Elektrikli fanın üstünden çıkan kabloyu takip edin şayet bir kutuya girip bir sürü kablo çıkıyorsa takibi bırakın.Radyatörün motora bakan iç kısmının hazne dediğimiz alt veya yan taraflarındaki plastik yada madeni kısımları gözle takip edin bir yerlerde bu hazneye vidalanmış tahminen Bir lira capında bir parça ve o parçadan da çıkan kablo bulmanız gerekir.Bu türden bir şey bulursanız tahminen fan müşirini buldunuz demektir.Bu müşirden iki kabloda çıkabilir,pek mümkün olmasade tek kabloda çıkabilir.Biz radyatör haznesinin plastik olduğunu kabul ederek müşirden iki kablo çıktığını var sayalım.
Kontak kapalı yani motor çalışmıyorken bu radyatöre gömülü müşirin iki kablosunun uclarını bir birine geçici olarak birleştirin ve motoru çalıştırın motor çalışır çalışmaz fanda çalışırsa müşiri buldun demektir.
Yeni müşir almak için radyatör üstündekini sökmek gerekir aman dikkat müşir sökülürken radyatörde sıcak sıvı varsa yanarsın haşlanırsın öyle olmasa bile antifiriz varsa akar gider.
Söktüğün müşirin üstünde kaç derecede açtığı yazar; sen daha düşük derecelisini bulmalısın.
Yeni müşirin capı ve dişi uyduktan sonra markası görünüşü dert değildir.Çünkü eninde sonunda sıcaklıkla çalışan basit bir elektrik açma kapama anahtarıdır.
Reno 9 dizelim varken bu sorun benimde başımda vardı müşir radyatörün en altında içindeki suyun hiç bir zaman ısınmadığı bir yerde duruyordu önce içeriye bir anahtar yaptım,arabayı çalıştırınca anahtarıda acıyordum açılınca yanan parlak kırmızı ışığı hep gözüme giriyordu.Sonraları başka sebebten radyatör sökülüp dışarı çıkarılınca kazanının daha çok ısınan yerine delik açıp diş çektim müşiri oraya monte ettim bundan sonra motor fazladan birazıcık ısınınca fan hemen devreye girmeye başlamıştı.
Bu bir çözümdür ama radyatörü sökmeden yapmak imkansızdır.
Haydi kolay gelsin.