Sigarayı Bırakanlar Listesi

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan gatto Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 965
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 151,674

Sigara kullanıyormusunuz?

  • Evet kullanıyorum

    Kullanılan: 64 33.3%
  • Hayır kullanmıyorum

    Kullanılan: 128 66.7%

  • Kullanılan toplam oy
    192
Ynt: Sigarayı Bırakanlar Listesi

sigara tamamen gündemimden düştü sigara içenleri, bıraktıktan sonra takip ettim bi süre artık bunuda bıraktım arkadaşlarımda alıştı bıraktığımı unutup sigara ikram edenlerde sigara tutmuyolar hatta bir süre dalga geçenler 2 gün sonra başlarsın diyenlerde gıbtayla bakıyolar ulen bu adam nasıl bıraktı diye sigara içmiyorum demenin mutluluğu inanılmaz bu kadar kolay olacağını bilseydim keşke(gerçi nasıl şartlandıysam rüyamda sigara içtiğimi gördüm üzüntümü anlatamam orüyadan uyanmak istemedim rüyamda).
 

Etiketler
Ynt: Sigarayı Bırakanlar Listesi

tebrik ederim Fatih, sen sepetten çıkmayı başarabildin......
 

Ynt: Sigarayı Bırakanlar Listesi

sigara3.jpg
 


Ynt: Sigarayı Bırakanlar Listesi

bırakamamak adına mazeret üretmek kolay da

şu elektronik sigara hakkında birşeyler bilen var mı ?
 



Ynt: Sigarayı Bırakanlar Listesi

Nejat' Alıntı:
bırakamamak adına mazeret üretmek kolay da

şu elektronik sigara hakkında birşeyler bilen var mı ?

Nejat bey, aramayın kendinize başka yollar, bi kazaya uğramadan bırakın gitsin şu illeti, başına gelmeden anlayamıyor insan, o gün gelmeden, çok gel olmadan bırakın gitsin. Bunları babasını akciğer kanserinden yitirmiş ve babasına olanları gördükten sonra korkudan sigarayı içmeyi bırakan kardeşiniz olarak söylüyorum, selamlar.
 

Ynt: Sigarayı Bırakanlar Listesi

çok sağolun, haklısınız o kadar çok şeyi yapmaya engel ve cesaretsizleştiriyor ki insanı anlatmakla bitmez
 

Ynt: Sigarayı Bırakanlar Listesi

ALINTIDIR:

Sigara XV. yüzyıldan itibaren yeni dünyadan islam dünyasına da sirayet etmiş, sigara alışkanlığının toplumda yayılmaya başlamasıyla birlikte sigara içmenin dinî hükmü, dinen sakıncalı olup olmadığı da tartışılır olmuştur.

Sigara, on dört asırlıkfıkıh tarihi içinde nisbeten yeni bir mesele olduğundan ilk devir müctehidlerinin konuyla alâkalı görüşünün bulunmayacağı açıktır. Çağdaş sayılabilecek son dönem İslâm bilginleri de sigaranın dinî hükmü konusunda üç gruba ayrılmışlardır.

Sigaranın zararlarını bilmeyen veya önemsemeyen bir grup bilgin, tütün kullanma pipo nargile vb. de dahil), sigara içme hakkında dinde açık bir hüküm bulunmadığını, şâri‘ tarafından açık bir yasak gelmediğini ileri sürerek sigara içmenin mubah olduğu görüşünü ileri sürmüştür.

Diğer bir grup İslâm bilgini ise, sigara içmeyi doğru bulmamakla birlikte, “haram” da diyemedikleri için “mekruh” olarak nitelendirmişlerdir.

Üçüncü bir grup ise, sigara içmeyi, özellikle tiryakilik derecesinde sigara alışkanlığını sağlık açısından zarara ve ekonomik yönden israfa yol açtığı, nafaka yükümlülüğünü ihlâl ettiği gerekçesiyle “haram” saymışlardır.
Bu itibarla sigara hakkında muhtemel fıkhî hükmü, belli açılardan ele alıp tartışmak ve çıkan sonuca paralel bir değerlendirmeye gitmek gerekmektedir.
Zarar: Sigaranın zararsız olduğunu söylemek, artık bugün ilmen ve tıbben imkânsız olduğuna göre, konunun dinî yasaklar çerçevesinin tamamen dışında düşünülemeyeceği şüphesizdir. Bilim adamları sigaranın ihtiva ettiği nikotinin ve sigara dumanının bünyede kanserden, sinir sistemlerinde bozukluğa kadar bir dizi zarar ve hastalığa yol açtığından söz etmektedir.kur'an’da, “Kendinizi elinizle tehlikeye atmayın...” (el-Bakara2/195) buyurulmuş, Peygamber de, “Ne doğrudan zarar verme ne de zarara zararla karşılık verme vardır” (İbn Mâce, “Ahkâm”, 17; el-Muvatta’, “Akzıye”, 31) diyerek bir kimsenin kendine ve başkalarına zarar vermemesinin temel bir dinî ilke olduğunu vurgulamıştır. Sigaranın hem içene hem de çevresinde bulunan kimselere zarar verdiği göz önüne alınınca hem Allah hakkının hem de kul hakkının birlikte ihlâl edildiği söylenebilir.
İsraf: İsraf malı boş yere harcamaktır. Kur’an’da, “Yiyiniz, içiniz, fakat israf etmeyiniz” (el-A‘râf 7/31) buyurulmuş, Resûl-i Ekrem de daima mutedil, ölçülü davranmayı emretmiş, malın boşa harcanmasını yasaklamıştır. Sigara için yapılan harcamanın, sigara bağımlısı şahsın bu bağımlılığı göz önünde bulundurulursa israf olmayacağı, hatta önemli bir bünyesel ihtiyacının karşılanması sayılabileceği görüşü -harcama boşa olmanın ötesinde zararlı da olduğu için- tutarlı değildir. Harcama yapan kişinin zengin olması da bu harcamanın israf olmasını önlemez.
Nafaka Yükümlülüğü: Aile reisi erkekler eşinin, çocuklarının ve aile fertlerinin, muhtaç yakınlarına bakan erkekler de onların nafakalarını karşılamakla yükümlüdür. Böyle bir malî yükümlülük altında bulunan kimselerin nafaka yükümlülüğünü aksatacak şekilde sigaraya para vermesi de dinî olduğu kadar insanî ve ahlâkî açıdan da kabul edilemez bir durumdur.
Sigara içmenin fıkhî hükmü başta zarar, israf ve nafaka yükümlülüğü olmak üzere çeşitli açılardan ele alınabilir. Böyle olunca sigara içmenin hükmü hakkında kesin ve genel bir hüküm vererek “haram” demek yerine, bu konuda bu açılardan bazı ayırımlar yaparak farklı durumlarda farklı hükümler vermek, her bir durumu kendi şartları içerisinde değerlendirmek daha doğru görünmektedir.

Hem içene hem de o ortamda bulunan şahıslara ve çevreye verdiği zararlar, israf ve hakların ihlâline yol açabileceğinin kuvvetle muhtemel olması dikkate alınarak, sigara içmenin kural olarak dinen “harama yakın mekruh” sayılması gerekir. Ancak bedene verdiği zarar ilmen ve tıbben açıklık ve kesinlik kazanmışsa, açık bir israfa ve kişinin nafaka yükümlülüğünü etkileyip aile fertlerinin ve bakmakla yükümlü bulunduğu kimselerin nafakasını kısmasına yol açıyorsa, zorunlu harcamalardan ve aslî ihtiyaçlarından bile fedakârlık yapmaya zorluyorsa, o takdirde sigara içmenin dinen de “haram” olduğu söylenebilir.

Hristiyanlık dini ve sigara
hırıstıyanlıktancak bazı ayetlere göre sigara içmenin doğru olmadığı anlaşılmaktadır.
Stres atmak için sigara içmeye gerek yoktur anlamı çıkan ayette size barışı ve huzuru veriyorum;o halde kalbiniz sıkışmasın ve korku dolmasın benzeri ifade yer alır.
Sigara içmenin doğru olmadığını gösteren ayette isa mesih'in ağzından yaklaşık olarak şu ifadeler anlatılır İnsanın boyun eğdiği herşey onu köle eder; ben hiçbirşeyin kölesi olmayacağım.
 







Ynt: Sigarayı Bırakanlar Listesi

Tam tamına 1.5 aydır sigara içmiyorum. Çok mutluyum ve huzurluyum. Bu büyük başarımdan dolayıda gurur duyuyorum :smiley:

Düşünenlere duyrulur :smiley::smiley::smiley::smiley:
 

Ynt: Sigarayı Bırakanlar Listesi

Bilge Çağrı GÜNAY' Alıntı:
Tam tamına 1.5 aydır sigara içmiyorum. Çok mutluyum ve huzurluyum. Bu büyük başarımdan dolayıda gurur duyuyorum :smiley:

Düşünenlere duyrulur :smiley::smiley::smiley::smiley:

bilge kardeşim kutlarım seni daha gençsin mutlaka koru sağlığını sakın başlama ben 8 yıl içtim çok pişmanım ciğerlerine temiz hava doldurmanın mutluluğu tartışılmaz.
 

Ynt: Sigarayı Bırakanlar Listesi

sigara hayatımın en güzel yılarında sigarayla tanıştım tanışmaz olsaydım şu an 40 yaşındayım 18 li cıvarlarda sigaraya başaladım 34 yaşıma kadar artırarak günde üç paket uzun ve en sertinden sigara içtim nerdeyse boş nefesim yoktu bir gün sabah saat 10 kadar yarım paket sigarayı içtikten sonra yeni paketi actım ondanda bir kac sigara içtim daha sonra pakete baktım şöyle bir laf etim kendime yüksek sesle toplum içinde ben bir daha bu sigarayı içersem .......,,,,,,,,.....!!!!!!'''''''.....diye bir laf söyledim 6 sene oldu şu anda sigaradan nefret ediyorum ve kendime hep şunu dedim ben bu kadar kolay oldugunu bilseydim sigarayı cok daha önce bırakırdım gecen bir muhabbet esnasında şu anda 6 yaşında olan kücük oglum bana dediki baba sen hiç sigara içmedinki iyi babalar sigara içmez zaten dedi bu laf beni cok duygulandırdı zamanında hiç kimsenin rahatsızlıgını düşünmeden insanlara ne büyük rahatsızlıklar vermişim üstüm kıyafetlerim leş gibi kokuyormuş farkında degilmişim ben nasıl insan içinde dolaşmışım kendimi yuhaladım sigaramın dumanıyla cok insana rahatsızlık vermişim bulundugum mekanları kirletmişim şimdi aracıma binen insanlar ilk önce ne güzel aracın içi mis gibi kokuyor yeni bir arac aldım nerdeyse iki yıl oldu tavan döşemeleri hala kar gibi beyaz ve içindeki yeni kokusu hala devam ediyor eskiden aldıgım araclar üç ayda tavan döşemeleri bile kirli sarı renk oluyordu sigara kokusuyla karışan parfum kokusu igrenc bir ikilem oluşturuyordu allah herkeze aynı sabırı versin ve bir an önce sigara denilen iletten kurtulun
 




Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,684
Mesajlar
1,522,189
Kayıtlı Üye Sayımız
166,532
Kaydolan Son Üyemiz
Tanersezen

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst