Haftasonu Ekrem ile birlikte Sivas'ı gezdik. Ekrem hile yapıp otobüsle döndü
Gezenbilir'e fotoğraf yüklemek zor olduğu için üşeniyorum, Ekrem fırsat bulunca yükleyecektir. Facebook gibi yapsalar şu fotoğraf şeysini iyi olacak. Sivas ve Divriği için maalesef söyleyeceğim iyi şeyler kısıtlı.
Divriği
+ Ulu Camii oldukça güzel.
+ Tren bakım istasyonu hoştu. TCDD çalışanları yardımcı oldular, sohbet ettik, çay bile ısmarladılar vaktimiz olsa.
- Ulu Camii'nin ibadet için ayrılmış kısmı çok çirkin ve nemli halılarla kaplanmış. İç düzenleme yapılması lazım.
- Caminin manzarasını harabe köy evleri kapatıyor. O güzelliğin fotoğrafını çekemiyorsunuz etrafı çok çirkin olduğu için.
- Yine cami içindeki ışıklandırma çok kötü. Sağa sola florasanlar takmışlar, her yer kablo ve spot. Fotoğraf çekenler için güçlük çıkartıyor. Işıklandırma yumuşatılmamış, gölgeler çok sert oluyor.
- Yemek yenebilecek sadece bir tane nezih tesis var. Büyük şehirlerden gelenler yerel lokantalara girmez.
- Çok fakir bir ilçe Divriği. Her yer harabe. İnsan üzülüyor bu bakımsızlığa.
- Şu an ismini hatırlayamadığım bir hamamı çok güzel restore etmişler 2007 yılında. Fakat kapısı mühürlenmiş ve girilmiyor! 5 yıldır öyle atıl duruyor. Ülkemizin saçmasapan işlerinden biri daha işte.
Sivas
+ Selçuklulardan kalma medrese, cami ve hamamlar gayet hoş. Toplamda 10-15 kadar güzel eser var.
+ Osmanlı dönemi 3-4 bina kamu tarafından kullanılıyor. Kongre Müzesi, Valilik, Arkeoloji Müzesi dikkat çeken güzel binalar.
+ Arkeoloji Müzesi çok güzel olmuş. İçerik açısından da başarılı buldum. Envanter biraz daha genişletilse fena olmaz.
+ Şehir meydanı çok ferah, geniş mi geniş. Ortasında durum 360 derece video çekesi geliyor insanın.
+ Merkez Lokantası'nda çok güzel et döner yapıyorlar. Ben beğendim. Lokanta da genel olarak nezih ve güzel. Tavsiye ederim.
- Maalesef insana hayat enerjisi veren bir yer değil. İnsanlar mutsuz, yardımsever değil.
- Yukarıda saydığım yerleri gördükten sonra merkezde yapacak bir şey yok. Toplam 3-4 saatte yemek dahil bitiyor koca Sivas.
- Sivas köftesi çok yağlı, ben lezzetli bulmadım. Ekrem'in de karnını bozdu. Besler Köfte'de yemiştik herkes önerince. Bir numarası yok açıkcası.
- Üç medreseden bir tanesine kilit vurmuşlar, bir tanesi inşaat halinde yarı harabe, öbürü de çay ocağı. İnşaat halindeki Gök Medrese'ye çok korkunç bir modern çevre düzenlemesi yapma girişiminde bulunmuşlar. Rezil olmuş.
- Her taraf saçmasapan inşaat yönetmeliklerinin eseri abuk subuk beton binalarla dolu. Hepsi ilk depremde yıkılacak gibi bakımsız ve güvensiz gözüküyor. Tam bir şehircilik cinayeti Sivas, hemen hemen diğer tüm illerimiz gibi.
Uzun lafın kısası ben gidip gezdiğim için memnunum, özellikle trenlerle ilgilendiğim için vakit geçirecek bir sürü yer buldum. Ama sıradan bir turiste öneremem buraları. Yapacak bir şey bulamaz çünkü..