11.08.2018 (25. Gün)
Hopa - Sakarya
Sabah erkenden kalkıp, yola devam ettim. Giresun/Bulancak’ta akrabalarımız ziyaret ettikten sonra yine devam ettim. Gece saat 1:00 gibi gözlerim kapanmaya başlayınca, yol kenarında sabah ezanına kadar kestirdim. Ezandan sonra kalkıp yola devam ettim. Sabah saat 8:00 gibi nihayet eve ulaştım.
NOTLAR
Toplamda 25 gün, 5 ülke ve 14,500 km. yaptım. Toplamda yaktığım yakıtın ayrıntılı dökümü:
Genel Notlar:
Yola çıkmadan önce Triump Tiger Explorer 1200 model motosikletimi, o taraflarda problem olursa sıkıntı yaşayabilirim, ve de çok ağır olduğundan satıp, 2000 km.de 2016 model bir Afrika Twin aldım. 14,500 km. boyunca da sıkıntı yaşamadım. Lastikler şambrelli lastik olduğundan yanıma bir çift iç lastik aldım ve iki lastiği de Formulax ile doldurdum. En büyüm korkum olan lastik patlaması sorunum hiç olmadı. Olduysa da ben fark etmedim. Daha önceki yolculuklarımdan aldığım dersler sonucu motosikletimi ok fazla yüklemedim, her şeyden azar azar aldım. Forumlarda yazan bir dünya malzemeler var, onların çoğunu yanıma almadım. Herkes kendi ihtiyacını bilir, o yüzden motoru yüklerken abartmayın, yoksa o yükü sırtınızda taşır gibi yorulursunuz. Herhangi bir sorun yaşasanız bile en ücra yerlerde bile insan ile karşılaşabilirsiniz.
Ben bu rotayı yapmadan önce iki aya yakın plan yaptım, plan derken gideceğim rotadaki noktalardı. Çünkü plan yapsanız da asla plana uyamıyorsunuz. Bugün şu kadar km. yaparım, şuradan şuraya geçerim demeyin, çünkü asla olmuyor, haritada gördüğünüz yol, ya olmayabiliyor, ya da otoban sandığınız yollar patates tarlası çıkabiliyor. Ben uğrayacağım bütün noktaları Google Haritalarda kendime harita oluşturdum. (Bilmeyenler için nasıl yapılacağını aşağıda yazdım) Bu benim çok işime yaradı. Gittiğim yerdeki en yakın noktaya tıklayıp o yere yol tarifi alabiliyorum. Tabii bunun için mutlaka internetiniz olması lazım aksi taktirde Google Haritalardaki “yerlerim” sekmesine ulaşamayacaksınız. Tabii bununda çözümü var. Telefonunuza Maps.me adlı navigasyon yazılımını indirip, gideceğiniz ülkelerin offline haritalarını indirin. Aşağıda anlattığım gibi harita oluşturduktan sonra (bilgisayarda) Harita İsmi yazan yerin (değiştirmediyseniz adsız harita yazar) sağında üç nokta alt alta olan simgeye basıp “kml/kmz olarak aktar” seçeneğini tıklayıp bilgisayarınıza indirip, oradan da telefonunuza atın. Telefondan attığız dosyayı bulup maps.me yazılımı ile açmasını sağlayın.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
https://www.google.com/maps adresine girin.
Google hesabı ile giriş yapın
Soldaki menüye tıklayıp, “yerleriniz” sekmesine girin
En sağda “haritalar” bölümüne tıklayıp, en altta bulunan “harita oluşturun” linkine tıklayın
Arama bölümüne gitmek istediğiniz yerin ismini yazıp entere basın.
O yerin üzerine gelen imleçe tıklayıp “haritaya ekle” deyin.
Bu şekilde istediğiniz kadar nokta oluşturabilirsiniz.
Bu haritanız cep telefonunuzda yine aynı yerde haritalarım bölümüne otomatik olarak gelecektir.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Para konusunu ise bütün paramı dolara çevirdim. Toplamda 1500 dolar ile gittim, 600 dolarını geri getirdim. Buna yakıt ve kendi masraflarım dahil. Sadece vize masrafları hariç. Sizin yaşam koşulunuza göre değişiklik gösterebilir. Girdiğim her ülkede harcayacağım kadarını bozdurdum. Genelde sınır girişlerinde daha ucuza alıyorlar, ama öyle çok büyük farklar olmuyor.
Gürcistan Notlar :
(Bir Önceki Yaptığım Geziden Alıntıdır)
Gürcistan’a 15 TL karşılığında kimlikle giriş yapılabiliyor. Kimlik ile 90 gün, pasaport ile bir yıl kalabiliyorsunuz. Girişte mutlaka trafik sigortası yaptırın, minimum süre 15 gün o da 20 lari. 1 saatliğine bile girseniz mutlaka yaptırın.
Batum inanılmaz bir şehir, capcanlı ve hareketli ama diğer şehirlere göre biraz pahalı. Gürcistan Türkiye’den iki saat ileride, saat konusunda sıkıntı yaşamayın. Gürcistan geneli güvenli ben çoğu yerde çadır kurdum hiçbir problem yaşamadım. Gürcü halkı çok soğuk görünüyor ama dost canlısı insanlar. İnsanlarla iletişimde çok fazla sorun yaşamadım. Batum harici diğer şehirlerde biraz dil problemi yaşadım ama evrensel tarzanca ile konuşabildik.
Gürcü şoförleri çok problemli, çoğu kurallara uymuyor. Batum’u geçtiğiniz anda trafik diye bir şey kalmıyor, şehirler arası yol dedikleri gidişli gelişli yoldan ibaret bir yer. Kamyonlar ve araçlar üzerinize üzerinize gelebiliyor. O yüzden sürücülere dikkat etmekte fayda var. Türkiye’de durum aynı ama en azından ne yapacaklarını kestirebiliyoruz. Burada böyle bir şey mümkün değil.
Dikkat etmeniz gereken diğer en önemli şey ise hayvanlar, özelikle de inekler. Her virajın tam ortasında serinleyip, geviş getiren bir inekle karşılaşabilirisiniz. Gürcistan yaz aylarında sıcak olduğundan hayvanlar genelde gölgede serinlemeye çalışıyorlar. Gürcistan’da hayvancılık çok önemli olduğundan her yerde besi hayvanları var. Şehirler arası yol dedikleri yerde hayvanlar yolun ortasında boylu boyunca yatıyor olabilir. Köy ve kasaba yollarında ise domuz yavruları ve domuzlar çok büyük tehlike arz ediyor. Onlarda zırt pırt yoldan karşı karşıya geçebiliyorlar.
Gürcistan’da en beğendiğim yerlerin başında Kvemo Aranisi – Stepantsminda yolu oldu. Manzara harika, asfalt kalitesi pek iyi olmasa da güzeldi yine. Kvesheti’den itibaren yollar dağ yolu haline geliyor buralar daha da güzel. Burası zaten Rus asker yolu diye geçiyor. Stepantsminda’dan sonra yaklaşık 15 km. sonra zaten Rusya sınırı var. Bu yolda bu yüzden de çok fazla TIR var, yolda dar olduğundan bazen çok uzun kuyruklar olabiliyor. Buraya sadece bu yol ve Gergeti trinity Church denilen kilisenin olduğu tepeye gelmek için bile sürülür. Gürcistanda Görülmesi gereken yerler listesine eklenebilir.
Bir diğer güzel yer ise Mestia ve Ushguli. Burası Abhazya özerk bölgesinde kalan rakımı 2,000 ila 4,000 arasında değişen dağ köyleri bende çok güzel hatıralar bırakan bu köyler, Gürcistanda mutlaka görülmesi gereken yerler listesine eklenebilir. İki köy arası yol çok kötü olmasına karşın, ben geçerken çok kötü kısımlarda beton çalışması yapıldığını gördüm. Motosikletle gidilebilir yine de. Ushguli’den kestirme olsun diye gittiğim yolu çok fazla tavsiye edemeyeceğim, macera aramak isteyenler tercih edebilir, ama siz siz olun Lentekhi’ye geri dönün
Rusya Notlar :
Rusya uçak krizinden sonra vizeleri tekrar yürürlüğe koydu. Ben bu ülkeden geri döneceğim için çift girişli vize aldım. Bu da bana 220 dolara mal oldu. İlk Rusya vizem olmasına rağmen 29 günlük çift girişli vize verdiler. Ben Sakarya’da olduğum için vize işlemleri ile uğraşmamadan aracı ile hallettim. Sadece fotoğraf verdim, normalde otellerden voucher belgesi almadan vize işlermleri çok sıkıntı oluyor diye duydum, eğer kendiniz yapacaksanız booking üzerinden sanal kredi kartı ile ücretsiz iptal olan otellerden rezervasyon yapın ve otele mesaj atıp voucher belgesi isteyin. Ben denemek için istedim, hemen yolladılar.
Rusya’ya ilk defa giriş yapıyorsanız sınır kapsında sorguya hazır olun. İlk defa giriş yapan çoğu ülkenin vatandaşlarına aynı uygulama yapılıyor, kişisel algılamayın. Bir (ajan olduğunu düşündüğü) polis sizi alıp, bir odaya götürüyor (genelde toplu alıyorlar) size hiç aklınıza gelmeyecek sorular soruyorlar. (Telefon IMEI si, ne iş yaptığın, ev adresi, iş adresi, eşinin telefonu, doğum tarihi, ailede asker olup olmadığı, Suriye hakkında ne düşündüğün, Suriyede bulunup bulunmadığın gibi) bir sürü sorular soruyorlar.
Ülkeye girişte “Gümrük Deklarasyon” (Custom Declaration) belgesi doldurmanız gerekiyor. Bu belge aracınızın bilgilerini, içerisinde bir şey taşıyıp taşımadığınız, yolcunuz var mı? Gibi bilgiler içeriyor. Bu belgeden iki adet doldurmanız gerekiyor, çıkışta bunu sizden mutlaka istiyorlar, kendinizi kaybedin, bu belgeyi kaybetmeyin. Linkini verdiğim benim daha önce doldurduğum bu örnek belgenin çıktısını alıp, aynısını doldurabilirsiniz. (Bazen bu belgenin İngilizce olanı da bulunuyor kapılarda, ama işinizi sağlama alın.) Bu belge gümrük binasında var ve orada bazı örneklerde var.
Yine girişte, ülkede konaklama için “migrasyon kartı” doldurmanız gerekiyor. Bu belgeyi kalacağınız otellere ibraz etmeniz gerekiyor. Bu belgeyi de çıkışta istiyorlar. Otelde kalırsanız, otelde kaldığınız gösteren “register” belgesini de almanız gerekiyor. Bu belge olmadan otellerde sıkıntı yaşayabilirsiniz. Otellerde kalmasanız bile bu belgeyi yanınızda bulundurun.
Stepantminsta’dan geçip Rusya sınır kapısına kadar 15 km. lik bir yol var. Biraz bozuk ama çalışmalar devam ediyor. Rus sınırını geçtiğiniz an sağ tarafta Money Change Ofisler var, orada paranızı değiştirebilirsiniz, iç taraflarla çok farkı yok zaten. Yine aynı yerde sigorta yapan yerler var, sigortanızı mutlaka yaptırın. 30 günlük sigorta 20 dolar gibi bir şeydi.
Rusya’da otelde kalmanıza çok gerek yok. Neredeyse bütün şehir ve ilçelerde hatta köylerde bile göl kenar, nehir kenarı gibi çok harika yerler var. Ben genelde Google Haritalardan, uydu görünümünü açarak olduğum yerin görünümüne bakarak kamp alanı belirledim.Zaten gündüzse güzel gördüğüm yerde kamp atıyordum. Bulunduğunuz yerin zamanına bakarak hava kararmadan kamp atmanızı öneririm. Çünkü Rusya’nın yollarına pek güven olmuyor, gece aniden bir çukura düşüp kendinizde ve motosiklette ağır hasarlar olabilir. Gece yolculuk yapacaksanız üç kat fazla dikkatli olun. Bu ülkede güvenlik açısından hiçbir sıkıntı yaşamadık. Kamp kurduğumuz yerlerde herhangi bir sorun, her hangi bir taşkınlık görmedik. İnsanlar alkole çok düşkün, gece göl kenarı ya da nehir kenarında eşiyle, dostuyla alkol alsa da edebiyle içip, kimseye sataşmıyorlar.
İlk girdiğiniz şehirden (genelde AVM lerde kolay bulunuyor) bir sim kart alın. Rusya için MTC almıştım, en iyisi de oymuş zaten. Fiyatı da çok uygundu. Türkiye’de ki operatörler günlük 25 TL istediği için ben o hattımı kullanmayıp, Rus sim kartı almıştım. Daha ekonomik oluyor.
Rusya’da trafik çok ilginç bir şekilde akıyor. Yollarda araçlar genelde trafik kurallarına uyuyor. Hızlı hızlı giderken trafik bir anda durabiliyor, ya da yavaşlıyor. Ne oldu falan derken hız limit gösteren bir tabela, ya da bir yaya geçidi olabiliyor. Sürücüler bu tabelalara göre sürüyorlar. Şehirler arası yollarda bile yaya geçidi var, minik bir köy olsa bile otobüs duraklarının olduğu yerlerde yaya geçitleri mevcut.
