Tavandaki işlemlerimiz tamamlandığında geçici olarak mppt ve akülerde test yapmayı, sonrasını tüm işlemler bittikten ve mobilya döşendikten sonra yapmayı düşünüyorduk. Yanımda elektrik sisteminde kullanılacak tüm ürünleri getirmiştim.
Ertesi gün sabah araç yanına gittiğimde Bekir bey MPPT ve akü bağlantısını tamamlamıştı. Fakat kendisi sandık şeklinde bir kutu yapınca ilerleme kararı aldık ve tüm sistemi kurduk. Bu kutu ileriki aşamalarda mobilya sonrası kurulması düşünülen iki farklı yere göre yerleştirilebilecek şekilde ayarlandı ve portatif olarak grup halinde sökülmesi mümkün.
İşlem sırasına göre önce MPPT ve sigortalarını daha sonra üst dolap içinde kullanılmaya uygun olacak şekilde yerleştirdik. Bu yerleştirme istenildiğinde değiştirilebilir.
Solar sistem çalıştırıldığında aküleri şarj yapmaya başladı. Kullanım ile ilgili gerekli okumaları ve sistemin gerek duyduğu işlemleri cihazın kitapçığından zamanı geldiğinde öğreneceğiz.
@ccingiler
Hocam face desin.. ..Ama neyin ne olduğunu bilmeyen bi elektrikçi sanki bu bekir arkadaş? VAlla bana öyle geldi ne biliim..
Bahsettiğiniz sigorta konusun da arkadaşıma haksızlık oldu... Karavan yapımı sürecinde bu başlık altında ve farklı başlıklar altında çok fazla soru sordum farklı cevapları değerlendirdim. Birçok karavan yapımı, karavan firmasında uygulamaları takip ettim. Bir çok yabancı karavancı ile yazıştım. Benzerini hemen hemen yapmayı düşünen herkes de yapıyordur.
En başından beri acelemiz olmadığını belirttim. Koşturarak yaşamak dan uzaklaşma kararını emekli olduğumda almıştım ve memnun bir şekilde sürdürüyorum.
Seçmiş olduğum siğortalar karavan haricinde diğer solar uygulamalarda da tercih edilen bir ürün. ABB markasının 40 amperlik otomatik sigortaları, bu ürünler DC uyumlu sigortalar. Kısa devrede koruma görevi yapsa da seçimdeki tercihimiz güvenlik amacından çok açma - kapama görevi yapmasıdır. Solar sistemin kullanımın da ileriki aşamalarda kontrollerin yapılmasında faydalı oluyor. Bir sıkıntı olursa yedek donanımlarımız arasında ilerisi için gerekliliği düşünülerek alınan otomatik DC ürünlerimizi de kullanma imkanımız olacaktır.
Öncelikle Bekir arkadaşımıza yaptığı özenli ve detaylı iş için , her detayda üşenmeden ve boş vermeden yapılması gerekeni yaptığı için teşekkür ederim.
Solar sistem sonrası kutumuza 700watt Tommatech inverterimizi ( Daha küçük sessiz bulamadım, çok ihtiyacımız olacak bir üründe değil. ) bağladık. Dış 220v hattına bağlı olacak 220V prizlerimize bu inverter den bağlantı olmayacak. Kullanımını gerekli olduğunda cihazın arkasındaki priz çıkışını kullanacağız.
Meanwell 25 amper şebeke şarj cihazı yerleştirildi bağlantısı yapıldı. Bu iki cihaz otomatik geçiş anahtarına bağlanarak , montajı yapılan harici 220V tesisatına bağlandı.
En son olarak Araç aküsü ve Yaşam aküleri arasındaki tesisat kuruldu araya Orion TR Smart DC - DC converter ısolated cihazı montajını yaptık.
🖐🖐🖐