İklil Bey,
hepsini okudum ve notlarımı aldım. Çok teşekkür ederim. Tempo bana acaip hızlı anlaşılan tam kaplumbağa gibiyim. Venedik için bana baskı devam ediyor. Uçakla gittiğim zaman sanki seyahat etmemiş gibi hissettiğim için benzer rotayı Venedik hedefli yapma ihtimalim oldukça yüksek.
Zagrep de köfteci Murat ın irtibat bilgileri yemek molası için işe yarayacaktır. Özelden atarsanız memnun olurum.
Rota boyunca lonakladığınız veya sadece geçtiğiniz yerler arasında burda 1 hafta kalsam ne güzel dinlenirdim dediğiniz yerler var mı? teşekkürler
Merhaba ;
Gezi anılarımı tekrar canlandırdınız
Tabii ki 'seyahat isteğimi' de (!)
Venedik , ulaşması zor hedef gibi görünse de değil...(Bu konuda yorumlar vardı hatırladığım kadarıyla)
Altınızda araba olduğunda , şehir merkezlerinde konaklama zorunluluğu ortadan kalkıyor . Buna karşın , yolculuk esnasında park ücreti illeti(!) yakanıza yapışıyor
Muhtemelen gidilecek yerlerde hesaplı park edilecek köşeler bulunabilecektir . Zaman kısıtımın olması , beni bu tür arayışlardan yer yer men etti . Ancak , daha sakin tempoda bir gezide daha uygun çözümler doğaçlama bulacaksınız eminim
Aklınıza Venedik'i koyduğunuzdan hareketle bir gezi planı çizdim kendimce . Bunu kısmen (veya tamamen?) gerçekleştirmek biraz maddi hesaplamalar biraz da zamanınızın genişliği ile bağlantılı olarak mümkün....Revize edilebilir tabii ki , her türlü .
Ljublijana , sadece birkaç gün daha kalmak değil , iLELEBET kalıp yaşamak için dahi düşünülecek şirinlikte bir kent . ŞEHiR tanımından benim anladığım her imkân var : Ulaşılabilirlik , Şehir içi parklar-yeşil alan , Nehir boyu eğlence dolu mekânlar , Bisikletle şehrin her yerine ulaşım vb vb .
Üstelik de Trieste 70km -Rijeka 80-90 km(kuşuçuşu hesaplama) gibi sayfiye beldelerine de makul uzaklıkta . HEMEN 50km ötesinde ise harikalar beldesi(!) BLED Gölü yer alıyor ... Bled'den az daha kuzeye gitmenin de keyifli olacağı zannıyla Villach ve Klagenfurt'u da işaretledim:Çevrede birçok dağ gölü var çünkü!..Bir de Avusturya'ya geçişte uzuuun bir tünel var (Karawankentunnel) , burdan geçmek de güzel bir tecrübe olsa gerek
Venedik'ten Sirmione ve Garda gölü'ne giderken Verona'ya girip-çıktık ;ama oraya mutlaka zaman ayırmak gerektiğini de farkettik,ayıramadık . Oralara gitmişken Bologna'yı pas geçtik
EĞER seyahatinizin daha uzun kısmını İtalya'da geçirebilirseniz , bu üçgende gezmek keyifli olacaktır . Bir de İtalya otobanları ile ilgili ücretlere dikkat etmek gerek (!!!)
''Ödeme-Geç'' önerileri de aldım ama yap(A)madım???
Daha ekonomik olacağını düşündüğüm 2. güzergâh ise Belgrad - NoviSad - Budapeşte - Zagreb turu olabilir . Belgrad'ı da çok beğendik ailece , Novi Sad'a gitmedim fakat paylaşımlardan orasının da keyifle konaklanacak bir belde olduğu anlaşılıyor . Budapeşte için söze zaten gerek yok , turu Zagreb ile tamamlamak mümkün . Dönüşte de -belki- SarayBosna? Üsküp? Ohrid? vb yapılabilir (ancak Bosna-Hersek yolları bezdirici , doğru süreler ayarlamak lâzım . Benim en zorlandığım bölüm oldu . Seyahat için doğru zamanlama yap(A)madığımı en çok orada farkettim .
Bu vesile ile harcama kalemleri ile ilgili soruya da bir açıklık getireyim:
Seyahat için 'standart' ve 'kaçınılmaz' giderler dışındakiler takdir edersiniz ki keyfi olup kişiden kişiye ve alışkanlıklara bağlı değişecektir .
Yeşil Sigorta(yaklaşık 60Euro) ; Yakıt harcamasına gelince ;yaklaşık 5000km yaptım ve ülkeler arası yakıt fiyatları üç aşağı - beş yukarı aynı idi . SADECE Makedonya'da uygun . O da 10-15 sent farkediyor . Yani , %50 fark eden yer yok !.. (Yine de büyük depolu araçlar için dikkatli olmak gerekebilir.EN PAHALI İtalya idi tabii!..) Türkiye'de ne yakıyorsanız , onun üzerine %10 ilave edin harcama rakkamınız çıkar .
Konaklamalar da (En uygun 20 Euro-Ohrid ; en pahalı 75 Euro-Venedik yakınları + Belgrad'da yüzerotel) olmak üzere günlük 35-40 Euro olarak hesaplayabilirsiniz .Geceyi yolda geçirdiğimiz hiç olmadı ,12 geceleme yaptık (Bu arada ,İtalya ve Belgrad'da kahvaltı dahil idi fiyatlara)...Bazı konaklamalara gece 12'den sonra ulaşabildik -hızımıza bağlı olarak(?!?)...
Daha geniş zamanı ve 2-3 şöförü olan gezginler , bazı geceleri yolda(?) geçirerek de konaklamadan tasarrufu düşünebilirler belki de(?)
Kahvaltıları genellikle market alışverişleri ile hallettik , bazen kalanlarla bir ''çıkın'' yapıp , gezmeleri uzun yemek molaları ile bölmedik . Esaslı öğün olarak günde bir(bazen 2) kez harcama yaptık . Tabii kahve molaları vb harcamalar oluyor , Bazı örenyeri-müze girişleri vb...Ama Souvenir vb tarzı harcamamız olmadı , bir tek eğlence yeri olarak Gardaland ziyaretimiz oldu , orada 3 kişi 'akşam girişi' yaptık , 75 Euro?? verdik....Bir de Dubrovnik'te acı bir parking ödemesi oldu(40 Euro!!!)
Arabada sorun çıkmadı Allaha şükür , bir ceza -meza da ödemedik ...
Kısacası , geçen seneki rakkamlarla 10 değil 9 bin TL altında bir rakkam harcadığımı hesaplamıştım(Euro 4 TL idi)