Mercedes Sprinter 212 D

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Akdeniz45 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 163
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 175,449

Etiketler
Ynt: Mercedes Sprinter 212 D

Üzgünüm, problem tarama motoru explorer'da imiş. Yandex'i yükledim. Sorunsuz gözüküyorlar. Aynı sayfayı explorer kendi içindeki hatalardan dolayı hala göstermiyor. Evde üç PC var üçünde de farklı explorer sorunları yaşanıyor. :(
 


Ynt: Mercedes Sprinter 212 D

Hüseyin Abi, akünün ömrü biterken kapasite azalarak bitiyor genelde. Sizinki de 10A'i 2 saat veriyorsa kapasitesi yaklaşık 20Ah'e düşmüş durumda. :-\
Yenilemekle en iyisini yapmışsınız. :smiley:
 




Ynt: Mercedes Sprinter 212 D

Selamlar bende de 98 model 312D araba var bu aralar arabayı çalıştırdıktan sonra kızdırma buji lambası tekrar yanıyor,bir,iki dakika sonra da sönüyor.Sebebi hakkında bilgi sahibi arkadaşlar yazabilir mi.
 

Ynt: Mercedes Sprinter 212 D

Salih Bey aynı sorun benim araçtada var. Konuyu bir sayfa geriye giderseniz okuyabilirsiniz. Kısaca tekrarlayayım. Lambanın yanıp biraz sonar sönmesi Isıtma bujilerinden birisi bozuk olduğu için. Hangi bujinin bozuk olduğunu Mercedes servisi hemen bulur. Bujiyi işi iyi bilen birisine değiştirin. Benim bujiyi sökemediler ve şimdi 4 bujiyle kullanıyorum. Fakat şimdiye kadar hiç sorun yaşamadım. Yaşadığımız yerde 4 haftadır havalar çok soğuk. Derin eksi derecelerde bile motor hiç sorun yapmadan çalışıyor. Motorun 5 silindirli olmasının iyi taraflarından birisi.
 

Ynt: Mercedes Sprinter 212 D

Merhaba,
Ben de sahip olduğumuz 413 cdi sprinter'larla olan deneyimlerimizden söz etmek istiyorum.

'Start Error' problemi: Bir akşam kuzenimle karavan dönüşümünü yeni bitirdiğim 2. aracı denemek üzere 1 gecelik kamp yapmaya niyetlenip koltuğa oturup kontağı çevirdiğimde gösterge panelinde 'Start Error' yazısı ile karşılaştım ve araç çalışmadı, marş basmadı , hiçbirşey olmadı. Tekrar tekrar denedim, akü kutup başını söktüm tekrar taktım, nafile. Daha sonra kontakda bir temassızlık veya oksitlenme olabileceğini tahmin ederek kontağı söktüm, tahmin ettiğim gibi oksitlenme ile karşılaştım ve WD40 ile temizledikten sonra sorunun düzelmiş olacağını düşünerek tekrar topladım ve denedim. Yine 'Start Error'. Yaklaşık 2-2.5 saatlik uğraştan sonra, İstanbul'da götürdüğüm Mercedes ustasını aradım( keşke daha önce arasaymışım). Durumu hemen anladı.

'Hiçbirşey yapma zaten yapamazsın, ben sana bir telefon numarası vereceğim, ararsın. Yarın gelir yaparlar' dedi.
' Nedir bu?' dediğim de , 'sprinter'ların kronik hastalığı, 5-10 yaşını doldurmuş bu araçlarda olabiliyor, sebebi yok, olup olmayacağı da belli değil veya anlaşılmıyor, yani piyango sana gülmüş ' dedi.

Verdiği numarayı aradım, ertesi gün fiat doblo tarzı bir araçla ( içerisi elektronik tamiri için donanımlı, laptoplar, lehimler filan)
2 kişi geldi, Benim aracı laptop'a bağladılar, daha doğrusu elektronik beyni söküp kendi laptop'larına bağladılar ve sanırım 3-5 saat uğraştıktan sonra aracımı çalıştırdılar.

Ne yaptıklarını sorduğumda içindeki yazılımı silip başka bir sprinter yazılımı yüklediklerini söylediler, Peki neden bu kadar uzun sürdüğünü sorduğumda, ellerindeki yazılımların bir türlü uyum sağlamadığını, Bulgaristan'dan bir yazılım bulduklarını ancak o şekilde düzeldiğini söylediler, ve gerçekten de hem Bulgaristan hem de Yunanistan' daki birileri ile görüşüp yazılım istemişlerdi, internet yolu ile onlardan aldılar.

Artık uzaktan kumandanın yani (anahtarın) kapıları uzaktan açamayacağını, çünkü orjinal yazılımın artık silindiğini ancak yetkili servise gidip düzelttirebileceğimi veya onların dükkanına gitmem gerektiğini söylediler. Peki bir daha başıma gelebilir mi diye sorduğumda ' 10 sene rahatsın' dediler ve 500 tl'yi alıp gittiler.

Bu olaydan sonra yetkili servise gittim ve durumu anlattım , merkezi kilit uzaktan kumanda sistemini düzeltmelerini istedim, şimdi hatırlayamadığım bir sebepten dolayı düzeltemediler, başıma gelen bu olay karşısında şaşırmadılar ve açıklayamadılar da. Mercedes benim gözümde hanesine büyük bir (-) yedi.

Turbo problemi: Sahip olduğumuz 3 adet 4x4 413 sprinter ve arkadaşımın sahip olduğu 3 adet aynı araçta daha yolda giderken turbo devre dışı kalıyor ve çekiş düşüyor. Atilla Ağabey'in de ilk sayfalarda kendi ailesindeki sprinter'da bahsettiği durum da bu sanırım. İlk başlarda ne olduğunu fark edememiştik fakat sonradan turbonun devreden çıktığını ve aracın turbosuz olarak yola devam ettiğini , kenara çekip kontak kapatıp açınca sistemin kendini sıfırlayarak herşeyin normale geldiğini tecrübe ettik, yani çok sıkıntılı bir olay değil, bir kontak aç-kapa ile herşey düzeliyor.

Sebebine gelince; şimdi adını unuttuğum turboyu kontrol eden parçaya yeterli basınç gelmeyince veya basınç düşünce olurmuş. Nasıl olduğunu tam anlayamasam da neden olduğunu anladık. Motoru düşük devirde kullanınca oluyor, yani hafif bir yokuşu yüksek vitesle çıkmaya çalışır ve bu sırada gaza basarsanız turbo devre dışı kalıyor, sanki korumaya geçiyormuş gibi. motoru 2000 devirin altına düşürmezseniz böyle bir problem yaşanmıyor.

Bir de klima düğmesinin 'araç içi havayı çevir/dışarıdaki havayı al' düğmesinin (herhalde hangi düğme olduğunu anlamışsınızdır, her klimalı araçta vardır) 'araç içi havayı çevir' moduna getirdiğimizde çok daha kolay bir şekilde sorun gerçekleşiyor. Etrafımızda bildiğimiz 6 araçta da(Atilladi'nin ki ile 7 oldu) bu sorunun yaşanması sprinter'ın kronik hastalığı olarak kabul edilebilir bence.

Arka diferansiyel ötmesi: Yine sahip olduğumuz ve bildiğimiz bütün 413 lerde arka dif. ötmesi mevcut, araç boşken o kadar çok gürültü vardı ki bağırmadan anlaşmak mümkün değildi. Neyse ki özenle yaptığımız ses izolasyonu sonuç verdi ve ses artık yok denecek kadar az.

Boşta motorun devirlenmemesi: Belli ki bir önlem olarak konulmuş bu sınırlama, güce ihtiyaç duyulan durumlarda bir dezavantaj sağlıyor. Örneğin bir kum veya çamur birikintisine saplandığınızda ani olarak güç verip tek bir hareketle çıkmanız gereken bir yerde bu gücü alamıyorsunuz çünkü normalde 4000 devire çıkabilen motor debriyaj basılı ve araç viteste iken max 3000 devire çıkıyor. Durum böyle olunca motor hızlı bir şekilde bayılıp stop edecek duruma geliyor. Debriyaj ve aktarma organlarını zorlamamak için konmuş bu önlem zor duruma düştüğünüzde başınızın belası ama yazılımsal birşey olduğundan isteğe göre kaldırılabilir diye düşünüyorum.

Balata ışığı: Bir dereden geçince veya karda kampanalar ıslanınca balata ışığı yanmaya başlıyor. Hüseyin Bey'in de başına geldiği gibi ıslaklık olunca ışık yanıyor. Bu bir hata gibi gözükse de aslında bunu bir uyarı olarak da anlamak mümkün. Balatalar ıslanınca kuruyana kadar frenin iyi tutmayacağına dair bir uyarı olarak algılayabiliriz.

Bizim başımıza gelenler bunlar , bunların dışında ciddi bir sorun yaşamadık. Ancak 4x4 sistemi ile ilgili bilgi verebilirim, almayı düşünen veya çekinenler için;

4x4 sistemi oldukça sağlam ve pek kolay kolay bozulacak gibi durmuyor. Ön yavru şanzumanın komple fiyatı 5000 tl, birşey olsa bile yenisi bana pek pahalı gelmedi.

Sistemin ana parçalarından çok devreye sokma çıkarma sistemi daha arıza yapabilecek tarzda. Örneğin sahip olduğumuz 2 araçta da kilitli dif. devreye girip çıkmıyordu ve bunu çok sonra fark ettik. Her ikisini de kendim tamir ettim. Babamın aracında vakum hortumları üzerindeki tek yönlü sibobun ters takılmış olduğunu fark ettim ve düzeltince sistem çalıştı. Kendi aracımda ise sistemi devreye sokup çıkartan hidrolik merkezin daha önce kurcalandığını ve kurcalayan ustanın (usta demeye dilim varmıyor ama) merkezi toplarken parça arttırdığını ve bu yüzden sistemin zarar görüp çalışmadığını anladım. Gerekli parçaları, babamın aracının sağlam merkezini söküp bakarak tornacıda yaptırıp çalışır hale getirdim. Kurcalanmadıkça da bozulacak şeyler değil aslında niye oynamışlar anlayamadım.

Tek bozulacak zayıf nokta, içerideki düğmeye basıldığında vakumu kontrol ederek sistemi çalıştıran vakum selenoidleri ki bir tanesi bozulmuş olduğundan benim aracımda 4 çeker sistemi bazen devreden çıkmıyor ve takılı kalıyordu ve sistemin sigortasını attırıyordu. Üzerinde sürekli akım olduğundan zamanla bu selenoidlerin iç dirençleri bozuluyor ve görev yapamaz hale geliyorlar. Değiştirdiğimde sistem kusursuz çalışmaya başladı.

Selenoidler 4x4 sistemde 2 adet, dif. kilit sisteminde 1 adet, ulaşması araç altında kolay yerde tanesi 90 tl ve mercedes araçlarda başka modellerde de kullanıldığı için bulması çok kolay , her parçacıda var. Yani bozulması en kolay parçanın yerine koyması da en kolay, bu bakımdan iyi. Artık problem yaşayacağımızı sanmam.
 

Ynt: Mercedes Sprinter 212 D

Batu, bir şeyler yazdım dedi de, okuyayım dedim.

Aferin benim aslan oğlum. İşte insan kendi kullandığı malı böyle över. Ulen, vur dedik ise, öldür demedik diye bir laf vardır, hiç benden duymadın mı sen bunu ? ::smiley:

Doğrusu budur dostlar, bizim yaşadıklarımız neyse onu yazmış Batu. İyi de yapmış. Sadece şu soruyu akıllarda tutmalı, bizden önce bu araçlar nasıl kullanıldı ve bakımları nasıl yapıldı ?

Devletin malı deniz, yemeyen domuz sözünü hatırlayarak.

Öyle ya da böyle bana bunu yaşattı ya.

Bu arada şunu da sormak istiyorum. Dostlar, İstanbu'da, tercihen Kadıköy tarafında bu araçları bilen, tanıyan, sorunu çözen iyi bir usta, servis biliyor musunuz ? Hüseyin bey sizin Keşan' daki ustanız hakkında bilgi verebilir misiniz ?

Sorunlarımızı çözemiyor değiliz ancak daha rahat olsun istiyorum.
Teşekkürlerimle.

IMG_20150222_100435.jpg
 




Ynt: Mercedes Sprinter 212 D

Teşekkürler Hüseyin bey, henüz bir ustam olmadı ama önemli değilse ihtiyaç hasıl olduğunda onuda hallettiririm.
 

Ynt: Mercedes Sprinter 212 D

Batu Bey merhaba, konuya girmeden, balıkçılık nasıl gidiyor diye sorayım. Alman karavanforumda Isviçreli bir karavancı Trakya‘ da sinek oltasıyla balık tutacak yer var mı diye soruyor. Sanıyorum bu konuyu en iyi sizden öğrenebilirim.
Ne zaman benim Sprinter de bir sorun olsa Sprinter foruma girer ve cevap ararım. Sizin değindiğiniz konuda „Start error“ oldukça paylaşım var. Paylaşımcıların tavsiyelerinin kısa bir özetini çıkarayım. Belki hepsi sizin bildiğiniz şeyler olabilir ama, belki bir başkasının işine yarayabilir.
Bu arıza genellikle CDI motorlarında görülüyor. Bir kaç yaşındaki araçlarda da olabilyor (Örneğin 4 yaşında ve 15.000 km de) Bir süre hareket etmemiş araçta olabildiği gibi yolda giderken yapılan kısa bir moladan sonrada veya yeni yıkanmış, soğuk havalarda buzlanmış araçta da olabiliyor. Paylşımcılardan birisi, kendi aracında arızanın merkezi kilit sisteminin bağlı olduğu elektronik beynin şasi kablosunda bulunduğunu yazıyor. Hemen bütün paylaşımcılar arızanın merkezi kilit sistemine ait elektronik beyinde diyorlar.

Tavsiyeler:
1.Araç çalışmaz ve gösterge panelinde „start error“ yazarsa, kontak anahtarını 180 derece çevirerek tekrar denenecek.
2.Yedek kontak anahtarı ile çalıştırma denenecek
3. Sigortalar kontrol edilecek.
4.Bütün kapıların, arka kapılar ve sürgülü kapı dahil elektrikle ilişkisi olan kontak yerleri iyice temizlenecek.
Bunların faydası olmazsa ya araç tamirhaneye çekiliyor veya tamirci geliyor. Paylaşımcılar 150 – 1800€ tamir masrafından bahsediyorlar. Mercedes servisleri hakkında söylenenleri buraya en iyisi yazmayayım.
 

Ynt: Mercedes Sprinter 212 D

Haldun Bey iyi akşamlar,
ikinci el araçlarda bakımlı bir aracı bulmak hakikaten kolay değil. Almanya‘ da satılan araç sayısı çok olsa da sabırlı ve dikkatli olmak lazım. Az kilometrede araç bulmak zor.
Batu` nun karavan dönüşüm çalışmalarını ilgi ile izledim. Aracınız iyi düşünülerek planlanmış, kaliteli cihaz ve malzeme kullanılmış güzel bir karavan. Bir gün buluşabilmek dileği ile, güzel geziler dilerim.

Keşan‘ daki Ayhan ve mehmet ustalar işlerini iyi bilen güvenilir insanlar. Her Türkiye gezimizde aracın bakımını onlara yaptırıyorum. Motorda şimdiye kadar önemli bir tamir olmadı. Sadece ısıtıcı bujiler değiştirildi. Orada yaptırdıklarım, aracın bakımı, fren, amartisör değişmesi ve ön takımların değişmesi gibi şeyler oldu.

Adres: Ayhanlar Oto
Avrupa Otomobilleri Özel Servisi
San. Sit. 32. Blok No 4 Keşan
Tel.( 0284) 715 21 26
 

Ynt: Mercedes Sprinter 212 D


İlgi ve verdiğiniz bilgi için teşekkürler Hüseyin bey. Bir yerlerde ama ille de Avrupa'da bir nehir kıyısında sohbet etmek üzere...
 

Ynt: Mercedes Sprinter 212 D

Hüseyin Bey merhaba,
Kış aylarının başında Saroz'da en çıktığımız 1 haftalık avda 7 kiloluk bir levrek yaklaşık 20 kg civarında her türden balık ve kalamar ile oldukça iyi ve zor bir hafta geçirdik. Daha sonra malum lodos fırtınasında hem Saroz'daki hem Tekirdağ'daki kayığımız kırılıp parçalandığından bir daha balığa çıkma şansım olmadı.

Sizin 'sinek' olarak demek istediğiniz 'fly' ise ( Burada genellikle 7 numaradan küçük iğnelere sinek iğne, bu iğnelerle yapılan oltalara da sinek olta denir, bu yüzden karışıklık olmaması için İngilizce 'fly' tabir edilen yapay yemlere burada yine 'fly' diyoruz) yani at-çek alabalık avında kullanılan küçük yapay yemle avcılık ise maalesef bu konuda yardımcı olamayacağım. Çünkü benim tecrübelerim deniz avcılığı üzerine, tatlı su avcılığında ise acemi sayılırım, bugüne kadar bir çok kez denememe rağmen hiç balık yakalayamadım. 'fly' ile alabalık yakalamayı ise hiç denemedim ve nerede avlandığını da bilemiyorum ama tahminimce Edirne ve Kırklareli çevresinde daha fazla akarsu olduğundan o bölgede avlanılabileceğini tahmin ediyorum.

Konumuza gelirsek, evet sizin de yazmış olduğunuz gibi bu 'start error' problemi önemli bir sorun ve çözümü de pek yok gibi duruyor, resmen piyango bileti. Aslında bunun dışında genel bakım ve yılların getirdiği kabul edilebilir yıpranmaların dışında genel anlamda memnunuz.

Bu güne kadar sürekli 20 yaş ve üzeri araçlar kullandığımız için bu araçlar şu anda bize kullanım rahatlığı yol tutuş ve konfor açısından oldukça üst seviyede geliyor. Bu araçlar arkada çift teker 4600 kg kapasiteli olduğundan mı yoksa 4x4 olduklarından özellikle mi böyle üretilmiş bilemiyorum, arka amortisör sistemi biraz sert, yolda giderken bu sertliği hissediyorsunuz. Benim aracımda yüksek yanaklı 4x4 lastiği kullanarak konfor artışı sağladık, belki yumuşak amortisör kullanarak da bu konfor sağlanabilir ancak sürüş güvenliği açısından orjinaline sağdık kaldık.

4x4 arazi performansı olarak yaptığımız denemelerde beklentimizin üzerinde performans sergiledi, çamur , kar ve dere geçişlerinde oldukça başarılı, 4x4 sisteminin yanında arka dif. kilidi çok büyük bir avantaj sağlıyor. Aracın yüksek olması da büyük avantaj. Sadece kum denemelerinde battık. O da çok yumusak kuma yavaş girerseniz, durup kalkış yapmayı denerseniz ve keskin dönüşlerdeki zorlanmadan dolayı oluyor. 1. vitesin en son hızında girilirse o şekilde devam edebiliyor. Islak kum veya kısa mesafeli kum parkurda ise problem yok ama zaten sohbetlerim neticesinde offroad donanımlı ağır defenderların cherokeelerin bile yumusak kumda battıklarını öğrendim, sadece suzuki vitara gibi hafif araçlar kumda rahat ilerliyebiliyorlarmış.

Zaten aracın ağırlığı , havaleli olması ve dingil mesafesi ayrıca içerideki mobilya ve eşyalara zarar gelmemesi için ağır offroad şartlarına girmek pek akıllıca olmaz, normal bir karavan gibi kullanırken önümüze çıkabilecek herhangi bir engeli aşma konusunda bir problem yaşayacağımızı sanmıyorum zaten bu konuda da kendisini kanıtladı.

Tayfun dediğin gibi , içine elektronik girince elimiz kolumuz bağlanıyor, kaputu açıp motoruna bakan bir hanımdan farkımız kalmıyor. Vosvoslarla böylemiydi, ne yapar eder kapımızın önüne gelirdik, eski teknolojinin gözünü seveyim. Kendimi vosvos ustası gibi hissederdim, bu araçlarda da eski alışkanlıkla tornavidayı penseyi alıp girişince sağlamı bozmak da cabası...
'start error' olayında kontağı söküp içini dağıtınca bir de fazladan 250 tl yeni kontak parası ödemek zorunda kaldık.
 




Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,774
Mesajlar
1,523,697
Kayıtlı Üye Sayımız
166,594
Kaydolan Son Üyemiz
SEMİHFİDAN33

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst