Mapadan Makara Yapmak. Hem Mapa Hem Makara

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan MOBİDİK Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 79
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 12,867
ziyacanbayar' Alıntı:
Aynısından yaptım Haluk abi harika oldu.

güzel....mapanın vidalı demir çapını azıcık eğeleyince tatlı bir şekilde rulmanın içinden geçip mapanın pasolu ucuna rahatlukla takılabiliyor..umarım bir çok arkadaş faydalanır..

Etiketler
Fazla guç uygulandığında, mapa U şeklinden V şekline geleceğini düşünerek;
Makara mapaya süreterek işlevsiz duruma gelmezmi?
Pimin vidalandığı dişli kısmı aşırı yükü kaldırırmı?

Dağılırsa allah korusun ciddi yaralanmaya sebep olabilir. Şarapnel gibi patlar, etrafa dağılır. Bide çekilen araç kayıp kimbilir nerelere gider allah bilir..

Nasıl olsa arabada var diyip araziye çıktığınızda, dağ başında elinizde kalıp sıkıntı oluşturmasın..

Sadece geliştirme amaçlı yazıyorum. Bunları göz önünde bulundurdunuzmu?

boxeralfa' Alıntı:
Fazla guç uygulandığında, mapa U şeklinden V şekline geleceğini düşünerek;
Makara mapaya süreterek işlevsiz duruma gelmezmi?
Pimin vidalandığı dişli kısmı aşırı yükü kaldırırmı?

Dağılırsa allah korusun ciddi yaralanmaya sebep olabilir. Şarapnel gibi patlar, etrafa dağılır. Bide çekilen araç kayıp kimbilir nerelere gider allah bilir..

Nasıl olsa arabada var diyip araziye çıktığınızda, dağ başında elinizde kalıp sıkıntı oluşturmasın..

Sadece geliştirme amaçlı yazıyorum. Bunları göz önünde bulundurdunuzmu?
makara uygulamasında yükün ikiye bölündüğünü düşünürsek mapa V şeklini almaz bence. ama emin olmak için denemek lazım. Haluk Abi bahçende bir ağaca falan takıp asıl bakalım :smiley:

Tek makaralı sistemde sabit noktaya binen yük aynıdır.

Ben herzaman orjinal ekipman kullanmaktan yanayım. Bu tip uygulamalara da uygun olduktan sonra karşı değilim.

Makarayı orjinal kullanmayıp, risk alıp daha fazla hasar oluşturma potansiyeli yaratmak pek mantık değil.

Bana kalırsa, vida dişlerine çok yük bineceği için vida adımlarını sıyırma potansiyeli var. Civata, rondela, kontra somunlu bişey olsa daha sağlıklı gibi.

Mapanın V şekline gelmemesi için aklıma bişey gelmiyor.. Araya çamur, toz, toprak vs. gireceğinide göz ardı etmeyin derim..

Bazı şeyler olduktan sonra, keşke demek yeterli olmuyor malesef...

orjinal her zaman tercih sebebidir tabiiki. ama mapa araç çekerken,vurdurmalarda şekil değiştirmiyorsa makara sistemindede oynamaz diye düşünüyorum.mapadan mapaya fark var elbette sanayide 5 tlye satılan mapa patladı aracımın çelik tamponuna saplandı...
kontra şart yoksa dediğiniz gibi makaranın dönmesiyle cıvata açılabilir.

Ynt: Mapadan Makara Yapmak. Hem Mapa Hem Makara

• [SIZE=78%]arkadaşlar,,ben size ölçüleri verdim.mapa demirin çapı 15mm...çapı 15mm olan U mapanın V olabilmesi mümkün değil..zaten V olacak kadar yük uyguladığınızda ki bu en az 8-10 ton diye düşünüyorum..bu yüke gelmeden önce mapa zaten uc kısmından kırılır..çekilen aracın 2-2.5 ton olduğunu düşünür makaraylada ikiye bölündüğünü hesap ederseniz mapanın V olması imkansız..ters pasoya gelince; mapayı monte ederken çeken aracın yönüne doğru sağa yada sola çevirirseniz ters yada düz paso olur..tercih size ait..pasonun açılması kon[/SIZE]usuna gelince ;makarada rulman olmasaydı ,pasonun açılması mümkün olurdu..onunda çözümünü yukarda ters paso yaparak anlattım..makarada rulman olduğu için mapanın pasolu demirini açması mantık dışı..ben sadece bir fikir olsun diye paylaştım..deneme yapan arkadaş olursa ; o da artılarını ve eksilerini paylaşsın..

çok akıllıca yapıcam hemen 1-2 tane teşekkürler :smiley:

Çok güzel bir çalışma olmuş,emeğinize sağlık.Rulmana çamur girince belki kısa ömürlü olur ama sonuçta parası kadar hizmet verir bence...

ecirman' Alıntı:
Çok güzel bir çalışma olmuş,emeğinize sağlık.Rulmana çamur girince belki kısa ömürlü olur ama sonuçta parası kadar hizmet verir bence...

rulmam bilyalarının dışında metal kapak olduğu için,çamur girme olasılığı az...

Malzemenin kalitesine göre başarı oranı değişir bence..
Zaten uygun kalitede mapaya vereceğiniz fiyatlara orjinal makara alırsınız diye düşünüyorum.

Ayrıca, Makara göbegini elinizle yerleştirebildiğinize gore, rulmanın oturduğu kısım sıkı geçme değil. Rulman göbeğinin iki tarafında da destek olmadığından sağa sola oynaması kaçınılmaz. rulman göbeği mil üzerinde hareket edeceği için makaranın kayıp sıkışması kaçınılmaz.

Belki çok zorda kalınca kullanılabilir ama buna güvenip arabada makara var diye yol çıkmazdım.
Buradan yarın öbürgün konuyu okuyanlar, uygun olmayan malzeme kullanıp başlarına iş almasınlar..

arkadaşlar konuya yorum yapanlar arasında bir makina mühendisi varmı acaba ? varsa en sağlıklı yorumu o yapar bence. konuya teknik olarak hakim olan yok sanırım o yüzden havada eleştiriler yapmayalım lütfen. Haluk abi bir uygulama yapmış ve deneyin inşallah işe yarar demiş. ticari olarak bir ürün sürmemiş piyasaya. deneyelim görelim. Teşekkürler Haluk abi fikrini bizlerle paylaştığın için.

Rulman kenarlarına ufak burclar koysan, sıkışma olayınıda çözersin...
Daha uygun çalışır duruma getirmek, geliştirmek amacıyla yazdığımı belirmiştim.

Düşünceyi bende taktir ettim. Fakat bazı şeyleride göz ardı etmemek gerek.
Herzaman olduğu gibi önce güvenlik ve insan sağlığı..

boxeralfa' Alıntı:
Malzemenin kalitesine göre başarı oranı değişir bence..
Zaten uygun kalitede mapaya vereceğiniz fiyatlara orjinal makara alırsınız diye düşünüyorum.

Ayrıca, Makara göbegini elinizle yerleştirebildiğinize gore, rulmanın oturduğu kısım sıkı geçme değil. Rulman göbeğinin iki tarafında da destek olmadığından sağa sola oynaması kaçınılmaz. rulman göbeği mil üzerinde hareket edeceği için makaranın kayıp sıkışması kaçınılmaz.

Belki çok zorda kalınca kullanılabilir ama buna güvenip arabada makara var diye yol çıkmazdım.
Buradan yarın öbürgün konuyu okuyanlar, uygun olmayan malzeme kullanıp başlarına iş almasınlar..

daha evvelde yazdım..mapanın pasolu mili çap olarak çok az büyük. azıcık eğeleyip tatlı sıkı bir şekilde alıştırmak yeterli oluyor.bu da 2 dakikanızı alır.fotoğrafa dikkatli bakarsanız makaranın yerleştiği mapa uçları arasında da boşluk yok.makaranın her iki tarafında da rulman var.dolayısıyla sağa yada sola sıkışma olasılığıda yok..bu en iyi çözümdür diye bir iddiamda yok..isteyen uygular ,paylaşır..isteyen uygulamaz...

broker650' Alıntı:
arkadaşlar konuya yorum yapanlar arasında bir makina mühendisi varmı acaba ? varsa en sağlıklı yorumu o yapar bence. konuya teknik olarak hakim olan yok sanırım o yüzden havada eleştiriler yapmayalım lütfen. Haluk abi bir uygulama yapmış ve deneyin inşallah işe yarar demiş. ticari olarak bir ürün sürmemiş piyasaya. deneyelim görelim. Teşekkürler Haluk abi fikrini bizlerle paylaştığın için.

rica ederim..böyle bir uygulamayı fikir olarak paylaşmak istedim..arkadaşlar bunu alıp daha ileriye taşıyıp bizimle paylaşsınlar diye...herkese selam ve sevgi...........

bugün aynısından bende yaptım. bayada güzel oldu , mapa tonajlısından , rulmanlı pule biraz daha büyüğünden...
mapanın pimi sıfıra sıfır oturuyor,pule mapaya sıfır çalışıyor...

IMG_0189.jpg

IMG_0190.jpg

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,743
Kayıtlı Üye Sayımız
166,559
Kaydolan Son Üyemiz
Sercantetik

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR