Saly'ye 4.25 Karavan Yaptırıyorum

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan AKMühendis Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 210
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 131,623
Ben sadece araştırıyorum. Karavan alma hayalim muhtemelen 2 yıl kadar sonra gerçekleşebilir. Sizin gibi deneyimli karavan severlerin fikirleri benim için altın değerinde. Neticede yılların deneyimi. Amerikayı yeniden keşfetmenin anlamı yok diye düşünüyorum. Sizi bu 2 yıllık süre boyunca takip etmeye devam edeceğim. Karar vermemde fikirleriniz bana rehber olacaktır. Şimdiden verdiğiniz emek için teşekkürler

Nazik iltifatınıza teşekkür ederim.
Bilgilerim, tecrübelerim çerçevesinde doğru önerilerde bulunmayı severim.
Seçiminiz hayırlı olsun.

Etiketler
Nazik iltifatınıza teşekkür ederim.
Bilgilerim, tecrübelerim çerçevesinde doğru önerilerde bulunmayı severim.
Seçiminiz hayırlı olsun.

Merhabalar,

son zamanlarda çekme karavana olan merakım epey arttı. Geçmişten gelen bir heves vardı ancak artık bunun bir heves olmadığını rahatlıkla söyleyebilirim. 30'lu yaşlarımın başındayım, evliyim ve küçük bir kızım var. Karavan araştırmalarım sırasında sizin yazdıklarınız karar almamda epey yardımcı oldu. Lafı çok uzatmadan ve yukarıda alıntıladığım 2. cümlenize de güvenerek :smiley:, bir süre sonra (maddi imkanlar) Güney Midi ya da Güney Mini (Mini olursa boş olan model) alma konusunda şimdilik bir karar vermiş durumdayım. Güney'in en kaliteli ya da en iyisi olmadığının farkındayım ama benim beklentilerimi karşılayacağını düşünüyorum. Midi hazır oluşuyla ve tabi küçük ailemizi daha bir rahat ettirebilme potansiyeli ile bana cazip geliyor. Mini ise hem fiyatı (daha kısa sürede satın alabilirim), hem Midi'ye kıyasla 300 kg kadar daha hafif oluşu (aracım 2008 Yaris, 1.3 benzinli motor ve düz vites), hem de içini istediğim gibi yapabilme ihtimaliyle bana acaba dedirtiyor. Bu konuda kafamı kurcalayan sorular şunlar:

Mini gibi küçük bir karavanın içini yaşanır hale getirmek kolay ve hesaplı mıdır? Küçük ve hafif oluşu bana ciddi bir artı olarak döner mi? Teknik olarak gördüğüm en büyük fark Mini'nin otomatik freninin olmayışı. Bu caydırıcı bir sebep midir?

Bu konuda bir tecrübeniz olduğunu varsayarak öncelikle size soruyorum ama tabi ki diğer ilgili arkadaşların katkılarını da bekliyorum. Şimdiden teşekkür ediyorum.

Mini (mobilyasız): 6.000 TL + KDV, 350 kg, 300x150x180
Midi: 16.000 TL + KDV, 650 kg, 340x200x200

Mini çok küçük hocam
İçinde yatarken bunalırsın
Bende caretta vardı,daral geliyor insana
Bu tür karavanlar sadece cumartesi akşamı bir gece kalmaya uygundur
Uzun tatil yapamazsın
O yüzden midi ye yönel
Onu da boş alıp kendin yapabilirsin
Aracın 650 kg yi rahat çeker

LG-K220 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Mini çok küçük hocam
İçinde yatarken bunalırsın
Bende caretta vardı,daral geliyor insana
Bu tür karavanlar sadece cumartesi akşamı bir gece kalmaya uygundur
Uzun tatil yapamazsın
O yüzden midi ye yönel
Onu da boş alıp kendin yapabilirsin
Aracın 650 kg yi rahat çeker

Teşekkür ederim cevabınız için. Biz aynı yerde 2-3 günden fazla kalmayız pek, bir de aslında haftasonu doğaya kaçış için planlıyorum karavanı ilk etapta ama yine de sanırım çok küçük gelecek Mini.
Midi'nin boş-dolu farkı 4 bin TL civarında. Boş alsam astarı yüzünden pahalıya gelir mi sizce? 4 bin fark, atıyorum 6-7 bine çıksa ve içime çok daha sinen bir hal alsa karavan, tamam ama 10 bini falan bulur mu döşemesi sizce?

Hocam bende de 2 çocuk var
Çalışıyoruz hafta içi
Birçok insan gibi bizde hafta sonu ve yılda birkaç kez yazın birer hafta tatil için kullanacağız
Büyük karavan başa dert
Kullanması,ağılığı,manevra işi,saklama işi vb
Yıllardır bir çok karavanı denedim
Şuna karar verdim
Bizim gibi genç-orta yaş grubu,çalışan,çocuklu aileler için en ideali güney midi gibi bir karavanı boş almak,içine 2 yetişkin ve 2 çocuk için konforlu 2 adet çift kişilik yatak koymak
Karavan içinde mutfağa gerek yok
Zaten güzel havalarda kamp yapıyorsun
Kısa süreli kamp yapıyorsun
Yemeği dışarda kamp ocağında pişir
İçeride duşa da gerek yok
Hafta sonu kampında duş almasan da Olur
Dönünce evde alırsın
Yaz kampında ise camping de duş alırsın geniş geniş
Küçük karavanın minicik duşunda banyo yapmak eziyet oluyor
Sadece gece uykudan uyanıp çiş için uzaklara gitmek zor oluyor
Bu nedenle portatif bir wc koyacaksın
Ama bunu sadece gece küçük tuvalet için kullanacaksın,kesinlikle büyük tuvalet yapılmayacak
O işi gündüz ya campingde ya orada burada halledeceksin
Karavanda bir giysi dolabı şart
Birde 12 volt kompresörlü bir buzdolabı
100 amper jel akü ve dolaba yetecek bir 100 lük panel

Harika bir cevap yazmışsınız. Sağolun. Mini boş ya da Midi dolu demiştim ilk başta ama sanırım Midi boş şu an için en doğru seçenek gibi görünüyor bizim (ve dediğiniz gibi başka birçok benzer aile) için. Bakışımız hemen hemen tamamıyla örtüşüyor. Bir tek içeride, mümkün olursa o da, bir mini fırın, olur mu acaba derim ben. Bir de bizim özelimizde bir çift kişilik, bir de küçük tek kişilik yatak yeterli olacak gibi görünüyor.
Saygı ve sevgi ile,

Mini fırın gazlı olanın yerli üretimi yok
Mini fırınların yerli olanları elektrikli 220 w
Bunları camping dışı kullanamazsın
Ya ithal gazlı mini fırın alacaksın
Yada yerli büyük gazlı fırın alacaksın

"Güney'in en kaliteli ya da en iyisi olmadığının farkındayım ama benim beklentilerimi karşılayacağını düşünüyorum. Midi hazır oluşuyla ve tabi küçük ailemizi daha bir rahat ettirebilme potansiyeli ile bana cazip geliyor."

Doğru bir yargı.
Ayrıca 01 belgesi de gerçek.
Bazıları gibi olmayan belgenin şayiasını yaymıyor.
Karavan hemen değiştirilen bir araç değil.
Bence, 3-5 daha biriktirin,
uğraşmadan alıp kullanacağınız, rahatlıkla gezeceğiniz
mobilyalı Midi modelini alın.
Ender Bey efendi bir imalatçıdır ve karavanlarının F/P değeri iyidir.
Tabii ki, son karar sizin, benimki öneri.

Kararınız hayırlı olsun.

Teşekkür ederim cevaplar için. Satın almayı en erken bu kış, en geç gelecek bahar ya da yaz başı olarak planlıyorum. Şu aşamada, rahat rahat, iç döşemeyi hazır mı alayım yoksa kendim mi bir maceraya gireyim sorusuna yanıt arayarak geçirebilirim fırsat buldukça yapacağım araştırmalarda. Boş almak bana keyifli bir süreç yaşatacağı, yeni birçok şey öğrenmeme vesile olacağı için biraz daha cazip geliyor şu an. Araştırmalarım sonucunda bu işin -keyifle ve maddi olarak beni çok zorlamayacak bir şekilde- yapılabileceğini görürsem sanırım boş olanı alacağım. Olmazsa da mobilyalı Midi'yi Ender bey'den belki bir iki küçük ricada bulunur, öyle yaptırırım, sanırım bu imkan dahilinde. Güney Midi'de karar kıldım diyebilirim, içim rahat o anlamda. Fırın konusundaki bilgi için teşekkürler. İthal gazlı fırın ve ocak seti belki bulup alabilirsem (kendim getirebilirsem) daha iyi olur diye düşünüyorum. Ayrıca 01 belgesi de Güney'i seçmemde önemli bir etkendi, tekrar belirttiğiniz için teşekkür ederim.
Saygı ve selam ile.

Karavan kullanmayanlar, karavanda mutfakta yemek yapılacağını zanneder.
Bilenler de bunun öyle olmadığını iyi bilir :smiley:
"Karavan içinde mutfağa gerek yok
Zaten güzel havalarda kamp yapıyorsun
Kısa süreli kamp yapıyorsun
Yemeği dışarda kamp ocağında pişir."

