Beyrut

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan kararangeyik Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 15
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 7,234

kararangeyik

Ana Kamp
Yer
Ankara
Beyrut
Beyrut, aşkın hem Arapçası, hem de Arapsaçıdır.
Savaşın hemen öncesi... Beyrut büyük bir sessizlik ve fakat umursamazlık içinde. Umursamazlık bu kentin en belirgin özelliği. Kimse kimseyi ve kimse hiç bir şeyi umursamıyor. Ayrışmaların bu kadar öne çıktığı ve şöhret bulduğu kentte, herkes birbirine benziyor. Alhamra caddesinde dünyanın en ünlü markalarının önünde yürürken kazara sağa ya da sola saparsanız, dünyanın en fakir mahallelerine giriyorsunuz. Şehir içinde atacağınız kısa bir tur boyunca hristiyan mahallesine, Dürzi mahallesine, Şii, Sünni, Filistin mahallesine uğrayabilir ama farkına bile varmayabilirsiniz.

Beyrut'a seyehatim, Şam'dan başladı. Sabaha karşı taksi şoförüyle sıkı bir pazarlık yaptıktan sonra, Filistinli bir aileyle yola çıktık. Şam Beyrut arası 60 kilometre ve düzenli taksi işliyor. Suriye taksilerine yüzde yüz güvenin, Lübnan taksilerine ise yüzde yüz güvenmeyin. Suriyeli taksiciler nazik ve güvenilir. Lübnanlı, özellikle Beyrutlu taksiciler ise kaba ve güvenilmez. Lübnan'da kaldığım sürece bindiğim her taksinin şoförüyle tartışmak zorunda kaldım. Şam'da ise ücreti bile zorla alacak kadar misafirperverler. Suriye Lübnan sınırı işlek bir sınır. İşlemler uzun sürmüyor. Lübnan için sınırda vize almak mümkün.

Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte, Lübnan Dağlarını aştıktan sonra önce Akdeniz'i, sonra Beyrut'un ışıklarını gördük. Akdeniz'in, kelimenin tam anlamıyla incisi bir şehir. Sabah namazı için evinden çıkan insanlarla, Ortadoğu'nun en çılgın ve beynelmilel eğlence mekanlarından dönenler sokakta selamlaşıyor. Falih Rıfkı'nın Zeytindağı eseri geliyor aklıma. Cemal Paşa karargahını Kudüs'ten Beyrut'a taşıdığında, Falih Rıfkı da Beyrut'a geliyor. Sabah bir eğlenceden çıkıp kaldığı yere doğru giderken, çöpçülerin sokaklardan açlıktan ölmüş insanları topladığını anlatıyor. Beyrut hiç değişmiyor. Bugün sokaktan açlıktan ölmüş insanlar toplanmasa da, kumarhanelerden çıkan petrol şeyhleriyle, geleceği belirsiz, umutsuz, yoksul insanlar aynı sokağı paylaşıyor.

Beyrut'ta ne görmek isterseniz o var.

Avrupa'yı, ABD'yi, lüks tüketimi, eğlenceyi, zenginliği, çılgınlığı, kumarhaneleri, denizi ve Arap dünyasının zevk düşkünü gençelerini de görebilirsiniz; Ortadoğu'nun ve dünyanın en meşhur örgütlerinin izlerini de; savaşı da, elması da, yoksulluğu da, kini, de, intikamı da, ölümü de, intiharı da, yaşamı da... Gözleriniz neyi görmek istiyorsa, Beyrut'ta o var. Sabra Şatilla'da tarihin en acı katliamının izlerini de sürebilirsiniz, Alhamra'da lüks oteller içinde de kaybolabilirsiniz. Filistin mahallesinde yoksulluğu hissedebilir, ya da hristiyan mahallesinde şatafata şahit olabilirsiniz. Şehrin merkezinde tarihi, özellikle de Osmanlıyı da görebilir, aynı yerde Beyrut Amerikan Üniversitesi'yle ABD'yi de görebilirsiniz. Tezatların şehridir Beyrut.

