çok acemi bir karavancı olarak (daha seyahate bile çıkmadım karavanımla) forumdan öğrendiğim kadarı ile biraz bişeyler yazayım. siz, ustaların cevaplarını beklerken yazdıklarım ön bilgi niteliğinde olur..
1. Bildiğim kadarıyla üretici firmanın size tip onay belgesi ve fatura vermesi gerekiyor. bunlarla gidip emniyetten ruhsatınızı kendiniz alıyorsunuz.
2. Çekme karavan kullanan ve forumda da birçok faydalı paylaşımı bulunan Doğan Böncü nün güzel ve zihnime kazınan bir lafı vardı. "tahammül edebileceğiniz en küçük karavanı tercih edin." Sanırım 2 kişilik bir ailesiniz 3.25 lik modeller yeterli olur gibi geliyor bana. benim karavanım 4 m ve ben 2 çocukla gezmeyi planlıyorum
3. "tahammül edebileceğiniz en küçük karavanı tercih edin."
4. Forumda karavan alırken dikkat edilecek hususlar gibi bir konu vardı. karavan almaya niyetlenenlerin kendince oluşturdukları bir nevi check-list. o konulara bi bakmak lazım.
örnek konu:
İlk Defa Karavan Alımına Dair Deneyimler
5. Ankara sitelerde uygun fiyata basit düzeyde karavan üretimi yapan bir firma var. bir süre sonra değiştirme isteği uyandıracak cinsten. ama kullanıcıların ortak tecrübesi bu karavanlar hiç su almamış. ancak karavan üretimi konusunda iddialı başka bir yerli markanın yağmur altında su alan karavanının videosu da var sitede. 4. maddedeki konuda yer alıyordu sanırım bu video. resmen yerli karavandan soğumuştum. sizin niyetlendiğiniz saly marka nın ise bende olumlu bir imajı var. genelde kullanıcıları memnunlar. ama yine alırken yaptığınız sözleşmede su alma konusunda sıkı bir madde eklemeniz ve karavanı teslim aldıktan sonra tazyikli su altında (oto yıkama makineleri gibi..) kendiniz test etmeniz gerekir.
6. Diğer donanımları bir kenara bırakırsak kış için lpg li bir soba şart diye düşünüyorum. (iyi bir yalıtımdan bahsetmeye gerek yok sanırım) karavan sobaları oldukça pahalılar. forumda hermetik tip doğalgaz sobalarını modifiye ederek karavanına takan ve lpg ile kullananlar var. bu modifikasyon ve yerleştirme işini üretici firma da yapabilir. hem de üretim aşamasında yapılacağı için yerleştirme işi daha kolay olacaktır. yaz için ise tavan penceresi (heki) olmazsa olmaz galiba. ısınan havanın tahliyesi için. karavan tipi klimalar karavan tipi sobalardan daha pahalılar
enerji tüketimlerini karşılamak için ise ayrı bir akü bankası ve onun ayrı ağırlığı vs. olacaktır. 220V klima kullananlar var. kampinglerde konaklayacaksanız olabilir. bence ihtiyacınız olup olmayacağına kullanarak karar verin. sonradan eklenebilir neticede.. bir de serinleme meselesini 12V fan kullanarak bir nebze halledenler var forumda. fanlar anladığım kadarıyla bilgisayar fanı gibi küçükler ve ısınan havanın dışarı tahliyesi için kullanılıyorlar. duvarın tavana yakın taraflarına takmak mantıklı olanı...
7. tecrübeli olanlar cevap yazacaklardır..
8. herhangi bir çevirmede çeki demirinin ruhsata işlenmiş olup olmadığının soran memurların olduğunu duydum ama ağırlık konusunu test ederek deneyen yani kantara çıkaran bir memur ya da olay duymadım/okumadım. sanırım sorun olmayacaktır. ama güvenli seyahat için sınırları çok zorlamamak gerekir tabi..
gönlünüzce bir karavanınız olsun.
eski kampçı olduğunuz için alışmakta zorluk yaşamazsınız ve sizin de tecrübelerinizden faydalanacağımız çok konu olacaktır..
hayırlı günler..