Sırt çantası ile Rusya ve Moğolistan' da 60 gün - Gezi notları ve tavsiyeler

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan srpc Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 36
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 12,096

srpc

Ana Kamp
Mesajlar
42
Tepkime Puanı
4
Yer
İzmir
Web
bilinmeyenasya.blogspot.com
[size=12pt][size=10pt]

Merhaba,

Uzun zamandır, hayalini kurduğum , tek başıma sırt çantası ile Rusya ve Moğolistan gezisini gerçekleştirdim.
09.07.2012 Tarihinde St. Petersburg' dan başladım ve Sibiryayı dolaşarak Moğolistana geçtim. Daha sonra tekrar Rusya üzerinden Türkiyeye döndüm; gezim toplam 60 gün sürdü. Seyahatim boyunca trenlerde 3.mevkide seyahat ettim ve gittiğim yerlerde hostellerde konakladım.

Baykal Gölü kıyılarında ve Orhon vadisinde geziler yaptım, Karakorum' dan Orhun Anıtlarına Moğol rehberimle at sırtında gittim, 5 gün Orhun vadisinde at koşturdum. Yollarda her milletten insanla tanıştım ama Moskovanın doğusunda yalnızca bir Türk' e rastladım, o da Avustralya da yaşıyormuş.

Ben de daha çok insanımızın bu ata yurtlarını gezebilmesi için nasıl ucuza gezilebileceğini anlatan bir gezi rehberi hazırladım ve bir blog oluşturarak yazdım. Notlar uzun, o yüzden buraya bir kısmını koyacağım, kalanı blogdan okuyabilirsiniz.

Blog adresi: bilinmeyenasya.blogspot.com


Rusya ve Moğolistan’ da ulaşım

Rusya’ da uçaklar pahalı olduğu için ben hiç uçakla yolculuk yapmadım, uzun mesafeli yolculukların tamamını trenlerle yaptım. Yakın mesafelerde ve Ulan Batur’ a giderken otobüsle seyahat ettim. Tek başınıza geziyorsanız ve bütçeniz kısıtlıysa diğer seçenekleri düşünmemelisiniz. Rusya’ da ve Moğolistan’ da motorla, bisikletle ya da arazi araçlarıyla seyahat eden insanlara da rastladım. Karakorumda bir Şilili üç İspanyol bisikletle seyahat ediyordu ve hallerinden çok memnunlardı. Ulan Baturda aynı gerde (Ger: Moğol çadırı)kaldığım bir Alman tek başına aracıyla yolculuk yapıyordu. Yine aynı Guesthouse da kalan bir Meksikalı tek başına motorla seyahat ediyordu; Ulan Ude’ de tanıştığım Avustralyalı çift motorla Londra dan dan başlayıp bütün Rusya’yı, Türk Cumhuriyetlerini ve Moğolistan’ı gezmişler, yollarda hiçbir tehlike ya da zorluk yaşamamışlar. Çek Cumhuriyetinden genç bir çift Ulan Udede araç kiralayıp Tuva Cumhuriyetine gidip geldiler, sonra da trenle Vladivostok' a yola devam ettiler.
Birkaç yerde bazı Avrupalı gençlerin Moğolistan' da at satınaldıklarını ve 2-3 hafta dolaştıktan sonra sattıklarını okudum. Hayal gücü ve cesaret birleşince olmayacak şey yok bu dünyada. Benim de en büyük hayallerimden birisi aynı şekilde 2-3 ay sürecek bir seyahat yapmak.

Ben seyahatin bildiğim tarafını, yani tren ve otobüsle seyahat kısmını ayrıntılı olarak yazacağım, diğerleri hakkında fazla bilgim yok. Araç kirası ve yakıt ücreti için internetten bilgi edinebilirsiniz.
Tur şirketlerinden uzak durunuz, kolaycılığa kaçıp soyulmayınız. Moğolistan' da atla yapılan bir haftalık turları Fransada üç bin Avroya sattıklarını söylediler, uçak bileti içinde değildi ama ben aynı turu herşey dahil günlüğü 65 dolara yaptım.
Türkiye’ den o bölgelere araçla gidilmez mi? Gidilir elbete, yakıt ucuz, trene ve yatacak yere para ödemeyeceksiniz, yanınızda kuru gıdalar götürebilirsiniz, bu yüzden maliyeti yüksek olmaz. El oğlu nasıl gidiyorsa siz de öyle gidersiniz, yeterki siz karar veriniz.

