29 psi lastik basıncı her tür lastik için standart olmamalı...

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan mimar_ankara Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 135
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 81,303

Etiketler
Ynt: 29 psi lastik basıncı her tür lastik için standart olmamalı...

yahu havasız dolma lastikler yeniden imal edilse de rahatlasak... :smiley:

Ranger'da kapıda yüksüz ön/arka 30 yazıyor, yüklü iken ön gene 30, arka için 36(veya başka bir değer tam hatırlamıyorum şu anda) psi yazıyor. Bayi aracı teslim ederken lastiklere hiç dokunmamıştı, ilk akaryakıt istasyonunda kontrol ettiğimde balon gibi olduklarını görmüştüm. Fabrika çıkış lastik Bridgestone Dueler 240/70-R16 H/T.

Cooper Discoverer 265/65-R17 almadan hesaplamıştım, eskiye göre %4,6 gibi bir fark vardı. Ben de lastiklere 30 yerine 31 psi bastım (%4.6'lık farktan dolayı).

H/T'den A/T'ye geçtiğim için tam karşılaştırma şansım yok, ancak başımı ağrıtan bir durum oluşmadı daha.

Ebattan bagimsiz olarak verilen deger iceride hapis bulunan
Havanin lastik ceperine uyguladigi basinctir.

Bu sebeple ayni degere ulasmak icin buyuk lastik daha
Cok hava alir ama siz ureticinin tavsiye ettigi degeri
Koruyun.

Bazi offroad amacli lastikler yanak kalinliklari sebebiyle
Seklini iceride bulunan havanin destegi olmadan da
Koruyabilir. Bu sebeple daha dusuk degerlerde seklini
Koruyabilir. Bu ancak minimum hava basincini etkiler.
Normal kullanimda onerilen hava basinc degerine uymak
Gerekir.

Aracinizin orta diferansiyeli ozellikle viscous kavrama ile
Calisiyor ise on ve arka lastik hava basinc degerlerinde
Oynama yapmayiniz. Arada olusacak cevresel uzunluk
Farki kavrama sisteminizin bozulmasina sebep olacaktir.

Lastikcilerin soylemleri veya baskasinin bilimsellikten
Uzak olur. Konfordan odun vererek lastiginizi ve aracinizin
Bozulmasina sebep olur.

olguncandan aynen öyle yaptım kapıdaki basınç göstergesini fotosunu çekip yolladım bakalım ne cevap verecek. orjinal lastikte sizin firmanın dedim iki firma arasında bir kopukluk mu var dacia basınçı belirlerken contiden yardım almadı mı acaba sonuçta lastik onların bir sorun olsa suç kimin? Düşük basınçtan yada yüksek basınçtan kaynaklı ölüm olduğunda ne olacak peki
acaba daciaya da mı sorsak :smiley: artık daciaya da siz atarsınız email
olguncandan' Alıntı:
Komkarbey, iş iyice heyecanlı olmaya başladı. Sen bu yazışmaları sürdür, bizi bilgilendir. Dilersen biz de yazışalım da, bu sefer işler karışır. Kalabalık olur. :D

Ya ümiterkan haklı (bu elemanı kovmak lazım) ya da eleman haklı (ümiti kovamayacağımıza göre, firmayı protesto ederiz. ;D ).

Benim anlayamadığım şu: 29 PSI ile 2.9 bar arasındaki fark ne?

Biri açıklarsa sevinirim.

komkarbey' Alıntı:
olguncandan aynen öyle yaptım kapıdaki basınç göstergesini fotosunu çekip yolladım bakalım ne cevap verecek. orjinal lastikte sizin firmanın dedim iki firma arasında bir kopukluk mu var dacia basınçı belirlerken contiden yardım almadı mı acaba sonuçta lastik onların bir sorun olsa suç kimin? Düşük basınçtan yada yüksek basınçtan kaynaklı ölüm olduğunda ne olacak peki
acaba daciaya da mı sorsak :smiley: artık daciaya da siz atarsınız email

Sadece Conti değil Michelin lastikleriyle de satılıyor Duster. Michelin'e de bir mail atsanız iyi olur :smiley:

michelinde mi lastik veriyor ben görmemiştim ne 2 çeker de ne 4 çekerde. türkiyeye getirilen modellerde mi michelin var?
michelin servis müdürünüde kovmayasanız :smiley:
ümiterkan' Alıntı:
Sadece Conti değil Michelin lastikleriyle de satılıyor Duster. Michelin'e de bir mail atsanız iyi olur :smiley:

komkarbey' Alıntı:
michelinde mi lastik veriyor ben görmemiştim ne 2 çeker de ne 4 çekerde. türkiyeye getirilen modellerde mi michelin var?
michelin servis müdürünüde kovmayasanız :smiley:
Michelin de var evet. O da aynı hataya düşerse neden olmasın :smiley:

Benim aracın üzerinde conti var ama stepne Michelin..istepne havasını kontrol ederken ne yapacağız?.)))
Neyse, bugün kar lastiği taktırmak için sanayiye işim düştü, lastik bayii gelen başka araçlara da sattığı kar lastiklerini takıyordu. Bir minibüse (içi nerdeyse 10 kişilik) ve benim arabaya aynı ebat lastik taktı. 215 65 16, iri dişli at benzeri bir lastik. Marka vermiyorum, tazminat falan isterler diye. Her iki araca da, biz bu lastiklere 34 psi basıyoruz diye aynı havayı bastı.
Cehalete bakarmısınız? lastik aynı ama benim araba 1300 kg, 5 kişilik, diğer araç en az 2 tonluk ve 10-12 kişilik. Demekki bayiiler bile bilgisiz bu psi konusunda..

mimar_ankara' Alıntı:
Benim aracın üzerinde conti var ama stepne Michelin..istepne havasını kontrol ederken ne yapacağız?.)))
Neyse, bugün kar lastiği taktırmak için sanayiye işim düştü, lastik bayii gelen başka araçlara da sattığı kar lastiklerini takıyordu. Bir minibüse (içi nerdeyse 10 kişilik) ve benim arabaya aynı ebat lastik taktı. 215 65 16, iri dişli at benzeri bir lastik. Marka vermiyorum, tazminat falan isterler diye. Her iki araca da, biz bu lastiklere 34 psi basıyoruz diye aynı havayı bastı.
Cehalete bakarmısınız? lastik aynı ama benim araba 1300 kg, 5 kişilik, diğer araç en az 2 tonluk ve 10-12 kişilik. Demekki bayiiler bile bilgisiz bu psi konusunda..
Yalnız, minibüse taktığı lastik C Grubu (yük lastiği) lastikdir. Yanakları çok kuvvetlidir. O lastiği bizim araçlara taksak hava basmasak bile ezemeyiz.

Bu arada bugün lastikçide Dunlop Grandtrek SJ6 ya baktım. Deseni AT gibi ve kış lastiği. Ama bizim ebat seneye kaldı.
0812117005010s0.jpg

olguncandan' Alıntı:
Benim anlayamadığım şu: 29 PSI ile 2.9 bar arasındaki fark ne?

Biri açıklarsa sevinirim.
2.9 Bar 42psi'a tekabül ediyor,servis elemanı onu ima etmiş sanırım. :smiley:

Assasin' Alıntı:
2.9 Bar 42psi'a tekabül ediyor,servis elemanı onu ima etmiş sanırım. :smiley:

Teşekkür assain.

Komkarbey, yazışmaları tek elden sürdürelim ki bilgi tek elde toplansın. Sen devam et. :D

sevgili youngsun, benim Duster'a da diğer minibüsle aynı c sınıfı kış lastiği taktılar, yük sınıfı c grubu olması dusterda bir sorun yaratır mı? Yanak sertliği virajlarda lastiğin hafif yatmasını engelleme gibi soruna yol açar mı? Lastiğin diş yapısı kalın,silikalı, kar buzda başarılı ama c grubu olması soru işareti oluşturdu..

mimar_ankara' Alıntı:
sevgili youngsun, benim Duster'a da diğer minibüsle aynı c sınıfı kış lastiği taktılar, yük sınıfı c grubu olması dusterda bir sorun yaratır mı? Yanak sertliği virajlarda lastiğin hafif yatmasını engelleme gibi soruna yol açar mı? Lastiğin diş yapısı kalın,silikalı, kar buzda başarılı ama c grubu olması soru işareti oluşturdu..

Birincisi lastikçinizin size yük grubu lastik vermemesi gerekirdi.
İkincisi bizim araçlar hafif, kendi orjinal lastiklerinin 98 yük indeksi bile fazla geliyo. Sizin aldığınız lastiğin en az 102 falandır heralde yük indeksi. Dolayısıyla daha sert bi lastiktir. Islak zeminde yol tutuş kayıpları olabilir.
İmkanınız varsa değiştirin. Minibüs-kamyonet lastiği kullanım amacı düşünülerek daha farklı tasarlanıyolar. Binek araç lastiklerinin kabiliyetini bekleyemeyiz.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,679
Kayıtlı Üye Sayımız
166,527
Kaydolan Son Üyemiz
Selma Yörük

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR