29 psi lastik basıncı her tür lastik için standart olmamalı...

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan mimar_ankara Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 135
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 81,244
Ynt: 29 psi lastik basıncı her tür lastik için standart olmamalı...

mimar_ankara' Alıntı:
Bugün 4x4 Duster'a Ankara Kumho Distribütorü firmadan Kw22 tipi kış lastiği taktırdım. Firma bu lastiğe 36 psi hava basılır dedi. Kontrol ederken buna dikkat edin dediler. Demekki havayı öncelikle lastik tipi etkiliyor.

''Bu lastiğe 36 psi hava basılır'' söylemi kesinlikle bilgiden uzaktır, teknik bir veriye dayanamaz.
Araç üzerindeki hava basıncı belirlenirken, lastik yük indeksi ve araç ağırlığı etkendir.

Eğer sadece lastik tipine veya markasına göre hava elirleniyor olsaydı, her aracın kapı etiketinde hava basıncı belirtilmezdi. Örneğin tüm 205/55/16 lastikli araçlar 32 psi olurdu.

Örneğin bizim ebatlar (215/65/16), boş ağırlığı 1250 kglik Dusterda değilde, 1700 kglık bir SUV da olabilirdi. O zaman tabiki de 29 psi hava basılmazdı.

Daha öncede söylediğim gibi, Duster için 98 yük indeksli 215/65/16 lastik için 29psi hava belirlenmiş. Bu kesinlikle üzerinde kafa yorulmuş detaylı hesaplamalar yapılarak belirlenmiştir.

Etiketler

ağırlık merkezi ortada olmayan bir araç için tüm lastiklere aynı havayı basmakta çok yanlış. ön lastikler bariz yanak yapıyor tavsiyem arkalara 30 öne 33-34 basmaktır. bu fark lastik ezilmesini en aza indirger ve 4çeker çekiş sisteminde bir sıkıntı oluşturmanın aksine minimuma indirir

Söyledikleriniz son derece mantıklı ve fizik kurallarına uygun. Bütün mesele lastiğin yük endeksi (Türkcesi yüke göre ezilme, deformasyon direnci) ve buna bağlı aracin yüksüz ve yüklü ağırlığı arasındaki ilişki. Demekki 98 indeksli tüm lastiklerde 29, mt lastiklerde tabiki daha fazla basacağız.
Ancak ön arkaya farklı basmak bana makul geldi. Gerçekten motor ağırlığindan önler daha eziliyor.

Kış aylarında lastik basınçlarında değişiklik yapılmalımı size?

standart lastıklerde (aracın fabrıkadan takılan lastıklerı) için etıketındekı PSI civarı olabilir... (asgari mıktar yani)
farklı tip (AT-MT-C) lastıklerde PSI daha yuksek oluyor... benım AT lastık 36-38 PSİ, daha aşağısında lastık/yanak ezılıyor... ;)
kışın PSİ +2 olabilir...

Aracı alalı bugün 1 hafta oldu.Lastik basınçlarını bugün 32 psı düşürdüm (40 psi idi).
ilk izlenimler şunlar
süspansiyon biraz daha rahatladı,
frenleme daha iyi,
fakatttttt direkssiyon biraz sertleşti.

Standart lastiklerle 3 sene 29 psi 'de kullandım, dağa çıktım çamurda gezindim, karlı dağlara çıktım hiç bi sorun olmadı, burdan duyrulur..

ben önleri30 arka 29 kullanıyorum

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,670
Kayıtlı Üye Sayımız
166,525
Kaydolan Son Üyemiz
ibissyusuf

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR