29 psi lastik basıncı her tür lastik için standart olmamalı...

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan mimar_ankara Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 135
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 81,303
Ynt: 29 psi lastik basıncı her tür lastik için standart olmamalı...

Assasin' Alıntı:
Neden yanlış ? Lastik firmasının önerdiği PSi'da kullanmazsanız jantların üzerinde gezersiniz 1 ay sonra.Kışlık lastik 4 derecenin altındaki havalarda kendini iyice yere salar,tabiri caizse yere yapışır.Firmanın önerdiği psi'dan düşükse havası parçalarsınız lastiği.
bende sizin gibi düşünüyorum...ümit beyin cevabını bekleyelim bakalım...

Etiketler

Arkadaşlar, bizim ebatlı lastiklerinyük indeksi 98 yani 750 kg. 4 tekerde 3000kg yapar. Biz araçlarımıza 5 kişi artı yükle binsek aracın ağırlığı maksimum 1800 kg civarında olur.

Bu nedenle firma oturmuş düşünmüş, demişki lastik havalarını ne yapsak da teker yere tutunsa. Hem de aşırı ezilip aşınmasa. Ve 29 psi ye karar vermişler.

Yanlış olan yer şurası; Lastik firması maksimum ya da minimum basınç değerlerini belirtir. Önemli olan Araç markasının önerdiği lastik basıncıdır. Tabi bu değer aracın ağırlığına göre değişir.

ümiterkan' Alıntı:
Yanlış olan yer şurası; Lastik firması maksimum ya da minimum basınç değerlerini belirtir. Önemli olan Araç markasının önerdiği lastik basıncıdır. Tabi bu değer aracın ağırlığına göre değişir.

Ümiterkan, BF'ye sen neden 34 hava bastın? 33 değil, 35 değil, 34? ;D

olguncandan' Alıntı:
Ümiterkan, BF'ye sen neden 34 hava bastın? 33 değil, 35 değil, 34? ;D
34 iyi gibi geldiği için ;D
Not düşelim: Benim kullandığım lastik aracın standart lastiği değildir. 215/70/16

ümiterkan' Alıntı:
34 iyi gibi geldiği için ;D

O zaman, ben de BF aldığımda 33 PSİ basacam. Rakam olarak daha iyi duruyor. Herhalde tekerleğe de iyi gelir... ;D (Senin yüzünden BF'ye kafayı taktım, alsam mı deyip duruyorum ümit. Yalnız bu BF lere zincir takılamaz değil mi? Çünkü BF lerin 215 65-i yok, 70'i var. Yanılıyor muyum?)

Dostlar, bu birkaç atmosferlik farkın çok önemli olduğunu düşünmüyorum.... Gerçi ben lastikçiye 29 a ayarla diyorum. Geçen gün lastikçi itiraz etti, "abi çok düşük" dedi, "boşver "dedim, "ne olur olsun".

Ama 33e çıkarsam, muhtemelen çok fazla değişen bir şey olmayacak "benim biniş şartlarımda". Yani birkaç atmosferlik basıncın etkileyeceği hassas şartlarda binmiyorum, o bakımdan... Değerler arasındaki makas açıldıkça olumsuzluklar yaşanmaya başlanır diye düşünüyorum.

Örneğin basınç 40 a çıkarsa o zaman iş değişir.... Çünkü lastiğin yere tutunmasından darbe emişine kadar çok şey farkeder.

Ayrıca arkadaşımızın verdiği bir bilgi vardı, "lastiklerin yük indeksi 98" demişti, onu da dikkate almak gerekir. O bilgi iyi bir bilgi. :mad:

Şonuç: Normal sınırlar içinde olmak kaydıyla, basınç miktarı için önsezinizi kullanın. Fazla düşürmeyin, fazla da yükseltmeyin... (Kendime tavsiyem budur. Siz ne yaparsınız bilemem.) ;D

sayın ümiterkan'a ve sayın olguncandan'a teşekkür ederim.

Her ikisi de aslında biraz da göz kararı ayarladıklarını açıkladılar. Ve standart ölçü lastikleri taktıkça , araç üreticisinin (lastik değil...) tavsiye ettiği basıncın kullanılması gerektiğini yazdılar.

standardın dışına çıktığınızda ise nereden öğrenilebileceği konusunda lastik üreticisi diye bir cevap vermediler...

fakat tekrar ediyorum , siz doğru biliyorsunuzdur sayın mimarankara...

olguncandan' Alıntı:
O zaman, ben de BF aldığımda 33 PSİ basacam. Rakam olarak daha iyi duruyor. Herhalde tekerleğe de iyi gelir... ;D (Senin yüzünden BF'ye kafayı taktım, alsam mı deyip duruyorum ümit. Yalnız bu BF lere zincir takılamaz değil mi? Çünkü BF lerin 215 65-i yok, 70'i var. Yanılıyor muyum?)
Standart lastikler bitince bizim 4 çekerlere BF Goodrich iyi geliyor. Aracın performansı bir o kadar daha artıyor. Zincir olayına gelirsek ebat 215/70/16 olduğu için önlere zincir takılırsa sürtme yapar ama arkalara rahatlıkla takılabilir. Ama BFG'lere zincire gerek yok desek yeridir, kar ve buz performansları çok iyi. Kısaca Olgun hocam, eski lastikler bitince BFG harici bir lastik takmayın, hem asfalt hem arazi çok iyi. Ayrıca fiyatları da diğer 4 mevsim lastiklerle aynı gibi.

Hiçbir lastik için "zincire gerek yok" denemez (zaten ümiterkan "gerek yok" dememiş, "gerek duymazsın" anlamına gelecek şekilde "...desek yeridir" demiş), kiminde hemen ihtiyaç duyulur, kiminde belli şartlarda.

Benim sorum "bir gün ihtiyaç duyulduğunda takılabilir mi?" olarak anlaşılmalı. Ola ki çok ağır, safi buzlu bir ortamdasınız. Sizi kış lastiği de kurtarmaz. O anda zincir gerekir.

Ümiterkan, demek ki BFG aldığımızda, en azından arkaya zincir takılabilir; doğru değil mi? Şayet öyleyse, standart lastikler eskiyince hemen bir BFG alıyorum. ;D

olguncandan' Alıntı:
Hiçbir lastik için "zincire gerek yok" denemez (zaten ümiterkan "gerek yok" dememiş, "gerek duymazsın" anlamına gelecek şekilde "...desek yeridir" demiş), kiminde hemen ihtiyaç duyulur, kiminde belli şartlarda.

Benim sorum "bir gün ihtiyaç duyulduğunda takılabilir mi?" olarak anlaşılmalı. Ola ki çok ağır, safi buzlu bir ortamdasınız. Sizi kış lastiği de kurtarmaz. O anda zincir gerekir.

Ümiterkan, demek ki BFG aldığımızda, en azından arkaya zincir takılabilir; doğru değil mi? Şayet öyleyse, standart lastikler eskiyince hemen bir BFG alıyorum. ;D
sadece arkaya zincir takmak zararlı değil mi?

Zincir takılacaksa 4 tekere de takın arkadaşlar,şaftı kopartıverirsiniz.

merhaba arkadaşlar benim araca kış lastiği takdırırken hava basıncı kaç olacak dedim 38 dedi ve 38 hava bastı şimdi indirmelimiyim basıncı aracım 4x4 215 65 16 ContiCrossContact Winter yaz ile kış lastik basıncı farklı mı ?

komkarbey' Alıntı:
merhaba arkadaşlar benim araca kış lastiği takdırırken hava basıncı kaç olacak dedim 38 dedi ve 38 hava bastı şimdi indirmelimiyim basıncı aracım 4x4 215 65 16 ContiCrossContact Winter yaz ile kış lastik basıncı farklı mı ?

En iyisi sen onu şirkete sor, böylece biz de bilgilenelim. ;D Benim tek bildiğim, standart lastik 29... (Değişiklik olsun diye bir zaman sonra 30 yapacağım, serkanefenin "Dusterde ne değişiklik yaptınız" başlığına da "bugün lastik havalarını 30 yaptım diye yazacağım. ;D )

Henüz kış lastiği filan almadığımızdan, uygulama gereği doğmadı, bu yüzden de şirkete sormadık. Sadece aramızda "ne olmalı" diye tartışıyorduk. Bi ümiterkan lastik aldı, o da göz kararı halletti hava sorununu. ;D ;D ;D

Birçok arbanın el kitabında yaz kış kullandığınız bir lastik var ise, kışın 2 psi hava fazla basın der, bunu da yaz sıcağında havanın genişlediğini, lastik basıncının arttığını, kışın lastikteki havanın soğuktan dolayı basıncının azalması diye açıklarlar..Birkaç markanın el kitabında rastlamıştım..
Ezcümle lastiklerin hava basıncını belirlemede çok parametre var..Aracın tipi, ağırlığı,taşıyacağı yük, yaz-kış dış hava sıcaklığı,lastiğin hamuru, iç yapışı ve diş durumu, taban genişliği..bunların hepsini düşünüp el terazi göz ayarı ayarlayacağız galiba.. ama hala israrla söylüyorum : "29 psi her lastik için standart değildir."

Kış lastiğinizin de yük indeksi 98 dir muhtemelen. 29-30-31 psi üzerine çıkmayın. Yere basmaz lastik. Çünkü lastiklerin yük indeksi fazla ama araçlarımız hafif.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,679
Kayıtlı Üye Sayımız
166,527
Kaydolan Son Üyemiz
Selma Yörük

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR