Satılık Vasıta Sitelerinde Gördüğümüz Karavanları Tartışalım

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan arslan1961 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 3,377
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 817,260
Ynt: Satılık Vasıta Sitelerinde Gördüğümüz Karavanları Tartışalım

racoed' Alıntı:
Hamido_Şakir Beyin yazdığına göre(dizel motor ayarladık),benzinli araca dizel motor konulabiliyormu?Beni uygulamalar gereği yasal değil diye bilgilendirdiler.Dayanaklı bilgi,lütfen.

Benzinli araca dizel takamazsınız kanunen yasak...

Etiketler

Evet benzinli araca dizel motor atılamıyor kanunen yasak ama saçma sapan bir yasak..
1.6 Benzinliye V8 at yasal ama dizel yasak.
Halbuki 1.6 nın alt yapısı ona göre V8in gücüne dayanmaz ama yasal...

dalyan' Alıntı:
Evet benzinli araca dizel motor atılamıyor kanunen yasak ama saçma sapan bir yasak..
1.6 Benzinliye V8 at yasal ama dizel yasak.
Halbuki 1.6 nın alt yapısı ona göre V8in gücüne dayanmaz ama yasal...

Devlet yerli araç istiyorum diyor ama .... Otomotiv konusunda herhangi bir kültür birikimi ne devletde var ne özel şirketlerde... Her şeyde olduğu gibi ben yaptım oldu ile gidiyor işler... Devlet halkı nasıl soyarım diye bakıyor halk devleti nasıl atlatırım nasıl arkasından dolaşırım diye uğraşıyor... Yapılacak o kadar çok şey var ki... Modifiye konusunda bile herşey hem yasak hem serbest... Medeni ülkede teknik sınırlar içinde her şeyi yaparsın ruhsata işletirsin ve devlet bu işlerden para kazanır...Bizde her şeyi yaptırırsın ama hiç biri hakkında bir yasal mevzuat yoktur...

Ya valla biz adam olmayız moduna soktunuz beni :smiley: ......

Bildiğimiz konu oldugu için hemen aydınlatalım...motor faturalı olmak kaydi ile araçta motor tadilati-değişikliği yapılır vede muayeneden geçtikten sonra trafik tescil şubede ruhsata işletilerek yeni motor no ile yenilenmiş ruhsat ile araç kullanılır...(örnek blok çatlatan araca ne yapacaksınız gibi).....
2- Motor değişikliği :
- Motorlu aracın üzerinde bulunan mevcut motorunun herhangi bir nedenle kullanılamaz hale gelmesi halinde yeni motorun takılması halinde yapılan işlemlerdir.
Sahiplik belgesi.

1- Fatura

2- Noter satışı
http://www.kestel.pol.tr/trefik_tescil

Arkadaşım,
Ya bizim anlatamadığımız yada senin anlıyamadığın motor değişikliği yapılır tabiki ama benzinliye benzinli dizele dizel motor takılır.
Kesinlikle ve kesinlikle benzinli motoru dizel motor ile değiştiremezsin.

Sevgili karavan severler ...bir konuda yasak veya yasak değil demek ..ali aganın ;veli efendinin lafı ile olmaz ...TÜRKİYE CUMHURİYETİ demokratik ,laik ,sosyal bir hukuk devletidir....Yasaksa ya yasa yada yönetmelik olmalıdır....eger bir konuda yasa veya yönetmelik varsa üzerine keçi gibi inatlaşma olmaz ..ama maalesf ülkemizde tüm kamupersoneli işine gelen tüm yönetmelikleri yasaları sular seller gibi bilir ama vatandaşın yararına olanları ise agzının içinde geveler......yukarıda bursa kestel emniyet müd. ..internette açıkladığı(ki bunda e-devlet yasası geregi mecburlar)link var..eger bir kamu görevlisi size şu yasak bu yasak derse önce neden ve hangi dayanaga göre yasak olduğunu ibraz etmelidir..aksi haldeki cezayıda yasal dayanagına göre ibraz etmelidir..... :eek: :eek: :eek: :eek:

yakıt türü degişikligi olan motor değişikliğinin yasak olduğu yönetmeliği paylaşırsanız bizde aydınlanırız ..hem bilgi paylaşılarak artar hemde şu anda bu değişiklik yapılmış olan aracları ne yapacagımızı emniyete mail atarak sorarım......çünki daha yeni bir arkadaşım cj5 benzinli arazi taşıtına transporter dizel motor
attı(sanayideki tabir pardon)...muayeneden geçti ruhsatıda elinde......

