Tek Başıma Arabayla 72 Günde Doğu-Orta-Kuzey Avrupa 22 Ülke 24000km Overland

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan seyr-ü zafer Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 384
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 163,284
Ynt: Tek Başıma Arabayla 72 Günde Doğu-orta-kuzey Avrupa 22 Ülke 24000km Overland

mayıstosböce' Alıntı:
Bu konu ile ilgili okuduğum en son eser, İnsanın Anlam Arayışı - Victor E Frankl bir bilim adamının gözünden anlatıyor yaşadıklarını ve sonunda kitapla aynı ismi taşıyan cümle hayatına anlam verenlerin ,ümitlerini kaybetmeyenlerin hayatta kalabildiği (yaşama şansı olupta değerlendirebilen,kurşuna dizilmek üzere götürelinin olamaz tabi ki) bir süreçten bahsediyor.İnsanların bu durum karşısında geliştirdiği yöntemleri,bu yöntemleri hangi ruh halleriyle bulduğunu bizzat yaşayan ,gözlemleyen bir insan.
Tekrar başladınız bizde zevkle takip edeceğiz.
Ekli dosyayı görüntüle 20
 

Etiketler

Ynt: Tek Başıma Arabayla 72 Günde Doğu-orta-kuzey Avrupa 22 Ülke 24000km Overland

Wroclaw

Nazi kamlarından ayrıldıktan sonra Polonya’nın büyük şehirlerinden Wroclaw’a gittim. Krakow’dakine benzer mimariyle bezeli Polonya’daki en büyük ikinci meydana sahip şirin bir kent. Milli Müze’nin dışında ülke tarihine dair farklı müze görmek isterseniz Raclawice Panorama’yı ziyaret etmek gerek.

Raclawice Savaşı 1794’de Polonya-Rusya arasında geçen ve Polonya’nın Rus hakimiyetini sona erdirip tam bağımsızlık yolunda aşama kaydetmelerini sağlayan kendi tarihlerinde gururla andıkları bir muharebe. Savaş’ın istatistiklerine ve hikayesine bakıldığında Çanakkale Savaşları kadar destansı değilse de müze tasarım olarak gayet özgün ve Wroclaw için ayrılan süre azsa ilk gidilmesi gereken yer bence.

Savaş panoraması silindirik bir galeride sergileniyor. Duvar kısmında 15 metre eninde 114 metre boyunda kanvas üzeri yağlıboya resim var, yapımında 750 kilo civarı boya kullanılmış. Zeminde minyatür objelerle(silahlar, askerler, arazi) tasvir üç boyutlu hale getirilmiş. Ses ve ışık desteği de mevcut. Anitkabir’in müze kısmındaki savaş panoramasının çok daha büyüğü…

Wroclaw’da dört beş saat kaldıkta sonra Varşova’ya gitmek üzere ayrıldım...
 

Ynt: Tek Başıma Arabayla 72 Günde Doğu-orta-kuzey Avrupa 22 Ülke 24000km Overland

.

IMG_2010p_1600x1200.jpg


IMG_2013p_900x1200.jpg


IMG_2014p_900x1200.jpg


IMG_2015p_900x1200.jpg


IMG_2016p_900x1200.jpg
 








Ynt: Tek Başıma Arabayla 72 Günde Doğu-orta-kuzey Avrupa 22 Ülke 24000km Overland

Varşova

Polonya’nın başkenti Varşova’a Pazar günü vardım böylelikle UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki geniş tarihi merkezin mimarisinin yanında, tatil gününü geçirmek için gelen insanlarla dolu hareketli halini de tesadüfen görme fırsatı buldum. Varşova’da tek gün geçirilecekse Tarihi bölgede kalınmalı gözler nereye çevrilse rengarenk ve farklı ayrıntılar yakalanıyor.

Varşova, tarihe, maddi kültüre, mimariye sahip çıkma anlamında dünyanın en başarılı operasyonlarından birinin gerçekleştiği şehirlerdendir. Fotoğraflarına bakacağınız bölgedeki binaların, anıtların dörtte üçü yerle bir durumdaymış, İkinci Dünya Savaşı sonunda. O kadar ki, başkentin başka yere taşınması bile düşünülmüş.

Sonra karar verilmiş tarihi bölgenin 200 yıl önceki orijinal halinin canlandırılmasına, yani savaşta yıkılmadan önceki görünümüne kavuştumasına. Temel tadilat 1949-1963 yılları arasında yapılmış. Arşivlerde kağıt üzerinde projesi bulunamayan binaların aynı şekilde yapımı için eski dönemlerden kalma binlerce fotoğraftan ve alternatif kaynaklardan yararlanılmış.

Binaların yaşı 60’dan fazla değil, ama görünümleri 200-300 yıl öncekiyle aynı.

Polonya o yıllarda savaştan canı çıkmış, virane haldeydi, halkın çoğunluğunun karnını düzgün doyuracak maddi gücü bile yoktu.

Savaşlarda insanlar ölür, taş üstünde taş kalmaz, yine de kültürel birikimi, kolektif anlamda hayata bakış biçimlerini hiçbir silah yok edemez. Bunu, Almanya’nın küllerinden doğup 50 yıl sonra geldiği yeri inceleyerek de anlamak mümkündür, kısa yoldan Varşova’nın sokaklarını dolaşarak da. Memleketimde bunun yarısından bile vazgeçtim, onda biri aynı hassasiyet olsaydı… neyse…

Tarihi bölgenin merkez meydanının çevresinde 500 metre çaplı bir daire hayal edin, işte Varşova’nın kalbi orası. Onlarca müzeyi, kiliseleri ve katedralleri, anıtları hakkıyla gezip tamamlamak günler sürer. Yıllar geçince ayrıntılar hafızadan silinebilir, “İyi ki Varşova’yı görmüşüm” duygusu avuçta kalır, bu da yeterlidir.
 











Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,678
Mesajlar
1,522,047
Kayıtlı Üye Sayımız
166,527
Kaydolan Son Üyemiz
Selma Yörük

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst