Ynt: Tek Başıma Arabayla 72 Günde Doğu-Orta-Kuzey Avrupa 22 Ülke 24000km Overland
*Sıcağı sevmem; ne güzel...
*Çadır+ocak ya da kamper+ocak = Özgürlük ve ekonomi...
*Azınlık olmak, zor zanaat!..
*Karadeniz Kıyısı, bir daha geri gelmez bir biçimde yitirildi; gelecek kuşaklara nasıl hesap verebileceğiz?..
*Tarih kitaplarında yenilgi yoktur!...
*İzmir, Türkiye'nin Avrupai yüzü...
*Bulgaristan'da, Rodop Dağları (Özellikle Kırcaali), Orta Bugaristan ile Kuzeydoğu Bulgaristan'da Türkler daha yoğundur.
Bulgaristan'da evliliğe olan eğilim, sanırım Avrupa Birliği'ne olan üyeliği nedeniyle mi acaba? :-\
*Para+erkek bir araya geldi mi, çoğunlukla karşılaşılan durum...
Güzel fotoğraflar ve yorumlar için teşekkürler; emeğinize sağlık.
Cavid Sezen
seyr-ü zafer' Alıntı:önceki akşam İzmir’de sıcaktan şikayet ederken, kuzeyin serinliğini hissetmeye başlamıştım bile.
...
neyse ki çadırım ve ocağım sayesinde yüksek maliyetlerden etkilenmedim.
...
Söylediğine göre, Bulgaristan’da siyasi rejim ve ekonomik düzen değişmesine rağmen burada yaşayan Türk kökenli insanlar hukuken değilse de pratikte ülkede azınlık olma gerçeğini eskisinden bile fazla hissediyorlarmış. Bu Türkiye de dahil dünyanın her yerinde böyledir zaten. En demokratik ülkelerde bile azınlıklara durumları farklı yollarla hatırlatılır.
...
Kumsal korunmuş, insanlar koskoca kentin önünden temiz denize girebiliyorlar. Manzara etkileyiciydi benim için, kendi memleketimde güzelim Karadeniz kıyılarının ne hale getirildiğini; yapılan ihtiyaç fazlası anlamsız otoyollarla kentlerin, kasabaların denizle bağlantılarının nasıl koparıldığını hatırladıkça üzülmeden edemedim. Karadeniz Sahil Otoyolu’nu geçenler ne demek istediğimi iyi anlarlar. Çoğu yerde arabayı kenara çekip, deniz kenarına gitmek mümkün değildir.
...
Müzede 1912 Balkan Savaşı’nda Osmanlı’ya ait Hamidiye Kruvazörü’nü vurmuş Draski Torpidobotu gururla sergileniyor. Hamidiye güç bela İstanbul’a ulaşıp tamir görmüş ve yeni görevlere çıkmış. Elbette Bulgarlar “Torpilledik de, batırmayı beceremedik.” yazmamışlar panoya, sonradan araştırıp öğrendim.
...
İzmir için yaptığım tarifi Varna için de yineleyebilirim, turistik değil ama yaşamak için güzel bir kent…
...
Sabah birkaç Türk balıkçıya rastladım, biraz şaşırdım. Bulgaristan’daki Türk azınlığın tıpkı Yunanistan’daki gibi sadece Türkiye sınırına yakın yerleşimlerde ikamet ettiğini sanıyordum. Burada durum biraz farklıymış, ülkenin doğusundaki her yerde Türk’e rastlanabiliyor. Balıkçının söylediğine göre buraya Türkiye kökenli Türkler de gelmişler son yıllarda. Hatta tekne getirmişler, Bulgar kadınlarla evlilik yapıp oturma izni almışlar.
...
Bulgaristan’ın doğusunda süren yolculuğumu Ruse’de tamamladım. Tuna Nehri üzerindeki köprüyü geçerek hızlı ve sorunsuz biçimde Romanya’ya giriş yaptım. İlk benzin istasyonunda Vinyet alıp Bükreş’e yöneldim. Yol üzerinde Türk tırcılara özel çok sayıda park-geceleme yeri vardı. Birkaç tanesine durup baktım, belki kalırım diye. Park alanında bir gariplik yok da tesis kısmı gerçekten ilginçti, dekor ve işleyiş olarak bildiğimiz pavyon düzenindeydiler. Özellikle Rusya’ya mal taşıyan tırların ana güzergahıymış bu yol. İstanbul veya Trabzon üzeri ro-ro aktarmalı girmek mesafe açsından kestirme gibi görünse de, Ukrayna ve Rusya’da uzun süren liman formaliteleri yüzünden pek tercih edilmiyormuş. Özellikle yaş sebze-meyve taşıyan tırlar için süre çok kritikmiş. Tır parklarındaki şoförler benimle ilgilenip mekan sahipleriyle konuştular, ücretsiz kalma imkanı bile yarattılar, ama ben ‘tesislerden’ faydalanabilecek ruh halinde değildim pek. Pavyonların üst odalarının sadece uyuma amaçlı kullanılmadığı aşikardı. Yol kenarında kuytu yer bulup yatmak daha cazip geldi, öyle yaptım..
*Sıcağı sevmem; ne güzel...
*Çadır+ocak ya da kamper+ocak = Özgürlük ve ekonomi...
*Azınlık olmak, zor zanaat!..
*Karadeniz Kıyısı, bir daha geri gelmez bir biçimde yitirildi; gelecek kuşaklara nasıl hesap verebileceğiz?..
*Tarih kitaplarında yenilgi yoktur!...
*İzmir, Türkiye'nin Avrupai yüzü...
*Bulgaristan'da, Rodop Dağları (Özellikle Kırcaali), Orta Bugaristan ile Kuzeydoğu Bulgaristan'da Türkler daha yoğundur.
Bulgaristan'da evliliğe olan eğilim, sanırım Avrupa Birliği'ne olan üyeliği nedeniyle mi acaba? :-\
*Para+erkek bir araya geldi mi, çoğunlukla karşılaşılan durum...
Güzel fotoğraflar ve yorumlar için teşekkürler; emeğinize sağlık.
Cavid Sezen