Rica ederim, bildiklerimi paylaşmak benim için bir zevktir.
Fakat 1. eklemenizde bahsettiğiniz ön/arka oran farkı konusu pek mantıklı gelmiyor kulağa. Eğer öyle olsaydı, orta difransiyeli kilitlediğimiz zaman (4LLC konumu), düz çizgide ilerlerken ön ya da arka tekerlerden birisi sürekli patinajda kalırdı. Yani -atıyorum- ön tekerler 10 tur attığında arka tekerlerin 8 tur atması ya da tam tersi gibi bir durum ortaya çıkardı ve orta difransiyel de kilitli halde ön/arka tur farkını tolere edemeyeceğinden aracın ilerlemesi imkansız hale gelirdi. Bu senaryoyu ön+arka+orta kilit devredeyken düşünün; aracın 1-2 metre ilerleyebilmesi mucize olurdu...
Bu arada aracimin bir fotosunu da paylaşmak isterim;
ön arka dif farkı dişli tur oranını arazi şanzımanı ayarlar mesela L 200 de tam bilmediğim için jeep cherokee xj için yazıyorum önler dana 35 arkalar dana 40 kullanılır ön dişli ( spline ) 27 arka dişli 29 dur ( model yıllarına göre farklılık olabilir )
L 200 arka diff bende 4:10 oranındadır önü bilmiyorum ve bu dişli ve tur farkı oranını arazi şanzımanı düzenler arazi şanzımanı aslında bir şanzıman değil bir tork düzenleyicisi ve tork dağıtıcısı olarak çalışır