Ynt: Yaşam Aküsü 1
Yaşam aküsüyle ilgili bütün işler halledildikten sonra, sıra geldi doğada, dağda, bayırda, kampta, piknikte yada yolda her an hasıl olabilen 220v elektrik ihtiyacımızı çözmeye. Bunun için UPS kullanmayı uygun gördüğümü yukarıdaki mesajda belirtmiştim. Bunun nedenleri:
Olumlu yönleri (bence)
1- Elimde eski masaüstünden kalma bir tane var ve güzel, kaliteli bir alet.
2-Yenisi alınıp yapılsa bile redresör+350w(eşdeğeri) invertörden çok daha ucuz.
3- Tamamen otomatik, şarj etmesi, şarjı sürekli dolu tutması.
4- Yerleşik kendine has güvenlik sistemlerini içermesi (aşırı yükte otomatik kapanma, yerleşik sigortalar vb)
5- Zaten çok gezdiğim için aküyü çoğunlukla aracın şarj etmesi, Kamp yerlerine girdiğimde şarj için acelemin olmaması. (en az 24 saat kalıyorum)
6-Kamp yerlerinde elektrikli ocak klima kullanımı vb nedenlerle voltaj düştüğünde, bağlı olan herşeyi koruyacak olması.
7-Ana güç kablosunu şebeke elektriğine takmaktan başka hiçbir işlem gerektirmeyecek olması.
Olumsuz yönleri:
1- 350w sürekli güce kadar desteklediği için 350w üzerinde hiçbirşey kullanamama (Bu ağır yük gerektiren şeyleri ikinci bir kablo ile bağlayarak çözülebilir de ama şart da değil, maksat bağımsız kampı desteklemek olduğuna göre, zaten gazlı ocak taşıyacağız bir de elk ocak taşımanın bir mantığı yok artık)
2- Ferhat beyin dediğine göre sistem şarjda olduğu süre içinde 12v cihazların kullanılmaması gerekiyormuş. Su pompası gibi kritik öneme sahip bir cihaz çalıştırmadığımız için bunun da bir önemi yok bizim için. Buzdolabımız 220v ile de çalışabiliyor.
3- Sistem 9 amperlik aküyü şarj etmek için optimize edilmiş 60 amperlik aküyü şarj etmesi çok uzun sürecek. (bu da sorun değil bizim için yukarıda yazmıştım öte yönden yavaş şarj akünün ömrünü uzatacaktır.)
Gelelim UPS i amacımız doğrultusunda değiştirmeye,
Öncelikle ups i uzun süredir hiç yoksa işe yarasın diye taktığımız televizyon-uydu hattından çıkardım. Güzelce ters çevirmeden aşağıdaki dört civatayı söktüm. (ters çevirmeme nedenimiz akıntıya mahal vermemek, gerçi upsin içinden çok iyi bir yuasa akü çıktı, ters çevirseniz de bişey olmayabilir ama riske girmeye gerek yok.
Akü yerine takılı hali.
Sonra dikkatlice aküyü yerinden çıkardım. Aküyü sökmek hiç zor değil.
Eletrikçiden aldığım 3mm kesit kabloların ucuna uygun bağlantı klipslerini sıktım ve aküye bağlanan uçları bu kablolara bağlayarak bağlantıyı uzattım.
Upsin kasasının önünü deldim, kabloları bu delikten geçirip kablolar çekildiğinde içerideki bağlantıyı zorlamasın diye içeriye tesisat kelepçesi sıktım ve gerilmenin bağlantıları çıkarmasını engelledim.
Akü kutup başı mandallarını kablolara taktım. Sistemi bir kere açıkken test ettim, sonra kasa kapağını monte edip, vidaları sıkıştırdım.
Son olarak dışarı aldığım kendi aküsüne mandallarla bağlayarak bir deneme yaptım.
Daha sonra akünün yanında ayarlamış olduğum boşluğa götürüp yerleştirdim. Ve bir kez de yaşam aküsüne bağlayıp denedim.
Sonuç: Artık heryerde Dizüstü,Cep telefonu vb cihazları şarj edebileceğimiz, Ufak tefek cihazları çalıştırabilirabileceğimiz 220v 350w lık Hem araba motorunun, Hem de şebeke elektriğinin tekrar şarj edebildiği mobil güce kavuşmuş olduk.
Bundan sonra arabada elektrikle ilgili yapılacaklar:
-Mandallı bağlantılar yerine aküye direk bağlantı yapılacak, çünkü kaput kapanırsa mandallara değebilir. Mandallı bağlantı bu açıdan tehlikeli, Hem kaputu sürekli açık tutacak halim yok illa ki kapanması gerekecek. O yüzden araya anahtar koyularak UPS aküye direk kutup başlarından mandalsız bağlanacak ve sürekli sabit yerinde kalacak.
-Havalandırmalardan (Ön kaputtaki) birisini geçici olarak kaliteli çadır bandı ile iptal ettim. Buna bir çözüm düşünüyorum. Buraya açılır kapanır kapaklı ve altına su geçirmeyecek bir aparat imal etmeyi deneyeceğim
-2 metrelik standart güç kablosu 20 metrelik kabloya dönüştürülecek ve uygun bir sarma sistemi geliştirilecek.
-Arabaya sabit 220 v tesisat döşenecek (İki piriz birisi kabin içine vites kolunun oraya yerleştirilecek ve bilgisayarla navigasyonu mümkün hale getirecek, diğeri bagaja konumlandırılacak, Duruma göre arka tarafta dış etkenlere dayanıklı üçüncü bir fiş olabilir, Gerekli hallerde çadıra elektrik almak için.
Gördüğünüz gibi elektrikle ilgili daha çok iş var, ama işin önemli bir aşamasını bitmiş oldu. Şu anda da elektriğimiz kullanılabilir.
-