Tarihi Önemi Olan Fotoğraflar

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Nursel Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 160
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 46,568
Ynt: Tarihi Önemi Olan Fotoğraflar

parkinsonsniper' Alıntı:
"Son sözleri" diye bir liste vardır...bu fotoğraf hep onu hatırlatır bana : )) bi de (yine) hiç anlamam, niye oraya çıkıp oturmuşlar dizi dizi...o fotoğrafçının orada ne işi varmış? o tarihte gündüz bile kullanmak zorunda oldukları tripodu nereye kurmuş? bu 3'ünün cevabını istiyorum :p

Sorularınızın birincisinin cevabı fotoğrafın isminde saklı. Lunchtime atop a Skyscraper. Gökdelende çalışan inşaat işçileri öğle yemeği yiyorlar. İkincisinin cevabı fotoğrafçı da bunlar gibi yüksekten korkamayan biri ve işi fotoğraf çekmek. Üçüncü sorunun cevabı ise aşağıda ki kendi fotoğrafından anlaşılıyor. Fotoğrafları çekerken durduğu yer burası. Bunu kim ve nerede çekmiş diye sormayın. ;D Ayrıca Ebbet'in başka fotoğraflarıda var bu konuda. Yani bu fotoğraf bir seriden sadece biri ve en bilineni. Diğer bileni ise Men Asleep on a Girder. Yanlız şunu belirteyim ki yanlış anlaşılmasın 1930larda yaşamadım daha gencim ben. ;D

[attachment=1]

[attachment=2]

Nursel ben wikipediyanın yalancısıyım. Orada photograph maddesine bakarsan öyle yazıyor. Milliyette verilen bilgilere hiç güvenme. Orada verilen bilgilerin çoğu ingilizce sitelerden çalıntı. Çalan kişi ise sanırım ingilizce bilmiyor fotoğrafa bakıp altına yazı yazıyor. Örneğin benim evin yanındaki apartmanı kapsül ev diye gösteriyor. Ama o binadaki evler daire bile diyemiyeceğimiz kadar büyük ve yaklaşık bir milyon dolar değerinde en ucuzu. :D

Ebbet


Lunch atop a skyscraper 19322
 

Etiketler

Ynt: Tarihi Önemi Olan Fotoğraflar

Ömer bey, General Electric Binası ile ilgili diğer fotoğraflar ve bilgiler ilgi çekici. Verdiğiniz bilgiler için ayrıca teşekkürler :smiley:

İlk fotoğrafla ilgili olarak; aldığım kaynaklara çok dikkat ederim aslında ama yüklediğiniz fotoğraf ve diğer fotoğraf aynı kişiye ait ve 1 sene aralıkla çekilmiş görünüyor. Tereddüt oluşması olağan diye düşündüm.
 

Ynt: Tarihi Önemi Olan Fotoğraflar

Sualtı fotoğrafını ilk olmasına rağmen çok başarılı buldum.
 

Ynt: Tarihi Önemi Olan Fotoğraflar

Valla o fotoğrafı bende ilk kez gördüm. Aslında benim bildiğim bir yıl önce yapılmış bir keşif bu fotoğrafın ilk olduğu idaa ediliyor.
Thomas Wedgewood 1805.

8425 Quillan Leaf 270
 



Ynt: Tarihi Önemi Olan Fotoğraflar

Yahu bırakalım ilk fotoğrafı :smiley:) önemli birşey tabii ki tamam ama EXIF bilgisi yok ki hangisi ilk hangisi son emin olalım. Teknik anlamda düşünürsek; ilk fotoğraf kesinlikle hareketsiz bir cisme, alana ait olmalı...zira o zaman şimdiki gibi kısa enstantane süreleri yoktu. obtüratör görevi yapan bir kapak elle kaldırılıp indiriliyordu. O yüzden aslında wikipedia'da gösterilen "atı çeken çocuk" fotoğrafı bana pek gerçekçi gelmedi :(

Gökdelen konusundaki cevapları şaşırarak ve hayranlıkla okudum gerçekten! teşekkürler...yanıt almayı hiç beklemeden sorduğum sorulardı :smiley:) demek ki fotoğrafçı tripod kullanmamış, oralara tırmanmış...helal olsun ne diyeyim :smiley: teşekkürler tekrar...
 