Beyrut, yaşı 30'un üzerinde olan Türk insanına aşinadır. Haber bültenlerinin hiç değişmez isimleri hafızalarımıza kazınmıştır. Dürziler, Hizbullah, Filistin Kurtuluş Örgütü, Ebu Cemayel, Ayun... Liste uzayıp gider. Dünya üzerinde kendisiyle bu kadar kavgalı bir şehir yoktur. Hem kendisiyle, hem çevresindekilerle yıllar boyunca sürekli çatışmış, çatışma olmadığı zamanlarda da intihara kalkışmış bir şehir.

Beyrut, çatışmayla yaşamayı kanıksamış bir şehir. Şehrin üzerine bombalar yağarken, günlük yaşam devam ediyor. Sadece haberlerin sonrasında verilen yol durumunu takip etmek gerekiyor. "Alhamra caddesi çatışma nedeniyle kapalı, sürücülerin farklı bir yol takip etmeleri gerekiyor...", "Solidarnas'ta ağır bombardıman hakim, sürücülerin dikkatine" gibi anonsları almadan yola çıkmak tehlike arzediyor.

Sakınola, Beyrut'ta kim kiminle çarpışıyor diye merak etmeye kalkmayın. Bunu anlamak hiç de kolay değil. Çünkü Ortadoğu'da, özellikle de Lübnan'da saflar her an değişebiliyor. Herkes her an ittifakı bozup karşı safa geçebiliyor. Filstinlileri destekleyen Suriye İsraille, Hizbullah Dürzilerle, Hristiyanlar Dürzilerle, Şiiler İsrail'le anlaşmaya varıp safını değiştirebiliyor. Zaten eli silah tutanların dışında hiç kimse de hikayelerin peşine düşüp gitmiyor.

Şimdilik bu kadar...

Etiketler
Ynt: Beyrut

merhaba,
mayıs ayı ıcerısınde suriye -şam ve lübnan beyrut gezısı planlıyorum.yanlız lubnan ıle yapılan vızesız gecıs kaldırıldıgı halde uygulamaya henuz gecılmemıs olması .edındıgım bılgılere gore,lübnan sınırında vize alınamıyor.sadece havayolu ıle gıdılırse havaalanında vıze alınabıldıgıdır. dogruluk payı nedır? yanı şamdan beyruta gecıs yaparken sınırda vize konusunda sıkıntı yasanırmı ?

gunesboz' Alıntı:
merhaba,
mayıs ayı ıcerısınde suriye -şam ve lübnan beyrut gezısı planlıyorum.yanlız lubnan ıle yapılan vızesız gecıs kaldırıldıgı halde uygulamaya henuz gecılmemıs olması .edındıgım bılgılere gore,lübnan sınırında vize alınamıyor.sadece havayolu ıle gıdılırse havaalanında vıze alınabıldıgıdır. dogruluk payı nedır? yanı şamdan beyruta gecıs yaparken sınırda vize konusunda sıkıntı yasanırmı ?

Maalesef Son durumu bilmiyorum... En son Eylül ayında gitmiştim ve o günlerde vize vardı.

selam ben lubnan vizesinin kalkmasinin uygulamaya gecmedigi ile ilgili bir durumu ilk defa sizden duyuyorum. Bircok tur operatoru lubnan vizesi kalktigi icin buralara turlar duzenlemeye baslamis bile coktan. Ben de o dusunceyle Suriye, Lubnan, Urdun turuna cikiyorum gelecek hafta.( Mart 25- nisan) dondugumde bu sorunun kesin cevabini benden ogrenebilirsin cunku arabayla gidecegim ve o siniri da aracla gecmeyi planliyorum. Lubnanda topu topu 1 gece kalacagim icin iceriye giremezsem benim icin dunyanin sonu olmaz. ozellikle suriye ve urdunun gezilecek bunca yeri varken. Her neyse, dedigim gibi bu soruya donuste yanit verecegim. Umalim ki uygulamada sorun olmasin, o araplara bir ton dert anlatmak istemiyorum...

oxonian' Alıntı:
selam ben lubnan vizesinin kalkmasinin uygulamaya gecmedigi ile ilgili bir durumu ilk defa sizden duyuyorum. Bircok tur operatoru lubnan vizesi kalktigi icin buralara turlar duzenlemeye baslamis bile coktan. Ben de o dusunceyle Suriye, Lubnan, Urdun turuna cikiyorum gelecek hafta.( Mart 25- nisan) dondugumde bu sorunun kesin cevabini benden ogrenebilirsin cunku arabayla gidecegim ve o siniri da aracla gecmeyi planliyorum. Lubnanda topu topu 1 gece kalacagim icin iceriye giremezsem benim icin dunyanin sonu olmaz. ozellikle suriye ve urdunun gezilecek bunca yeri varken. Her neyse, dedigim gibi bu soruya donuste yanit verecegim. Umalim ki uygulamada sorun olmasin, o araplara bir ton dert anlatmak istemiyorum...
Kendi aracınızla mı gidiceksiniz? Öyleyse hazırlıklarınızı anlatırsanız çok sevinirim.

ailemle birlikte gidiyorum araba meselesini babam hallediyor ama ondan duydugum kadariyla arabaya asya ile ilgili bir karne cikarmak gerekiyor. Onun disinda kasko ile de gorusup bu ulkelerde gecerli olmasi icin para vermek gerekiyor, ayrica international driving permit denilen turkcede de beynelmilel ehliyet olarak kullanilan bir kavram var. yurt disinda araba kullanimi icin bu gerekiyor. Turing diye bir yerden yapilabiliyor 200tl civari masrafi var. toplamda daha yola cikmadan 400 tlyi gozden cikarmak sart. Ayrica cok ilginc bir bilgi edindim ki hem ingiliz disisleri bakanligi sitesinde (Ben ingilterede oturuyorum Turkiyeye gelecegim ve bizimkilerle adana da bulusup suriyeye gececegiz) hem de lubnan turk buyukelciligi sitesinde dogrulanmis: O da lubnana dizel araba ile girmek yasakmis yani o nedenle biz lubnana gitsek de arabayi suriyede birakip gunubirlik beyrut yapacagiz. Tabi urdun ve suriyede araba ile gezecegiz. Bu arada yarin bizimkiler Lubnan ankara buyukelciligini arayip vize muafiyeti ve dizel araba meselesini bir daha dogrulatacaklar. O zaman sana tekrar bildirim.... Eger suriye ye gideceksen lonely planet syria-lebanon kitabini mutlaka oku, cok genis bilgiler veriyor. Emin ol suriyeliden daha iyi yazmislar.

umarim yardimci olmustur

Teşekkür ederim. Baya bi ayrıntı varmış.

oxonian' Alıntı:
ailemle birlikte gidiyorum araba meselesini babam hallediyor ama ondan duydugum kadariyla arabaya asya ile ilgili bir karne cikarmak gerekiyor. Onun disinda kasko ile de gorusup bu ulkelerde gecerli olmasi icin para vermek gerekiyor, ayrica international driving permit denilen turkcede de beynelmilel ehliyet olarak kullanilan bir kavram var. yurt disinda araba kullanimi icin bu gerekiyor. Turing diye bir yerden yapilabiliyor 200tl civari masrafi var. toplamda daha yola cikmadan 400 tlyi gozden cikarmak sart. Ayrica cok ilginc bir bilgi edindim ki hem ingiliz disisleri bakanligi sitesinde (Ben ingilterede oturuyorum Turkiyeye gelecegim ve bizimkilerle adana da bulusup suriyeye gececegiz) hem de lubnan turk buyukelciligi sitesinde dogrulanmis: O da lubnana dizel araba ile girmek yasakmis yani o nedenle biz lubnana gitsek de arabayi suriyede birakip gunubirlik beyrut yapacagiz. Tabi urdun ve suriyede araba ile gezecegiz. Bu arada yarin bizimkiler Lubnan ankara buyukelciligini arayip vize muafiyeti ve dizel araba meselesini bir daha dogrulatacaklar. O zaman sana tekrar bildirim.... Eger suriye ye gideceksen lonely planet syria-lebanon kitabini mutlaka oku, cok genis bilgiler veriyor. Emin ol suriyeliden daha iyi yazmislar.

umarim yardimci olmustur

Lubnan buyukelciligini (Ankara) aradik. Vize muafiyeti yururluge girmis. Yani vizesiz gecis var. Ama arabaniz dizel ise almiyorlar. Biz arabayi Samda birakip otobusle Beyruta gidip gelecegiz. Beyrutu gormek sanirim yeter zaten Lubnan pek tekin bir yer de degil ingiliz disisleri bakanligi buralara gitmeyin diye bir yigin liste cikarmis ama Dogunun Parisi beyrutu gormeden gelmek de icimize sinmedi dogrusu...
Bu arada araba ile gidecekler icin Suriye ve urdun uluslararasi ehliyet istemiyormus; ama lubnani bilmiyorum. Yalniz arac karnesi sart...o da gumruklerden aliniyor. eger birden cok ulke gezecekseniz 10 sayfalik karneden alin diyorlar. Merak ettiginiz konular varsa ayrica Turing Turkiye sitesindeki numarayi arayip ogrenebilirsiniz adamlar herseyi soyluyor...

oxonian' Alıntı:
Lubnan buyukelciligini (Ankara) aradik. Vize muafiyeti yururluge girmis. Yani vizesiz gecis var. Ama arabaniz dizel ise almiyorlar. Biz arabayi Samda birakip otobusle Beyruta gidip gelecegiz. Beyrutu gormek sanirim yeter zaten Lubnan pek tekin bir yer de degil ingiliz disisleri bakanligi buralara gitmeyin diye bir yigin liste cikarmis ama Dogunun Parisi beyrutu gormeden gelmek de icimize sinmedi dogrusu...
Bu arada araba ile gidecekler icin Suriye ve urdun uluslararasi ehliyet istemiyormus; ama lubnani bilmiyorum. Yalniz arac karnesi sart...o da gumruklerden aliniyor. eger birden cok ulke gezecekseniz 10 sayfalik karneden alin diyorlar. Merak ettiginiz konular varsa ayrica Turing Turkiye sitesindeki numarayi arayip ogrenebilirsiniz adamlar herseyi soyluyor...

Arabayı Suriye'de bırakıp Lübnan'a girme fikriyle ilgili bir noktaya dikkatinizi çekmek isterim: Suriye'ye girerken bir kişinin pasaportuna arabanın kaydı işleniyor. Suriye'den çıkarken de o kaydın düşülmesi gerekiyor. Yani arabayı suriye'de bıraktığınızda arabanın kaydedildiği kişiyi de suriye'de bırakmanız gerekecek. Aksi takdirde o kişiye arabasız çıkış izni vermezler.

Arabayla Suriy'den çıkıp arabanızı Lübnan sınırında da bırakabilirsiniz. Ama o zaman da hem girişte 100 dolar vermek zorunda kalırsınız, hem de sınırda arabanın başına nelerin gelebileceğini tahmin edemezsiniz. Yani ya dizel arabayla gitmeyin, ya da bir kişi fedakarlıkta bulunup Suriye'de sizi beklesin.

kararangeyik arkadasa cok tesekkur ederım. her ne kadar ben onun mesajını okudugumda gezıyı tamamlamıs olsam da dedıklerı harfıen dogru. bize aynı bilgi suriyeliler tarafından verildi. biz de babamı suriyede bırakmak yerine beyrut fikrinden vazgectik. zaten gorecek yerleri de sınırlıydı ve iç savaş, teror tehlikeleri yuzunden biraz tedirgidik (bkz: kedi uzanamadıgı cigere pis der) ama urdun ve suriye gormeye degerdi

oxonian' Alıntı:
kararangeyik arkadasa cok tesekkur ederım. her ne kadar ben onun mesajını okudugumda gezıyı tamamlamıs olsam da dedıklerı harfıen dogru. bize aynı bilgi suriyeliler tarafından verildi. biz de babamı suriyede bırakmak yerine beyrut fikrinden vazgectik. zaten gorecek yerleri de sınırlıydı ve iç savaş, teror tehlikeleri yuzunden biraz tedirgidik (bkz: kedi uzanamadıgı cigere pis der) ama urdun ve suriye gormeye degerdi

sizden bir ürdün gezi notlarılasak çok süper olurdu..kısmetse 15 güne kadar da benim kaçış planlarım var suriye ye daha önce gittiğim için biraz tecrübe kazandım ama ürdün hakkında hiçbişey bilmiyorum..yardımcı olursanız sevinirim..özellikle otel ve restourant tavsiyesi :smiley:

türk ehliyetiyle araba sürebiliyorsunuz ama kiralamak hakkında bilgim yok...ama normalde kabul ettiklerine göre rent a car'da da sorun yapacaklarını sanmıyorum...

ama amacınız sadece beyrutu gezmek içinde değmez çünkü park sorunu şüphesiz yaşayacaksınız...bir de türkiye kadar olmasa da lübnan da benzin fiyatlarının ortadoğu ortalamasının üzerinde olduğunu duydum..2 tl ye falan alırsınız litresini..

geçen hafta sonu beyrut'a gittim...hakkında duyduğum en güzel söz yarın öleceklermiş gibi eğlendikleriydi...vaktim olmadığından sadece 1 gün kaldım zaten en fazla da 2 günlük bir yer...birazcıki kıbrıs'a gitmiş gibi hissediyorsunuz...görülmesi gereken yerleri görmeseniz hiçbir şey kaybetmezsiniz bana göre...çoğu fasafiso...heryerde olan şeyler...lakin gece yaklaşırken hakkında daha önce çok şeyler duymuş olduğunuz gece hayatı insanın içini hareketlendirmeye başlıyor...acaba ne olacak da kopacağım diye düşünürken ilk gece eğlenmekten daha çok insanları seyretmekle geçiyor...ama kıbrıs gibi haftasonları gidilirse cidden eğlenileceği de yadsınamaz...çünkü dünya mikinde değil kimsenin...benzin için bir arkadaş 2 lira filan demiş ama ben 3,7 gördüm...galon satmayacaklarına göre muhtemelen litredir... :smiley: :smiley:

havaalanında pazarlığı öyle bir yapın ki ya başınızdan defetmiş olursunuz ya da istediğiniz fiyata gitmiş...istediğiniz fiyata gitmek başınızdan defetmekten daha kolay...yapışıyorlar...bana kapıyı 50 dolardan açtılar ben de 10 dolardan başka zırnık çıkmaz dedim...bulamazsın dedi sorun değil dedim laptoptan rezervasyon yaparım otele gelir beni bedava alırlar dedim...baktı biraz konuya hakimim, beni ikna edemeyecek 13 dolara anlaştık...dönüşte pazarlık bile yapmadan 12 dolara geldim...şehri yürüyerek gezdim saatlerce kıçımda sürekli ilerleyen bir taksi vardı...sürekli korna çalıyorlardı kulağımda kulaklık olduğunu farkettiklerinden olsa gerek abarttıklarına eminim...duymadığımı zannediyorlardı...bıkmıştım no no demekten artık...

şehirde ilk aklımda kalan sahildeki binalar ve balkonlarıydı...türkiye'de çok lüx binalar yapıldı ama bir tane daha ben böylesini görmedim ülkemizde...kavisli bir bina, denize paralel olması zenginliğin bir göstergesi, muhtemelen 1 bilemedin 2 daireden oluşan katlar...çünkü önceki bir balkon tek bir daireye aitti ve abartmadan söylesem bile 50-100 mt aralığında balkonları vardı...binanın önü komple balkondu ve inanılmaz etkileyiciydi...döndükten sonra konuştuğum arkadaşım da four seasons binasından etkilendiğini söylüyordu ama ben çok daha güzelini apartman olarak gördüm...

aslına bakarsak bir nevi magosa'daki kapalı maraş bölgesine benziyor diyebiliriz corniche sahili için...zaten girne ve magosa'yı andıran birçok şey görebilirsiniz şehirde...kktc mührü olan pasaport sahiperi nasıl yunanistan'a gidemiyorsa o pasaportla burada da israil vizesi olanlar sınırdan içeri alınmıyor...gitmeden önce rezervasyon yaptırmak başlı başına bir risk hemen söyleyeyim...çünkü şehrin merkezi denen hamra sittiri boktan bir yer...mümkün olduğunca limana doğru yer arayın...ne rawsheh rock denilen 2 kayanın olduğu yerde kalın ne de hamra'da...buraları turlarken gezeceğiniz yer olsa bence daha iyi..kalmak için çok keyifli yerler var...fiyatlar orta ve üst segment olarak ikiye ayrılıyor düşük fiyatlı yerler olmaması kötü değil bilakis çok iyi...orta sınıf yerleri görünce düşüğü hayal bile edemiyor insan...kabus olurdu herhalde...

2 yerde humus yedim rezaletti ya da benim damak zevkime uymadı...üniversitede ev arkadaşım beyrutluydu ve bizi kıbrıs'ta kendilerinin gittiği bir lübnan lokantasına götürürdü nerde o humus nerde beyrut'taki...krem şanti gibi bişey getiriyorlar ikisinde de sadece tadına baktım o kadar...yediğiim yerler de hem turistlerin hem de yerlisinin gittiği yerlerdi ama maalesef beğenmedim...muhakkak iyiyapan yeri de bulacağım o zaman yazarım...fiyatlar aynı türkiye gibi...ne ucuz ne pahalı...

konuştuğum her insan tayyip'e bayılıyor...zaten daha ben konuşmadan hemen tayyip diyorlar...düşünceme göremaddi olarak neye sahip olurlarsa olsunlar batı karşısında duydukları ezikliği tayyip ile dengeliyorlar gibi...zaten ülkemizde de durum çoğu zaman benzer değil mi...erdoğan'a zaman zaman kıl olsam da orada sevilmesi hoşuma gidiyor...

gelelim lükse...sadece bir örnek ile anlatacağım...singapur ki arka arkaya en çok lüks araba gördüğüm ülkedir sadece 1 tane aston martin DB 9 görmüştüm o da bankanın ödül arabasıydı...beyrut'ta bir gece de 4 tane gördüm vay be derken otelin önünde yanyana park edilmiş 3 tane daha görünce burası şu ana kadar gördüğüm en üst sınıf araçların olduğu şehir oldu....normal bir mercedes ya da range burada lüxten sayılmıyor gece alemine takılanların alayı amg, supercharger gibi modelinin de en üstüydü...hem de o benzin fiyatlarına rağmen...beyrut ihtişamının geri döndüğüne dair yabancı basın reklamlarını da gördüm bazı yerlerde... monot ya da gemmayzeh'de aradığınızı bulacaksınız muhtemelen...tabii önce bazı şokları atlattıktan sonra... :D :D

aklımda kalan bunlar...modern camisi kilisesi ve roma kalıntıları da görülmeli...

bu arada ülke gerektiğinden fazla güvenli...her yerde askerler hummerlar ve makineliler ile bekliyor...hiçbir yankesici kendisini bir oduya karşı riske atmaz herhalde... ;D ;D

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,677
Kayıtlı Üye Sayımız
166,527
Kaydolan Son Üyemiz
Selma Yörük

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR