Otomobil - Çekme Karavan Deneyimlerim; Doğan Böncü (dogan124)

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan dogan124 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 259
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 191,690
Ynt: Otomobil - Çekme Karavan Deneyimlerim; Doğan Böncü (dogan124)

Sanirim yasalara uygun olarak ruhsatsiz ve ekstra bir ehliyete gerek olmadan cekilecek cok fazla bir cekme karavan yok. Basoglu Caretta bile bos 250 kg. Ici mobilyali olan 1500 modeli bile 500 kg falan. Yukleyeceginiz kam malzemesi, bisiklet, motorbisiklet gibi esyalarla onu bile agirligi 750 kg sinirina dayanir.

Etiketler

Aslında kanunlarda bizin anlamak istediğimiz anlamda karavan çekmek diye bir şey yok, römork ve hafif römörk var, yani aracın arkasına şehir içinde yük taşımak için takılan küçük römorklardan bahsediliyor, bizler işin kg kısmını yorumlayarak karavanları römork ve hafif römork sınıfına sokmaya çalışıyoruz..Hafif römor sınıfına sadece eski polonya malı küçük polyester karavanlar giriyor aslında...

Polland camping.jpg

Tiny caravan.jpg

atiladi' Alıntı:
Hafif römor sınıfına sadece eski polonya malı küçük polyester karavanlar giriyor aslında...

Çok aradım bunlardan, senle bile defalarca konuşmuştuk abi...
En son kışın Aktur kamping de gördüydüm yatıyordu lakin satılık değilmiş...

Haldun senin büyükçekmeceden almayı düşündüğün karavan bunların aynısıydı...keşke temiz bir tane bende bulsamda nostalji olsun diye bir tane alıp kenara koysam..
Ufak bir bilgi verelim, bu karavanlar 2 kişilikdir ve ufak yapılı karavanseverlerin rahat edebileceği bir iç hacme sahiptirle, iri yarılara uymaz...

Atilla abi dogru diyorsun da, o zaman kanunlarda duzeltilmesi gereken birseyler var. Kanunlarda karavan ozellikle belirtilmemisse bu durumda karavani hafif yada agir romork sinifina koymaktan baska birsey kalmiyor. Bu arda benim ingiliz ehliyetimde bu konu acik olarak belirtilirken, Turk ehliyetimde esamesi bile okunmuyor. Yanliz su anda dikkatimi ceken birsey oldu. Ingiliz ehliyetime dikkatli baktigimda B sinifi aciklamasinda, 3500kg a kadar motorlu tasitlar, 750 kg i gecmeyen romorkler, romorkun 750 Kg dan agir olmasi halinde arac+romork agirliginin 3500 Kg gecmedigi durumlarda arac kullanibilir diyor ve romork agirliginin arac agirligini gecemeyecegini belirtiyor.

Yani romork aractan hafif olmak kaydi ile arac+romork toplam agirligi 3500 Kg gecmedigi muddetce kullanabiliyorum. Bu aklima sunu getirdi ki; bu tip ehliyetler Ingiltere'de 2001 sonrasi verilmeye baslandi. 2001 oncesi ehliyet sahibi olanlar 7 tona kadar kullabiliyor burda. AB ulkelerinin genel kurallarinin birlesmesi durumu dolayisi ile 2001 sonrasinda boyle bir uygulama ve kural konuldu. Simdi diyorum ki aceba AB uyum yasalari cercevesinde bizim trafik yonetmelikleride degistigine gore aceba kiyida kosede bizim gormedigimiz bu gibi bir madde olabilir mi? Eger boyle bir madde Turkiye'dede varsa kesinlikle butun karavancilara derman olur.

Haklısın melih, bunun için ya iyibir karavan sever muhalefeti lazım veya karavan sever bir bürokrat ama şu anda ülkemizde bu ikiside yok, belki içimizden birilerinin çocukları bürokrat olarak büyürlerse belki o zaman...Kanun metinleri tüm herkese açıktır tüm kanunları bilgisayarınıza indirerek satır satır inceleyebilirsin, karavancılara kolaylık sağlayan bir maddeye ben rastlamadım..

Bilgi edinme kanunu çerçevesinde birkaç ay önce Emniyet Genel Müdürlüğüne ilettiğim sorularımı ve gönderilen "çok açıklayıc"ı cevabı sizlerle paylaşıyorum:

.....................

Sayın İlgili,

Bilgi Edinme Kanunu çerçevesinde aşağıda belirttiğim durumumla ilgili olarak bilgi almak istiyorum.

1985 yılında alınmış B sınıfı ehliyet sahibiyim. Otomobilimle ağırlığı 750 kg üzerinde olan bir römork (karavan) çekmek istiyorum.

1. Ehliyetim alındığı yıl itibariyle (1985), o yıl için geçerli olan ilgili yönetmeliklere göre belirttiğim türde bir römorku çekebilmek için yeterlimiydi?
2. Eğer 1985 yılı için B tipi ehliyetim talebimi karşılıyor idiyse, şu an için de bu hakkım devam etmekte midir?
3. Eğer bu hakkım devam etmekte ise ehliyetimi buna göre yeniden düzenletmeme(bilgi işleme) gerek var mıdır?
4. Eğer mevcut ehliyetim bu talebimi yasal olarak karşılamıyor ise Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 86. maddesinde:

RÖMORK TAKARAK ARAÇ KULLANMA
Madde 86 - B, C ve E Sınıfı Sürücü Belgesi sahipleri, araçlarına en çok yüklü ağırlığı 750 kg.'a kadar olan (750 kg. dahil) olan hafif römorklardan birini takıp kullanabilirler.
750 kg.'ı üstündeki römorkları araçlarına takıp kullanabilmeleri için uygulamalı sınavlardan geçirilmiş olmaları ve belgelerine işlenmiş bulunması mecburidir.
Uygulamalı sınavlar römorklu takılmış araçla yapılır.

olarak belirtilen ve sürücü kurslarında net olarak bilinmeyen uygulamalı sınav nerede ve nasıl yapılabilmektedir?

5. Söz konusu sınav ile B tipi ehliyetime nasıl bir “işleme” yapılacaktır?

Saygılarımla arz ederim

Doğan Böncü

GÖNDERİLEN CEVAP :

Sayın BÖNCÜ, azami yüklü ağırlığı 750 kg ve üzeri olan romorkları kullanabilmeniz için şuanki B sınıfı sürücü belgeniz yeterli değildir.bu romorkları kullanabilmeniz için sürücü kurslarına müracaat ederek eğitiminizi alarak belgenizi alabilirsiniz.bu belgeyle müracaat ederek sürücü belgenizi alabilirsiniz.il milli eğitim müdürlüğüne müracaat ederek bu eğitimi veren kurslar hakkında bilgi alabilirsiniz.Bilgilerinize... Not:Tekrar soracağınız bir konu olduğu durumda lütfen e-bilgi formunu doldurunuz. Bu maile cevap yazmayınız

...........................

Neticede hiç bir ilave bilgi sahibi olamadım.

Sürücü kurslarına başvurduğumda D tipi ehliyet için önce E tipi ehliyet almam gerektiğini söylediler. Yani 751 kg ağırlığında küçük bir karavan çekebilmek için önce yolcu otobüsü kullanabilecek ehliyete, sonrasında da 32 tonluk tır kullanabilecek ehliyete sahip olmak gerektiği durumu ortaya çıktı.

Bu konuda net hükümnlerin ve kolaylıkların yer alacağı yasal bir düzenlemeye ihtiyaç bulunuyor.

Selamlar,

Doğan

Bilgi için teşekkürler Doğan bey,
Problem çekme karavanların römork olarak anılmalarından olsa gerek. Ticari araçların dorse olarak adlandırdığı 50 tonluk devasa
römorklarla aynı statüdeyiz.

Selamlar.

slm
Doğan bey anladığım kadarıyla sizde B sınıfı ehliyetle bu karavanı çekiyorsunuz.
Sanırım 8-9 senedir,böyle karavan çekiyorsunuz.polisler ehliyet konusunda hiç sıkıntı çıkarmadımı.

Dogan bey;

1985 yili itibari ile sizin ehliyetiniz icin verilen haklar nelerdir su anda bir bilgim yok. Ama sonradan olan kanun degisiklikleri sizi baglamaz. Yanu kanunlarla verilen haklar yeni kanunlar ile elinizden alinamaz. Zaten kanunlarda su tarihten sonra diye bu belirtilir. Eger belli bir tarihin oncesinde B tipi ehliyet sahiplerine eger 750 kg dan agir romork cekme hakki taninmis ise bu hakka sahipsidir. Yani ehliyetinize hic bir degisim yaptirmaniz gerekmeksizin. Yukarda belirttigim gibi ornek olarak Ingiltere'de 2001 yili oncesinde ehliyet alanlar B sinifi ile 7000 Kg a kadar kamyonet, minubus, otobus kullanabiliryor ken 2001 sonrasi B sinifi sahipleri sadece 3500 Kg a kadar araclari kullanabiliyorlar. Kisaca eger Turkiye ehliyet sistemindede boyle bir degisim olmussa hakkiniz sakli kalmistir. Eski kanunlari arastirarak bulmak gerekir.

Melih ona bakarsan 1980'li yıllarda A1 ve A2 motorsiklet ehliyeti diye bir şey yoktu, motorsiklet kullanmak için B sınıfı ehliyet yeterliydi, bende 15 yıl B sınıfı ehliyet ile motorsiklet kullandım, bir gün birden bire B sınıfı ile artık kullanamazsın A1 veya A2 alacaksın dediler ve benim motorsiklet kullanabilme hakkım bitti gitti...

Atilla abi hukuken ve mantiken A1 ehliyetine dair kanunun maddesinin koyulmasindan once B sinifi ehliyeti sahip olanlarin, eger o donemin kanunlarinda B sinifi ehliyet aciklmasinda motorbisiklet kullanabilir ibaresi var kullanmaya devam edebilirler. Yanliz bizim memkelette kanun uygulayicilarinin yaptiklari yanlisliklar bir muddet sonra kanunun kendisi olur. Cunku kimse elini tasin altina sokupta mahkeme ile ugrasmak istemez. Egre bir kisi mahkeme kazansa zaten ornek tesgil edecegi icin digerlerinin isi kolaylasir. Su anda 1980 li yillarin aciklamali trafik kanunlarina ulasma ihtimalin olmadigi icin B sinifi ehliyet tanimini goremedimden ne soylesem havada kalir.

Ben de bir arada D sınıfı ehliyete çevirmek amacıyla Ankara'da araştırma yaptım. Sürücü kurslarından ikisinin bu işi yaptığı yanıtını aldım. Dışkapı'da bulunan ismini şu an hatırlamadığım sürücü kursu yetkilisi B sınıfından direk olarak D sınıfı ehliyet alabileceğimi söyledi. Bundan önce bir kaç sürücü kursuna (D ehliyet vermeyenler) sorduğumda, "Önce E sınıfı alman gerekir" yanıtını almıştım. Ama D ehliyet veren kursun yetkilisi bana "TIR mı kullanacaksınız" dedi. Gülerek hayır karavan çekeceğim dediğimde burada D alanların tamamı Kamyondan TIR a geçenler olduğunu söyledi.
Zaten garip olan da önce 750 kg römork sorunu. (karavan terimi zaten kullanılmıyor) sonra TIR şöförlerine verilen D ehliyet sorunu. Türkiye'deki çekme karavancılığın neden gelişmediği ve bundan sonra da gelişemeyeceğine yanıt.
Şimdi siz ikinci el uygun bir karavanı nasıl cesaret edip alırsınız. Ali bey karavanını çoktan satışa çıkardı bile:
http://www.sahibinden.com/ilan/vasita-karavan-cekme-karavan-2010-model-20-gun-kullanilmis-ful-ful-karavan-55000996/detay/
Bu karavana nasıl ruhsat-plaka çıkarılacak? Diyelim yol bulundu. Bunun ekstra maliyeti ne olacak. D sınıfı ehliyetin ekstra maliyeti ne olacak. Bir de aracınızda çeki demiri yoksa hadi bir masraf daha. Sonra...

SELAM
Ben biraz erken pes ettim.
Çekme karavan konusu çok karışık bir mesele
Senede 3 veya 4 sefer kısa süreli yola çıkıp 4-5 günlük tatil yapmam lazım.
Ama yola karavanım bağlanacakmı diye,karın ağrısıla çıkmak çok tuhaf
Polis radar koymuş hız kontrolü yapıyor,beni gördü baktı karavan benide kontrol ediyor.
Ruhsat varmı?yok
Plaka varmı?yok
Lambaları kontrol ,lambalar çalışıyor.
Taman lasliklerin havası inik,lastikleri benzinlikte hava bas devam et.
Ehliyette problem yok.ehliyet b sınıfı
İki yol var 1.yol karavana ruhsat ve plaka çıkarttırıp kullanacağım 2.yol satacağım.bakalım hayırlısı
Bu arada karavana plaka almanın başka yolu yokmu,plakayı şöförler cemiyeti veriyor.mühürsüz falan kullanamasmıyım.
Herkeze slm yardımlar için teşekkürler.

gulceece' Alıntı:
slm
Doğan bey anladığım kadarıyla sizde B sınıfı ehliyetle bu karavanı çekiyorsunuz.
Sanırım 8-9 senedir,böyle karavan çekiyorsunuz.polisler ehliyet konusunda hiç sıkıntı çıkarmadımı.

Sn Gülceece,

B sınıfı ehliyetimle 1994 yılından beri karavan çekiyorum. Çektiğim karavanlarımda her zaman aracımın plaka numarası ile aynı numaraya sahip plaka mevcut oldu. Bu plakayı şimdiye kadar hep sanayide plaka basan yerlerde bastırdım. Bu şekilde kullanım içim mühür gerekmiyor.
Mevcut karavanımın şasesi üzerinde fabrikanın taktığı 750 kg ağırlık gösteren şase etiketi var.

Polislerin yaptığı kontrol genellikle aracın çeki demirinin ruhsata işli olup olmadığı oluyor. Bu kontrolle 17 yılda belki 7-8 kez karşılaştım.

Selamlar,

Doğan.

melihbozkurt' Alıntı:
Dogan bey;

1985 yili itibari ile sizin ehliyetiniz icin verilen haklar nelerdir su anda bir bilgim yok. Ama sonradan olan kanun degisiklikleri sizi baglamaz. Yanu kanunlarla verilen haklar yeni kanunlar ile elinizden alinamaz. Zaten kanunlarda su tarihten sonra diye bu belirtilir. Eger belli bir tarihin oncesinde B tipi ehliyet sahiplerine eger 750 kg dan agir romork cekme hakki taninmis ise bu hakka sahipsidir. Yani ehliyetinize hic bir degisim yaptirmaniz gerekmeksizin. Yukarda belirttigim gibi ornek olarak Ingiltere'de 2001 yili oncesinde ehliyet alanlar B sinifi ile 7000 Kg a kadar kamyonet, minubus, otobus kullanabiliryor ken 2001 sonrasi B sinifi sahipleri sadece 3500 Kg a kadar araclari kullanabiliyorlar. Kisaca eger Turkiye ehliyet sistemindede boyle bir degisim olmussa hakkiniz sakli kalmistir. Eski kanunlari arastirarak bulmak gerekir.

Melih Bey,

Avrupa Birliğindeki düzenlemeyi bildiğim için aynı haktan yararlanma talebiyle bilgi edinmeye durumumu ilettim. Aldığım cevabı gördünüz. Cevap veren kişinin soruyu anlayıp anlamadığından bile emin değilim. Bu aralar biraz yoğunluğum var ilgilenemiyorum ancak tekrar konunun üzrine gitmeyi düşünüyorum.

Selamlar,

Doğan.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,670
Kayıtlı Üye Sayımız
166,525
Kaydolan Son Üyemiz
ibissyusuf

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR