EvliyaCelebi2
Söz insanın aynasıdır..
- Mesajlar
- 2,218
- Tepkime Puanı
- 2,198
Ynt: Antalya'dan Kuzey Denizi Kıyılarına
Fatih beyin anılarımı tazelediği resimleri ile 35 senedir Innsbruck'un merkezine girmesemde ben de ara sıra yanından geçtim. Hüseyin'in gönderdiği resimlerde yazılanların hemen hemen hepsi yerel ürünler. Bavyera'lı komşu Sonya'nın tanıması normal.
Fakat ben başka bir şeye dikkat çekmek istiyorum. Soldaki tabelanın başında 14 çeşit sucuk cinsinden bahsediliyor ve sıfat olarak kullanılan yerel kelime "kaminwurz" , yani "baca baharatlı (isli)" demek.
Bu sucuklar bizim tabirimizle "füme" edilmişler. Daha açmak istersek: eskiden etin konserve edilmesi icin tuzlanıp, kurutularak sucuk yapılması yanında, çifte dikiş olsun diye bizde nasıl acı, baharat ekleniyorsa, buralarda da füme ediliyorlarmış ve hala da ediliyor. Bu işlem et sıcaktan denatüre olmasın diye yine isi alabildiği ama dumanın soğuduğu ve daha fazla yer avantajı da olan çatı altında yapılıyormuş. Şimdi herşey fabrikasyon olmakla beraber hala yapanın ve lezzet farkı olup olmadığının açıklamasını, bu işi amatörce yapan ve kendi tutuğu balıklarla bize ziyafet çeken Hüseyin'e bırakıyorum.
http://goo.gl/L1tXNa
Not
Bu gidişle Fatih beyin Antalya'ya dönmesi epey sürecek gibi ?.
Bereket yatacak yerleri var.
Fatih beyin anılarımı tazelediği resimleri ile 35 senedir Innsbruck'un merkezine girmesemde ben de ara sıra yanından geçtim. Hüseyin'in gönderdiği resimlerde yazılanların hemen hemen hepsi yerel ürünler. Bavyera'lı komşu Sonya'nın tanıması normal.
Fakat ben başka bir şeye dikkat çekmek istiyorum. Soldaki tabelanın başında 14 çeşit sucuk cinsinden bahsediliyor ve sıfat olarak kullanılan yerel kelime "kaminwurz" , yani "baca baharatlı (isli)" demek.
Bu sucuklar bizim tabirimizle "füme" edilmişler. Daha açmak istersek: eskiden etin konserve edilmesi icin tuzlanıp, kurutularak sucuk yapılması yanında, çifte dikiş olsun diye bizde nasıl acı, baharat ekleniyorsa, buralarda da füme ediliyorlarmış ve hala da ediliyor. Bu işlem et sıcaktan denatüre olmasın diye yine isi alabildiği ama dumanın soğuduğu ve daha fazla yer avantajı da olan çatı altında yapılıyormuş. Şimdi herşey fabrikasyon olmakla beraber hala yapanın ve lezzet farkı olup olmadığının açıklamasını, bu işi amatörce yapan ve kendi tutuğu balıklarla bize ziyafet çeken Hüseyin'e bırakıyorum.
http://goo.gl/L1tXNa
Not
Bu gidişle Fatih beyin Antalya'ya dönmesi epey sürecek gibi ?.
Bereket yatacak yerleri var.