Kupe mi, plats mı? (4 kişilik kompartıman mı?, 3. mevki mi?)

Ben trenle yapacağım yolculuklarda genellikle 15-18 saatlik mesafelere gece yolculuğu ayarladım, ve ‘Plats’ yani 3.mevki vagonlarda yolculuk yaptım. ‘Kupe’ yani 4 kişilik kompartımanlar hem iki katı fiyata hem de ben pek hoşlanmadım. Plats vagonlarda kupelerde olduğu gibi dört yataklı bölmeler var ama bölmelerin kapısı yok, bölmenin karşısında cam kenarında da altlı üstlü yatak var. Trene bindiğinizde vagon görevlisi size kapalı poşette çarşaf, yastık ve yorgan kılıfı verir. Yatağınız bir önceki yolcu tarafından rulo haline getirilip üst kattaki bölmelere konulmuştur, battaniyeler de yine üst katlara konulur, tabi o anda orada yatan yok ise.

Bilet satan Amerikan siteleri bunların verilmeyebileceğini yazıyor ve güvenlik gerekçesi de göstererek tavsiye etmiyor. Her iki gerekçe de doğru değil, yatağınız herkesin gözü önünde olduğu için kupe den daha güvenli, yatak olmaması ya da örtü verilmemesi gibi bir durum söz konusu bile değil. Plats vagonda herkes birbiriyle sohbet eder dolayısıyla siz de konuşacak arkadaş bulabilirsiniz. Dönüş yolunda Ulan Ude’ den Omsk’ a 48 saatlik tren yolculuğuyla geldim, vagonda Özbeklerle, Başkurtlarla ve Almanlarla sohbet ettim, çok güzel bir yolculuk oldu. St.Petersburg vakzalında (Tren Garı)tanıştığım bir profesör de üçüncü mevkide yolculuk yapıyordu. Avrupalı sırt çantalıların tamamı bu vagonlarda yolculuk yaapıyor. Orta ve alt gelirli tüm Rus aileleler de üçüncü mevkide yolculuk yapıyor. Hiçbir yolculuğumda alkol vs nedenlerle bağırıp çağıran ya da kavga edene rastlamadım, vagonun bir ucundan diğer ucuna seslenen de yok, kimse kimseyi rahatsız etmiyor.
Trenler tam vaktinde kalkar ve uğrayacağı şehirlere vaktinde varır, vagonda hangi istasyonda kaç dakika kalacağı vagon görevlisinin odasının yanında yazılıdır. Trenlerde yemek vagonu var, sıcak su tren hareket ettikten sonra yarım saat içinde hazır olur ve yolculuk boyunca istediğiniz kadar alabilirsiniz.

Tren bileti nereden ve nasıl alınır?

Rusya’da tren bileti alacağınız en ucuz yer tren garlarıdır.(Rusçası vakzal )Rusya Demiryolları şirketi (RZD) (www.rzd.ru) resmi web sayfasında İngilizce seçeneği var ama henüz o bölümde bilet satışı yapılmıyor. Biraz Rusça biliyorsanız internetten bilet alabilirsiniz, bilmiyorsanız birilerinden yardım alarak ya da Rusya’ da yaşayan tanıdıklarınız var ise onlardan yardım alarak bilet alabilirsiniz. Başka bir seçenek de İlk gittiğiniz Rus şehrinde ilk gün bir sonraki seyahatinizin biletini vakzal dan almak. Yaz aylarında hareket çok olduğundan plats (3.mevki) bilet bulmakta sıkıntı yaşanıyor, o yüzden biletleri mümkünse 3-5 gün öncesinden almakta yarar var.

Rusça bilmeseniz de web sayfasında geçen kelimeleri öğrenerek tren seferleri ve fiyatlar hakkında siteden kolaylıkla bilgi alabilirsiniz. Her şehirden, her gün çeşitli yünlere hareket eden birçok tren seferi var. Bilet almaya gitmeden önce siteden sizin için uygun olan trenlerin bilgilerini bir kâğıda yazın ve gişedeki görevliye bu kâğıdı uzatarak bilet isteyin; gişe görevlileri yabancı dil bilmez. Sitede gördüğünüz ya da Vakzalda size söylenilen hareket saatinin- Aynı zamanda biletin üzerinde yazan saatin- yerel saat olmadığını, Moskova saati olduğunu unutmayınız. Gideceğiniz şehre giden en az iki trenin bilgilerini alın, internetle gişedeki durum her zaman aynı olmuyor, internette 40 tana boş yer görürsünüz ama gişedeki görevli o tren için "Yer yok" diyebilir. Çok sıkışırsanız diğer yolculardan yardım isteyiniz, az da olsa İngilizce bilen birileri olabilir. Orada yabancı turist görürseniz onlardan da yardım isteyebilirsiniz, gurbetteki herkes birbirine yardıma hazırdır. Tren biletini yalnız Ruble ile satın alabilirsiniz, kredi kartı ile satış yok, döviz de geçmiyor. Bilet almak için pasaportunuzu göstermek zorundasınız. Bazı vakzallarda kiosklardan bilet alınabileceğine dair tanıtıcı yazılar var ama Rusça bilmiyorsanız zor, ben hiç denemedim.

Uzun mesafeli yolculuk yapacaksanız rzd.ru sitesinde etraflı bir inceleme yapınız. Ben Yekaterinburg’ dan Krasnoyark’ a ucuz bilet bulamamıştım ve Çelyabinsk’ ten Krasnoyark’ a bilet almıştım. Daha sonra hostelde tanıştığım Çek Cumhuriyetinden iki genç ,Yekaterinburg-Krasnoyark için çok hesaplı bilet bulmuşlar.
Uzun mesafeli yolculuklarınızda alt katlardan bilet almaya gayret edin, bölmede yer alan alttaki yatakların altları sandık gibi güvenli bagaj alanları ve yanda yiyecek ve içeceklerinizi koyabileceğiniz masa var. İstediğiniz zaman yatıp istediğiniz zaman oturabilirsiniz. Cam kenarındaki alt katlar da rahat, ben iki uzun yolculuğumu da cam kenarında alt yatakta yaptım ve çok memnun kaldım.

Yeterli bilgim olmadığından ve Türkiye de internet satışları her zaman için ucuz olduğundan ben St.Petersburg - Moskova biletlerini İstanbul da iken internetten russianrail.com sitesinden 3 600 Rubleye satın aldım(Yaklaşık 110 USD). Normal trenle 12-13 saatlik yol. ( O sırada Rusya demiryolları Şirketinin resmi web sitesini bilmiyordum. ) Aynı şekilde Moskova –Kazan tren biletini de bu siteden aldım. Moskova’da trenden inmeden önce aynı kupede yolculuk yaptığım Rus yolcudan rica ettim ve biletine baktım. Bilet fiyatı 2 260 Ruble idi. Sitenin müşteri hizmetlerine bir mail yazarak neden bu kadar fiyat farkı olduğunu sordum. Verdikleri cevap özetle şöyle ‘Biz Rusya Demiryolları Şirketi değiliz, ayrıca bizim komisyonlarımız var.’ Vakzal da 2 260 Rubleye satılan bileti bu şirket bana 3 600 Rubleye satmış; Moskova – Kazan için aldığım bilette de aynı durum söz konusuydu, karar sizin.
Bazı arkadaşlar sanırım durumdan habersiz ki sayfalarında bu şirketleri bilet almak için tavsiye etmişler. Makul bir komisyonla bilet satan sitelerde vardır belki ama ben bilmiyorum, bulursam buraya ekleyeceğim.

Tren bileti fiyatları:

Ben sizlere, bu notları yazarken siteden aldığım birkaç fiyatı ve kendi kullandığım bilet fiyatlarını yazacağım, güncel fiyatları öğrenmek isterseniz www.rzd.ru adresinden girip bakabilirsiniz. Site Rusça ama biraz çaba gösterirseniz o kadarını öğrenebilirsiniz.
Google çeviri sayfasında Hedef dil: Rusçayı seçin, siz kutucuğa Türkçe şehir ismini yazdığınızda karşıda Rusçası yazacaktır, o Rusça ismi kopyalayın ve sitede ilgili kutunun içerisine yapıştırın, altta şehir isimleri belirince oradan tıklayın. Ya da Rusça harfleri 2 saatte öğrenip kullanabilirsiniz.

24.09.2012 St.Petersburg- Moskova 7 Saat 3.Mevki 994 Rub 57 TL
29.09.2012 Moskova - Kazan 12 saat 3.Mevki 1.059 Rub 61 TL

09.07.2012 Kazan - Yekaterinburg 17 Saat 3.Mevki 1.252 Rub 72 TL
24.07.2012 Çelyabinsk - Krasnoyarks 35 Saat 3.Mevki 2.769 Rub 158 TL
26.07.2012 Krasnoyarks - İrkutsk 18 Saat 3.Mevki 1.567 Rub 90 TL
04.09.2012 Ulan Ude - Omsk 48 Saat 3.Mevki 3.023 Rub 173 TL

Fiyatlar Temmuz ve Ağustosta daha yüksek oluyor, bu ayların dışında yolculuk yaparsanız ciddi tasarruf sağlamış olursunuz. Kupe fiyatları yaklaşık iki katıdır.

Moskova saati olayı:

Bunu çeşitli sitelerde okumuş ya da bir yerlerde duymuş olabilirsiniz, ben de okumuştum; şöyle ki: Rusyada vakzallarda ve havaalanlarında ‘Moskova Saati’ geçerlidir, trenler Moskova saatine göre hareket eder.

Tamam da bu beni nasıl etkileyecekti onu anlayamamıştım, doğrusu pek te kafa yormamıştım. Çelyabinsk' de gece 12.00 için bilet almıştım, akşam saat 10.00 da vakzala gittim ve trenin 03.00 da hareket edeceğini 12.00 ın yerel değil Moskova saati olduğunu öğrendim.Çelyabinsk Moskova arasında 3 saat fark vardı.İşin püf noktası şuymuş; aldığınız biletin üzerindeki saat de Moskova saati imiş, yerel saat değilmiş. İlk tecrübe, moralimi bozmadım, sinirlenmedim de, üç saat vakzalda kanepenin üzerinde uyudum. Ulan Ude den dönerken saat 07,00 a bilet aldım, Moskova ile arasında 5 saat fark olduğu için tren yerel saate göre öğlen 12.00 de hareket etti. Bunu artık öğrendiğim için vakzala saar 10:30 da gittim.
Batıya ya da doğuya yolculuk yapıyor olmanız durumu değiştirmez, Moskova’nın doğusunda olduğunuz sürece fark sizin lehinizedir yani bu yüzden treni kaçırmazsınız. Tren yolu şirketinin sitesinden tren hareket saatlerine bakarken bu saat farkını göz önünde bulundurursanız sorun yaşamazsınız.

Trende yolculuk

St. Petersburg’ da son günümde öğlene doğru sırt çantalarımı yüklenip otelden metro istasyonuna oradan da vakzala gittim. Gece yolculuk yapacaktım ama büyük çantamı emanete bırakmak istiyordum. “Kamera” nın –Emanet- nerede olduğunu sordum ve gidip çantamı bıraktım 100 Ruble ödedim.( 100 Ruble = 5,60 TL) Sonra çıkıp şehri dolaştım. Bu benim Rusyadaki ilk tren yolculuğum olacaktı o yüzden biraz heyecanlıydım. Vakzal da bütün anonslar Rusça yapılıyor ve çok kalabalık olduğundan annonsları kaçırıp treni de kaçırmak istemiyordum. Trenin kalkışından iki saat önce vakzala gittim, kameradan-emanetten- sırt çantamı alıp yolcuların sürekli takip ettiği elektronik panonun karşısında ben de beklemeye başladım. Panonun bir sütununda gelen trenlerin bilgileri yazıyor, diğer sütunda ise hareket edecek trenin hangi perondan hareket edeceğine dair bilgiler yer alıyor. Bilgiler panoya yazıldığında o trenle gidecek yolcular bavulları kapıp perona doğru koşturuyor. Aslında koşmak için bir neden yok çünkü bu bilgi trenin kalkmasına yarım saat kala panoya yansıyor. Bütün yerler de numaralı olduğu için yer kapmak gibi bir durum da yok.

Neyse, bende diğerleri gibi panonun karşısında bir yerde dikilip vaktin geçmesini bekliyordum, o sırada gözüm yan taraftaki adama ilişti, Kuzey Afrikalı birisine benziyordu, bavullarına sıkıca yapışmış o da benim gibi bekliyordu. Vakit çok olduğu için biraz çen çalayım diye yaklaşıp selam verdim. Adamın İngilizcesi kötüydü ama Rusçası çok iyiydi, aslen Yemenliymiş ama aynı zamanda Rus vatandaşıymış. St. Petersburg’da Politeknik Üniversitesinde Profesörmüş. 22 ülke gezmiş, benim gideceğim trenle o da Moskova’ya gidecekmiş.

“Sizinki hangi vagon? “ diye sordum, aynı vagondaysak sohbet ederiz diye umuyordum. Biraz da utanarak;
“Benim biletim ekonom” dedi. Yani plats, yani 3.mevki. Benim biletim kupe idi ama:
“ Benimki de ekonom” dedim. Bir anda içimden öyle söylemek gelmişti.

Panoda bizim trenin numarası karşısında peron numarası belirince biz de çantaları kapıp perona doğru yürüdük. Peronların girişinde elektronik bir tabelada numarası yazıyor, karıştırmanız mümkün değil. Vagonların üzerindeki numaralardan kendi vagonumu buldum, koşarak gelenler vagonun önünde bekliyordu. Kondüktör bayan (%99 u bayan) vagon girişinde yolcuları alacağı saati bekliyordu, sonra biletlere ve pasaportlara bakarak yolcuları içeri aldı. Biletin bir kopyasını aldı, biletlerdeki bilgilere göre yeni binenlere çarşaf getiriyor. İlk tren yolculuğumu kupede yapmayı tercih etmiştim (Bir daha olmayacak ) Benim yatağım üst kattaydı, karşımda bir Rus adam alt katlarda ise yaşlı bir Rus çift vardı. Ben de diğerleri gibi rulo halindeki yatağı açıp çarşafı serdim, yastığa kılıfını geçirdim, üzerime de yorgan kılıfını çektim, battaniyeyi yastığın altına koydum. Gece olduğu için kapıyı kapatıp herkes uykuya çekildi. Üç yıl önce Tiflis’ ten Bakü’ ye kupede yolculuk yapmıştım, bu olaya tamamen yabancı değildim.

Ben hiçbir zaman yabancılarla aynı odada uyumaktan hoşlanmamışımdır, başkası horladığında uyuyamam, ben horlayıp diğerlerini rahatsız ederim diye de tedirgin olurum. Ama trenlerde yolculuk yapmaya başlayınca bu rahatsızlıktan tamamen kurtuldum. Trenin sesi ve rutin sarsıntısı insanı birkaç dakika içerisinde uyutuyor, biraz da yorgunsanız deliksiz uyuyorsunuz. Sabah Moskova yakınlarında uyandım. İyi bir uyku çekmiştim ve yolculuk hiç de kötü değildi; kupe küçük olduğundan biraz dardı platsda yatarken o hissi de yaşamadım.
Sabah herkes kalkıp giyinmeye başladı, çarşaf ve kılıflar toplandı ve kondüktöre teslim edildi, yataklar rulo haline getirilip battaniyelerle birlikte üst katlara konuldu, kupe artık yeni yolcuları için hazırdı. Ben de Rusya’daki ilk tren yolculuğumu vukuatsız tamamlamıştım.

Uzun yolculuklarda trenin durduğu istasyonlarda vakit varsa inip alışveriş yapabilirsiniz. Ruslar genellikle plastik bir kapta satılan nozullardan yiyorlar, kabın üzerindeki naylonu yırtıp içine kaynar su koyarak hazırlanıyor.


Ben genellikle trene binmeden önce yolculuğun süresine göre çantama hazır yiyecekler alıyorum, çay ve kahve ile onları yiyorum. Tren lokantasında hiç yemek yemedim.
Yazın trenler de sıcak olduğu için Rusların erkekleri de kadınları da şort giyiyor, erkekler üstlerini de çıkartıyor, ayaklarında terlik plajda dolaşır gibi dolaşıyorlar vagonda. Ben de sıcak günlerde şort, tişört ve terlik giydim. Serin havalarda alt eşortmanla çok rahat edersiniz.
3. mevki kulağa pek hoş gelmiyor ama hiçbir otobüs bu kadar konforlu yolculuk sunamaz. Aslında otobüsleri nasıl en rahat yolculuk yapılır duruma getiririz diye kafa yorsak 3.mevki vagon planı ortaya çıkar.

İkinci tren yolculuğum Moskova’dan Kazana plats vagonda idi, bu da ilk üçüncü mevki deneyimimdi.
Vagonda gece yattığımda birkaç farklı noktadan farklı tonlarda horlama sesi geliyordu ama trenin sesi beni kısa zamanda derin bir uykuya daldırmıştı. Açık vagon kupe gibi kapalı yer hissi yaratmıyor, açık havada yatıyormuş gibi hissediyordum. Vagondaki diğer Ruslarla kısa da olsa sohbet ettim, bildiğim Rusçanın yarısını sohbet ederken kullanamıyordum, çünkü kursta aldığım eğitim pratiğe yönelik değildi. Daha sonra karşı bölmede tabletten kitap okuyan bayan takıldığım bir yerde İngilizce olarak yardım isteyip istemediğimi sordu. Ondan sonra onunla ve kızıyla epey sohbet ettim, aslen İsveçliymiş ama bir Rus ile evlenmiş ve Rusya’da yaşıyormuş vs. Asıl önemli olan açık vagonda insanların birbirleriyle rahatça sohbet etmeleriydi ve bu da çok hoş bir yolculuk demekti. Bu arada İngilizcemin zannettiğimden daha iyi olduğunu fark ettim, bu da iyi bir şeydi.benim ingilizcem yetersiz diye bir kenara çekilip oturmayın, siz konuşmaya başlayın yeterki, karşınızdakiler size yardımcı olur, takıldığınız yerde sorup dilinizi de geliştirebilirsiniz.

Otobüsle yolculuk:

Rusya da uzun mesafelerde otobüsle yolculuk yapılıyor mu bilmiyorum, ama kısa mesafelerde ve tren yolu olmayan yerlerde mecburen kullanacaksınız. Yollar çok kötü değil ama bizdeki gibi karayolu beklemeyin. İrkutsk tan Olhon adasına otobüsle gittim, 7 saat süren yolculuk yaklaşık 25 TL idi. Otobüsler genelde Güney Kore yapımı, kötü değiller. Ulan Ude’ den Turka (Türk) Köyü' ne 3 saat 13 TL. Ulan Ude’ den Ulan Batur’ a 12 saat 56 TL.
Şehirlerde, yakın köylere ve kasabalara giden minibüslerin olduğu otogarlar var, gitmek istediğiniz yerlere bu vasıtalarla gidebilirsiniz. İrkutsk ta Karl Marks caddesinin sonundan sağa doğru 700 metre kadar yürürseniz küçük bir otogara ulaşırsınız. Oradan Olhon adasına ve Angara nehrinin doğduğu Baykal kenarındaki Litvuyanka’ ya minibüs ya da otobüsle gidebilirsiniz. Anı şekilde Ulan Ude den Baykal Gölü kenarındaki Turka Köyüne ya da Babuşkin kasabasına midibüs veya minübüsle gidebilirsiniz.

Şehir içi ulaşım:

Rusya da şehir içinde tüm ulaşım araçları kullanılıyor, metro, otobüs, troleybüs, tramvay ve taksiler emrinizde. Doğuya gittikçe sokaklarda daha eski otobüs ve minibüsleri görmek mümkün. Ancak trafik sıkışıklığı diye bir sorun olmadığından bindiğiniz aracın modeli pek de önemli değil. Fiyatlar batı şehirlerinde yüksek doğuya doğru azalıyor. St. Petersburg da metro ve otobüsler 30-32 ruble idi, doğuya gittikçe otobüs ücreti 12 rubleye kadar düşüyor. Tramvaylar ve troleybüsler otobüslerin yarı fiyatına yakın. Bu durum şehirlere göre değişiyor ama elektrikli olduklarından daha ucuz sanırım. Mecbur kalmadıkça taksiye binmedim, sanırım toplam 5 defa bindim. Ulan Ude’ de bindiğim tramvaylar 12 Ruble idi, Omsk şehrinde de troleybüs 12 ruble idi ama büyük sırt çantam için ayrıca eşya bileti kesip 11 Ruble aldılar. Başka hiçbir şehirde böyle bir uygulama görmedim.

Taksiler bizdeki gibi değil, elinizi yola doğru uzatın bir araba duruyor ve fiyatta anlaşırsanız biniyorsunuz. Fiyatlar bizden ucuz, Omsk da hava alanına sabah saat 04.00 da otelden 6 km mesafeye Mercedes taksiyle 7 TL ye gittim. Kazan da hostelden yeni açılan vakzala taksiyle 8 TL ye gittim. Öyle bir yere yapılmış ki taksiyi kullanan genç 5 kere telefonla yer sordu, oraya toplu taşıma aracı aramak anlamsızdı.
St.Petersburg da ve Moskova da metro ile şehrin her yerine kolayca gidebilirsiniz, metro istasyonlarındaki haritalar nereye nasıl gideceğinizi, nerede aktarma yapacağınızı renklerle ve hat numaralarıyla çok güzel gösteriyor.

Gitmeden önce bu haritaları internetten indirip incelerseniz orada yabancılık çekmezsiniz. Örneğin kalacağınız hostelin ya da otelin hangi metro durağına yakın olduğunu biliyorsanız oraya nasıl gideceğinizi bu haritalardan tespit edebilir ve gideceğiniz yere kolayca ulaşabilirsiniz. Metroda siz yerlilerin telaşına aldırmayın, iki dakikada bir tren geliyor, gideceğiniz istikametten emin olunuz. Durakların karşısındaki duvarlarda trenin gideceği istasyonlar yazar, oraya bakarak yönünüzü bulabilirsiniz. Aktarma yapacaksanız tabelaları takip etmeniz yeterli, ilk günlerde sistemi anlayana kadar hiç acele etmeden haritalara ve tabelalara bakınız, ikinci gün kimseye sormadan yolunuzu bulabilirsiniz. Zaten yanlış ta binseniz bir sonraki durakta inip hattınızı değiştirebilirsiniz.
Metro ile yolculuğun tek kötü tarafı hiçbir yer görmüyor olmanız, ben şehir turlarını tramvay ya da troleybüslerle yapıyordum. Bu araçlar merkez hatları takip ediyor, hem kalabalık olmuyor hem de diğer araçların yarı fiyatına. Bu şekilde şehrin her yerini gezebilirsiniz. Kayboldum diye üzülmeyiniz, en yakındaki metro durağını sorunuz, metroya girdiğiniz andan itibaren yine her yer ayaklarınızın altında demektir.

Yeni bir şehre hareket etmeden önce kalacağınız yerin haritadaki yerini öğrenin, mümkünse kaldığınız hostelde hostelin yerini gösteren sayfanın çıktısını alınız. Böylece vazalın önünde gideceğiniz yeri rahatça sorabilirsiniz ve karşınızdakiler de size kolayca izah edebilirler.
Moğolistan da yani Ulan Batur da metro yok, diğer vasıtaların hepsi var; otobüsler 400 Tugruk yaklaşık 50 kuruş, troleybüs 200 Tugruk. Otogar – Dragon dan şehir merkezine gidecekseniz taksiler 10 000 ila 15 000 Tugrug isterler, yolun karşısına geçip 27 numaraya binerseniz şehir merkezine 400 Tugruğa gidebilirsiniz. Moğolistanda trafik berbat, o yüzden tren ya da havaalanına gideceğiniz zaman bu duruma hazırlıklı olunuz.

Baykal Gölü civarında araçla seyahat

Grup olarak seyahat edecekseniz gittiğiniz bölgelerde, mesela İrkutsk ya da Ulan Udede, araç ve çadır kiralayıp yörede kısa seyahatler yapabilirsiniz. Hostele para vermeyeceğiniz ve yakıt ucuz olduğu için bütçenizi fazla sarsmaz ve yöreyi gezmenin en iyi yolu budur. Ulan Ude’ den İrkutska trenle gelirken gördüğüm manzaralar nefes kesiciydi. Dağdan çam ormanları içinden gelip Baykal gölüne dökülen zümrüt yeşili billur gibi suları olan nehirleri seyretmeye doyamazsınız. Baykal gölüne dökülen üçyüz civarında nehir ve yine aynı civarda birçok göl var. Orman köylerinin evleri tamamen kütükten ve keresteden yapılmış, bir tek çirkin beton bina göremezsiniz. Bu güzellikleri otobüsten ya da trenden seyretmek yerine oralarda kalıp doyasıya yaşamanın en iyi yolu araçla gezmek.
Maalesef araç kiralarıyla ilgili bilgim yok, daha önce aklımda böyle bir düşünce olmadığı için soruşturmamıştım. Ama artık yol arkadaşı bulursam Baykal gölü civarında mutlaka böyle bir tur yapacağım.

Bu geziyi yapacaklara şimdiden "İyi yolculuklar" diliyorum.

[/size][/size]

tren02.JPG
 

Etiketler

Ynt: Sırt çantası ile Rusya ve Moğolistan' da 60 gün - Gezi notları ve tavsiyeler

Bu bilgileri bizimle paylaştığınız için teşekkür ederim,araç ile yolculuk yapmayanlar için gerçekten önemli
Hiç sıkılmadan sayfa dolusu tecrübenizi bizimle baylaşmışsınız
Ama ayni hassasiyeti bizler gösteremiyoruz malesef


[quote author= link=topic=91330.msg1184370#msg1184370 date=1349506643]
Tk
[/quote]Bu iki harfi yazarken bile eminin çok yorulmuşsunuzdur
 

Ynt: Sırt çantası ile Rusya ve Moğolistan' da 60 gün - Gezi notları ve tavsiyeler

Merhaba,

Ben gezerken, insanlarımızın oraları görmesini o kadar çok istedim ki, bunları zevkle yazdım, inanın teşekkür önemli değil.
Birkaç kişinin de olsa oraları görmesine vesile olabilirsem ne mutlu bana.
 

Ynt: Sırt çantası ile Rusya ve Moğolistan' da 60 gün - Gezi notları ve tavsiyeler

Çok iyi, fotoğrafları sitede yayınlarsınız umarım. Tebrikler. Sırada neresi var peki? :smiley:
 



Ynt: Sırt çantası ile Rusya ve Moğolistan' da 60 gün - Gezi notları ve tavsiyeler

Merhaba,
Siteye birkaç fotoğraf koymak istedim ama beceremedim. Blog da fotoğraflar var, tamamını "http://www.panoramio.com/user/2546869" adresinden görebilirsin.

İki ay sonra yine tek başıma Vietnam, Laos, Kamboçya, Tayland, Malezya ve Endonezya gezisi planlıyorum, kısmetse gidicem :smiley:
 

Ynt: Sırt çantası ile Rusya ve Moğolistan' da 60 gün - Gezi notları ve tavsiyeler

Harika bir gezi,çok yararlı bilgiler.Elinize sağlık
 


Ynt: Sırt çantası ile Rusya ve Moğolistan' da 60 gün - Gezi notları ve tavsiyeler

çok güzel gezi olmuş .ne kadar harcamanız oldu acaba.
 





Ynt: Sırt çantası ile Rusya ve Moğolistan' da 60 gün - Gezi notları ve tavsiyeler


saydam30' Alıntı:
çok güzel gezi olmuş .ne kadar harcamanız oldu acaba.
Merhaba, teşekkürler.
Toplam harcamam 7 500 TL. Ancak bu benim ilk uzun gezim olduğu için acemilikten biraz fazla harcamam oldu. Mesela Moğolistan vizesi için biraz geç kalmıştım, o yüzden fazladan 100 USD harcadım. İlk iki tren biletini internetten bir Amerikalı seyahat şirketinden almıştım, onlara yaklaşık 100 USD komisyon ödemişim. St.Petersburg ve Moskova' da otelde kaldım, hostelde kalsam 100 USD tasarruf yapardım. Yemeklerin çoğunu lokantada yedim, pahalı lokantalarda yemedim ama hostelde yapıp yesem daha az yemek harcamam olurdu. Hasılı, bilgili olarak gitseydim, bu turu 6 500 TL ye yapabilirdim. Yanımda bir arkadaşım olsa ve çadır da götürseydik daha da ucuza gelirdi.
Benim tavsiyem Pegasus Havayollarıyla doğrudan Omsk' a 160-170 USD gidip oradan trenle (40 saat: yaklaşık 75-80 USD) İrkutsk' a gitmek.
Bir ayda hem sibirya hem de Moğolistan çok hesaplı bir şekilde gezilebilir. Doğal güzellik arıyorsanız Rusyanın en güzel yeri Sibirya / Baykal bölgesi. Moğolistan zaten Rusyaya göre % 50 ucuz.
 

Ynt: Sırt çantası ile Rusya ve Moğolistan' da 60 gün - Gezi notları ve tavsiyeler

çok güzel bir gezi olmuş. bir okadar da kıskandırıcı :D
 

Ynt: Sırt çantası ile Rusya ve Moğolistan' da 60 gün - Gezi notları ve tavsiyeler

Çok güzel ve etkileyici bir yazı olmuş. Umarım böyle gezilere çıkmak isteyenler için cesaret verici olur...
 




Ynt: Sırt çantası ile Rusya ve Moğolistan' da 60 gün - Gezi notları ve tavsiyeler

Çok begendim..İkinci seyahatinizi merakla beklemeye başladım bile... :smiley: :smiley:
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,774
Mesajlar
1,523,699
Kayıtlı Üye Sayımız
166,594
Kaydolan Son Üyemiz
SEMİHFİDAN33

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst