Matematik Bir Oyundur ...

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan SDC Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 191
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 25,753
Ynt: Matematik Bir Oyundur ...

bilg_öğr_03' Alıntı:
sevtap hanım fitili sorunuza cevap
birinci fitili çit taraflı yakarız ikinciyi ise tek tarafından yakarız birinci fintil bittiğinde 30 dakika olmuştur ve o anda ikinci fitilin diğer tarafında yaktığımızta 45 dakikayı tamamlarız ( birinci fitil bittiğinde ikinci fitil yanıyor olcak ve diğer tarafından yaktığımızda 15 dakikada bitecektir... )

Doğrudur...

Etiketler

Yanyana dizilmiş dokuz kutucuk düşünelim ... 1’den 9’a kadar olan bütün sayıları birer kez kullanarak ve her kutuya bir sayı yazmak kaydıyla öyle yerleştirelim ki ;

- 1 ve 2’nin bulunduğu kutular ve bu iki kutunun arasındaki tüm kutuların toplamı 12 olsun

- 2 ve 3’ün bulunduğu kutular ve bu iki kutunun arasındaki tüm kutuların toplamı 23 olsun

- 3 ve 4’ün bulunduğu kutular ve bu iki kutunun arasındaki tüm kutuların toplamı 34 olsun

- 4 ve 5’in bulunduğu kutular ve bu iki kutunun arasındaki tüm kutuların toplamı 45 olsun.

:smiley:

1+2+3+ +9 toplamı 45 dir dolayısıyla 4 ve 5 rakamları iki başta olacak.

4 x x x x x x x 5

Sonra bir önceki toplamla 11 fark yaratacak rakamlar serpiştirilir aralara.

4 x x x x x 3 6 5
4 7 2 x x x 3 6 5
4 7 2 x 1 8 3 6 5
4 7 2 9 1 8 3 6 5

Bir özdeyişin şifrelendirilmiş hali aşağıdadır:

ZZOYOK PVELCOAL RBFFDE MGPBKKIAH CEFCUNGLTIT

Şifrede her harf kendinden önce ya da sonraki 3 harflik bir sınır içindeki bir harfle değiştirilmekte ya da değiştirilmeden bırakılmaktadır (Z’den sonra tekrar A’nın geldiği bir döngü çerçevesinde).
Örneğin B harfi, Y,Z,A,B,C,Ç,D harflerinden her hangi biri ile kodlanabilir. Bir harf birden fazla kullanılıyorsa üstteki koşula uymak şartıyla her defasında değişik harflerle kodlanabilir.

Şifreyi çözerek özdeyişi bulalım...

Sevtap hanım soruların çözülmesi için gereken nirengi noktası bulunmadığı için çözülemiyeceini düşünüyorum. En azından aynı harfler için kullanılmasını sağlayıp revize ederseniz çözülebilir belki. Genede siz bilirsiniz yanlış bir ifade kullandıysam pardon. Deklem sağlanamamaktadır. Ben zor soruları sevmiyoda olabilirim. Zor bir soru tebrik ederim.

Tamam şöyle birşey yapalım , harf tekrar kullanıldığında aynı kodla kullanılacak ama kural değişmedi ; her harf kendisi ile veya kendinden önceki ya da sonraki 3 harften biri ile kodlanmış olabilir...O zaman şifre aşağıdaki gibi değişecek...

VCNCOG PTELCNCJ PCFÇDÇ JÇOFHNHVH CIIÇUNÇJTUHÖ !

Hakikaten biraz fazla zor olmuş, özür ;)

SDC' Alıntı:
Tamam şöyle birşey yapalım , harf tekrar kullanıldığında aynı kodla kullanılacak ama kural değişmedi ; her harf kendisi ile veya kendinden önceki ya da sonraki 3 harften biri ile kodlanmış olabilir...O zaman şifre aşağıdaki gibi değişecek...

VCNCOG PTELCNCJ PCFÇDÇ JÇOFHNHVH CIIÇUNÇJTUHÖ !

Hakikaten biraz fazla zor olmuş, özür ;)

son kelimedeki harf sayısı eşit değil.

Sanırım çözdünüz siz Şenol Bey...
Haklısınız,hemen düzelltim

VCNCOG PTELCNCJ PCFÇDÇ JÇOFHNHVH CIIÇUNÇJUHÖ !

Çözemedim Sevtap hnm,
Ama aynı özdeyişin 2 farklı kodlamasından yola çıkıp harf seçeneklerini daraltmaya çalıştım.
Ancak yine de bir sonuca ulaşamadım.
Soruyu kendiniz hazırladınız ve hazırlarken kodlamada bir hata yaptınız gibime geliyor.
[attachment=1]

tablo.JPG

jargondeath' Alıntı:
Sevtap hanım soruların çözülmesi için gereken nirengi noktası bulunmadığı için çözülemiyeceini düşünüyorum. En azından aynı harfler için kullanılmasını sağlayıp revize ederseniz çözülebilir belki. Genede siz bilirsiniz yanlış bir ifade kullandıysam pardon. Deklem sağlanamamaktadır. Ben zor soruları sevmiyoda olabilirim. Zor bir soru tebrik ederim.

Fatih Bey soruları ben hazırlamıyorum, seçip sizlerle paylaşıyorum ama gerçekten zor bir soruydu...
Ayrıca soru denklemle çözülecek tip sorulardan değil zaten...

schweps' Alıntı:
Çözemedim Sevtap hnm,
Ama aynı özdeyişin 2 farklı kodlamasından yola çıkıp harf seçeneklerini daraltmaya çalıştım.
Ancak yine de bir sonuca ulaşamadım.
Soruyu kendiniz hazırladınız ve hazırlarken kodlamada bir hata yaptınız gibime geliyor.

Şenol Bey yukarda da belirttiğim gibi soru bana ait değil. Ancak soruyu kolaylaştırmak için seçenekleri iptal edip her harfi tek kod simgeleyecek şekilde düzeltme yaptım. Yanlışım yok sanırım ama isterseniz cevabı yazayım birlikte inceleyelim :smiley:

V C N C O G P T E L C N C J P C F Ç D Ç J Ç O F H N H V H C I I Ç U N Ç J U H Ö !

Z A M A N I S U Ç L A M A K S A D E C E K E N D İ M İ Z İ A F F E T M E K T İ R !

Merhaba arkadaslar,
Foruma yeni katildim. Bildigim butun guzel matematik sorulari sorulmus ve Senol bey hepsini cozmus masallah.
Ben de bir mantik sorusu gondereyim dedim.
Bir kral ve 3 veziri var. Kral olmek uzere ve yerine hangi vezirini getirecegine bir turlu karar veremiyor cunku vezirlerin 3u de birbirinden zeki.
Hepsini bir odada topluyor. Ortada 5 sapka var. 3 u kirmizi 2 si beyaz.
Vezirlere sapkalari gosteriyor ve sonra gozlerini bagliyor. 3unun de kafasina birer kirmizi sapka koyuyor ve 2 beyaz sapkayi ortadan kaldiriyor.
Vezirlerin gozlerini actiginda vezirler sadece diger ikisinin kafasindaki sapkayi gorebiliyor, kendi sapkalarini goremiyorlar.
Kral ilk once kendi kafasinda ne renk sapka oldugunu bilen vezire kraligi vaat ediyor ve yanlis cavap verenin de kellesinin gidecegini soyluyor.
Aradan bir sure geciyor ve vezirlerin bir tanesi "benim kafamda kirmizi sapka var" diyor.
Nasil boyle bir tahmin yapiyor?

Bu arada 3,3,7,7 kullanarak 24 elde etme sorusunun bir diger versiyonu da 1,7,7,7,7 ve dort islem kullanarak 100 elde edebilir misiniz seklinde.

Eski bir soru ama belki bilmeyenler vardir.
Bizim hinzir kral 10 kuyumcuya 1 er kilo altin veriyor ve bu altinlardan 100 er tane 10 gramlik altin sikke yapmalarini istiyor.
Kuyumcularin hepsi altinlari ayni gun getiriyorlar. Toplam 10 kilo altin olmasi gerekirken, her kuyumcunun getirdigi 10 torba altini kantara koyduklarinda 9 kilo 900 gram cikiyor altinlarin toplami.
Kral kuyumculardan bir tanesinin 10 yerine 9 gramlik sikkeler yaptigini farkediyor ve vezirine, kantari sadece 1 kez kullanarak hile yapan kuyumcuyu bulmasini emrediyor.
Vezirin onunde 10 kuyumcu. Herbirinin onunde 1 torba altin. Her torbanin icinde 100 sikke var. Bir torbadaki sikkeler 10 yerine 9 gram.
Vezir nasil bulacak hile yapan kuyumcuyu.

Sevtap hnm merhaba,
Birinci ve dördüncü kelimeleri bulmuşum (bkz tabloda kırmızı puntalanmış harfler), son kelimede ise epey yol almama rağmen bir yanlışlık olduğunu düşünüp uğraşmayı bırakmıştım.
Ve gerçekten de yanlışmış. "F" harfi, yerine kullandığınız "I" harfinin 4 gerisinde kalıyor. Yanılıyor muyum?

SDC' Alıntı:
Şenol Bey yukarda da belirttiğim gibi soru bana ait değil. Ancak soruyu kolaylaştırmak için seçenekleri iptal edip her harfi tek kod simgeleyecek şekilde düzeltme yaptım. Yanlışım yok sanırım ama isterseniz cevabı yazayım birlikte inceleyelim :smiley:

Z A M A N I S U Ç L A M A K S A D E C E K E N D İ M İ Z İ A F F E T M E K T İ R !

Empatisi en kuvvetli vezir yanıt verebilir.

1 no'lu vezir karşısında iki kırmızı şapkalı vezir görüyor ve kendi şapkasının rengini düşünüyor. Şayet kafamda beyaz şapka olsa, şu karşımdaki 2 no'lu vezir bir kırmızı ve bir beyaz şapkalı vezir görüyor olurdu ve kendi şapkasının beyaz olması halinde 3 no'lu vezirin çoktan lapin gibi atlayıp (karşısında iki beyaz şapka gördüğü için) kırmızı şapka taktığını bildirmesi gerekirdi diye 2 no'lu vezirin aklından geçeceğini düşünürdü no1 vezir.
3 no'lu vezir bir cevap vermediğine göre karşısında iki beyaz şapka görmüyor demektir ve 2 no'lu vezir de burdan yola çıkıp kendi şapkasının kırmızı olduğunu söyleyemediğine göre o da karşısında bir kırmızı ve bir beyaz şapka görmüyordur diye düşünmeye devam eder 1 no'lu vezir. O an şimşek çakar ve "dur hele şunlar mevzuya uyanmadan cevap vereyim" diye düşünür ve şapkasının kırmızı olduğunu söyler. 2 no'lu vezir de "bu puşt zihnimi okudu efendim" diye itiraz eder :smiley:)

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,784
Kayıtlı Üye Sayımız
166,598
Kaydolan Son Üyemiz
emerer

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR