Romantische Straße Rotasında 2012

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Ebru Yetim Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 1,495
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 170,955
Ynt: Romantische Straße Rotasında 2012

Mustafa bu son kamping fotoğrafların bu gezide şimdiye kadar yayınladıkların içerisinde belki de en önemlisiydi.
Çünkü son dönemde kamping konaklaması ve kampdışı kalma konuları gündeme geliyor ve farklı görüşler dile getiriliyordu ve ağırlık kampdışı konaklama şeklinde görüş belirtiyordu.
Bence Türkiyedeki karavancı dostların ağırlıkla kamp dışı konaklama tercihleri ne yazıkki Türkiye'de bu şekilde kampingler olmamasından kaynaklanıyor. Bu kampingin resepsiyonunun karşısındaki otoparkı büyüklüğündeki alanlar bizde kamping sayılıyor ve bu fiyatlara yakın ücretler isteniyor. Hatta 70-75 lira ücret isteyen kampinglerinde olduğunu duyuyoruz.
O zaman bu fiyatlarla Türkiye'deki bu kampinglere girmeme konusunda görüş bildiren kişilere de açıkcası insan bir şey diyemiyor.
Ben, Türkiye'de fotoğraflardaki gibi bir kamping olsa ve 75 lira istese bile, yine de boş kalacağını zannetmiyorum. Hizmet ve tesis kalitesi her zaman karşılığını bulur diye düşünüyorum.
Sayın Dalyan'ın fikirlerine genel olarak katılmakla birlikte buna ilişkinde birkaç şey söylemek isterim.
Yurtdışı seyahatler yapmak pek öyle göründüğü kadar maliyetli değildir. Avrupa'da maliyet açısından bizim için en önemli konu yemek ve konaklama hususudur. Eğer bir karavanımız varsa kıt kanaat geçinen bir aile olmadığımız bellidir. Yoksa tabii ki asgari ücretle geçinen bir ailenin ne kadar ucuz olursa olsun değil yurtdışında, Türkiye'de bile tatil yapması pek mümkün değildir. Karavan ile en önemli gider kalemi olan bu yemek ve konaklama hususunu büyük oranda halletmişizdir demektir.
Avrupa'da yakıt fiyatları Türkiye'den düşüktür. Yine temel gıda maddeleri Türkiye'den ucuzdur. Buna et, süt, peynir,yağ, bal gibi ürünleri sayabiliriz. Pahalı olan yalnızca meyve ve kısmen de sebzedir. İyi bir planlama ile hele hele Yunanistan ve Balkan ülkelerinde Türkiye ile neredeyse aynı maliyetlere gezilip tatil yapılabilinilir.
Türkiye'den uzaklaştıkça buna bağlı yakıt ve otoyol ücretleri gibi kalemler maliyetin biraz artmasına neden olabilir. Ama yine de her karavan sahibinin gönlüne göre bir yurtdışı seyahat güzergahı bulunabilir diye düşünüyorum.

Etiketler

İlk gün kamping'te istirahat ettikten sonra ertesi gün oldukça açık ve güneşli bir Almanya sabahına uyanıyoruz.

Bugün benim için Romantische Straße Rotasının en güzel kasabası Rothenburg ob der Tauber'e gideceğiz.Bu rotada tek bir kasaba göreceksin deseler tereddüt etmeden Rothenburg ob der Tauber derim.

Havanın açık olması keyfimizi bir kat daha arttırıyor.Bu güzel orta çağ kasabasının anlatımını sizlere Ebru yapacak....

Sabah güneşli bir güne uyandık.JPG

Ä°lk gün tanıştıÄÃ

Hazırlanırken çocuklar oyalanıyor.JPG

Kampta çıt yok.JPG

Kamp ile Rothenburg ob der Tauber kasabası arası yaklaşık 110 km.Geze geze gidececeğiz.

Yol haritası.jpg

Böyle bir kamping için şu söylenebilir; eder başarım oranı (fiyat performans nispeti), tadından yenmez!... :smiley: ;)

Tadından yenmez gerçekten de (Mustafa, Fatih ve Ertan Beylere genel olarak katılıyorum), Türkiye gerçekleri, ahhh dedirtiyor. Böyle bir kampingi, güzel ülkemde kimse yapmaz, yaparsa da büyük risk almış olur bence. Müşteri/karavancı çok sınırlı sayıda ve geniş çoğunluğun gelir düzeyi ortada, böyle bir kampingin maliyeti bir hayli yüksek ki bu nedenle girişimciyi kurtarmaz (otel, dinlence köyü ... daha kazançlı olur)... İşletmeci, zararına bir iş yapmaz.. ;) Ha, bir deli(!) çıkmaz mı, belli mi olur, çıkar belki; bu işe kalkışacak olanın "hem deli, hem zengin" olması gerekir. ;D

Ucuz pahalı tartışmalarına girmem; ekonominin kuralları işler burada. Gönlüm, bu nitelikteki bir kampingi :eek:, Türkiye'de bu edere bulmayı ister doğal olarak. Örneğin Alman işçisinin, memurunun, emeklisinin kazandığını elde edemiyor olmamıza karşın, yine de razıyım kişisel olarak. (Benim için de 30-35 Euro, emekli karı-koca öğretmen emeklisi olarak yüksek bir rakam, belirteyim... :()

Yani, tablo pek parlak değil. :( Ayrıca, bu gelir düzeyindeki bu sıkıntıların yanında, göreli olarak, temiz suya kolay ulaşabilme, atık sularını boşaltmada yol boyu tesislerini kullanabilme olanağı, güneş panellerinin kent elektriğine duyulan gereksinmeyi azaltması, Türkiye'de her yerde konaklayabilme olanağı, küçük kamperlerin park kolaylığı (çok dikkat çekmiyor bu nedenle) ...vb nedenler de kamping arayışlarını azaltıyor ülkemde diye düşünüyorum. Kuşkusuz en büyük neden, ailelerin gelir düzeyindeki düşüklük... :(

Bence, biraz politik bir yaklaşım gibi algılanabilir ama hem kampingde, hem de kamp dışında konaklama, son derece olağan. Yukarıda saydığım nedenler, yaklaşımımızı belirliyor.

Ben, çözümü (Türkiye karavancılarının büyük çoğunluğu açısından kuşkusuz), "karavanpark"larda görüyorum; hani Almanların "stellplatz" dedikleri... Hizmet, düşük düzeyde olabilir ama temiz su, atık, elektrik, göreli güvenlik ... sağlanabiliyorsa, çoğumuz için yeterlidir. Karavanparklar, genelde bir gece ya da bazen iki gece konaklanan yerlerdir. Hüseyin Bey'in (Akdeniz45) örneklerinden yola çıkarak, çoğunlukla 0-10 Euro arasında bir bedelle karavanparklarda kalınabildiğini öğrendik.

Bu durumda, kişilerin ya da kamu kuruluşlarının (ilk akla gelmesi gereken belediyelerdir), bu işe (karavanpark yapımı) soyunmalarıdır. (Konya Karatay gibi örnekler var. Son olarak, Bursa Nilüfer Belediyesi yapıyor..) Belediyeleri daha uygun görüyorum çünkü:
1. Karavanparkların yapım ve işletim giderleri epeyce düşük,
2. Belediye başkanlarına siyasal rant sağlama olanağı vermesi,
3. Beldelerinin tanıtımı ve belde ticaretine küçük de olsa bir katkı yapma olasılığı ...
gibi nedenlerle bu işe kalkışabilirler. Dikkat edilmesi gereken nokta, belediye başkanlarına giderken, onlara iyi bir sunum yapmak ve bir taşla birkaç kuş vurabileceğine onları inandırabilmektir. Başkanlarımızın büyük çoğunluğu, tüccar zihniyetlidir; kendisine, partisine ve beldesine bir yarar sağlayacağına inan(dırıla)mazlarsa, böyle bir işe girişmezler. ;)

Cavid Sezen

Cavit abi çok önemli bir noktaya parmak bastın.Avrupa'lı karavancılar kamp dışı konaklama olayını gayet basit ve medeni bir şekilde karavanparklar ile çözmüşler.
Bir kampın kendilerine verdiği imkanlardan yararlanmak isteyen karavancılar 25 ile 50 € arasındaki bir giriş ücretini vererek kampinglerde kalabiliyorlar.

Bunu tercih etmeyip ben kamp imkanlarından faydalanmak istemiyorum yanlızca gecelemek istiyorum diyen karavacılar ise 10 ile 15 € bir ücret ödeyerek karavanparklarda konaklıyorlar.

Üçüncü tercih ise kampdışı konaklama imkanı Avrupa'da oldukça kısıtlı.

Rothenburg ,orijinal haliyle günümüze gelebilmiş nadir Ortaçağ kasabalarından biri .Kutu gibi şirin evleri ,çeşitli hediyelik eşyalar satan dükkanları ile ile meydana açılan şirin sokakları ,tarihi güzel yapıları çeşmeleri ,harika kale bahçeleri ve manzarası ile kendinizi zamanda yolculuğa çıkmış gibi hissedebilirsiniz .Nasıl olmışsa 2. Dünya savaşında bombalanmamış ve bugün Romantik şehir üzerinde kendisi küçük ama şöhreti büyük bir gezilesi yer .

Kamptan kasabaya yol boyu fotoğraflarımı ekliyorum öncelikle .Havada bir açıyor bir kapıyor .Rüzgar sert ve üşüyoruz ,kalım kıyafetlerimizi giyiyoruz

291.JPG

292.JPG

294.JPG

295.JPG

297.JPG

Arabamızı hemen şehrin surları dibindeki otoparka bırakıyoruz .Ve içeri giriyoruz .Bazı turistler surlara çıkıp seyre başlamış bile .Biz aşağıdan aşağıdan yol alıp ki her köşe başı fotoğraf çektiğim için ağırdan ağırdan merkeze belediye binasına doğru ilerliyoruz

306.JPG

307.JPG

308.JPG

309.JPG

310.JPG

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,821
Kayıtlı Üye Sayımız
166,616
Kaydolan Son Üyemiz
ALISH

Çevrimiçi üyeler

Geri