Ufacık yerde nasıl yemek pişireceksiniz.
Önemli bir yangın tehlikesi yaratır.
Ayrıca karavan içi rezalet yemek kokar,
her yere yapış yapış yemek buharı siner.

Bu nedenle ithal/yerli fırın aramasından vazgeçin.
Karavan mutfaklarına bir küçük LPG li ocak yeter.
Karavan mutfağında çay demlenir,
ekmek ısıtılır en fazlası sahanda yumurta yapılır.
Ötesi mocamp mutfağında veya serbest gezmede iseniz
küçük bir lpg ocağı ile dışarıda yapılır..

Bir de içi sizin döşemenizi önermem.
İç mobilyanın sabitlenmesi çok önemli bir husus.
Sizin bu konuda bir tecrübeniz yok!
01 belgesi testlerinden bir tanesi de,
üst üste yapılan sert/kazık frenlerde,mobilyaların
yerlerinden sökülüp sökülmediği.
Sert frenlerde yerinden kopan mobilya bomba düşmüş gibi
karavanın önünü parçalayıp, çekici araca bile zarar verebilir.

Bu nedenle ben, bu sitenin temel görüşü aksine,
şahsi yapılan karavan imalatlarına ve kasabalara kadar düşen belgesiz,
tecrübesiz ellerle yapılan sıradan üretimlere çok karşıyım.

Trafiğe çıkacak özellikle çekme karavanların,
750 Kg. altı-üstü önemli değil, mutlaka 01 veya 02 belgeli
olmasını şart görüyorum.

Dikkatinize..

Teşekkür ederim Akın bey aydınlatıcı yorum/öneriniz için. Güney Midi'nin, olduğu haliyle, aslında bize epeyce uygun olduğu fikri ağır basıyor. Yemek pişirmenin kokulu olacağını düşündüğüm için acaba fırın daha iyi bir çözüm olur mu diye düşünmüştüm ama evet sanırım karavan içindeki mutfak nadiren ve ağırlıklı olarak çay/kahve ve kahvaltı için kullanılacak. Bu durumda gereksiz görünüyor karavanda fırın.
İç döşeme konusunda profesyonel destek alacaktım ama bu profesyonel desteğin karavanla ilgili bir deneyimi yok; benim zaten yok. Belki bu konuyu da Ender beye bırakmak en iyisi. Ne kadar basit ve güvenli, o kadar iyi, diyor ve ibrenin mobilyalı Midi'ye döndüğünü görüyorum.
Saygı ve selam ile,

Teşekkür ederim Akın bey aydınlatıcı yorum/öneriniz için. Güney Midi'nin, olduğu haliyle, aslında bize epeyce uygun olduğu fikri ağır basıyor. Yemek pişirmenin kokulu olacağını düşündüğüm için acaba fırın daha iyi bir çözüm olur mu diye düşünmüştüm ama evet sanırım karavan içindeki mutfak nadiren ve ağırlıklı olarak çay/kahve ve kahvaltı için kullanılacak. Bu durumda gereksiz görünüyor karavanda fırın.
İç döşeme konusunda profesyonel destek alacaktım ama bu profesyonel desteğin karavanla ilgili bir deneyimi yok; benim zaten yok. Belki bu konuyu da Ender beye bırakmak en iyisi. Ne kadar basit ve güvenli, o kadar iyi, diyor ve ibrenin mobilyalı Midi'ye döndüğünü görüyorum.
Saygı ve selam ile,

Karavanı kampinglerde kullanacaksanız ve uzun tatil geçirmeyecekseniz boş karavan almanızda bir sıkıntı olmamalıdır.
Yatak için ya süngerden demonte edilen yatak yaptırabilir veya tek parça yatak alırsınız,yada şişme yatak alarak uyku işini aradan çıkartabilirsiniz.

Güney karavana mini buzdolabı yeri,elektrik prizi ve sabitlemelerini yaptırın gerekirse Dolabı piyasadan da alabilirsiniz.
100 Ah akü,akü şarj cihazı ve 1500 Watlık inverter alırsanız kampinge gidene kadar dolabın elektrik ihtiyacınız karşılarsınız.(yola çıkmadan önce akü evde tam şarj edilecek)
Akü ,inverter ve şarj cihazı satın almak istemezsenizde ,evden çıkmadan soğutucu dolabı boş gidersiniz kamping alanında geldiğinizde civardan gereken gıda maddelerini alır kampingin elektriği ile dolabı çalıştırırsınız.
Yazın kullanacağınız için yazlık kıyafetlerin kaplayacağı alan çok olmayacağından en fazla iki bavulla idare edersiniz .Bunun içinde elbise dolabı olmasına gerek yok.Sadece bavullarınızı sabitleyebilecek sabitleme kancalarını güney karavana monte ettirin.Gerdirme ipleri ile bavullarda sabitlenmiş olur.Veya seyehat sırasında bavullarınızı arabanızın bagajında taşırsınız karavan içinde işlem yaptırmamış olursunuz.
yemek pişirmek için piknik tüp ,el ve gıda yıkama için musluklu bidon ilk etapta size masrafsız bir konaklama olanağı sağlayacaktır.
Bu size konforlu bir karavan hayatı yaşatmasada, sığınabileceğiniz ve içinde rahatca uyuyabileceğiniz bir karavanınız olacaktır.

Teşekkür ederim cevabınız için. Daha iyisini daha güvenli (ya da en az Güney kadar güvenli) bir şekilde yaptıramazsam, riske girmeyeceğim hiç. Önümde en az 5-6 ay olduğu için enine boyuna araştırıp son kararı bu araştırmalar ve sizin gibi deneyimlerini aktaran kişilerin yazdıkları doğrultusunda vereceğim. Belki de ne boş ne dolu, yine Midi ama biraz değişik bir Midi çıkarırız Ender beyle birlikte. Kararım bu yönde olursa, yeni bir başlık açıp, orada bir plan yapmak isterim sizlerle.
Saygı ve selam ile

Teşekkür ederim cevabınız için. Daha iyisini daha güvenli (ya da en az Güney kadar güvenli) bir şekilde yaptıramazsam, riske girmeyeceğim hiç. Önümde en az 5-6 ay olduğu için enine boyuna araştırıp son kararı bu araştırmalar ve sizin gibi deneyimlerini aktaran kişilerin yazdıkları doğrultusunda vereceğim. Belki de ne boş ne dolu, yine Midi ama biraz değişik bir Midi çıkarırız Ender beyle birlikte. Kararım bu yönde olursa, yeni bir başlık açıp, orada bir plan yapmak isterim sizlerle.
Saygı ve selam ile

Her şey gönlüne göre olsun.

İstifade edersiniz ümidi ile, standart Midi yerleşimini çok bozmadan
yeni bir yerleşim tasarladım.
Bir kaç günü aşan 2-3 kişilik gezmelerde, masanın hergün
yatağa çevrilmesi ve tekrar masaya döndürülmesi baya bir eziyettir.

Çizimde 120 cm genişliğinde bazalı bir yatak var.
Altı geniş bir yüklük olur.
Yatağın önünde portatif masa var.
Bir taraf bazalı koltuk, diğer yanı gardrop.
Gardrop çok büyük bir ihtiyaçtır gezilerde.
Masanın yanına konacak portatif sandalye ile 2. kişi de masadan istifade eder.

Gardrobun altına yaşam aküsünü koyarsınız,
sabit tek kişilik bazanın altına da uygun ölçüde bir su deposu ve mini hidrofor.

Önder Bey fazla değişikliği sevmez, ama bu kadarını bebek hatırına yapabilir! :smiley:

Ekli dosyalar

• Güney MİDİ.docx
    176.9 KB · Görüntüleme: 263
Son düzenleme:

Akin bey cok tesekkur ederim, cok incesiniz gercekten. Dun konustum ben Ender beyle, aklimdaki sorulari sordum, kendisinden de iyi bir izlenim edindim. Ben isin daha onemli kisimlari ile ligili pek bir suphe icinde olmadigim icin, teferruat gibi sayilabilecek mobilya, doseme, vs gibi sorulari sordugumda, sagolsun gercekten daha onemli olan konulari (kaplin, fren, vs gibi) gundeme getirdi. Bu da hosuma gitti acikcasi.

Ben de dun ve bugun ic tasarimi nasil daha iyi hale getirebiliz diye kafamda bir seyler tasarliyordum, hatta bir baslik acsam mi diye dusunmustum ama firsatim olmamisti henuz. Sizin katkiniz o anlamda tam yerinde ve tam zamaninda peydah oldu, biraz da surpriz bir sekilde.

Benim aklima da gardrop eksikligi gelmisti ve gozume kestirdigim yer de sizin cizdiginize cok yakindi. Ben banyonun yaninda ustte kalan boslugu degerlendirebiliriz diye dusunmustum. Baglantidaki sayfada sagda ustten 3. fotoda gorunen bosluk.

guneykaravan.com
id2.htm

Su an kafamdakiler ham halde ama bugun yarin ben de bir taslak yapip sizlerle paylasmayi ve fikirlerinizi almayi umit ediyorum.

Tekrar tesekkur ederim.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,670
Kayıtlı Üye Sayımız
166,525
Kaydolan Son Üyemiz
ibissyusuf

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR