyla her kazadan sonra olduğu gibi tenkit ve nasihatler dinledim ben de. Uzun yolda motosiklet sürmek gerçekten çok büyük bir keyif ve bir o kadar da risk, özellikle grup sürüşleri bambaşka bir tecrübe. Maalesef İkarus Sendromu'na kapılan sadece pilotlar değil hepimiz...Biraz da kadere inanmak lazım eğer sürücüden kaynaklanan bir etken sözkonusu değilse.Acı bir olaydı.
Doğayı da tahrip ediyoruz her geçen gün, sizin de dediğiniz gibi; içler acısı bir durum vardı ve ben o gün derhal terketmiştim orayı. Neler hayal etmiştim, neler görmüştüm!
Hepimize keyifli güvenli sürüşler.
Saygılar.

Arkadaşımızı da anmış olduk böylece. Allah rahmet eylesin.
Lütfen herkes kurallara uysun! Amaç menzile varmak olsun!

gerçek ağızdan size bilgi vereyim biraz.gidiş ve geliş 2 şeritli yol,öndeki araç yavaş seyir ediyor önü açık olmasına rağmen 40 km arası,tek tek sollamaya çıkıyorlar ve şeritlerine giriyorlar buraya kadar normal,gökçen sollamaya çıkıyor fakat şeridine girmiyor hızı 120 ye kadar çıkıyor ve şeridine halen girmiyor,500 metre kadar uzakta olan tır duruyor,korna çalıyor canavar sirenini çalıyor diğer arkadaşlar ona yetişemiyor cc leri yetmiyor 650 f karşı ve acı son kafadan giriyor tır,a.tır,da hiç suç yok,zaten hemen bırakıyorlar garibi.motosiklettten inen arkadaşlar şunu anlatıyorlar bana,çarpma anındaboynu kırılıyor,ve iç kanama geçiriyor,çünkü içim çok yanıyor demiş sonrada dili ters dönmüş yoldada vefat etti,2000 km yol gittik her güzel yerde kaldık,uzungöl veda yerimizdi,ve ayrıldım.ilahi takdir bunun önüne geçilemezdi,vade orasıymış.zaten abisi imam pendikte,kaderi buraya kadarmış dedi bize,şimdi aynı gurubla giden bir arkadaşımızda hastanede yoğun bakımda ama düzeliyor,ben aynı zamanda motokolik,sitesinin kurucusuyum fakat gençlere bıraktım yaş 44 çünkü zaten sadece racing makinalar var motokolikte,ben bıraktım şimdi 650 f bmw honda cbf 250 bunlarlayım.işte arkadaşım hayat bize güzel imkanlar sunuyor SAĞLIK gerisi yalan. :smiley: ;) :D

UFUKK' Alıntı:
gerçek ağızdan size bilgi vereyim biraz.gidiş ve geliş 2 şeritli yol,öndeki araç yavaş seyir ediyor önü açık olmasına rağmen 40 km arası,tek tek sollamaya çıkıyorlar ve şeritlerine giriyorlar buraya kadar normal,gökçen sollamaya çıkıyor fakat şeridine girmiyor hızı 120 ye kadar çıkıyor ve şeridine halen girmiyor,500 metre kadar uzakta olan tır duruyor,korna çalıyor canavar sirenini çalıyor diğer arkadaşlar ona yetişemiyor cc leri yetmiyor 650 f karşı ve acı son kafadan giriyor tır,a.tır,da hiç suç yok,zaten hemen bırakıyorlar garibi.motosiklettten inen arkadaşlar şunu anlatıyorlar bana,çarpma anındaboynu kırılıyor,ve iç kanama geçiriyor,çünkü içim çok yanıyor demiş sonrada dili ters dönmüş yoldada vefat etti,2000 km yol gittik her güzel yerde kaldık,uzungöl veda yerimizdi,ve ayrıldım.ilahi takdir bunun önüne geçilemezdi,vade orasıymış.zaten abisi imam pendikte,kaderi buraya kadarmış dedi bize,şimdi aynı gurubla giden bir arkadaşımızda hastanede yoğun bakımda ama düzeliyor,ben aynı zamanda motokolik,sitesinin kurucusuyum fakat gençlere bıraktım yaş 44 çünkü zaten sadece racing makinalar var motokolikte,ben bıraktım şimdi 650 f bmw honda cbf 250 bunlarlayım.işte arkadaşım hayat bize güzel imkanlar sunuyor SAĞLIK gerisi yalan. :smiley: ;) :D
Duyduklarım da böyleydi. Bir araç, bir araç daha geçeyim derken olup bitti herşey herhalde. Başka birşey söylemek istemiyorum artık.
Tanıştığımıza memnun oldum. Buralara da beklerim, ne zaman isterseniz.
Bayramınız mübarek olsun.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,651
Kayıtlı Üye Sayımız
166,518
Kaydolan Son Üyemiz
panelhizmetleri123

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR