'' Küçük Rüzgar Jeneratörü '' Nasıl Yapılır ?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan SUVARİ Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 80
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 37,084
Ynt: '' Küçük Rüzgar Jeneratörü '' Nasıl Yapılır ?

Arkadaşlar verdiğiniz adresleri inceledim. Çok faydalı oldu. Bir kaç telefon aldım. Bu verdiğiniz linkler sayesinde taşlar yavaş--yavaş yerine oturuyor.

Etiketler

Teşekkür ederim Naci kardeş, biraz önce bir haber geldi motor işinide çözdük İnşallah. Yarın bazı çalışmalarım olacak. Çok umutluyum. % 70 görüyorum.

Ayrıca saatlerdir yazı okuyorum, bütün motor çeşitlerini öğrendim. ;D

sizin adınıza sevindim Talha Bey. Daha önce de bu tarz çalışmaları izlemiştim. Başaramazsınız bırakın diyenler olucaktır, şurda şu paraya satılıyor hazırını alın diyenler de olacaktır ancak insanın kendi yatığı brşeyi izlemesi bile ona gurur veriyor.

Öğrencilik hayatımda cin bir fikirle yada proje ile ne zaman bir hocama danışmaya gittiysem olmaz öyle şey kazancın olmaz gibi sözlerle geri döndüm. en son el yapımı projeksiyon projem vardı. hocama dedim destek verin proje olarak hazırlayalım. Adam beni kaale almadı. tabi öğrenci bütçesi ile olmadığı için o projede suya düştü. O gün bugündür sizler gibi girişimcileri sadece takip eder vaziyete düştüm :-\ Bakarsınız sizin projenizi örnek olarak görür bizlerde yapmaya çalışırız.

Rüzgar jenaratörünüzü yapmaya başlarsanız ne olur bizim için fotograf çekmeyi unutmayın ....

Kolay gelsin. Selamlar....

Sinan bey merhaba,
Sizin devirlilik diye ifade ettiğiniz, yabancı sitelerde TSR (Tip Speed Ratio) şeklinde geçen katsayı hakkında biraz daha bilgi verebilir misiniz?
Kanat sayısı ve tipine göre mi belirleniyor?

Bu arada ben de yardımcı olabilecek bir şey ekleyeyim.
Güç için Betz limit diye geçen bir değer var. Rüzgar gücünün ancak %59.3'ü soğurulabilir diyor.
P=0,593xkxV^3 k=mekanik ekipmanların verimliliği, V=rüzgar hızı

sinan-izmir' Alıntı:
Örnek olarak devirliliği 6 alalım,rüzgar hızınıda şiddetli bir rüzgar hızı olarak saniyede 15 metre alalım,kanadın çapıda 2 metre olsun.
kanadın uç hızı 6x15=90 m/s

Arkadaşlar en kısa zamanda düzgün bir çalışma yapıp evre--evre fotoğraflayacağım. Bir şeyin farkına vardım. Bu ülkede çok ama çok ileri görüşlü ve mucit insanlar var.

Bu yüzden rastgele hatalı çalışmaları dotoğraflamak istemiyorum. Bir yandan da önerilerinizi yazmayı unutmayın.

schweps' Alıntı:
Sinan bey merhaba,
Sizin devirlilik diye ifade ettiğiniz, yabancı sitelerde TSR (Tip Speed Ratio) şeklinde geçen katsayı hakkında biraz daha bilgi verebilir misiniz?
Kanat sayısı ve tipine göre mi belirleniyor?

Bu arada ben de yardımcı olabilecek bir şey ekleyeyim.
Güç için Betz limit diye geçen bir değer var. Rüzgar gücünün ancak %59.3'ü soğurulabilir diyor.
P=0,593xkxV^3 k=mekanik ekipmanların verimliliği, V=rüzgar hızı

Merhaba Şenol Bey
Tip Speed Ratio kanat uç hızının rüzgar hızına oranıdır.Sizin de tahmin ettiğiniz gibi kanat sayısı ve kanat tipine göre değişiyor.
Her ne kadar amatör uygulamalarda türbin kanatları PVC den, sactan vs vs gibi materyallerden yapılsa da bu kanatlar aslında gerçek bir kanat değildir.Rüzgar türbinlerinde kullanılan kanatlar tam anlamıyla bir uçak kanadına benzer.Aslında benzemekle kalmaz, ikisinde de kullanılan temel profiller tamamen aynıdır.

Devirliliğe etkiyen faktörler bu kullanılan kanatların Cl ve Cd değerleri, yani kaldırma ve sürüklenme kuvvetleridir.
Genelde kanat tasarımında kullanılan NACA,LS vs vs gibi bu profillerde bu değerler ufak değişiklikler göstersede birbirine yakındır.
Bunun için iyi bir kanat tasarımı yapıldıktan sonra devirliliği etkileyen tek faktör olarak kanat sayısı kalıyor elimizde.
Üç kanatlı rotorlar için TSR oranı 6,5-7 civarında.Kanat sayısı düştükçe sürtünme de düşeceği için bu oran artıyor, yani kanadın uç hızı yükseliyor.Mesela hala kullanılan tek kanatlı türbinler var, inanılmaz hızlı dönüyor kanatları.Kanat sayısı da arttıkça yine aynı nedenle sürtünme artacağı için TSR düşüyor.Kırsal arazide görülen çok kanatlı, su pompalamada kullanılan türbinleri görmüşsünüzdür.elektrik üreten türbinlere kıyasla çok yavaştırlar.

Betz limitinde rüzgar gücünün mekanik enerjiye dönüştürülebilme oranı %59 olarak hesaplanmıştır.Ama işin içine türbülanslar ve kayıplar girdiğinde bu yaklaşık %45 e düşüyor.

Arkadaşlar bu gün epey çalışma yaptık. Pek çok motor denemesi yaptık.

Hudev kardeşim sizin denediğiniz çamaşır makinasının pompa motorunu bizde denedik. Sizin gibi 75 volt aldık ama sizin gibi amper bulamadık sonra bulduk 0,3 gibi. :D Siz o yüzden okuyamamışsınız.

Matkap, Spiral, Elektrikli süpürge, gibi pek çok motor denedik ve ölçümlerini aldık. Sizler sakın bunlarla uğraşmayın. Sonunda doğru motoru bulduk.

10 cm. en 15 cm. gibi boyda bir motor. Akü ile çalışıyor. Yani 12 volt ile aynı zamanda 24 ile çalışanıda var. Biz bunu matkaba bağladık ve 300 / dakika gibi bir devirde akım aldık. Yaklaşık 700 devirde ise 18 volt, 35 watt, ve yanılmıyorsam 3 amper gibi bir akım aldık. Bunu bize denememiz için bir arkadaşımız getirdi. Buralarda süt makinalarında pompa motoru olarak kullanılıyor. Başarılı olunca onun elinde bundan bir tane daha varmış onu yarın bana getirecek.

Motorun markasını ve yazılarını okuyamadım. Çünkü yuvarlak bir haznenin içinde idi. Size şunu yazmam gerek, bu küçük motorlar, yatlarda yada teknelerde tabanda biriken
suyu dışarı atmak için kullanılan küçük pompaların motoruymuş.

Bu motor sadece matkapla yaklaşık 300 devirde 21,5 watt lık ampülü rahat yakıyor. Biraz daha hızlandırnca 35 watt lık ampülü mühiş şekilde yaktı. Yarın bana gelen motorla
çalışmalara devam edeceğiz. Gelişmeleri aktarırım.

Hoşçakalın.

talha bey sonuca ulaştığınız için sevindim.demekki bende ondan başarılı olamadım.mutlaka yaptığınız her çalışmayı bizimle paylaşın ki bizlerde yararlanalım.şimdiden tebrikler.

Naci abi merhabalar, elyapımı projeksiyon benim de hayalimdi ,lcd ve flansel, mercek maliyetinden hiç girişemedim, içimde kaldı :smiley: Siz başlayabildiniz mi?

Öncelikle Talha Beyden konusuna farklı konu kattığım için özür diliyorum :D

ozcour' Alıntı:
Naci abi merhabalar, elyapımı projeksiyon benim de hayalimdi ,lcd ve flansel, mercek maliyetinden hiç girişemedim, içimde kaldı :smiley: Siz başlayabildiniz mi?

Merhabalar Özgür Bey.

Aslında el yapımı projeksiyon olayına en ufak ayrıntısına kadar araştırdım. hatta Lcd ve fresnelleri sipariş ettim (Tüm öğrenci bütçemi kullanarak :D ) Ancak satıcını stoklarında kalmadığı için beklemem gerekti ve durumlar değiştiği (Fiyatlar) içinde projem iptal oldu. Aslında benim projemde amaç biraz ticari idi problem prototipi yapıp gösterebilmekti.O da dediğim gibi olmadi tam bu dönemde bir siteden Bu projenin hazır kitleri satılmaya başladı mdf falan ugraşmadan sadece parçaları birleştirerek oluşturabilceğimiz bir cihaz satılmaya başladı.
Yani anlayacağınız Özgür Bey benimde hevesim kursağımda kaldı. Uzun zamandır konudan ayrı kaldıgım için tam fiyat söyleyemeceğim ama yaklaşık 500-600 tl maliyetle kendi yaptığınız ortalama 6-8 bin saat ampül ömürlü bir projeksiyon cihazınız oluyor bu proje ile :D (Normal bir projeksiyon cihazının fiyatı ortalama 1000 Tl ampül ömrü ise ortalama 3000 saattir)

Su düğün olayımı hallettikten sonra yapılacaklar listemde ilk sıralarda yer alan bir projedir hala :D

Talha bey ben de özür diliyorum :smiley:

Umarım projenizi bitirebilirsiniz.. Ben de çok araştırmıştım, niyetlenmiştim ama LR ile tanıştık ona yöneldim, taksit taksit tüm paramı yedi bu araba :smiley: artık düzene girdi gerçi :smiley:

Eskiden daha bi cazibesi vardı, şimdi büyük sayılır lcd ler de alınabiliyor o paralara, hem elektrik tüketimleri daha az, uzun vadede kârlı, lcd bulursam denicem ama:smiley:

Selamlar

Arkadaşlar teşekkür ederim özüre gerek yok. :D

Evet arkadaşlar bu gün sizlere bir kaç fotoğraf atabileceğim çok şükür.

Sizlere ve bana destek olan çevremdeki insanlara, ayrıca bu çalışmada bana eşlik eden ustabaşı aynı zamanda inşaat elektrikçisi arkadaşım Yunus kardeşime de çok teşekkür ediyorum. Bu gün bir karar aldık. Sıcak yaz aylarında bu jeneratör rüzgâr olmadığından çalışmayacak, fakat yaz günlerinde çok fazla sıcak ve güneş ışığı var.

Bu yaptığımız RÜZGÂR JENERATÖRÜNE birde bakır levhadan ve çeşitli aparatlardan mamül bir GÜNEŞ ENERJİSİ PANELİ eklemeye karar verdik. :D
Yapar mıyız? Yaparız İnşallah. ;D Bu panel de teoride işleyebilir bir duruma geldi. Bu konuyuda sizinle ayrıntılı paylaşacağım.

Şimdi sıra resimlerde,

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,743
Kayıtlı Üye Sayımız
166,559
Kaydolan Son Üyemiz
Sercantetik

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR