Serbest Muhabbet Köşesi (Karavan Dünyası)

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan aslanahmet Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 6,038
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 924,222

Etiketler
Ynt: Serbest Muhabbet Köşesi (Karavan Dünyası)

Türkiye'de gün geçtikçe unutulan fakat bence en erdemli davranış olan özür dilemeyi bize tekrar hatırlattığınız için bir kardeşiniz olarak teşekkür ediyorum. Ben sizin ne yazdığınızı veya ne yorum yaptığınızı görmedim, sadece burada yazdığınızı okuma şansım oldu.

Sevgiler
Özgür

Özgür bey,bu naif iletiniz için ben teşekkür ederim,selamlar.

dalyan' Alıntı:
ÖZELEŞTİRİ
Merhaba arkadaşlar,
Şu son günlerde bir takım forum sayfalarında sıkça iletilerimi görmüşsünüzdür.
Ama halklı ama haksız bir çok yorumda bulundum,bir çoğu gereksiz hatta saçma sapandı,
Bunun için tüm GEZENBİLİR camiasından özür dilerim.
Biraz fevri davranmış olabilirim,üzgünüm.
Her insanın bir davranış kalıbı vardır,sanırım ben biraz abarttım.
Ama şunuda belirtmek isterimki,hiç bir iletimde provoke amaçlı davranmadım.
Daha öncesinde değişik sitelerde de bulunmadım,çet amaçlı yazı eleştrisi aldığım için açıklama getirmek istedim.
Bu günden sonra da forumlarda olacağım,ancak ilgili konularda elimden geldiğince katkı amaçlı olacak,az ve öz.
Bu özeleştiri dahilinde,istemeden de olsa kalbini kırmış olduğum arkadaşlardan bir defa daha özür diliyorum.
Saygı ve sevgilerimle
Ertan Özer

Merhaba Ertan Bey (Sayın Dalyan)
Siz Sinirli şekilde Tuşlara basarken, Bende birşekilde kendimi, Yangına körükle gitmiş olarak görüyor, Yaşanan olumsuz luklar sonucu, daha önce Özür dilemiş olduğum tüm karavan sevdalılarından birkez daha ve şahsen sizdende özür diliyor, Sevgi ve Saygılarımı sunuyorum. Hakkınızı helal edin.

BİBS' Alıntı:
Siz Sinirli şekilde Tuşlara basarken, Bende birşekilde kendimi, Yangına körükle gitmiş olarak görüyor, Yaşanan olumsuz luklar sonucu, daha önce Özür dilemiş olduğum tüm karavan sevdalılarından birkez daha ve şahsen sizdende özür diliyor, Sevgi ve Saygılarımı sunuyorum. Hakkınızı helal edin.

Bu erdemli davranış için sizi de kutlarım!... :smiley:

Cavid Sezen

Merhabalar..

Gezi planları bölümünde aynı başlık ile yazdığım geziyi geçtiğimiz hafta gerçekleştirdim.

Gezi otostop ile gerçekleşti Batum dan aldığım Azerbaycan vizesi ile Önce tiflis sonrada kırmızı körpü (köprü) ye ulaşarak sınırı geçtim. Oradan Gence'ye ve daha sonra Dashkesen kasabasına ulaştım. Ertesi gün ise Nihayi hedef olan Bakü'ye yola koyuldum. 4 gün duruduğum Bakü'de oldukça keyifli günler geçirip tekrar aynı rota üzerinden geri döndüm.

25 haziran Batum dan yola çıkış gece Kırmızı Körpü Azerbaycan tarafında geceleme Çadır..
26 haziran sınırdan Gence'ye oradanda akşam gecelemek için Dashkesen kasabasına Couchsurfing
27 haziran Gence'den Baku'ye geceleme Couchsurfing
28 haziran Baku
29 haziran Baku
30 haziran Baku'den yola çıkış Tiflis e sabaha karşı geldim ve Çadırda geceleme-dinlence.
1 temmuz Batum üzeri Artvin..

Öncelikle vize konusundan bahsedeyim. Batum Azeri konsolosluğundan pulsuz (ücretsiz) bir şekilde 1 iş güne bekleyerek alınıyor. İstenenler 2 adet vesikalık fotoğraf ve konsolosluğun verdiği formların doldurulması. ben cumadan gidip form doldurmuştum pazartesi saat 13:00 da gel denmişti gidip sorunsuz vizemi aldım. bu bir iş günü için pasaport bırakmak gerekmiyor. yani geçerken başvurup sonraki gelişte almak bile mümkün. vize işlemi bu kadar kolay. 30 günlük turist vizesi ile Azerbaycana kara yolu ile girdim.

