Ynt: Neden Dacia Duster?
Konuyu başından sonuna kadar okudum. Şu an için ne araba alma planımız var ne de araba alacak bir bütçemiz. Fakat arabalara karşı olan tutkumdan dolayı ve özellikle yenilere olan merakımdan dolayı bulabildiğim her kaynağı okumaya ve araştırmaya meraklı biriyimdir. Yaşım 17 olmasına rağmen teknik açıdan aşırı fazla bilgi bilmesem de 10-20 yıllık şoförlerden veya "araba kullanıyorum" diyenlerden daha bilgili olduğumu da objektif olarak söyleyebilirim.
Başlığından başından beri dikkatimi çeken bir şey var. Mesajımı yazmak için bilerek son sayfaya kadar bekledim. Benden büyük olduğunuzu biliyorum ve saygı çerçevesinde gözüme çarpan birkaç noktayı sizlere aktarmak istiyorum. İlk önce Duster' ı alan, kullanan, gelmesini bekleyen herkese hayırlı olmasını dilerim. Umarım kazasız, belasız, tamirci yüzü görmeden arabalarınızı kullanırsınız...
Ümit bey sakın yanlış anlamayın fakat benim dikkatimi çeken bir şey oldu. Başlığın başından beri(arabayı almadan önce de) Duster' ı inanılmaz derecede savunduğunuzu gözlemledim. Nacizane görüşümdür. Kendi mesajlarınızda; objektif olunması gerektiğini, aracı kullanmadan yorum yapılmaması gerektiğini, önyargılardan uzak durulması gerektiğini savunurken, bunların hepsini arabayı şiddetli bir şekilde savunarak siz yapmış oldunuz. Arabayı sürekli kaliteli, düşük yakıt tüketimi, ucuz fiyat diyerek savundunuz. Ben sizi tanımam, doalyısıyla size karşı bir tavrım olduğunu da düşünmek yanlış olur. Fakat ben de Duster hakkında şunları düşünüyorum.
Nacizane dostum ve ben araba tutkunuyuzdur. Gördüğümüz arabaları sokak kültürüyle değil, teknik olarak değerlendirmekten, fiyat-performans karşılaştırmaları yapmaktan, kalite-fiyat karşılaştırmaları yapmaktan ve hatta mümkünse her türlü araba fuarlarına gitmekten ve arabalarla ilgili oturupu saatlerce konuşmaktan, video izlemekten hoşlanırız. Geçenlerde de Mersin' e gelen araba fuarında çok merak ettiğim Dacia Duster' ı görme ve binme şansımız oldu. Emin olun fuardaki tüm araçların dış malzemesinden, iç malzemesine kadar her yerini incelediğimizi ve fiyat-kalite karşılaştırması yaptığımızı söyleyebilirim. Fakar Duster' da gözümüze çarpan şey şu oldu. 29.900 TL' lik fiyatla satışa çıkan bir arabada klima, ABS ve elektrikli ön camlar bile yoktu. "Aman Tanrım!" ünlemiyle arabayı incelemeye devam ettik. Yüksekliği ayarlanabilir direksiyon ve okuma ışığı da yoktu. Neyse dedik ve arabanın malzemesini incelemeye başladık. Yalnız burada şuna dikkatinizi çekerim: Ailemin arabası 2004 Polo Basicline(en alt donanımlı versiyon) ve dostumun ailesinin arabası da 2008 Citroen Berlingo. Yani lüks araba sahipleri olmamamıza rağmen arabanın baz donanımının deyim yerindeyse "boş" olması dikkatimizden kaçmayacak şey oldu. Hah, malzeme kalitesinde kalmıştık. Arabaya bindiğimizde bir şok daha geçirdik(Kesinlikle küçümsemiyorum, ne kadar et/ekmek o kadar köfte). Ama Renault grubunun bünyesinde çıkan ve fiyatı azımsanamayacak değerlere ulaşan(48000 TL) bir arabadan inince, içinin malzemesinin ve tasarımının "kesinlikle" daha iyi olması gerektiği konusunda hem fikirdik. Arabadan memnuniyetsiz olduğumuzu sesli bir şekilde dile getirince satıştan sorumlu bir kişi neden olduğunu sordu. Ben de baz donanıma göre fiyatın fazla olduğunu ve hatta fiyata göre malzemenin yetersiz kalitede olduğunu düşündüğümü belirttim. Karşılığında Nissan Qashqai örneğiyle savundu(klasik olarak). Ben de 2010 yılında üretime geçirilen, 29.900 TL' ye satılan üstelik klima, abs, elektrikli camlar, yükseklik ayarlı direksiyondan yoksun bir arabanın kesinlikle para tuzağı olduğunu söylediğimde, bana haklı olduğumu ve durumu İstanbul' daki Dacia yönetimine bildirmem gerektiğini söyledi. Fakat ben ülkemizde 17 yaşındaki birine ne kadar itibar duyulduğunu bilerekten böyle bir şey yapma zahmetine katlanmadım...
Burada açıklamak istediğim Dacia' nın veya Renault' un(arabanın sorumlusu olarak kimi alıyorsanız) insanların güvenliğini hiçe saydığı ve para için inanılmaz oyunlar oynadığıdır. Görüşüme katılırsınız veya katılmazsınız. Sonucunda başından beri sizin de belirttiğiniz gibi burası bir forum sitesi ve herkes kendi görüşlerini dile getirerek seviyeli bir şekilde tartışıyor. Umarım açık olabilmişimdir.
Türkiye' nin güneyi Mersin' den saygılarla...