Ynt: Otomobil - Çekme Karavan Deneyimlerim; Doğan Böncü (dogan124)
Bilgi edinme kanunu çerçevesinde birkaç ay önce Emniyet Genel Müdürlüğüne ilettiğim sorularımı ve gönderilen "çok açıklayıc"ı cevabı sizlerle paylaşıyorum:
.....................
Sayın İlgili,
Bilgi Edinme Kanunu çerçevesinde aşağıda belirttiğim durumumla ilgili olarak bilgi almak istiyorum.
1985 yılında alınmış B sınıfı ehliyet sahibiyim. Otomobilimle ağırlığı 750 kg üzerinde olan bir römork (karavan) çekmek istiyorum.
1. Ehliyetim alındığı yıl itibariyle (1985), o yıl için geçerli olan ilgili yönetmeliklere göre belirttiğim türde bir römorku çekebilmek için yeterlimiydi?
2. Eğer 1985 yılı için B tipi ehliyetim talebimi karşılıyor idiyse, şu an için de bu hakkım devam etmekte midir?
3. Eğer bu hakkım devam etmekte ise ehliyetimi buna göre yeniden düzenletmeme(bilgi işleme) gerek var mıdır?
4. Eğer mevcut ehliyetim bu talebimi yasal olarak karşılamıyor ise Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 86. maddesinde:
RÖMORK TAKARAK ARAÇ KULLANMA
Madde 86 - B, C ve E Sınıfı Sürücü Belgesi sahipleri, araçlarına en çok yüklü ağırlığı 750 kg.'a kadar olan (750 kg. dahil) olan hafif römorklardan birini takıp kullanabilirler.
750 kg.'ı üstündeki römorkları araçlarına takıp kullanabilmeleri için uygulamalı sınavlardan geçirilmiş olmaları ve belgelerine işlenmiş bulunması mecburidir.
Uygulamalı sınavlar römorklu takılmış araçla yapılır.
olarak belirtilen ve sürücü kurslarında net olarak bilinmeyen uygulamalı sınav nerede ve nasıl yapılabilmektedir?
5. Söz konusu sınav ile B tipi ehliyetime nasıl bir “işleme” yapılacaktır?
Saygılarımla arz ederim
Doğan Böncü
GÖNDERİLEN CEVAP :
Sayın BÖNCÜ, azami yüklü ağırlığı 750 kg ve üzeri olan romorkları kullanabilmeniz için şuanki B sınıfı sürücü belgeniz yeterli değildir.bu romorkları kullanabilmeniz için sürücü kurslarına müracaat ederek eğitiminizi alarak belgenizi alabilirsiniz.bu belgeyle müracaat ederek sürücü belgenizi alabilirsiniz.il milli eğitim müdürlüğüne müracaat ederek bu eğitimi veren kurslar hakkında bilgi alabilirsiniz.Bilgilerinize... Not:Tekrar soracağınız bir konu olduğu durumda lütfen e-bilgi formunu doldurunuz. Bu maile cevap yazmayınız
...........................
Neticede hiç bir ilave bilgi sahibi olamadım.
Sürücü kurslarına başvurduğumda D tipi ehliyet için önce E tipi ehliyet almam gerektiğini söylediler. Yani 751 kg ağırlığında küçük bir karavan çekebilmek için önce yolcu otobüsü kullanabilecek ehliyete, sonrasında da 32 tonluk tır kullanabilecek ehliyete sahip olmak gerektiği durumu ortaya çıktı.
Bu konuda net hükümnlerin ve kolaylıkların yer alacağı yasal bir düzenlemeye ihtiyaç bulunuyor.
Selamlar,
Doğan