Ynt: Küheylan Kutup Çemberinde "Dünyanın Yaylasına Yolculuk"
fsirin' Alıntı:
Danimarkadan feribotla mı geçmeyi düşünürsünüz?
Başlangıç noktanıza yakın Hirsthals-Kristiansand feribot hattı var.
Rotanızda bu kadar yakınından geçmişken, mutlaka Bergen'e uğrayın. Bergen güzel bir yerdir.
Rotanız en güzel fiyortlardan biri olan Sognefiyorttan geçiyor. Ancak biraz fazlaca feribot kullanıyor sanki. Dediğiniz gibi rota üzerinde biraz çalışmak lazım.
Benim 2003 yılında yaptığım gezi, Bartek ve Akdeniz45'in 2011 yılında yaptığı gezileri de incelemeniz faydalı olacaktır.
Ferhat Bey,
Sonunda bu başlığın bugün sonuna kadar gelebildim. Gezinin esas kalbi norveç galiba ama polonya, balkanlar vs. derken aslında bize birden fazla gezi çıkar bu notlardan. Tekrar tebrikler ve teşekkürler. Bahsettiğiniz diğer gezilere de bakacağım fırsat buldukça.
Kırılan makinayı yaptırabildiniz mi bilmiyorum, sanki daha da güzel fotoğrafları çekmek yenisine nasip olmuş. Fiyordlar, gökkuşağı fotoğrafları harika. Acaba Norveç AB'ye bu güzel boş toprakları istilaya uğrar diye mi katılmak istemiyor diye düşünmeye başladım.
Hep bir Fiyord'ları gezme planımız vardı ama buralardan bir gemi yolculuğu mu yapalım tam emin değildik. Karavan için ideal olduğunu görüyorum.
Tütsü balık konusunda; Sanırım füme balık oluyor "smoked fish". Sapanca'da 20-25 yıl önce alabalıkları fümeleyen bir tesis vardı. Gayet güzel olurdu diye hatırlıyorum...
Balina safarisi fiyatı oldukça yüksekmiş. Kanarya adalarında bu yaz 20-30 euro idi. Belki kuzeyde tekneler daha uzun mesafe gitmek zorunda kalıyorsa balinalara kadar...
Aslında ilk yaptığım planda oslo'dan karavan kiralamak niyetim vardı fakat üzerinde biraz çalışınca harita aşağıdaki hale geldi. Toplam 7500 km rota içinde evden karavan ile yola çıkmak daha mantıklı :
https://maps.google.com/maps?saddr=Dortmund,+Germany&daddr=Puttgarden,+Deutschland+to:Malm%C3%B6,+Schweden+to:SM%C3%85LAND,+Visings%C3%B6,+Schweden+to:Stockholm,+Schweden+to:Helsinki,+Finnland+to:Jyv%C3%A4skyl%C3%A4,+Finnland+to:Rovaniemi,+Finnland+to:Nordkapp,+Norwegen+to:Hammerfest,+Norwegen+to:Troms%C3%B6,+Norwegen+to:Vester%C3%A5len,+Sortland,+Norwegen+to:Lofoten,+Vestv%C3%A5g%C3%B8y,+Norwegen+to:Arjeplog,+Schweden+to:%C3%96stersund,+Schweden+to:%C3%96rebro,+Schweden+to
ortmund,+Deutschland&hl=de&ie=UTF8&sll=57.909012,14.337158&sspn=3.958464,12.678223&geocode=FfMIEgMdUulxACkRevC_YBe5RzFQh1QxgfInBA%3BFQ6WPwMdJgurACmHw06IQmStRzHYrXvpq70KiA%3BFfV2UAMdLmzGACn_kcR0pQVTRjHliEi93wWp0w%3BFXSgdQMdY7TaAClxq7kiw0ZaRjGKy_hQDjCfkQ%3BFaJJiQMdDqYTASnLC2QZMXZfRjFmd51n0ycNqA%3BFXUelgMdN4h8ASmRBiGWxwuSRjFj9-I7hL1OzQ%3BFYvHtQMdEt-IASkZManRFXSFRjHXopBnfWlXug%3BFf6p9gMdR4iIASlTJXd2vUsrRDHEQYi0rYiAFQ%3BFYZzOwQdLEWMASnnvujnHazJRTFp4AzN8yVm7w%3BFQ49NgQdrltpASn1yhP-x7vIRTHOA8d8TBEmKw%3BFTXDJgQdPDwhASn9cTtsUsTERTHTvm6Ohco9Ag%3BFRk3GAQdQC_rAClFaI5f6EXcRTHATq3Bk60Mgg%3BFQ4kEAQd8M7RACnJM3oYYXLeRTHaISBAfJSayg%3BFbHd7wMdBvsQASkZnEBE6PV3RjGyBzDIK5L_lA%3BFev_wwMdJFTfACmRMPnURrhvRjHe3M8zPcLeSg%3BFf93iAMdYyPoACk5_0oUfwFcRjE-yRjQurDjzw%3BFfMIEgMdUulxACkRevC_YBe5RzFQh1QxgfInBA&oq=dortmund&t=h&mra=ls&z=4
Şimdi benim anladığım kadarı ile yukarıdaki geziyi haziran ayında yapmak lazım ve 21 haziran civarında bir tarihde 24 saat gündüz olacağı için north cape'de olmak lazım. Daha kısa sezon dışı tatillerde biz bergen, Sognefiyord gibi bize yakın yerleri içeren başka seferler planlayabiliriz zaten (O yüzden büyük gezi rotasından çıkarttım). Tam olarak haritalardan çıkartamıyorum ama fiyordlar arasında yerel gemi işletmeleri var herhalde, tam plan tarihlerine göre de gemilerin çalışma zamanlarını kontrol etmek lazım herhalde. Merak ettiğim yol bitti dediğiniz yerlerde gemi seferleri var mı? Daha da kuzeye gidilebiliyor mu? Sezon dışı zamanlarda bazı yollar kapatılıyor yazmışsınız, kar tehlikesi mi var, sular mı yükseliyor? Okuduğum kadarı ile Norveç gulfstream etkisi ile kutup çemberinde olup da buzlanmayan ülkelerden birisi. Diğer yandan 6 aylık bir sibirya ve baykonur uzay üssü civarlarında tecrübem oldu. Hava -38 neredeyse tişört ile dolaşın ama sibirya rüzgarı başladığı zaman derler ya insanın burnu düşer aynen o şekil kapalı bir yere kaçmanız lazım. Buralarda da rüzgar mı tehlike?
Sorularım hiç bitmeyecek gibi, en iyisi gidip bizzat yaşamak. Ne de olsa gezenbilir