İlginç olan bir başka bir olaysa, şehirler arası yollar nispeten güzelken, şehir içi yollar berbat. Saratov gibi Volgagrad gibi büyük metropollerde bile şehir içi yolda bir çukurlar var, neredeyse ağaç bile dikilir. Şehiriçi trafikte, şehirlerarası yoldan daha da dikkatli olmak gerekiyor. Ama Rusya geneli (benim yaptığım rotada) diğer ülkelerden daha güzel yollara sahip.
Gitmeden önce çoğu insan, Dağıstan ve Çeçenistan konusunda beni çok uyardı. Asarlari keserler, soyarlar gibi bir sürü lakırdı ettiler. Ama ben (iki gün kalmama rağmen) hiçbir sıkıntı görmedim. Sıkıntı çıkacak bir emare bile hissetmedim. Benim her zaman söylediğim bir laf var “Eğer Türkiye’de yaşayabiliyorsanız, her yerde yaşarsınız” bu güne kadar hiçbir ülkede bir sıkıntı yaşamadım, umarım da yaşamam.
Dil konusunda ise, ben de sular seller gibi İngilizce bilmiyorum ama, oradakiler hiç bilmiyor (en azından benim konuştuğum insanlar) Bu benim çok dikkatimi çekti. Gitmeden önce Google Translate’den çevrimdışı Rusça Çeviri indirdim. Onun bana epey yardımı oldu. En zorlandığım konulardan biri de tabelalar oldu. Hiçbir tabela Latince harf içermiyor. Bütün hepsi kril alfabesi ile yazıldığından çok sıkıntı çektim. Onunda şöyle çözümünü buldum; haritalardan gideceğim, yada bulunduğum şehrin ismine bakıyorum, hem kril alfabesinde hem de Latince yazdığından, krilce yazıyı kafama kazıyorum, o resmi gördükçe o yöne gidiyorum. Mesela Volgagrad “Волгоград” diye yazılıyor, ben kafamda bonrorpa gibi okuyorum, o şekilde yönleri takip ediyorum.
Kısacası Rusya’ya gidin, beklentinizin üzerinde bir ülke ile karşılaşacaksınız.
Lazım olursa :
Rusya Büyükelçiliği :
7. Rostovskiy pereulok 12 115127 Moskova / Rusya Federasyonu
+7 495 994 93 59
+7 495 994 48 08
NOVOROSSİSK BAŞKONSOLOSLUĞU
Adres: ULITSA SVABODI 73 P.O. Box:68 NOVOROSSISK / RUSSIAN FEDERATION
Telefon: 00 (7 861) 764 59 79 – 764 59 52
Faks: 00 (7 861) 761 39 00
PETERSBURG BAŞKONSOLOSLUĞU
Adres: 191036, 7-ya Sovetskaya Ulitsa 24, St.Petersburg – Russian Federation
Telefon: :+7 812 577 18 12 – +7 812 577 19 88
Faks: 00(7 812) 312 41 41
Kazakistan Notlar :
Kazakistan, Türkiye vatandaşlarından bir aya kadar vize istemiyor. Pasaportunuz ile giriş yapabiliyorsunuz. Burada da Rusya’daki gibi “gümrük deklarasyonu” ve “migrasyon” formları dolduruyorsunuz. Evraklar Rusya’daki evraklara benziyor. Buradaki evrakları da kolayca doldurabilirsiniz. Tabii bu evrakları kaybetmenizi öneririm. Biz Kazakistan’a Karabalık tarafından giriş yaptık. Bu kapı çok kalabalık olmayan, köy kapısı gibi bir kapı. Etrafta her hangi bir dükkan falan yok.
Trafik Sigortası için bir yer yok ama sizi gören sigortacılar hemen önünüze atlayıp, “abe yapayım bir sigortacık” diyor. Bence hemen yaptırın. Zira ilk şehir olana Karabalık’a 50-60 km. var. Bir polis çıkıp sizden bu evrakı isteyebilir, daha da kötüsü kaza yapabilirsiniz, sigortanız yoksa yaşayacaklarınızı hayal bile edemiyorum. Biz kamil gibi yapmadık, siz siz olun yaptırın. Döviz için bizim rotamıza göre ilk şehir olan Karabalık’ta paramızı değiştirebildik.
Dil konusunda Rusça, Kazakça’dan daha hakim. Hemen hemen herkes Rusça konuşuyor. Hatta Kazakça bilmeyen Kazak bile var. Konuşmaya başlarken Rusça başlıyorlar, karşısındaki kişi kazakça konuşuyorsa o zaman Kazakça konuşuyorlar. (En azından Rusya’ya yakın olan bölgede) Burada da Rusça biliyorsanız her derdinizi anlatabilirsiniz. Kazakça kelimelerin neredeyse hiçbirini anlamadım.
Kazakistan benim için tam bir hayal kırıklığı oldu. Açıkçası ben beğenmedim (şahsi fikrim) Konya ovasının 20 kat büyüğü gibi bir şey. Rusya ve Kırgızistan dağları arasına sıkışmış, dümdüz bir ova olarak nitelendirebilirim. Yolda giderken 20 km. ilerisini görebiliyorsunuz. Giderken Emre ile interkomdan iddiaya giriyorduk, yol sağa mı, sola mı dönecek diye. 20 km. gittikten sonra hafif bir tümsek geçip bir 20 km. daha önünüzü görebiliyorsunuz. Yol kalitesi olarak da eh işte diyebilecek bir kaliteye sahip. Bana hitap eden yerler Almatı’dan sonra oldu, dağ bayır görünce kendime geldim. Kırgız sınırına kadar güzel manzaralar vardı. Buralarda da yanınızda yedek benzin bidonu bulundurmanızda fayda var, çünkü bazı bölgelerde yakıt olayı sorun oluyor. Her zaman yedeğiniz olsun.
Bu ülkede en çok beğendiğim şehir, yeni başkent olan Astana oldu. Biraz Rus mimarisi tarzında inşa edilen binalar olsa da, gökdelenler falan çok harika bir şehir. Yollar düzenli ve çok geniş, ve her yer tertemiz. Burada da yayalara karşı inanılmaz saygı var. Hep duyduğumuz klişe olan” aga ayağımı yaya geçidine koyar koymaz tüm arabalar duruyor” olayı burada da mevcut. Tabii yayalarda trafik ışıklarına saygılı. İlk yaya gezimizde kırmızı ışıkta karıdan karşıya geçtiğimde; aaa bir baktım kimse arkamdan gelmiyor, karşıya geçtiğimde de diğer tarafa geçmek için bekleyen insanları görünce de utandım
Burada da insanlar hız sınırlarına uyuyorlar. Ben çok şaşırmıştım ama sonradan neden trafik kurallarına uyduklarını anladım. Cevap “trafik polisleri” Bu y.vşakların çoğu rüşvetçi ve en ufak şey için bile sizi koparıyorlar. Hele turistseniz sizi dolar olarak görüyorlar. Bizim gibi bu ülkede yeniyseniz korkutma taktikleri oluyor. Onun için girişte tüm evraklarınızın tam olduğunu (özellikle de trafik sigortası) kontrol edin. Konuda anlatmıştım, bizi çok kötü öptü bu y.vşaklar. o yüzden Kazakistan denince aklıma rüşvetçi polisler geliyor. Bir daha gitmem ama, gidersen gizli kamera ile gideceğim. Bu polisleri çekip, haberlerde yayınlatacağım. Buraya gelmeden önce cüzdanıza bozuk paralar, (5 ,10 dolarlık banknot) bulundurmanızı öneririm. Cüzdanınızdaki büyük paraları görürlerse pazarlık çok yukardan başlar. Mümkünse büyük banknotlarınız başka bir yerde bulundurun. Benim cüzdanı görünce fiyat yüksekten başladı. Daha sonra değiştirdim ama olan da oldu.Eğer giderseniz, Balkash bölgesinde 028 KP 08 plakalı polis aracını görürseniz benim için küfredin. Tabii bütün polisler böyle değildir ama iyisini de görmedim.
Motorunuzda herhangi bir sıkıntı olursa Almatı’da Freerider diye bir yer var. Hem ekipman, hem yedek parça hem de tamirhaneleri var. İşçilikleri de güzel ve uygun. Üst katında motorcular için Hostel’de var, hem hesaplı hemde güzel bir hostel. Koordinat : 43.2155653, 76.898392
Lazım olursa diye not edin:
Kazakistan Büyükelçiliği
Taşenov No: 3, 010000 Astana/KAZAKHSTAN
T
+7 7172) 704 704
Tole bi 29a 050010 Almatı/Kazakistan
T:Başkonsolosluk Santral: +7 727 278 41 65
Konsolosluk Şubesi: +7 727 278 4176
Acil Durum Nöbetçi Telefon Numarası: +7 701 971 62 80