Ynt: Yunanistan - Makedonya Gezi Notları
Yola çıkarken niyetimiz Üsküp'ten,önce 229 km. uzunluğundaki Kumanova-Kriva-Kyustendil-Pernik yolu üzerinden Sofya'ya gitmek ve burada öğle yemeği+kısa bir şehir turu ardından 331 kmlik Plovdiv-Haskova-Harmanlı yolu üzerinden toplam 560 km.yaparak Kapitan Andreevo gümrük kapısını geçerek Kapıkule sınır kapımızdan Türkiye’ye ulaşmaktı.Sofya'da Aleksandr Nevski Katedrali ve Banyabaşı Camisini ziyaret edecek,kaşkaval peyniri ve erik rakısı satın alacaktık.Ne var ki gerek televizyon gerekse internetten Bulgaristan'da havanın çok yağışlı olacağını öğrenmemiz ve bu yolun ancak yarısının otoban olduğunu bilmemiz nedeniyle rotamızı hem havanın açık olduğu hem de büyük kısmı otoban olan Yunanistan üzerine çevirdik.Üsküp-İpsala arasındaki 572 km.lik yol ayrıca bize ilk gün göremediğimiz İskeçe-Gümülcine-Dedeağaç bölgesini gezme imkanını tanıyordu.
Balkanlar, adı üstünde dağlık olmasına karşın dağlar bu coğrafyaya giriş için doğal engel oluşturmamakta. Bu nedenle tarih boyunca Bizanslılardan, Slavlara, Yunanlardan, Bulgarlara Avusturya-Macarlardan Sırp ve Türklere uzanan geniş bir topluluğun etkisi görülmüş Üsküp üzerinde. Bunca yolcuya hancılık eden Makedonya için 500 yılı aşan Türk varlığının önemi tartışılmazdır.Türk varlığına ilişkin izlere Makedonya’nın hemen her köşesinde fazlasıyla rastlamak olanaklı.Bu izler Makedonya’daki yer adlarına da sinmiş denilebilir.Adları değiştirilmiş olan Kalkandelen (Tetovo),Veles(Köprülü) ve Manastır (Bitola)’ın yanı sıra; Demirhisar, Demirkapıcı, Kavadarcı, Çiftlik, Tikveş, Çerkezi, Gevgelia gibi yer adları bugün de aynen kullanılmakta.
Ertesi sabah 06'da hazırlanıp yola koyulduk.Üsküp'ten E-75 yolunu takip ederek Veles(=Köprülü) istikametinde ilerleyip bundan sonra Gevgelia yönüne saptık ve yolun 165. kmsinde bulunan Evzoni sınır kapısına ulaştık.Böylece yolculuğumuzun Makedonya ayağını tamamlamış olduk.