Benim aracın motorunu 2001 de proje ile benzinliden dizele çevirmişler. Herşeyi resmi. Benzinliden dizele çevrilmez yasağı sonradan mı çıkmış.

Baska bir sitede buldugum bilgiler;

MOTOR VEYA ŞASE DEĞİŞİMİ
1. Motor satış senedi, Gümrük Şahadetnamesi veya fatura ile satın alınan motor bloğunun girişi ile ilgili son sahibi arasındaki satışa esas belgeler.
2. Garanti kapsamında değiştirilen motor bloğu için fatura ve bu motor bloğunun garanti kapsamında değiştirildiğine dair firmanın yazısı.
3. Teknik belge-plan proje
4. İki adet Araç Trafik Tescil ve Müracaat İşlem Formu (Ek-1)
5. Yeni Tescil ve Trafik belgesi (Trafik Tescil Şube veya Bürosu'ndan)
6. Eski Tescil ve Trafik belgeleri
7. Karayolları Fenni Muayene İstasyonu'nca tespit yaptırılır.

KAYNAK :http://www.trafik.gov.tr/
Trafik Tescilİşlemleri / Araç Tescil bölümü

Teknik belge - plan projeyi motoru satın aldığınız yer veremiyorsa, bir makine mühendisine yaptırmanız gerekiyor.

Ayrica

TSE nin mevzuati ise soyle (Su anda TSE mevzuatlarina site uzerinden ulasilamiyor bu yuzden yine baska bir siteden alinti yapiyorum)

4.1. Motor değişikliği veya tadilatı:

4.1.1. Tip Onayı Belgesine istinaden uygunluk belgesiyle tescil iĢlemi yapılmış olan
araçlar üzerinde yapılacak motor değişikliğinde, ülkemizde yürürlükte olan ilgili
yönetmeliklerin güncel seviyelerini sağlayan motorlar kullanılmalıdır.
4.1.2. Ġmalat Yeterlilik Belgesine istinaden teknik belgeyle tescili yapılmış araçlar
üzerinde yapılacak motor değişikliğinde, ilgili yönetmeliklerin en az temel seviyesini
sağlayan motorlar kullanılmalıdır.
4.1.3. Motorun gücü vb. genel özelliklerini etkileyecek, parça değişiklikleri, tadilat seti
kullanımı veya işlemci programlarında değişiklik yapılması durumunda, egzoz emisyon ve
araç gürültüsünün ilgili yönetmelikler de belirtilen değerler içinde kaldığı tevsik edilmelidir.
Orijinal tipinin haricindeki motor değişikliğinde;
-Aracın imal yılı (modeli) esas alınarak aynısı veya daha sonra imal edilen motorlar
kullanıldığında ve Motor Mukayese Raporunda benzinli araçlarda %30 dan fazla güç farkı,
dizel araçlarda %50 den fazla güç farkı olmadığında, tadil edilen motor için egzoz emisyonu
ve araç dış gürültüsünün ilgili yönetmeliklere göre tip onay belgesi veya teknik servis raporu
aranmayacaktır.
-Güç farkının yukarıda belirtilen değerlerden daha fazla olması veya aracın imal yılından
(modeli) daha önce imal edilen motor kullanılması durumunda ya da yakıt sisteminin benzinli
motordan dizel motora, dizel motordan benzinli motora tadil edildiğinde, tadil edilen motor
için;
- Egzoz emisyonu:70/220/AT veya 88/77/AT,
- Araç dıĢ gürültüsü: 70/157/AT veya ECE-R 51,
- Motor gücü: 80/1269/AT,
- Dizel Egzoz Dumanı: 72/306/AT,
Yönetmeliklerine göre tip onay belgesi veya teknik servis raporu aranacaktır.

Proje ekleri: Mukayese raporu, aranıyorsa tip onay belgesi veya teknik servis raporu,
Ruhsat aslı veya noter tasdikli sureti, motor faturası (marka, tip, yakıt türü bilgileri olacak)
4.1.4. Aracın orijinal tipindeki motor, yenileme işlemi yapılmış olanlar dâhil,
kullanıldığı takdirde, bu Ekin madde 4.1.1 ve madde 4.1.2 hükümleri uygulanmaz. Sınırlı
tadilat bildirimiyle, proje gerektirmeden değişiklik yapılır.
Aracın orijinal tipindeki motor (yeni, çıkma veya yenileme yapılmıĢ olanlar dâhil)
kullanıldığı takdirde, sadece Sınırlı Tadilat Bildirimi onaylanır.

Sınırlı Tadilat Bildirimi ekleri: Ruhsat aslı veya noter tasdikli sureti, motor faturası (marka,
tip, yakıt türü bilgileri olacak), gerektiğinde orijinal motora ait bilgileri içeren kayıt (uygunluk
belgesi, broĢür, katalog, vb.)

Model yılı eski ancak özellikleri aynı (en az aracın imal yılının güncel seviyesinde), çıkma
veya hiç kullanılmamış motorların tadilatında mukayese raporu ile proje düzenlenecektir.

Benim anladigim Plan proje olduktan sonra ve TSE onay verdigi takdirde yeni motoru ruhsata isletebiliyorsunuz. Yukarida kirmizi ile cizdigim yerde bunlarin hepsi icin tip onay belgesi ve teknik servis raporlari istenidigi yaziyor. Birde gezenbilir offroad kisminda bir abimiz (Reha) aracin orjinal benzinli motorunun artik uretilmedigine dari bir belge alinmasini tavsiye etmis. Ozellikle eski araclarda artik arac yada motor uretilmedigi icin dizele cevrimi kolaylastiran bir unsur.

Melih bey detaylı paylaşımınız için çok teşekkür ederim...hayatım ehliyetimi aldığım 1989 yılından bu yana(kaçak kullanımda beş sene var ama saymayalım)hem mecburen işim gereği hem severektende (S.S.K YASASI... ;D ;D ;D YA SEVE SEVE ,YA SEVİLE SEVİLE)
oto sanayi sitelerinde geçti geçiyor...
paylaşımızda açık açık belirtmişsiniz :araçlarda farklı yakıt tipine sahip motor değişimi yasal olarak (kesin bilgiyle sabit)mümkün...yanlız günlük hayatta uygulamada o kadar fazla bir (tip onayı yada o tip motor artık üretilmiyor gibi belgeler)prosedür değilde fatura isteniyor vede motor değişimi yapıldıktan sonra EK-1 formu ile beraber(şöförler odasından 1 t.l ye alınıyor mutlaka daktilo veya yazıcı ile doldurulması isteniyor- arkadaşım muameleciye 10 t.l. vermiş)TÜV TÜRK muayenesi isteniyor....(tüv de zaten egsozt muayenesi istemiş.. bostancı reno servisinde 20 t.l. ye yaptırmış)...daha sonra o ek-1 araç dosyasına konarak yeni bir motorlu araç trafik belgesi ve araç tescil belgesi veriliyor...(ruhsatın iki yapragıda değişiyor 140 t.l. vermiş arkadaşım )Bunları dün burada yok anlatamadık yok sen anlayamadın filan denilince tekrar arkadaşımdan detaylı olarak check ettim....

Eline sağlık Melih araştırmışsın, emek vermişsin teşekkürler.

Açık tekliftir

(muhatabına)

Benzinli 92 model defender aracıma 130ps dizel fort puma motor arttırırım diyene,
1 aylık vekalet verilir ve araç teslim edilir (sadece kimlik fotokopisi isteniyor)
Yapılacak tüm masraflar belgeleri karşılığında karşılanır.
Ayrıca aracın üzerinden çıkacak 35bindeki motor
Ayrıca BRC marka Lpg sistemi verilicektir
Ayrıca 1.000 tl ücret ödecektir.
Hodri meydan.........

Dip not-Ben araştırdım herhangi bir sonuç alamadım.
Sonuç alırım diyene açık tekliftir.

sayın dalyan (adınızı bilmediğimden dolayı yazım bu şekilde ..) açık teklifinizi aldım kabul ettim diyelim.... yanlız tek bir şartım var .....tüm işlemleri siz yapacaksınız ..dogru yada yanlış herşeyi açıkça burda paylaşacaksınız vede işin sonundaki 1.000 t.l yi makbuzu karşılığında çagdaş yaşamı destekleme derneğine bağışlayacaksınız...(ford puma falan bilmem motor faturalı olacak yasal şartları saglamak size ait..ben işi gücü bırakıp koşturamam hem fena mı sayenizde bir fakir kardelen en azından 1 yıllık eğitim giderini karşılar....ha...olduda beceremezsek bile en azından neden olmuyor nasıl olmuyor forumda yazılı olarak belgeli bulunur arkadan geleceklere bir yol olur....)
--Eger amacınızda samimi iseniz maksadımız keçiler gibi inatlaşmak degil de icraat yapmaksa bilgilerimizi birleştirelim bakalım
kabulse buyrun işte meydan .....
NOT: eger başarırsak vereceginiz motor v.b gibi şeylerde size kalır... ;)

Muhatabına derken direk sizi kastetmedim ama madem üzerinize alındınız yapacak bir şey yok.
Bak arkadaşım ben bu konuyu daha öncede ve sizin iletinizi gördükten sonra bir daha çek ettim.
Yasal olarak imkansızzzz.
Kim ne derse desin bu böyle,ok.
İllegal olarak yapılabilir ancak muayene zamanı geldiğinde tekrar orjinal motorunu takmak gerekiyor.
Ki bu akşam özellikle ustamı arayarak sorduğumda defenderlere otakar çıkması olduğu için 3 adet hak verilmiş ama o konuda tam kesin değil...
Daha önceki geçmiş zamanlarda bu yapılabiliyordu ancak artık kesinlikle yasak.
Şimdi diyeceksiniz yönetmelik felan fişmekan ben anlamam sadece muamelecim ve ustama sorarım ve dostlara sorarım.
Şimdi meseleye gelelim..
Evet biraz inatçıyımdır ama emin olduğum konuda.
Çocuk değiliz ki sizi tanımam etmem ne diye sizinle inatlaşacakmışım anlıyamadım?
Ama emin olduğum bir konuda da kellemi kesseler aksini söylemem.ok.
Bu konu artık kabak tadı verdi daha uzamasın.
Herkes nasıl biliyorsa öyle yapsın.....

KONU BENİM AÇIMDAN KAPANMIŞTIR...(uslup ve tarz yönünden)ama eger bu konuda ciddi olarak yardım isteyen bir forumdaşım olursa yardımcı olurum(bildiğim kadarı ile........ allame değilim ama nasıl yapılacagını yakinen gördüm ve şahidim .eğer yapılacak tarz bir araç almaya karar verirsem de yapar vede burada seve seve paylaşırım).....Sizede 1992 defenderinizle hayatta başarılar dilerim dalyan arkadaşım kolay gelsin....... ;) ;) ;)

Sizede geniş hayal dünyanızda başarılar,tarz ve üslup sahibi arkadaşım.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,662
Kayıtlı Üye Sayımız
166,519
Kaydolan Son Üyemiz
cagatayuysal

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR