29 psi lastik basıncı her tür lastik için standart olmamalı...

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan mimar_ankara Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 135
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 81,303
Ynt: 29 psi lastik basıncı her tür lastik için standart olmamalı...

ben herhangi bir yanlış bilgi vermedim, böyle olmalı diye önermede de bulunmadım. Sadece her tip lastiğe 29 psi olamaz dedim ki, bu da doğru bir sözdür. Örneğin ümiterkan bf goodrichlere 34 psi basmış, firması bunu önerdi demiş.
Basınç konusunda araç ağırlık aralığı ve lastik tipinin yük endeksine göre bulunan bir değer var ve bu araç hep duster olmasına rağmen, yaz, kar, mt, at lastiğe ve markanın tipine göre değişiyor.. sonuç yargımız bu ve 29 psi her lastiğe standart basınç değil, değişebiliyor.. doğru muyum?

Etiketler

"Bu nedenle 29 psi ye fazla takılmamak, kullandığınız lastiğin markası,tipi ve ölçüsü için firmasının önerdiği basıncı kullanmak gerekiyor sanırım."
Bu verdiğiniz 1.yanlış bilgi , lastik firması size sadece o lastiğe uygulanabilecek maksimum basıncı verir , arabanıza takılı latiğin olması gereken lastiğin ideal basıncını vermez...

"Aracı aldıktan yaklaşık bir ay sonra lastik basınçlarına bakma imkanım oldu. 4ü de 34 psi idi. Havalarını indirip 29 psi basarken yanımdaki taksici, abi ne yapıyorsun 29 hava ile sen bu lastikleri çukurlara girince parçalarsın dedi. Ben de tereddüt edip 30 hava bastım ama hala tereddütlerim var"
Bu da hatalı 2. örnek , taksicinin dediğine göre lastik basıncından şüphe etmek ??? Arabanızın ağırlığı vs etkili değil mi ki "abi sen bu basınç ile lastikleri çukurda parçalarsın" sözüne bakıyorsunuz ? taksici biliyor mu sizin arabanın ağırlığını...
kısacası ümiterkan beyin de dediği gibi lastikleriniz için ideal basınç kapı içi etiketinde yazıyormuş , bu kadar basit ?
Yok fabrika ölçüleri dışına çıkıyorsanız o zaman "ben lastik üreticisinin önerisine göre davranırım" diyemezsiniz çünkü onlar sadece uygulanabilecek maksimum basıncı söylerler. Anlatabildim mi ? Bilemez ki adam siz o üretilen lastiği hangi arabaya takacaksınız , arabanızda extra ağırlık var mı ne bilsin ?
Bu iş için standard tablo olması imkansızdır , örneğin standardı 2.300 kg olan bir pajero , vinç , tavan sepeti , extra stepne , hi jack , delici sisler , yayıcı sisler , telsiz , ön arka vinç , yedek akaryakıt tankı ilavesi , şnorkel , kazma-kürek , kaç kiloya ulaşır , yükseltme ile ağırlık dengesi ne kadar değişir , kim bilebilir , nasıl bir basınç önerebilir sizce ?

215/65/16 ebatlı lastiklerin %99 u 98 yük indeksinde. Yani demek oluyorki bu ebattaki lastik takıldığında 29-30 psi basmak gerekli. 35-36 hava ile araç hafif olduğundan yere iyi basamıcak orantısız aşınma ve yol tutuş kayıpları yaşanacaktır.

akradaşlar,
benim duster, üzerinde Continental Crosscontact lastik ile geldi,
aracı teslim alırken teslim eden görevli "abi lastiikleri 29 psi'ye indiriyorum, senin birşey yapmana gerek yok" diye bilgi vermişti,

Gelelim soruma;
aracı aldığımdan beri, fren perfornması bana yetersiz gibi geliyor, fren yaptığımda abs'ler normalden daha çabuk devreye giriyor gibi sanki...
Bu durumun latik basınçlarından kaynaklanıyor olabilirmi? lastikleri son kontrol ettiğimde 29psi da idi her dördü de...
fren performansını arttırmak için basıncı biraz arttırmak (yada düşürmek) faydalı olabilirmi?

orhancengizk' Alıntı:
akradaşlar,
benim duster, üzerinde Continental Crosscontact lastik ile geldi,
aracı teslim alırken teslim eden görevli "abi lastiikleri 29 psi'ye indiriyorum, senin birşey yapmana gerek yok" diye bilgi vermişti,

Gelelim soruma;
aracı aldığımdan beri, fren perfornması bana yetersiz gibi geliyor, fren yaptığımda abs'ler normalden daha çabuk devreye giriyor gibi sanki...
Bu durumun latik basınçlarından kaynaklanıyor olabilirmi? lastikleri son kontrol ettiğimde 29psi da idi her dördü de...
fren performansını arttırmak için basıncı biraz arttırmak (yada düşürmek) faydalı olabilirmi?

Bence 30 psi üzerine çıkmayın. Aşırı havalı lastikle de ABS çabuk devreye girer. Ki Continental Conticrosscontact lastikler kuru ve ıslak zeminlerde oldukça başarılı tutunma özellikleri sergiliyo. Örnek vermek gerekirse önceki Dusterlardaki Michelin lastiklerden daha başarılı.

Bizim araçlarımız hafif olduğu için aslında, 98 yük indeksli lastikler biraz uyumsuz. 88-91 indeksli binek lastikler daha uygun ama ne yazıkki ebatı 215/65/16 olup da düşük yük indeksli lastik yok. O yüzden düşük lastik basıncıyla yollara devam...

bu dusterlarda bir lastik basıncı sorunu mu var acaba kronik olarak ?

bir kere ben ilk defa duyuyorum bir bayinin aracı teslim ederken "ben lastik basınçlarını şu kadara indirdim senin birşey yapmana gerk yok" dediğini ???

İkincisi başkasayfalarda dusterı 40 psi ile 10 ay falan kullananlar vardı , 29 düşük geliyor diyenler var ?
anlamadım ben dacia yazmış zaten idealini , problem nedir ?
fabrikası yanlış mı yazmış ki kullanıcılar bu kadar muzdarip ?

s.forester' Alıntı:
bu dusterlarda bir lastik basıncı sorunu mu var acaba kronik olarak ?

bir kere ben ilk defa duyuyorum bir bayinin aracı teslim ederken "ben lastik basınçlarını şu kadara indirdim senin birşey yapmana gerk yok" dediğini ???

Araçlar fabrikadan çıkarken bekleme süresinde (sebebini bilmiyorum ama) lastik basınçları normal kullanım basıncından daha yüksek oluyor, kullanıma başlanacağı zaman norrmal değerlere düşürülüyor diye biliyorum, anormal bir durum yok yani...

Araç kullanılmaya başlayacağı zaman lastik basınçlarının kontrol edilip normal değerlerde teslim edilmesi garipsenecek bir durum değil...

forester, konuşmak için konuşuyorsun..söylediklerinde teknik hiçbir bilgi yok..
Dacia duster için de her marka araba için de, taşıtın boş yükü, tam dolu yükü aralığına uygun lastik alacaksın..lastikler binek, suv, hafif ticari ve ağır vasıta diye tiplere bundan ayrılır...Duster için kullanılan ebat hem suv, hem hafif binek hem hafif ticari tiplerin içinde vardır... bu birrrrr...

Kullanım amacına göre, asfalt, toprak, yük taşıma, kış gibi hangi gruptan seçeceksen seçtiğin tipin istediği farklı hava başınçları vardır. Hepsine 29 basamassın..üstündeki m+s contilere 29 psi, at goodrichlere 34 psi, mt takacaksan markanın önerdiği havayı basacaksın...mt ye 29 bas ve engebeli araziye gir bakalım ne oluyor..bu ikiiiii....

anladın mı?

sayın mimar ankara , siz doğru biliyorsunuz , kusura bakmayın , sizin dedikleriniz tamamen doğru , "Bu nedenle 29 psi ye fazla takılmamak, kullandığınız lastiğin markası,tipi ve ölçüsü için firmasının önerdiği basıncı kullanmak gerekiyor sanırım." sizin cümleniz bu , zaten dacia'da sizin hangi lastiği ne zaman nerede kullanacağınızı nereden bilsin , rastgele yazmış adamlar , işi bilmiyorlar , onlar niye yazıyor ki , bırak lastik üreticisi bilsin hava basıncını değil mi ?

sadece duster için kullanılan ebat değildir suv veya ticariler için de uygun olan , merak etmeyin. Birçok lastik ebatı çok farklı sınıflardaki araçlara uyum sağlar , dolayısı ile lastik üreticisi o lastiğin hangi sınıf , hangi ağırlıkta araca takıldığını bilmeyeceğinden sadece maksimum basıncı ikaz eder , ideal basınç şudur demez...
fakat aracı üreten firma hem aracın teknik özelliklerini , hem de taktığı lastiği bildiğinden ideal basıncı verebilir...29 psi o arcaın yani dusterın standard lastikleri için geçerlidir zaten , basitçe bunu anlattım ama siz haklısınız ben hatalıyım.

yeter ki sizüzülmeyin , siz haklısınız... sanki ben her lastiğe her zaman 29 basılır demişim gibi bir anlamı da çıkarmışsınız ya helal olsun...

haklısınız haklısınız

sayın mimarankara goodrichlere 34 psi olacağını nereden öğrendiniz acaba ?
ben de başka bir araca takacağım mesela , nereden bulabilirim o basınç tablosunu ?

Gerek Duster gerekse goodrich at kullanımında tecrübeli olan ümiterkan arkadaşımıza sorabilirsin ..forumda kendisi tecrübelerini ve bilgisini paylaştığımız, danıştığımız arkadaşımızdır..

yok sayın mimarankara ben sizden duymayı bekliyorum , neden 34 psi ? nereden öğrendiniz goodrichlere 34 psi ideal basınç olduğunu ?

215/65/16 yerine 225 40 17 takarsak asfalt kullanımı için doğru basınç ne olmalı acaba , yazar herhalde lastik üzerinde değil mi , sizin söylediğiniz göre öyle çünkü..

bildiğim kadarıyla aynı ebatlarda olsa bile hamur farklılığından dolayı kış ve yaz lastiklerinin hava basıncının farklı olması gerekiyor, bu yüzden lastik firmasının önerdiği hava basıncını tercih etmeliyiz diye düşünüyorum...

maresal' Alıntı:
bildiğim kadarıyla aynı ebatlarda olsa bile hamur farklılığından dolayı kış ve yaz lastiklerinin hava basıncının farklı olması gerekiyor, bu yüzden lastik firmasının önerdiği hava basıncını tercih etmeliyiz diye düşünüyorum...
Yanlış cevap :smiley:

ümiterkan' Alıntı:
Neden yanlış ? Lastik firmasının önerdiği PSi'da kullanmazsanız jantların üzerinde gezersiniz 1 ay sonra.Kışlık lastik 4 derecenin altındaki havalarda kendini iyice yere salar,tabiri caizse yere yapışır.Firmanın önerdiği psi'dan düşükse havası parçalarsınız lastiği.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,679
Kayıtlı Üye Sayımız
166,527
Kaydolan Son Üyemiz
Selma Yörük

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR