Ynt: Tanışma Bölümü (Karavan)
Herkese merhaba. Yaklaşık 1 yıldır üye olduğum, yaz dönemi seyrekleşse de her gün yazılanları ayrıntılı olarak okuduğum foruma yazdığım ilk mesajım bu. mesajım ilk, ancak foruma yabancı değilim. sizlerin hem paylaşımlarınızdan hem de tecrübelerinizden yararlanmaya çalıştım,kendi fikirlerim gelişti, olgunlaştı ve artık karavan yapma fikri somutlaşma yoluna girdi.
Tabi önce kendimi kısaca tanıtayım. 32 yaşındayım,evliyim, henüz çocuğumuz yok,eşimde bende Adana'da lise felsefe öğretmeni olarak çalışmaktayız. Üniversite eğitim sürecime Kocaeli elektrik öğretmenliğiyle başlamama rağmen 3 yıl okuduktan sonra, biraz ilgilerimin değişmesi ve biraz da bölüme duyduğum uzaklıktan, burayı bırakarak Ankara ünv. felsefe bölümüne geçtim. 6 yıldır da öğretmenlik yapmaktayım.
gezme fikri,yeni yerlerin havasını soluma fikri herdaim çekici gelmekteydi, imkanlar ölçüsünde bugüne kadar biraz gezdim diyebilirim, ancak geziler kısa süreli olmak zorunda oldu çoğunlukla. sizler için ayrıntılı olarak bilinen bir çok yeri henüz görmediğimden eminin. hayatın birçok faktörü ertelemeleri getirdi, bu bazen ekonomik, bazen sağlık sorunları vb. gibi durumlardı. hayatın ertelemeye gelmediğini bilmekteyiz ve bunun için artık gezilerin özgür bir biçimi olarak gördüğüm karavancılığa girişmenin vakti geldi bizler içinde.
dediğim gibi yazdıklarınızı kaçırmadan okumaya çalıştım bugüne kadar, ancak yinede sorularım var.merak ettiğim birçok konu yazışmalarınızla cevap buldu.hem karavancılığı hem de sizleri tanıma şansım oldu. süregiden çalışmaları da merakla takip etmekteyim. Yusuf hocanın( kişilerin birbirine hitap şekillerinin bile konuşulduğu forumda ben herkese isminin sonuna "hoca" eklemesiyle hitap edeceğim bundan rahatsızlık duyulmaz ise, bunda yüksek lisans dahil 9 yıllık üniversite yaşamı ve mesleğimin öğretmenlik olması faktördür, insanlara sadece ismi veya abi , kardeş vb. ekleri ile konuşamadığımdan) hala süren karavan yapma serüveni beni de neden olmasın sonucuna götürdü.
ilk başlarda çekme karavan fikri ile yola çıksam da , oğuz hocanın alıntıladığı betimlemelerden üç renk karavancılıktan beyazı seçtiğimizden, motokaravan düşüncesine yöneldik.çekme karavanın zorluklarını 2 yıldır amatörce yaptığımız balıkçılıktan dolayı tahmin ediyorum. 4 mt.lik tekne dahil yaklaşık 300 kg olan römorkun yollardaki zorluğunu, manevra güçlüklerini iyi bilmekteyim. bu konuda biraz ustalaşsam da, 750 kg altı olsa da bir çekme karavanın yaşatacağı zorlukları, her yola ve merkezi yerleşimlere girilemeyecek olduğunu, en azından bunun zor olduğunu bilmekteyim.
karavanını kendi yapabilecek el becerim ve teknik bilgim yeterince yok, ancak aynı şehirde mobilya dekarasyon öğretmeni olan bir abim-abimin atölye sahibi öğretmen arkadaşları- ve bir çok konuda teknik bilgi ve becerisi yüksek telekom emeklisi kayınbabam var.birçok tanıdığımın da bu projemden haberi var.yardım edebileceklerini söyleyenler çok, işe başlayınca ne olur bilmem.
ancak henüz başlangıçtan uzağım, çünkü panelvan arayışım sonuçlanmadı. Adana"da bulduğum bazı araçları, ustalara göstermeye yönelmedim , benim bile içime sinmemişlerdi. Panelvan araç seçiminin çok zor olduğunu biliyorum. araçların yük taşıyan, çok km.li ticariaraç oluşları, bir ara konuşulan "şans" faktörü ile birleşince araç bulmam mümkün olmadı .Adana ilanlarının azlığı, galericilerdeki araçların kısıtlılığı panelvan ilanlarında sürekli gezindiğim, hatta bu durumdan sosyolojik-ekonomik tahlillere bile ulaştıran( Denizli,Konya,Bursa,Kayseri gibi illerde yoğunlaşan ilanlar- İstanbul, Ankara ve İzmiri saymıyorum- yaşadığım şehrin ticari hacmi ve sanayileşmedeki gerilemeleri göstermesi)araç bulamam sonucunu çıkardı.
sizlerden ilk yardımım araç seçiminde olacak; karavan dönüşümünde öne çıkan araçlardan, ducato, jumper ve boxer benimde yöneldiğim araçlar. daha çok bu araçlardan 10 m3lük olanlarına yöneldim. hem iki kişi olmamız hemde sürüş kolaylığı bakımından- 360 derece dönebilen koltuklarıda gördükten sonra- aracın yeterliliği ideal gibi geldi. yalnız iç hacim ölçüleri daha önce paylaşıldı ancak o ölçüler 2005 sonrası modellerin ölçüleriydi sanırsam. bu konuyu araçların kendi özel başlığında soracağım.araç arayışı o hale geldiki Levent hocanın bahsettiği 2. araç jumper ını bile sormayı düşündüm.
amacım, en geç 1 ay içinde bir araç edinerek nisan ve mayıs aylarında karavan yapımını gerçekleştirmek.
şimdiden herkese teşekkür ediyorum. ilk yazımın uzunluğundan dolayıda özrümü diliyorum. forumda karavanı olan, olmayan tüm karavan dostlarına sevgi ve saygılar...