Ynt: Tarihi Önemi Olan Fotoğraflar

İlk fotoğrafı bırakamayız çünkü ilk fotoğraf fotoğrafçılık tarihini değiştirir. Atı çeken çocuk ise hareketli bir fotoğraf değil. Yani oradaki gerçek at ve çocuk değil ağaç baskı resmin çekilmiş fotoğrafı. Fotoğrafın keşfi 2002 yılı yani o zamana kadar varlığı bilinmiyordu.
 

Ynt: Tarihi Önemi Olan Fotoğraflar

Hmmm...işler iyice karıştı o zaman! Ama insan niye ilk fotoğraf denemesinde tutup da gerçek bi cisim çekmek yerine, başka bir resmin fotoğrafını çeksin ki...ben de ne biçim sorular soruyorum. sana ne adam çekmiş işte... :smiley:)

Siz şimdi o ağaç baskıyı çeken fotoğrafçının fotoğrafını bulup gözüme sokarsınız :smiley:)) :p size güvenim tam bu konuda :smiley:) (şaka tabii...)
 

Ynt: Tarihi Önemi Olan Fotoğraflar

Çok güzel gidiyoruz bak şimdi. Bu sorunun cevabı ilk fotoğrafların pozlanması için gerekli süre yaklaşık 8 saat. Hareket eden cisimleri bu sürede çekmenin imkanı yok.
Şimdi ilk insanlı fotoğrafa geldik. Bu fotoğrafın pozlama süresi 10 dakkika.

Louis Daguerre "The Boulevard du Temple" (1838)

[attachment=1]

800px boulevard du temple by daguerre
 

Ynt: Tarihi Önemi Olan Fotoğraflar

Ben şimdi rahat rahat 8 saat pozlayacak kadar düşük iso için neler vermezdim...(düşündüm de...pek bişey vermem aslında :smiley:) ama isterdim gerçekten)

bu fotoyu da biliyorum. ayakkabısını boyatan adam var orda...

peki madem...şunu sorayım! ilk fotoğraf neden önemli? yani bunu bilmek bize ne kazandırır... (ben lisede de tarih dersini pek sevmezdim zaten!)
 



Ynt: Tarihi Önemi Olan Fotoğraflar

Atlı fotoğaraf bir yıl önce farklı teknikler kullanılarak bakır levhaya basılmış. İkinci fotoğraf ise farklı. Bu iki farklı teknik incelendiğinde bir sürü şey çıkar ortaya. Bildiğimiz bir çok şey değişir. Bu bilmemiz gereken birinci neden. Eğer yaprağın olduğu fotoğraf ilk fotoğrafsa fotoğrafçıdan yani işin mucidinin hakkından yukarıdaki tekniklere ve kimyasala kadar dünya kadar şey değişir. Kısaca tarih değişir. İstanbulun fethini bir yıl yanlış bilmemizin ne zararı varsa aynı zararlar vardır.
 


Ynt: Tarihi Önemi Olan Fotoğraflar

cevap için geç kalmışım...sorry! açık konuşucam şimdi : )) bence ilk fotoğrafın ne olduğu pek bişeyi değiştirmez. şimdi de bi özeleştiri yapayım, niye böyle düşünüyorum. çünkü ben dijital devre yetişmiş bir amatörüm. baskı nedir, kimyasal nedir zerre bilgim yok. o yüzden bahsettiğiniz konuların önemini algılayamıyorum! yani birşeylerin değişmeyeceğini düşünmem bundandır :smiley: ama ne demek istediğinizi de algılayabiliyorum...ilk teknik, gelişim sürecinin nereden başladığını bilmemizi sağlar.

bir benzetme yaparsak; bir akarsu hakkında bilgi sahibi olmaya çalışan insanın, akarsuyun kaynağının tam yerini bilmesi kadar önemli yani di mi? :smiley:
 

Ynt: Tarihi Önemi Olan Fotoğraflar

İlk fotoğraf hakkında oldukça bilgi sahibi olduk arkadaşlar teşekkürler :smiley: Özetle; sanırım farklı teknikler kullanarak çekilen 2 fotoğraf tereddüt yarattı. Bir çok linkte hatta Teksas üniversitesinin linkinde bile ilk çerçeveli fotoğraf olarak lanse esilen 2.fotoğraf olsa da bakır levhaya basılan atlı fotoğraf ilk görünüyor. Teknik konularda fazlaca bilgi sahibi olmadığımdan fazlaca yorum yapmak da istemem. Tartşma yaratacak fotoğraflara devam :smiley:

1915 yılında National Geographic dergisinde yayınlanan ilk arkeolojik görüntülerden bir kare.

National
 

Ynt: Tarihi Önemi Olan Fotoğraflar

İlk renkli su altı fotoğrafı. 1926′da William Longley ve Charles Martin Florida’da bu kareyi elde etti.

Renkli
 



Ynt: Tarihi Önemi Olan Fotoğraflar

Dijital fotoğrafın eski sistemden çok farklı olduğunu düşündüğünüzden dolayı olayı biraz farklı algılıyorsunuz. İlk fotoğrafın çekim tekniği ile şu anda piyasada bulunan en son model dijital makinenin çekim tekniği arasında pek bir fark yoktur. Her ikiside ışağa duyarlı bir yüzeyin gelen ışık bilgilerini kaydetmesi ile çalışır. Daha önce cam yüzeye çeşitli kimyasallar uygulanıyordu sonra plastik filmlere aynı işlem uygulandı şimdi ise sensor dediğmiz alet bu işi elektronik olarak yapıyor ama kullandığımız teknik ve aldığımız sonuç hiç değişmiyor. İşte ilk fotoğrafın önemlerinden biri bu perde ve diyaframın nasıl çalıştığını ve ışığa duyarlı yüzeye nasıl etki ettiğini bilmeden fotoğraf çekemezsiniz. İşin içinde kimyasal olup olmamasının bir önemi yok. Örneğin biri bulunduğunuz şehrin en kalabalık sokağına en kalabalık olduğu saatte gidin ve o sokağın boş fotoğrafını çekin derese yapmanız gereken bu ilk fotoğrafın çekim tekniğini uygulamaktır. Yani uzun süreli pozlama o zaman hareket eden her şey yok olacak bom boş hayalet bir sokak çekmiş olacaksınız. Gece ve astronomi çekimlerinde yine uzun pozlama sık kullanılan tekniklerden biridir. Bu linkten bir örneğini görebilirsiniz yarım saatlik pozlama ile gece zifiri karanlıkta dijital makine ile çekildi. http://poty2009.dcmag.co.uk/3913562625516854160/world-turns.html Eğer uzun pozlamanın ne sonuçlar verdiğini kısaca ilk fotoğfın nasıl oluştuğunu bilmiyor olsaydım bu fotoğrafı çekme şansım da olmazdı. Gereksiz hiç bir bilgi yoktur. Öğrendiğiniz şey bir gün mutlaka işinize yarayacaktır ki pozlama sadece uzun pozlama gereken çekimleri değil normal çekimlerinizi bile büyük oranda etkiler. Bir potre çekiminde ne kadar detay alacağınız ya da almayacağınız kullanacağınız pozlamaya bağlıdır. Ben dijital makine kullanmayı öğrenmek isteyen bütün arkaşlarıma ucuz bir tane filmli makine edinmelerini ve önce onu öğrenmelerini tavsiye ediyorum. Çünkü dijital makinelerin kapağını açıp perdenin nasıl işlediğini görme şansınız olmuyor. Filimli makinelerde perde gözle de görüldüğü için tekniği anlamak daha kolaylaşıyor.
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

BENZER KONULAR



GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,624
Mesajlar
1,521,251
Kayıtlı Üye Sayımız
172,270
Kaydolan Son Üyemiz
Engin paslı

Çevrimiçi üyeler

SON MESAJLAR

SON KONULAR



Geri
Üst