iklil konyalilar
Geziyorum !.. Öyleyse VARım !..
Merhaba ;
Gezi anılarımı tekrar canlandırdınız Tabii ki 'seyahat isteğimi' de (!)
Venedik , ulaşması zor hedef gibi görünse de değil...(Bu konuda yorumlar vardı hatırladığım kadarıyla)
Altınızda araba olduğunda , şehir merkezlerinde konaklama zorunluluğu ortadan kalkıyor . Buna karşın , yolculuk esnasında park ücreti illeti(!) yakanıza yapışıyor
Muhtemelen gidilecek yerlerde hesaplı park edilecek köşeler bulunabilecektir . Zaman kısıtımın olması , beni bu tür arayışlardan yer yer men etti . Ancak , daha sakin tempoda bir gezide daha uygun çözümler doğaçlama bulacaksınız eminim
Aklınıza Venedik'i koyduğunuzdan hareketle bir gezi planı çizdim kendimce . Bunu kısmen (veya tamamen?) gerçekleştirmek biraz maddi hesaplamalar biraz da zamanınızın genişliği ile bağlantılı olarak mümkün....Revize edilebilir tabii ki , her türlü .
Ljublijana , sadece birkaç gün daha kalmak değil , iLELEBET kalıp yaşamak için dahi düşünülecek şirinlikte bir kent . ŞEHiR tanımından benim anladığım her imkân var : Ulaşılabilirlik , Şehir içi parklar-yeşil alan , Nehir boyu eğlence dolu mekânlar , Bisikletle şehrin her yerine ulaşım vb vb .
Üstelik de Trieste 70km -Rijeka 80-90 km(kuşuçuşu hesaplama) gibi sayfiye beldelerine de makul uzaklıkta . HEMEN 50km ötesinde ise harikalar beldesi(!) BLED Gölü yer alıyor ... Bled'den az daha kuzeye gitmenin de keyifli olacağı zannıyla Villach ve Klagenfurt'u da işaretledim:Çevrede birçok dağ gölü var çünkü!..Bir de Avusturya'ya geçişte uzuuun bir tünel var (Karawankentunnel) , burdan geçmek de güzel bir tecrübe olsa gerek
Venedik'ten Sirmione ve Garda gölü'ne giderken Verona'ya girip-çıktık ;ama oraya mutlaka zaman ayırmak gerektiğini de farkettik,ayıramadık . Oralara gitmişken Bologna'yı pas geçtik
EĞER seyahatinizin daha uzun kısmını İtalya'da geçirebilirseniz , bu üçgende gezmek keyifli olacaktır . Bir de İtalya otobanları ile ilgili ücretlere dikkat etmek gerek (!!!)
''Ödeme-Geç'' önerileri de aldım ama yap(A)madım???
Daha ekonomik olacağını düşündüğüm 2. güzergâh ise Belgrad - NoviSad - Budapeşte - Zagreb turu olabilir . Belgrad'ı da çok beğendik ailece , Novi Sad'a gitmedim fakat paylaşımlardan orasının da keyifle konaklanacak bir belde olduğu anlaşılıyor . Budapeşte için söze zaten gerek yok , turu Zagreb ile tamamlamak mümkün . Dönüşte de -belki- SarayBosna? Üsküp? Ohrid? vb yapılabilir (ancak Bosna-Hersek yolları bezdirici , doğru süreler ayarlamak lâzım . Benim en zorlandığım bölüm oldu . Seyahat için doğru zamanlama yap(A)madığımı en çok orada farkettim .
Bu vesile ile harcama kalemleri ile ilgili soruya da bir açıklık getireyim:
Seyahat için 'standart' ve 'kaçınılmaz' giderler dışındakiler takdir edersiniz ki keyfi olup kişiden kişiye ve alışkanlıklara bağlı değişecektir .
Yeşil Sigorta(yaklaşık 60Euro) ; Yakıt harcamasına gelince ;yaklaşık 5000km yaptım ve ülkeler arası yakıt fiyatları üç aşağı - beş yukarı aynı idi . SADECE Makedonya'da uygun . O da 10-15 sent farkediyor . Yani , %50 fark eden yer yok !.. (Yine de büyük depolu araçlar için dikkatli olmak gerekebilir.EN PAHALI İtalya idi tabii!..) Türkiye'de ne yakıyorsanız , onun üzerine %10 ilave edin harcama rakkamınız çıkar .
Konaklamalar da (En uygun 20 Euro-Ohrid ; en pahalı 75 Euro-Venedik yakınları + Belgrad'da yüzerotel) olmak üzere günlük 35-40 Euro olarak hesaplayabilirsiniz .Geceyi yolda geçirdiğimiz hiç olmadı ,12 geceleme yaptık (Bu arada ,İtalya ve Belgrad'da kahvaltı dahil idi fiyatlara)...Bazı konaklamalara gece 12'den sonra ulaşabildik -hızımıza bağlı olarak(?!?)... Daha geniş zamanı ve 2-3 şöförü olan gezginler , bazı geceleri yolda(?) geçirerek de konaklamadan tasarrufu düşünebilirler belki de(?)
Kahvaltıları genellikle market alışverişleri ile hallettik , bazen kalanlarla bir ''çıkın'' yapıp , gezmeleri uzun yemek molaları ile bölmedik . Esaslı öğün olarak günde bir(bazen 2) kez harcama yaptık . Tabii kahve molaları vb harcamalar oluyor , Bazı örenyeri-müze girişleri vb...Ama Souvenir vb tarzı harcamamız olmadı , bir tek eğlence yeri olarak Gardaland ziyaretimiz oldu , orada 3 kişi 'akşam girişi' yaptık , 75 Euro?? verdik....Bir de Dubrovnik'te acı bir parking ödemesi oldu(40 Euro!!!)
Arabada sorun çıkmadı Allaha şükür , bir ceza -meza da ödemedik ...
Kısacası , geçen seneki rakkamlarla 10 değil 9 bin TL altında bir rakkam harcadığımı hesaplamıştım(Euro 4 TL idi)
Güzergâhı cevaba eklemeyi unutmuşum .
Onu da burada gönderiyorum .
Umarım bir fikir verir