Otostop hem Gürcistan'da hem de Azerbaycan'da oldukça kolay. sorunsuz gezdim. hatta beklediğimden de kolay oldu, 1 günümü daha yola ayırmıştım ancak hızlı zaman kaybetmeden yol alınca o 1 günde Baku'de gezmek için ayırabildim.

Gürcistan kısmını atlayıp Azerbaycan yorumları yazmak istiyorum. Acak Tiflis'in güzelliğini bir kez daha yaşamış olmaktan çok mutluyum. Tiflis her gidişimde beni şaşırtan güzelliğe sahip, gün geçtikçe de gelişiyor.

Azerbaycan 9 milyonluk nüfusu ile Kafkasların önemli petrol merkezi konumunda. ne kadar kafkaslarsa bir o kadar da Türkler, Azerice biz Türkiye türkçesi konuşanlar için çok komik bir ülke. hemen hemen her kelime her yazı gülünç gelebiliyor. konuşmalar da öyle. sohbet ederek en çok eğlendiğim gezi bu gezi oldu. Azeriler ile genelde anlaşmak çok kolay, çünkü türk TV kanalları çokça seyrediliyor. onlar bizi kolaylıkla anlıyorlar fakat, kendi aralarında konuşurken onları anlamak neredeyse imkansız. kelimelerin bir çoğunun anlamını bilsem de hiç o anlamda kullanmadığımdan üzerine düşünmek gerekiyor.

İnsanları tarif etmek gerekirse oldukça sıcak kanlılar ve bence türkler. başka bir millet değiller sadece azerbaycan diye bir coğrafyada yaşayan türkler. tabiki sovyet etkisi başka etkiler birbirimize benzemeyen yanları oluşturmuş. Bana oldukça sevecen davrandılar. hiç bir aracım olmadan kendi şehirlerine geldiğimi öğrenince başka bir ilgi ile yaklaştılar. önüme gelen kahvede demlik usulu kıtlama çaylar içip etrafa hep birlikte kahkahalar attığımız çok oldu.

Azerbayca'nın giriş kapısı Kırmızı Körpü sınır kapısı. adını Kür nehri üzerindeki kızıl köprüden alıyor. hem gürcü hem azeri sınırını geçmek çok tenha bir saat olduğu için çok kolay oldu. her ikisindede 5 er dakika bekleyip geçtim. geçince gözüme kestirdiğim tır parkı içindeki pazar yeri çadır için gözüme uygun gözüktü ve burada geceledim. sabah etrafıma toplanan panadura (doates) satan çocuklar ile eşanamlı sözcük oyunu (azerice türkçe çeviri) oynadıktan sonra, Gence'ye doğru devam ettim.

Yollar oldukça güzel Batum'dan Baku'ye kadar asfalt çok güzel sorunsuz. Petrol Gürcistan'dan bile ucuz. benzin 50 sent civarında. böyle olunca otobüs veya taksilerde çok ucuz. otostop yapmaya deymez bile dene bilir. ancak benim eğlenceli ulaşım aracımı değiştirmeye niyetim yok. Yolda tanıştığım ve komik sohbetler yaptığım yardım sever insanlar ile Gence'ye varıyorum. Gence pahitat (başkent) Baku den sonra ikinci buyuk kent. Eski sovyet kentlerinde şehir içi geniş yeşil alanlar ortak nokta burada da çok güzel rekreasyon alanları bulmak gölgede dinlenmek mümkün.

Azerbaycan manat para birimini kullanıyor bizim paramızın yaklaşık 2 katı değerinde . Avro ile eşdeğer, ülkeye giderken avro yerine dolar bulundurmak daha avantajlı. Alışveriş deki miktarlar bize göre biraz pahalı. Petrol alkol sigara gibi şeyler ucuz ama diğer şeyler biraz daha pahalı. Türk mallarını bulmak mümkün ancak azeri mallarına göre kaliteli olduğundan pahalıya geliyor. Azerbaycan da her yerde efes pilsen bulmak mümkün bizden en tanıdık ve yaygın marka bu. Tabi gene türk döneri en yaygın hızlı yemek.

Gence'de yolda tanıştığım turizm acentesi sahibi genç beni turistik yerleri gezdiriyor. Buralarda tarihi şahsiyetlere çok önem veriliyor ve herkes tarafından türk-azeri ortak tarihi şahsiyetler şair edebiyatçı bestekarların çeşitli simgelerine şehirlerde rastlamak olası. Şehir içi ulaşım oldukça ucuz 20 kepiq (kuruş) devlete ait otobüsler şehir içinde ve yakın kasabalara hizmet veriyor. Günü şehir içi gezilerle geçirip akşama doğru geceleyeceğim Dashkesen kasabasına yollanıyorum. Burası Almanların kurmuş olduğu madenlerim olduğu bir kasaba Demir kobalt vb. madenler çıkarılıyor. Dağlık Karabağ bölgesinede çok yakın. (bu kadar yakın olduğunu sonradan öğreniyorum, bilseydim gitmeğe çekinirdim belki)

Burdaki kasaba okulunda ingilizce öğretmenliği yapan arkadaşım beni evinde ağırlıyor, kasabadaki insanlarla yemek yiğiyor azerbaycan türkiye türk televizyonları daskesen yaşam hakkında çeşitli sohbetler yapıyoruz. Burada iyice dinlenip sabah tekrar yola bu kez baku'ye doğru yolculuğa başlıyorum. Daskesenden baku yaklaşık 400 km. kırmızı kopru - baku ise 500 km.

Moderatöre rapor et Kayıtlı

--------------------------------------------------------------------------------

Dashkesen den yola çıkıp Gence'ye ordadanda hızlıca Baku'ye vardım. Dedğim gibi yollar oldukça güzel ve düzgün. Sadece Hacıqabul a varmadan 20-30 km. yol genişletme çalışmaları mevcut. Tahmin edeceğiniz gibi Türk inşaat şirketi yolu yapıyor. Haritaya bakıldığında baku'ye doğrudan giden yolun Göyçay dan geçen kuzey yolu olduğu sanılabilir. bende öyle sandım. o yoldan gitmek istedim ancak Türk tırlarının dadurumu doğrulamasıyla Hacıqabul üzerinden giden yolu izleyerek hazar denizi kıyısına vardım. Baku Tiflis Ceyhan Boru hattının başlangıç terminali yanından geçerek Baku'ye giriş yaptım.

Baku bu istikametten gelenleri devasa bayrak meydanı ile karşılıyor. hemen devamında Hazar denizi kıyısında inşaa edilmiş Bulvar parkı yer alıyor ki oldukça etkileyici. Yine tahmin edebileceğiniz gibi banklar taşlar aydınlatmalarda Türk marka ve adreslerini görmek mümkün. Muhtemelen uygulayıcılar da Türk şirketler.

Baku beklentilerimin aksine oldukça yaxsi (güzel) bir şehir. Şehir merkezinde kabaqınızı (önünüze) çıkan binalar oldukça haşmetli ve mimari açıdan kıymetli binalar. Şehir içindeki beni rahatsız eden london taksiler oldu. bence yakışmamış. burdan yürüyerek sahil metro istasyonunu oradanda beni ağırlayacak azeri arkadaşımın evini bulmak üzere qara qarayev metro istasyonuna gidiyorum. Metro yine uygun 20 kepiq .

Baku'de meydanşar yüksek binalar bayrak kuleri Haydar aliyev kompleksi gibi ilginç binalar mevcut. her biri modern bir şehir görünümü katıyor. Hazar denizi üzerindeki petrol platformlarının çokluğu dikkati çeken bir başka nokta. Başörtülü kadın bulmak neredeyse imkansız. Baku de turk nufus oldukça fazla yolda gezerken bir Türk e rastlamanız olası. Genellikle türk inşaat şirketlerinde çalışan mühendisler ve işçiler, türk restaurantlarını işletenler küçük ticaret yapan türkler gibi bir çok kişi Baku de yaşamakta. hemen hemen her gruptan türklerlede tanışma şansım oldu. Herkes Bakuyu başka bir açıdan görmemi sağladı. Azeriler Türk olduğunuz anlayınca güzelce türkçe konuşmaya fillerin sonuna -yor ekini koymaya başlıyorlar.

en çok duyduğum sorular;

Türkiye'nin harasındansan? neresindensin?
Baku yaxsidiiir? Baku güzel mi?
seni Baku'ye aparayım. götüreyim.
ne işlirsen? ne iş yapıyorsun?
başa düştüüün? anladın mı?
arvatın vaaar? evli misin?
ay sağol. onaylama sözü, bizde tam karşılığı yok, almancada ki "ahh so" ya benziyor.

Kapalıdır

Azerbaycan da dikkatimi çeken başka bir nokta Heyder Aliyev heykelleri ve posterleri. Bu kadarı fazla dedirtecek cinsten. bir diktatör halkı tarafından sevilmeyen bir lider zorla kendini sevdiriyor izlenimi verdi bana. bir tane Heyder Aliyev den önceki siyasetçi devlet adamı ve ya devlet büyüğü posteri görmedim.

Dağlık karabağ hakkında hiç bilmediğim şeyler öğrendim. Ben ermeni işgali altındaki azerbaycan torpağının (toprağının) bir şehirden ibaret olduğunu sanıyordum. 15-20 faiz (yüzde 15-20) Azeri topraklarının işgal altında olduğunu öğrenince çok şaşırdım. Hatta inanamadım. Harita üzeride konuştuğum farklı kişilerden durumun ilginçliğini kavramaya çalıştım.

Baku de 3 gun boyunca her biryere metroyla otobüsle ve piyade (yaya) gittim. hava ne çok sıcak ne çok kötü idi. son gün yağmur yağınca zaten gitmem gerekiyor diyerek yollara düştüm. aynı yoldan geri gelerek pazar geç vakitte Artvin'e ulaştım.

Bir geziyi daha böylece paylaşmış oldum. hatalı bir şey yazdıysak affola.

Saygılarımla

uyku_hapi

Yusuf Aybek' Alıntı:
İsmail abi bizim pasaportlar kırmızı idi ve basın aracılığıyle zor aldık işin içinde Yunanistan oldumu biraz düşünmek lazım ayrıca basın olduğumuz için sivil bir ekip tarafından 3 gün boyunca 10 metrelik mesafeden sürekli takip edildik,bence en doğrusu konsolosluktan öğrenmek sürekli yeni yasalar yeni kurallar çıkıyor.
Şunuda ekleyeyim o kadar ülkeye giriş çıkış yaptık bu sene Azarbaycan'a gidişimizdeki eziyeti başka biryerde görmedik :mad: hesapta kardeş ülke her ülkede geçen yeşil sigorta Azarbaycanda geçmiyor ayrıca biz aracı kiraladığımızdan araç sahibinden yurt dışına çıkarmak için vekalet aldık bu vekalet her yerde geçiyor Azarbaycanda geçmiyor :mad: araya konsolosluk, oranın cumhurbaşkanlığı basın bürosu ve TRT avaz yetkilileri girdi 4 saat bir kapı çilesinden sonra ruhsatımıza el konup fotokopi verildi 1 hafta içinde çıkış yapmazsanız ruhsatınız yırtılıp atılacak ve araca el konulacak dendi yada 6 bin dolar istendi :mad: yol boyunca gördüğümüz tüm tır parklarındaki Türk şöförler aman abi dikkat edin Azarbaycanmı dediler hatta düşmanımız olan Ermenistana gidin oraya gitmeyin dendi :mad: daha çok yaşanmış var ama aklıma geldi yazdım konu karıştı kusura bakmayın.....
Yusuf kardeşim,işte daha önce de değindiğim gibi.
Belkide siz tv olayı ile denk gelmiştir yaşadığınız olaylar.
Bu forumdan devamlı seyehat yapan bir arkadaşımızın yeni tecrübesi :smiley:
Selamlarımla.

merhabalar
yukarıda eklenmiş Azerbaycan gezi notlarının fotoğrafları çıkmamış. yazıyı fotoğraflar ile birlikte okumak isteyenler için link;
http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=88870.0

saygılarımla

uyku_hapı

Ertan abi arkadaş şans eseri demekki iyilere denk gelmiş ;D bizde kiminle konuştuysak aman söz konusu Azarbaycan ise dikkat edin dediler üzerine bizimde başımıza anlatılanlar gelince olumlu düşünmek mümkün olmadı :-\

Ferhat ın yeni avatarında kimden esinlediğini anlamış bulunuyorum,dün akşam seyrettim evde çok güzeldi.Tavsiye ederim.

Ferhat Carter

http://www.youtube.com/watch?v=f6PtNr69gxY&feature=related

BİBS' Alıntı:
Mesajınızı farkedememişim,kusura bakmayın.
Helal olsun,sizde helal edin :smiley:

Mesajınızı farkedememişim,kusura bakmayın.
Helal olsun,sizde helal edin

Ne mutlu size,..
Böyle erdemli davranan arkadaşlara sahip olduğumuz için de "NE MUTLU BİZE".

mayıstosböce' Alıntı:
Ferhat ın yeni avatarında kimden esinlediğini anlamış bulunuyorum,dün akşam seyrettim evde çok güzeldi.Tavsiye ederim.

Ferhat Carter

http://www.youtube.com/watch?v=f6PtNr69gxY&feature=related
Film sektörü çok hızlı. Onlar benden almışlar. :mad:
:D

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,855
Kayıtlı Üye Sayımız
166,649
Kaydolan Son Üyemiz
kendinibilmez

Çevrimiçi üyeler

Geri