Çekme Karavan Tüp Yeri

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Berk Öcbe Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 9
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 729

Berk Öcbe

Yeni Üye
Mesajlar
4
Tepkime Puanı
0
Merhabalar yeni bir ZTK çekme karavanım var ön bölgesine tüp koymak için bir sandık var tüp bağlantısı buradan yapılıyor. Yalnız mutfak tüpünü dik bir şekilde koyduğumda sandığın kapağı tam kapnmıyor. Yan bir şekilde koyup sabitlesem sorun olur mu acaba ?
 



Çok teşekkür ederim cevaplar için. Kafamda bir soru daha var aslında karavan hareket halindeyken buzdolabının çalışmasının bir sakıncası olur mu acaba ?
 

Çok teşekkür ederim cevaplar için. Kafamda bir soru daha var aslında karavan hareket halindeyken buzdolabının çalışmasının bir sakıncası olur mu acaba ?
Pek çok kaynakta buzdolabı ekovatının hareket halinde çalışmaya uygun tasarlanmadığını okumuşluğum var. Ben dolabımı hareket halinde çalıştırmıyorum genelde. Çalıştığında da hiçbir şey olduğuna şahit olmadım bu da ayrı mesele...
 




Merhabalar yeni bir ZTK çekme karavanım var ön bölgesine tüp koymak için bir sandık var tüp bağlantısı buradan yapılıyor. Yalnız mutfak tüpünü dik bir şekilde koyduğumda sandığın kapağı tam kapnmıyor. Yan bir şekilde koyup sabitlesem sorun olur mu acaba ?
Önceki karavanımda da bu sorun vardı. Yolculuk esnasında tüpü yatırıyor, kapağı kapatıyordum. Park edip tüpü kullanacağım zaman dik konuma getirip kullanıyordum. Tabi, kapak aralık kalıyordu. Bu şekilde problemsiz olarak kullandım.
 

Flavel marka bir buzdolabı var karavanın içerisinde. Sanırım en mantıklısı hareket etmeden soğutup hareket ettiğimde kapatmak olacak.
 

.
LPG tüpleri neden yatay kullanılmaz ?

Tüplerdeki propan gazının sıvı haldeki genleşmesi sudan oldukça yüksekdir. Dolu tüplerde her 1 C° sıcaklık için genleşme sonucu 7 bar basınç oluşmakta ! Böylelikle tamamen sıvı propan dolu bir tüp, sıcaklığın sadece 10 derece artmasında 70 bar üzeri bir basınca dayanmak zorunda kalacak demek.
Bu, tüplerin 90 bar nihai basınca göre dizayn edildiği düşünülürse oldukça kritik bir basınç değeri. Genleşme karakteri çok daha az olan ve ısı bağlantılı olarak mevsime göre değişen oranlarda katılan butan, LPG de sorunu hafifletse bile, tüplerin parçalanma tehlikesi yine de devam etmekte.

Fakat 30 °C da gaz olarak propan sadece 10,5 bar, butan ise 2,1 bar basınçına erişmekte ! Tüp üretici ve doldurucuları bu avantajlı durumdan faydalanmak amacıyla yukarıda bırakılacak gazın genleşmeyi tolere etmesi için tüpleri ~%80 i geçmeyecek şekilde doldurmaktalar.

Bu durumda çıkışı yukarıda olan tüp yatırıldığı zaman gaz kullanımı için dizayn edilmiş ocaklara basınçla tehlikeli şekilde sıvı LPG gelir.
Bu da sanırım hiçbirimizin hedeflemeyeceği bir durum olmalı ? 😉

Hatta yine bu yüzden gazlı çakmaklar da baş aşağı kullanımda sıvı butanın akımını önleyecek şekilde dizayn edilmekteler.
Bilmem tersini yaşayan oldu mu ?

1695952589855


@dinozor izci ‘nin uygulaması ne kadar palyatif olsa da vananın açıp kapaması tüpün dik durumunda yapılması kaydıyla yeterli bir çözüm olmalı. Zaten hemen kendini belli eden bir sorun yaşasaydı yazardı..


Karavanda ev tipi buzdolabı yukarıda yazıldığı üzere yapısal olarak uygun olmaması bir yana, karavancıyı ücreti ve fazladan tüketimi ile inverter kullanımına da zorunlu bırakmakta. 😕

Ben son 12 senede yollarda hep çalışan standart 12 V karavan buzdolabımla yaklaşık 120.000 kilometre boyunca hiç bir sorun yaşamadım. (Zaten dün eşimle yaptığım 1260 km yani 13 saat boyunca da hep açıktı ve sonuçta hala falsosuz çalışıyordu)

Ayrıca alışılmış dışı yol kalitesiyle keşif ve dünya turu benzeri zorlu karavan kullanımları için en uygun araç buzdolaplarında tercih edilen bir kompresör cinsi ise darbeleri yaylı askıdaki piston yapısıyla da sönümleyebilmekte.
Bu her karavan buzdolabında bile kullanılmayan salınımlı bir ekovat türü.

Daha fazla bilgi için:

Fakat ev tipi buzdolaplı çekme karavan, sadece şebeke elektriğinin bulunduğu yerlerde açılıp kullanılacak ise fiyatı ve olmayan inverteri ile ekonomik bir çözüm olmalı.

Sanırım bu tarz TTKKS ye uygun değil ? 🤔
 
Son düzenleme:




Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,461
Mesajlar
1,518,222
Kayıtlı Üye Sayımız
172,116
Kaydolan Son Üyemiz
bahaattin

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst