Serbest Muhabbet Köşesi (Karavan Dünyası)

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan aslanahmet Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 6,037
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 914,883
Ynt: Serbest Muhabbet Köşesi (Karavan Dünyası)

Ferhat ben çeke çeke yaptım 1-2 ay sürdü temizlemesi,sıklıdıkça bıraktım.Sanrım fön makinası veya daha kuvvetli birşeyle sökmek gerekiyor.Yani iyice ısıtılmalı.

Etiketler

fsirin' Alıntı:
Yan camlardakini de gitmeden sökmek gerekecek demek ki. Sökmenin kolay bir yolu var mı? Yoksa bir kenarından tutup çekiştire çekiştire söküyormuyuz?
Sökmek için bir başlangıç noktası belirleyin o kısmı hafif ısıtın ve dengeli bir şekilde çekerek camdan ayırın. Eğer film çok fazla kurudu ise ancak kazıyarak çıkartabilirsiniz. Bu işlem içinde allah kolaylık versin.

Ön camda film yoksa diğer camlardaki filmleri sökmeye gerek yok, muayene istasyonunda, duvarlara afişler yapıştırmışlar vede 15 dakikada bir anons ediyorlar, "camlarında film olan araçlar hafif kusurlu olarak muayeneden geçecektir" diye..

atiladi' Alıntı:
Ön camda film yoksa diğer camlardaki filmleri sökmeye gerek yok, muayene istasyonunda, duvarlara afişler yapıştırmışlar vede 15 dakikada bir anons ediyorlar, "camlarında film olan araçlar hafif kusurlu olarak muayeneden geçecektir" diye..
Evet 2 defa muayeneden geçtim ama bundan sonra tespit'e girecek. Muayene yerleri doldu ve yeni ruhsat çıkacak. Yani trafikten sorun çıkartılması durumu var. Levent'in dediği gibi sorun çıkartırlarsa bir de yeniden muayene yaptırmak var. :-[

Atilla bey gerçekten teknik konuların uzmanısınız. Sizden motokaravan olabilecek araçlar konusunda bilgi almak istiyorum.
1.Alkovan araç yakıtını arttırırmı?
2. 15 M3 ve üzeri karavan için yada 3500Kg. yük için en az kaç HP araç gerekir?
3. İveco Daily, Peugeot Boxer, Fiat Ducato, Renault Master, Ford Transit arasındaki tercihiniz hangisi olur cevaplarsanız çok memnun olurum.

karagozlers; önce şunu söyliyeyim, bir insan hem alkovenli karavan hemde aynı anda ducato düşünemez, bunlar elma ile armut olduğu kadar fiyatlarıda çok farklıdır, alkovenli bir karavanı kendiniz yapamazsınız(yasak) karayolları uygunluk belgesi vermeye haiz bir karavan imalatcısına yaptırılması zorunlu, iş böyle olunca alkovenli bir karavan yaptırmak, araç markası modeli ve iç teknolojisine göre 50.000-125.000 TL arasında malolur, bunun arkasında docatoya (araç +iç donanım 20-30.000 TL arası) camper yapmayı düşünmek işi biraz ciddiyetsizleştiriyor..karavan yapmayı veya yaptırmayı düşündüğünü söyliyenlerin,önce fiyatlarla bir münasebet kurması lazım..Lafla iş olmuyor önce bu işe "cash on the table" yani masa üstünde nakit ne kadar var, sorusunun cevabı gerekiyor..
İkinci soruyu pek anlıyamadım..
Üçüncü soru; Enine yatak yapacaksınız ivecoların eni dardır boyunuz 170 cm den uzunsa olma...Ford transitin yüksekliği ex yüksek tavan deyilse 177 cm dir, boyunuz 170 cm den uzunsa olmaz, ex yüksek tavanlı olanlarıda 2007 sonrasıdır ÖTV'ye girer fiyat artar, ayrıca fiyatlarıda diğerlerine göre pahalıdır...
Sonuç masa üstünde 25-30.000 TL varsa 2003-2006 model boxer-ducato-jumper, 15-20.000 TL varsa 1998-2001 model boxer-ducato-jumper. 50-100.000 TL varsa iveco şase üzerine herhangi bir proferyonel karavan imalatcısı ile irtibata geçmek...

fsirin' Alıntı:
Evet 2 defa muayeneden geçtim ama bundan sonra tespit'e girecek. Muayene yerleri doldu ve yeni ruhsat çıkacak. Yani trafikten sorun çıkartılması durumu var. Levent'in dediği gibi sorun çıkartırlarsa bir de yeniden muayene yaptırmak var. :-[

muayene gözü dolana kadar hafif kusur geçiyor, ben iki kişiye şahit oldum biri sökmeden gittiği için trafik şubede küfür edip duruyordu bir muayene parası dahamı vereceğim diyordu, öteki aracın camları orjinal renkli ama önlerle arka camların rengi farklı idi biri yeşil tonlu biri gri tonlu, istasyonda üç eleman ellerinde tornavida film varmı diye bakıyorlardı, bu aralar film olayına bayağı takmışlar,
en yakın arkadaşımın doblosu film kaplıydı, muayeneden geçtiği halde polis ceza kesti ve en kısa zamanda sökülmesini talep etti, arkadaşımda sadece ön ve arka yolcu camlarının filmlerini söktü bagaj ve arka kapak camını sökmedi, bir başka çevirmede plakadan baktıklarında sizin araca cam filmi sökülmesi söylenmiş niçin sökülmedi diyerek ikinci cezayı kestiler ve aynı zamanda tüv'den randevu alarak arkadaşı gönderdiler, mecburen bir muayene daha ödedi ve aracı filmleri söktüm diyerek tescilledi

Şu renkli film merakını bir anlayabilsem gam yemiyeceğim...Geçenlerde bir arkadaşın aracını kullanıyordum, ön camda film yoktu ama diğer tüm camlar filmliydi, arşam östü önden yola bakıyorum hava aydınlık, yan camdan dışarı bakıyorum, hava kararmış artık far yakmak lazım hissi veriyor...Bu iğrenç filmleri birde üste para verip niye taktırıpta ondan sonra muayenelerde böyle uğraşılır anlamakda zorlanıyorum, birde ne kadar beğenmesekde YASAK olduğunu bile bile...18-20 yaşında çokukları anlıyorumda, Ferhat Göçerin şarkısında dediği gibi" biri bana gelsin" şu film merakının anlatsında bende anlıyayım...

Atilla bey bilgileriniz için teşekkürler. Zaten bu konuları bilmediğim için sizin fikrinize baş vurdum. 1 ay öncesine kadar sadece karavanlar benim için kontağına basılıp gezilecek araç idi ama eşimle birlikte 50 yaşından sonra allah sağlık veririse mevcut oturduğumuz evide satarak 1kaç yıllığına (ama karavancı dostlarımızla ama yalnız başımıza) karavanda yaşamak istiyoruz bu nedenden işe başlamadan önce sonradan şunuda yapsaydık dememek için hep bu konuları incelemeye çalışıyoruz. az önce ki 2. sorum B sınıfı ehliyet ile kullanılabilecek toplam ağırlığı 3500 Kg. olan bir karavan için kaç beygir gücünde araç gerekir idi.

atiladi' Alıntı:
Şu renkli film merakını bir anlayabilsem gam yemiyeceğim...Geçenlerde bir arkadaşın aracını kullanıyordum, ön camda film yoktu ama diğer tüm camlar filmliydi, arşam östü önden yola bakıyorum hava aydınlık, yan camdan dışarı bakıyorum, hava kararmış artık far yakmak lazım hissi veriyor...Bu iğrenç filmleri birde üste para verip niye taktırıpta ondan sonra muayenelerde böyle uğraşılır anlamakda zorlanıyorum, birde ne kadar beğenmesekde YASAK olduğunu bile bile...18-20 yaşında çokukları anlıyorumda, Ferhat Göçerin şarkısında dediği gibi" biri bana gelsin" şu film merakının anlatsında bende anlıyayım...
Atilla bey bu konuya dilim döndüğü kadarı ile ilk fırsatta bir yorum yazmak istiyorum.Malum bir kaç ay öncesine kadar olan bol zamanım malesef yazlıkta olmam sebebi ile olamıyor ama en kısa zamanda camlar neden flimlenmeli işin ehli olarak artı ve eksileri ile birkaç yorumda bulunmak istiyorum.
Ayrıca yeni aracınzın hayırlı ve gönlünüze göre olmasını temenni ediyorum.Hani dediğiniz gibi sizin özeleştiriniz ile çoookk atıp tuttuk şimdi sıra zurnadan mükemmel ses çıkarmaya geldi.Bende böyle bir araca niyetli birisi olarak kah aracınızın yanınıza gelerek kah buradan izliyerek en son sizin karavanı örnek almak niyetindeyim.Kimbilir siz yinede kendiniz kullanacakmış gibi yapında belki bizde hazıra konabiliriz. ;)Yıllarca (38 yıl) lüx araçları kes biç inanın bana bıkkınlık geldi artık bir vida sıkasım gelmiyor...!
Şimdiden kolaylıklar diliyorum.
Kemal

Atilla hocam sökmeden önce arka camlar filmli idi. Maliyeti çok ucuz kamuflajlama yöntemi zira yolda ve manevra esnasında orta ayna kullanılır durumda oluyor ve daha rahat bir görüş oluyor aracın içi de gözükmüyor ben şahsen aracın içinin herkes tarafından görülmesini istemem.
Otomobi vs araçlar için diyorsanız o başka, onu ben de çözmüş değilim. :smiley:

Aracın beygir gücünü bizim seçme şansımız yokki, örnek 2003-2005 ducato JTD 127, 2005 iveco daily beygir, bu iki aracında katar ağırlığı(yani yüklü max ağırlığı) 3500 kg..Aracın kaç beygir olduğu sadece dik rampalarda farkedilir, düz yolda pek belli olmaz, araçların marka bazında kalıte ve fiyatlarına göre motor güçleri sınıflandığı için yine bütçe önemli diyeceğim... 2003-2006 arası PSA araçlar(ducato-boxer-jumper) söför mahalli anlamında herhangi bir binek araçdaki lüxden geri kalmayacak kadar güzel, direksiyon yumuşaklığı mükemmel, sürüş konforu yüksek bir araç 127 HP 2800 cc motor aracı binek araçlarla yarışacak hale getirmiş, yakıt masrafı ise km'de 350 kr....Sürrat yapmayı zaten anlamak bile istemiyorum, çünkü karavanların tamamının max seyir hızı 80 km kanunla belirtilmiştir, bu hızı düz yolda peugeot J9 ile bile yakalarsınız...

toffy sana katılıyorum, binek araçlardaki filmleri hiç anlamıyorum, anladığım tek şey, TC karayolları kanununda filmin yasak olduğu, ben kargadan başka kuş tanımam...

atiladi' Alıntı:
2003-2006 arası PSA araçlar(ducato-boxer-jumper) söför mahalli anlamında herhangi bir binek araçdaki lüxden geri kalmayacak kadar güzel, direksiyon yumuşaklığı mükemmel, sürüş konforu yüksek bir araç 127 HP 2800 cc motor aracı binek araçlarla yarışacak hale getirmiş, yakıt masrafı ise km'de 350 kr....Sürrat yapmayı zaten anlamak bile istemiyorum, çünkü karavanların tamamının max seyir hızı 80 km kanunla belirtilmiştir, bu hızı düz yolda peugeot J9 ile bile yakalarsınız...
Aracın beygir gücünden amaç süratle ilgili değil BMW 318 aracı 8 yıldır kullandığım halde 1 kere 107 ile radara yakalandım sürati sevmem. Karavanla deniz kıyılarında kamp yapıldığı gibi yüksek rakımlı yaylalardada kamp yapılacak oralara tırmanırken bütün sorun. Ama bahsettiğiniz 127 HP 2800 cc araç km ye 35 kr yakıyorsa normaldir ben bu paraya BMW den alışkınım.

atiladi' Alıntı:
Ben uzmanı değilim ama filmin tek olumsuz özelliği gelen ışığı azaltıp dediğiniz gibi hava kararmış izlenimi vermesi. Daha açık renk filmler kullanarak bu durum düzeltilebilir.
Filmin yararları ise daha fazla. UV (ultraviyole) işığı büyük oranda azaltıyor. Görünür ışıkta ise koyuluğu ile orantılı bir azaltma sağlıyor. UV gelmemesi ve ışıktaki azalmayla içerdeki eşyaların solmayacağı ve ortamın daha az ısınacağı anlamına geliyor. Film Cam ile karavanın içi arasında bir izolasyon tabakası oluşturuyor. Bu sayede özellikle soğuk havalarda cam üzerinde fazla nem oluşmuyor. Cam kırılması durumunda dağılmıyor.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,703
Kayıtlı Üye Sayımız
166,547
Kaydolan Son Üyemiz
Tsukuyomi

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR