Tek Başıma Arabayla 76 Günde 3 Kıta 14 Ülke Overland 24500 Km

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan seyr-ü zafer Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 1,172
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 196,877
Ynt: Tek Başıma Arabayla 76 Günde 3 Kıta 14 Ülke Overland 24500 Km

Kilis'de sınırı geçmeden önce taktığım hava filtresi çöl etaplarından sonra bu haldeydi. Haznede de avuç dolusu kum birikmişti.

[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]

IMG_8815p.jpg

IMG_8816p.jpg

IMG_8818p.jpg

Etiketler

Saklanacak filtre.

Doğayı doğalı severiz hem de çok,o çölleri,kargaşayı,kaosu gördükten sonra mıdır nedir, sokaklar da ki o döşenmiş taşların estetiğini beğenmemek mümkün değil.

mayıstosböce' Alıntı:
Saklanacak filtre.

Doğayı doğalı severiz hem de çok,o çölleri,kargaşayı,kaosu gördükten sonra mıdır nedir, sokaklar da ki o döşenmiş taşların estetiğini beğenmemek mümkün değil.

İtalya'da tarihi sokakların hemen hepsi böyle çeşit çeşit taşlarla döşenmiş, artık zemin tesviyesini nasıl yapmışlarsa ikiyüz yıllık sokakların bile taşları oynamamış. İzmir'de bizim sokağa da taş döşedi belediye beş-altı sene önce hemen bozuldu, çöktü. Şimdi dikkatli yürünmezse ayak burkuyor. Ona mı yanayım, zorla daire başı yüz lira katılım payı topladıklarına mı? Bazen güzel şeyleri görmüşlük acı veriyor insana...

Sicilya’nın doğusu ve Etna Yanardağı

İtalya’daki yolculuğum boyunca neredeyse hiç otoyola girmedim, hep köy-kasaba yollarından ilerledim. Böylelikle çok sayıda irili ufaklı yerleşimi görme şansı buldum. Türkiye’den turlarla İtalya’ya gidenler sadece Roma, Venedik, Floransa gibi turistlerle dolup taşan şehirleri görüp geliyorlar. Özellikle vurgulamak isterim, sözkonusu şehirler çok güzel, ancak İtalya’da görülmeyi hak eden farklı karakterde pek çok başka yer var. Karavanla ya da arabanızın arkasına koyacağınız çadırla bu ülkede unutamayacağınız bir seyahat yapabilirsiniz. Tüm otoyolların alternatifi var ve gerçekten manzara izlenmek isteniyorsa paralı yollar kullanılmamalı. İtalya, sadece kentleriyle ve köyleriyle değil, farklı özellikteki yollarıyla, bunların geçtiği coğrafyasıyla da çok güzel. Afrika’da çöle doymuştum, İtalya’da dağa, denize, yeşile doydum diyebilirim.

Sicilya’da büyükşehir olarak Catania’ya uğramayı tercih ettim. Burası adanın doğu sahilinde ve Etna Yanardağı’nın çok yakınında, 17. yüzyıldaki patlama sonucu kentte binlerce insan ölmüş.
Sanat tarihçisi değilim, gördüğüm ve araştırdığım kadarıyla Catania’da da diğer çoğu İtalyan şehri gibi Rönesans’dan sonra gelişmeye başlayan barok mimari tarz, tarihi merkezin bulunduğu bölgeye hakim. Cumba havasında, döküm parmaklıklı balkonlar; kolon-kiriş çıkıntılarında ince süslemeler; dümdüz ve taş parkeli bulvarlar; buralara bağlanan dar kaldırımlı veya kaldırımsız küçük sokaklar, büyük ahşap sokak kapıları ve pencere doğramaları.
Catania’nın, daha sonra geçtiğim bazı kasaba ve şehirlerden farkı, sokaklarının insanlarla dolu ve hareketli olmasıydı. Milano’nun merkezinde yol sormak için birilerinin geçmesini beş dakika beklemiştim, oradan hesap edin.

Kentin tarihi havasını en çok hissettiren yer Etna Bulvarı, Duomo Meydanı’nın çevresi. Gününe denk gelinirse tıpkı Türkiye’deki gibi ara sokaklarda kurulan giyim pazarına da rastlanabilir…

Catania’dan ayrıldıktan sonra düzgün bir yoldan Etna Yanardağı’na tırmanışa geçtim. Dağın tüm volkanlardaki gibi yayvan bir yapısı var, o yüzden 3350 metrelik rakıma rağmen yaklaştıkça yükseklik duygusu daha az hissediliyor. Çevredeki bitki örtüşü yokoldu, gözalabildiğine siyah ve kıraç lav taşlarıyla kaplı araziye ulaştım. Dağın sadece zirvesinde değil sırtlarında da kraterler mevcut. Bu kraterler eski püskürme noktaları aslında.

Etna en son 2002 yılında püskürmüş, teleferik hattının ve birkaç hizmet binasının hasar görmesi dışında ciddi kayıp yaşanmamış. Bu kadar yakın tarihte vukuatı olan bir yanardağın üzerinde dolaşmak heyecan vericiydi doğrusu. Güneş batmaya, insanlar dönmeye başladığında arabayla gözüme kestirdiğim bir kraterin yakınlarına kadar geldim. Amacım kraterin içinde geceyi geçirmekti. Biliyordum, kesin yasaktı, yakalanırsam başımı ağrıtabilirlerdi. Türk kafasıyla, “ Nasıl olsa bu Avrupalılar kurallara çok bağlıdır, hiçbir İtalyan gece kraterde yatıp da başını otoriteyle belaya sokmak istemez, buradaki korucular da zaten adamın tekinin kraterde uyuma ihtimalini öngörüp güneş battıktan sonra etrafı kolaçan etmez, yani büyük ihtimalle sorun çıkmaz.” diye düşündüm. Tulumu-matı, ekmeğimi kapıp kraterin içine indim. Çukurun içinde tarif edemeyeceğim bir huzurla doldum, kim bilir belki de ana karnındaki bebek semptomları göstermeye başlamıştım. Kim ne derse desin, volkan kraterinde yatmak değişik bir duygu. Güzel başlayan maceram üç saat kadar sonra soğuk havanın azizliğine uğradı, resmen donmaya başlamıştım. Daha önce hiç hipotermiye girmedim, ama gireni görmüştüm, belirtileri az çok anlayabilecek bilgim vardı. Önce had safhada rahatsız eden bir üşüme ve titreme, kısa süre sonra, vücutta ağırlık hissine ve antidepresan içmiş gibi normalin dışında bir uyku haline dönüştü. “Zafer oğlum, şimdi kalkmazsan hiç kalkamayacaksın!” dedim içimden ve hemen hareketlendim. Arabaya vardığımda termometreye baktım -8 derece idi. Bendeki yazlık tulum tabii yeterli gelmemişti. Arabayla dağın kuzey tarafında kalan milli park bölgesine gittim, ve orada bu sefer çadırı da kurarak kamp yaptım…

[attachment=1]

Meşhur Fil Çeşmesi. Bu çeşme 18. yüzyılda inşa edilmiş. Üzerindeki volkanik taştan yapılmış fil Roma döneminden kalma. Filin üzerindeki obelisk Mısır'dan gelmiş. Efsaneye göre obelisk Etna Yanardağı'nın öfkesini dizginlemekte ve çevresine zarar vermesini önlemekteymiş. Güzel efsane...

[attachment=2]

Duomo Meydanı

[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]

IMG_8863p.jpg

IMG_8864p.jpg

IMG_8867p.jpg

IMG_8868p.jpg

IMG_8871p.jpg

paylaşım için teşekürler.gercekten iyi kareler ve heyacanlar bize aktarıyorsunuz.allah yolunuzu açık etsin.iyi gezmeler.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,679
Kayıtlı Üye Sayımız
166,527
Kaydolan Son Üyemiz
Selma Yörük

SON KONULAR

Geri