@
yugun
Abi,
Aldım, koydum, 730 kg. 70-80 Amper akü koydum, esnek panel koydum. 760 kg oldu. Tüp koydum, eşyalarımı koydum, 800 kg oldu. Isıtıcı koydum, şofben koydum, tuvaleti de sabit yaptım, 825 kg oldu. (Rakamları en düşük ağırlıklardan yazdım. KAmp malzemem, ekstra bütün herşeyim arabada. 2 çocuk eşyaları arabada...)
1 yıl istediğim gibi dolaştım. Çok mutluyuz ailecek. Seneye mevzuat düzenlemesi oldu, tolerans %5 olarak resmileşti. Bir genelge yayımlandı, çekme karavanların ulaştırma Bakanlığı kontrol noktasına girip tartılması zorunludur, diye.
Foça'dan geliyorum, sağda Uaştırma Bakanlığı kontrol noktası, çektik. 830 kg geldi. Ruhsat nerde? Yok...
787,5 kg üzerindesin, 1.000 TL ceza, karavanı bağlıyoruz dediler. Cezaların önemi yok. Almaya gideceğim nerede BE ehliyetin senin? Yok, gidip yazılsana...
Yazılamam, çünkü özel kodlu B ehliyetim var yani engelliyim. Ve heyet sen kolundaki rahatsızlıktan ötürü römörk takamazsın, BE ehliyet alamazsın, dedi.
Ne yapacağım?
Diyeceksin ki satarsın. Bir şekilde bağlanan karavanı BE ehliyetli bir abimiz ile teslim aldık. Önce ruhsat çıkaracağız, ek maliyetler, sonra O2 diyip satacağız. Ender bey O2 tip onay belgesi var mı, verir mi onuda bilmiyorum.
Şunu diyebilirsin, yıllardır insanlar çekiyor, birşey olmadı, mevzuat çıkmadı...
Olabilir, ama bile bile nasıl bu riske girerim?
Bunu geçtim, 750 kg şase limitinde olan bir karavanı ben nasıl 800 kg üzerinde kullanırım. Bununda çözümü var, 1 tonluk al-koya yaptır dersen, Ender bey +8.000 TL den bahsediyor. Oldu mu sana karavan 40.000 TL.
Burada yanıbaşımda 670 kg 3.80 MAY 44.000 TL yaptı diye topa tuttum. Şimdi 40.000 TL ye 740 kg karavan mı alayım Ankara'dan?
Ben o karavanı alırım, 1-2 yıl sonra satarım diye almıyorum. Allah izin verirse elden ayaktan düşene kadar bineceğim. Engelli olmam sebebiyle karavan yükseltme gibi bir durumum olmayacak. Motokaravan işine zaten giremiyorum.
Sen benim yerimde olsan, yine de al Güney bin der misin?