Öncelikle şunu belirteyim; dil, sözcük konularının uzmanı değilim ama ortaokul yıllarından bu yana, Türkçe öğretmenim, öğretmen-yazar Halil Şahan sayesinde ilgi alanım içindedir.
"Gezenev" sözcüğünün yaratıcısı, oğlumdur. Daha okula gitmediği küçük yaşlarında, oyuncak bir karavanı vardı. "Bu nedir" diye sorduğumuzda, "gezenev" derdi ve en sevdiği oyuncaktı.
Şimdi ise, babasının ilgisi olduğundan ancak ayıp olmasın diye az da olsa ilgileniyor gibi görünüyor.
Neyse, bu sözcüğü daha sonra ben, genel anlamda "karavan" yerine kullandım ve zaman zaman kullanıyorum. Benim kullanımımda "gezenev", "çekme karavan, motokaravan, kamper"i içermektedir. Herkes anlıyor mu diyorsunuz; sanırım anlaşılıyordur; en azından "gez-en" ve "ev" sözcüklerinin birleştirilmesi ile oluşmuş. Benim naçizane önerimdir. Teknolojiyi, dolayısıyla kavramları yaratan biz Türkler olmadığımız için, hak verirsiniz ki sözcükler yabancı. Batılılardan alıyor ve kullanıyoruz. Karavancılık, çok yaygın bir hobi olmadığı için, bu kavramlara Türkçe karşılıklar da bulun(a)muyor.
"Wohnmobil" için, "motokaravan"; "wohnwagen" için "çekme karavan" kullanılıyor.
Umarım, yardımcı olabilmişimdir. :-\
Cavid Sezen