Ynt: Tek Başıma Arabayla 72 Günde Doğu-orta-kuzey Avrupa 22 Ülke 24000km Overland
Krakow
Wieliczka Tuz madenini gezdikten sonra Polonya’nın büyük şehirlerinden Krakow’a gittim. Polonya’da bütün şehirler derli toplu. Krakow da tarihi kısımları bütünlük içerisinde muhafaza edilmiş temiz bakımlı bir yer. Paris, Londra gibi istisnalar dışında Avrupa ülkelerindeki en büyük şehirlerin nüfusu birbuçuk milyonu geçmiyor genellikle. Polonya’daki şehirlerde de insani koşulları koruyabilmek için bu mantıkla planlama yapılmış . Kentlerin ortasındaki tarihi merkezeler bozulmamış, İkinci Dünya Savaşı’nda yerle bir olmuş binalar orijinal projesiyle tekrar yapılmış. Eskiden Pazar yeri olarak kullanılan büyük meydanlar şimdilerde insanların tatil günlerinde gelip sosyalleştiği rekreasyon alanlarına dönüşmüş. Diğer tüm Avrupa milletlerindeki gibi bu ülkede de insanlar şehirleri ve doğayı kirletmeden yaşama bilincine sahipler.
Bu yolculukla birlikte Avrupa’da otuz civarı ülke görmüş oldum ve artık eminim; kuzeyinden güneyine, doğusundan batısına Avrupalılık ve Avrupa Medeniyeti diye bir şey var. Türkiye’nin kendisini Avrupalı sanma ve Avrupa’ya eklemlenme gayreti coğrafi açıdan ucundan kurtarsa da medeniyet ve zihniyet olarak Avrupalılıkla alakamız yok. Bu coğrafyada doğup büyüdüğümden memleketimi seviyorum, başka ülkede yaşamaya hiç özenmedim, yine de ülkemin medeniyet açısında olumluya doğru evrilmediğini hatta mevcut değerlerin de yitirilmeye başladığını söylesem pek itiraz eden çıkmaz sanırım.
Polonya anlatırken dağıldım gittim, neyse… Krakow diğer ülkelere de yakın konumda bu su sebeple her daim kalabalık. Müzeler dışında belli başlı gezilecek yerleri Rynek Glowny yani Glowny Meydanı ve Wawel Kalesi. Glowny Meydanı eskiden şehrin Pazar yeriymiş, şimdilerde kafelerle dolu piyasa mekanı. Wawel de kentin en yüksek yerine kurulu çok iyi durumda bir kale. Yüzlerce yıllık binalar çevre dokusuyla birlikte nasıl bu kadar bakımlı tutulabiliyor, hayran olmamak elde değil.
Polonya’ya karayoluyla gidilecekse Krakow Nazi kampları ve Wielzcka Tuz Madeni’nin yakınında bulunduğundan güzergah üzerinde kalıyor uğramadan geçilmemeli.