Tek Başıma Arabayla 72 Günde Doğu-Orta-Kuzey Avrupa 22 Ülke 24000km Overland

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan seyr-ü zafer Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 384
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 163,278

Etiketler
Ynt: Tek Başıma Arabayla 72 Günde Doğu-orta-kuzey Avrupa 22 Ülke 24000km Overland

bu başlığı okumaya başladığımda hava günlük güneşlik ikindi saatleriydi. şu an gecenin bir buçuğundayım. baştan sona roman gibi okumak çok mutlu etti beni. bu sebeple yazılarınız ve fotoğraflar için çok teşekkür ederim. lpg ile ilgili paylaşım ise tam arşivlik. teşekkürler.

Ynt: Tek Başıma Arabayla 72 Günde Doğu-orta-kuzey Avrupa 22 Ülke 24000km Overland

Muazzam bir gezi olmuş Zafer Bey, cesaretinize hayran kaldım. Bende önümüzdeki ay Odessaya gideceğim araba ile. Size sormak istediğim Bulgaristan ve Romanya yolları. Yol güzergahı, yol güvenliği açısından ve sınır kapıları hakkında bilgiler verirseniz çok memnun olurum. Size özel mesaj atmaya çalıştım ama başaramadım. Teşekkürler

yasarergun' Alıntı:
Zafer Hocam, "ten başına" tekkesinin müritleri gürcistan, rusya, kazakistan hedefiyle yola çıktı haberin ola :smiley:

Yaşar Hocam, umarım güzel ve maceralı bir yolculuk olur :smiley: Kazakistan tarafları içimde uktedir. Paylaşımları hevesle bekleyecegiz..

wankel' Alıntı:
bu başlığı okumaya başladığımda hava günlük güneşlik ikindi saatleriydi. şu an gecenin bir buçuğundayım. baştan sona roman gibi okumak çok mutlu etti beni. bu sebeple yazılarınız ve fotoğraflar için çok teşekkür ederim. lpg ile ilgili paylaşım ise tam arşivlik. teşekkürler.

Beğendiğinize sevindim.. Yolculukları yazmaya öncelikle kendim ileride hatırlamak için başlamıştım. Burada paylaşmam işin boyutunu biraz değiştirdi. Epey ilgi gördü bu tarz gezen ya da gezmek isteyen insanlar tarafından. Bu durum beni paylaşıma devam etmeye teşvik etti, iyi oldu. Henüz tamamlanmadı bu konu ve daha aktarmaya başlayamadığım Hindistan-Nepal yolculuğu var. Dilerim er geç bitiririm :smiley:

mangona' Alıntı:
Muazzam bir gezi olmuş Zafer Bey, cesaretinize hayran kaldım. Bende önümüzdeki ay Odessaya gideceğim araba ile. Size sormak istediğim Bulgaristan ve Romanya yolları. Yol güzergahı, yol güvenliği açısından ve sınır kapıları hakkında bilgiler verirseniz çok memnun olurum. Size özel mesaj atmaya çalıştım ama başaramadım. Teşekkürler

Teşekkürler.. Bulgaristan ve Romanya'nın sosyalizm sonrası ilk dönemlerinden eser yok. Eskiden mafya ve yol eşkıyalarının kol gezdiği kaotik ülkelerdi. Hiç unutmam 90 yılında ailecek gittiğimiz bir gezide Bulgaristan'da gece mola yerinde uyurken arabanın tavan bagajından valiz çalınmıştı. Polise gittiğimizde yürü git ülkene komşu paçayı kurtar tarzı karşılık almıştık. Romanya da farklı değildi o vakitler. Geceleri Türk tır parklarında arabayı tırların arasında korumaya alıp geçirirdik.

Bu yolculukta her şeyin olumlu anlamda çok değiştiğini gördüm. Malum iki ülke de AB üyesi artık ve polis-mafya terörü azalmış, münferit hale gelmiş. Sınır geçişleri sorunsuz. İki ülke 2016 civarı Schengen'e dahil olacak bu sebeple 5 günden fazla kalınacaksa ayrıca vize almak gerekiyor. Süresi dolmamış herhangi bir Schengen vizeniz varsa 5 günlük transit geçiş hakkı var, sorun çıkmıyor. Araç için yeşil kart ve mevcut ehliyet yeterli.

Ukrayna'da polis biraz sıkıntılı. Yabancı plakaları durdurup sudan sebeplerle ceza kesmeye, daha doğrusu ceza ile tehdit edip haraç almaya çalışıyorlar. Bu durumu birden fazla kez yaşadım ve gözlemledim. Ayrıca can güvenliği açısından kestirme diye ara yollara fazla girmemek lazım. Odessa'ya giderken başıma geldi, yol eşkıyaları iki araçla önümü kesip beni durdurmuş ve para istemişlerdi, önceki sayfalarda anlatmıştım. Romanya ve Bulgaristan'da yol kalitesi iyi, Ukrayna'da Kivev-Odessa yolu dışında epey kötü..

Ynt: Tek Başıma Arabayla 72 Günde Doğu-Orta-Kuzey Avrupa 22 Ülke 24000km Overland

Vilniusta 2012de geçirdiğim 5 gün inanılmazdı. Ilk fırsatta tekrarlayip trakai, kaunas ve kleipedia yi da rotaya ekleyip kaliningradi es geçmeyeceğim.

D6503 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

yasarergun' Alıntı:
Vilniusta 2012de geçirdiğim 5 gün inanılmazdı. Ilk fırsatta tekrarlayip trakai, kaunas ve kleipedia yi da rotaya ekleyip kaliningradi es geçmeyeceğim.

D6503 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Üç Baltık ülkesinin üç şehri Vilnius, Talinn ve Riga'yı sevdim ben de. Çok kalabalık ve büyük değilller ve adamlar tarihi mirasa güzel sahip çıkıyorlar. Rusya'ya doğru gidiyorum diye Kaliningrad'a girmemiştim. Şimdiki kafayla oraya da giderdim, çok yakınından geçmiştim.

Trakai

Vilnius’un batısında yeralan Trakai kasabasının varlığından, yıllar önce National Geographic izlerken haberdar olmuştum. Bir kadın kıbın denen yemeği hazırlarken atalarının Asya’dan buraya göçtüklerinden bahsediyordu ve söylediklerini tek tük tanıdık kelimeler bazında anlayabiliyordum. Seneler sonra Trakai kasabasını görmek nasip oldu.

Burası 600 yıl önce Kıpçak Boyu’ndan bir kısım Hazar Türkü’nün gelip yerleştiği bölge. Geçen yüzyıllara rağmen bir arada ve kısmen çevre halklardan izole yaşayıp; dillerini, inançlarını korumayı başarmışlar.

Karaim Türkleri’nin konuştuğu dil Türkiye ve Azerbaycan Türkçesi’nden epey farklı, çok çaba sarfedildiğinde birazcık anlaşılabiliyor. İnançları temelde Musevilik, ancak uygulamalar ve ibadet kısmı İsrailoğulları’nınki ile tamamen aynı değil.

Trakai Vilniusluların hafta sonları geldikleri şirin bir sayfiye beldesi ve doğa koruma alanı. Gördüğüm kadarıyla buranın sakinleri geçimlerini turizmden sağlıyorlar.

Yakın çevrede birçok göl var, her taraf yemyeşil ormanlık, uzun yürüyüşler yapılabilir. Galve Gölü’nde deniz bisikleti ya da kayık kiralayarak gezilebiliyor. Kıyıya yakın bir adacık üzerinde aslen 1300’lerde yapılmış son 20 yıl içinde sıkı restorasyon görmüş güzel bir kale var.

Trakai’de yapılabilecek ilginç şeylerden biri de milli yemekleri kıbın böreğini tatmak. İçine isteğe göre sebze, tavuk ya da kırmızı etli harç doldurulan; tadı içli köfteyle çiğ börek arasında gidip gelen ve yemek denemek konusunda gayet muhafazakar benim bile hoşuma gitmiş bir ürün bu. Trakai’a gelip kıbın yemeden dönen yoktur sanırım. Hatta, sırf kıbın yemek için Vilnius’dan gelen aileye bile rastlamıştım.

.

IMG_2422p_1600x1200.jpg

IMG_2424p_1600x1200.jpg

IMG_2425p_1600x1200.jpg

IMG_2426p_1600x1200.jpg

IMG_2429p_900x1200.jpg

Yaklaşık iki yıldır siteye girip bakmıyordum bile. Yeni üyeler bilmez, teknik sorunlar yaşanıyordu, doğrudan siteye ekleme yöntemiyle paylaştığımız fotoğraflar silinmişti. Benim konularımda çok sayıda fotoğraf vardı, onlar görünmeyince anlatımların değeri kalmıyordu. Küstüm ve paylaşım yapmayı bıraktım. Bugün öylesine girip bakayım dedim Gezenbilir'e, ki bana gerçek hayatta halen görüştüğüm sağlam kişileri kazandırmıştır.

Gezenbilir'e ilk büyük seyahatimden sonra üye olup gezi notlarımı paylaşmaya başlamıştım. Tek Başıma Arabayla 76 Günde 3 Kıta 14 Ülke Overland 24500 Km Öyle güzel tepkiler geldi ki, sonraki süreçte motivasyonumu yükseltip başka yolculuklara da çıkabildim. Burada paylaşım yapmasaydım, yine gezerdim de bu derece coşkuyla değil. Fiziksel olarak tek başımaydım, ancak burada okuyanlar dahil edildiğinde sanki koskoca bir kafile biçiminde dolaşıyorduk coğrafyaları.

Fotoğraflarımın geri geldiğini görünce sevinçten ağladım, mecazi anlamda değil gerçekten.. Eee naparsınız gençler, insan yaşlanmaya başlayınca elinde sadece, asla tekrar yaşayamayacağı biricik anıları kalıyor. Evin yakınlarındaki parka gitme kıvamında değil koşullar, Suriye'ye, Mısır'a, Libya'ya bir daha yıllarca overland gidilemeyecek, dünyalar kadar para, vakit bulsan da. Oralar artık oralar değil.

Teknik sorunu gideren tüm Gezenbilir ekibinin kafalarından, gözlerinden, beyinlerinin pekmezinden öperim..

Son düzenleme:

Efsane geziniz , yeni efsaneler yaratılmasına ışık tutuyor :smiley:;)

'Gezenbilir Kültürü' böyle böyle oluşuyor demek ki ...

Geziniz ve paylaşımlarınız için teşekkürler:smiley:

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,678
Kayıtlı Üye Sayımız
166,527
Kaydolan Son Üyemiz
Selma Yörük

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.