'' Küçük Rüzgar Jeneratörü '' Nasıl Yapılır ?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan SUVARİ Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 80
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 37,087
Ynt: '' Küçük Rüzgar Jeneratörü '' Nasıl Yapılır ?

Arkadaşlar bu gün kesinleşmiş plan masaya yatırıldı ve ufak bayutlarda uygulanabilir son halini aldı. Bu arada Sefa kardeşimin önerdiği doğru akım motoru kullanılacak.
Redüktörleri inceledik ve sonunda redüktör kullanmaktan vazgeçtik. Paralel iki mil üzerine kurulan bir düzenek üzerinde çalışacağız.

Aliminyum geniş tabanlı dişliler kullanıyoruz.
İlk iki dişli hazırlandı. Fakat pervanenin ters dönmesi ihtimalini gözönünde bulundurarak bu dişlilerde ortasında rulman var. Yani bu dişliler doğrudan mil üzerine sabitlenmedi.

Bu rulmanlar ise normal rulman değil kontra rulman yani sadece tek taraflı dönüyor, geriye dönmüyor. Elde edilen enerjinin rüzgâr kesildiğinde kullanabilinmesi için akü bağlantılı bir sistem geliştirdim. Böylece enerji aynı zamanda depolanmış olacak.

Bu rulmanlı dişli sistemine, pervane bir aksilik olup geri dönünce akım yönü değişeceğinden, akümülatör bakımından sorun çıkmaması açısından bu yola başvurduk. Bu projeye başlamadan önce bir tane oyuncak rüzgâr gülü yapıp uzun zaman gözlemledim. Alçak hava akımları çok sık yer değiştiriyor.

Ayrıntılarla başınızı şişirmeyeyim, proje meydana gelene kadar gelişmeleri yazacağım. Tam anlamı ile bitirince ayrıntılı olarak fotoğraflayıp açıklamalı anlatacağım İnşallah.

Bir de üniversiteli gençlerden bu konu ile ilgili çalışma yapanlar varmış onlarda beraber çalışmak istemişler fakat daha tanışamadık.

Hepinize teşekkür ederim arkadaşlar.

Etiketler

merhabalar talha bey.
sonunda doğru işlemi bulmanıza sevindim.bulduğunuz motoru nereden temin ettiniz,ve denedinizmi.örneğin.maximum çıkarabildiği amper ve wat değerleri bellimi.çünkü aküleri şarz etmeniz bunlara bağlı. sonuçları burada bizimle paylaşırsanız.bizlerede yardımcı fikirler verebilirsiniz.inşallah çalışmalarınız tatmin edici olurda bizlerede klavuz olur.projenizde başarılar dilerim.çalışmanızı takip ediyorum.(varsa fotoğraflarla konuyu desteklerseniz bizlerde yeri gelir aksaklıklara hep birlikte müdahele şansımız olur).saygılar.

Selamlar

Konuyu takip eden ve bilgi edinmek isteyen arkadaşlar için birkaç şey daha ekleyeyim.
Bu tarz küçük türbinlerden verim alabilmek için kullanılması gereken jeneratör tipi PMA dır; yani sabit mıknatıslı alternatörlerdir.Çok kutuplu olanları kullanılırsa hiçbir dişli sistemine gerek kalmadan sürülebilirler.Piyasada bulunan BLDC (brushless dc) fırçasız DC motorlarda bu amaçla kullanılabilir.
Fırçalı DC motorların bir ton sebebi var kullanılmaması için,yarattığı cogging,kıvılcım çıkarma,kömürlerin eskimesi vs vs.
Ayrıca yeterli gerilimi alabilmek için yüksek voltajlı bir motor kullanmanız lazım.Dolayısıyla aldığınız güç çok düşer bu motorlardan.Bu yüzden fırçalı DC motorla yapılan sistemler deney düzeneğinden daha ileri gidemiyor maalesef.

Talha Bey
Sistemde kontra rulman kullanmak biraz gereksiz olmuş bence.Yönlendirme kuyruğu kullanılacağı için rotor ekseni hep rüzgar yönünü takip edecek zaten.En azından ben bugüne kadar böyle bir sorun duymadım.Zaten pervane geriye doğru dönsede şarj kontrol veya iletim sisteminde kullanılacak diyotlar ters akımı önleyecektir.
Kolay gelsin tekrar.

Sinan kardeşim biliyorum kontra rulman gereksiz gibi ama önceki deneylerimde gözlemledim, ani geri dönüşlerde sadece 3--5 tur pervane bir an olsa da geri dönüyor.
Aslında bu o kadar önemli değil.

Benim kafamı karıştıran başka bir konu var. Kullanılmamış yeni bir doğru akım dinamosunu 100 TL. 'ye arkadaşım bana verecek. Ben ufak dişlileri hazırladım sürtünme yok denecek kadar az. Büyük dişliler için önümüzdeki günlerde bir tornacı arkadaşımın yanına gideceğiz. (Bu iş için bazı arkadaşlarım bana zaman ayırıyor sağolsunlar. Ayrıca hepinize teşekkür ederim.)

Burada bir şeye karar verdik. İki adet 25 cm. çaplı dişli yaptıracağız. Hazır bulamadım bulduklarım çok ağır. Aliminyum yada sert pls. (Adı neyse bilmiyorum.) maddeden
yaptıracağız. Bu vesile ile eski dostlar bir araya gelmiş oluyoruz.

O elektrikçi arkadaşımla tam bir sohbet edemedik. Çevreden insanlar toplanıyor ve çok ilgi gösteriyorlar. Bilen--bilmeyen karışıyor. İkimizde bunaldık sonra tekrar buluşmak üzere ayrıldık. Öğrenmek istediklerimi öğrenemedim. :-\

Şimdi arkadaşım benim düzeneğimde 150 cm. çaplı pervane daha belirgin hesaplarla dakikada en az yavaş--yavaş olsada 30 tur atacak. Dinamo ise ortalama (Yani yavaş rüzgârda.)
dakikada 1400 devirde olacak. Bu devirle akım alabilir miyim? Ben bunu öğrenemedim. Yukarıda Özgür kardeşim 2000 devirden bahsetmiş.

Bunun için bir dişli daha koymayı düşünüyorum ama bu sefer de sürtünme hat safhaya gelecek. İçinizde bilen var mı? Bu doğru akım dinamosu ortalama 1400 devirde akım üretmez mi?

Bu düzenekte dinamonun önünde bulunan küçük kasnağı çıkarıp yerine uygun bir dişli takacağız. Toplam sadece 4 dişli olacak. (2 büyük 2 küçük.) Dişli sayısını arttırmak
ne kadar doğru olur?

dişli sayısı arttıkça pervaneye düşecek yük çoğalacak yani daha çok rüzgar isteyecek yada daha büyük bir pervane
burda en önemli şey düşük alternatör devriyle enerji üretebilmek
bence mıknatıs rotorlu bir alternatör yapmanız nette baya proje var sanırım bunlarla ilgili

DÜZELTME

Arkadaşlar, konu başlığını "Küçük Rüzgâr Jeneratörü" Nasıl Yapılır? Şeklinde değiştirmesini moderatörden rica ettim. Böyle devam edelim. İhtiyacı olan ve ilgi gösterenlerin daha
kolay ulaşmasını sağlayacak. Teşekkür ederim.

talha bey tekrar selamlar.
bakın sizin dediğiniz motor, hem yüksek güç hem yüksek devir.minimum 1200 devir.hemde o devire ulaşmak için harcadığınız dişli maliyetleri gerektirir.daha sonrası bir türlü tatmin etmeyen işlevsellik ve tamir bakım vs.diğer arkadaşlarımızında dediği gibi en iyisi adım motorlar.yani fırçasız motorlar.benimde birkaç denemem oldu.örnek olarak çamaşı makinesinin pompasını alıpta makkapla çevirmeye başladığım andan itibaren 12 volt değerlerine kalkışta ulaştım.makkabın devirini biraz yükselttğiğm zaman 75 volt okudum.ama bilmediğim için amper değerlerini okuyamadım. 100 tl yi aklınızdan silin ve her rüzgarda işleyebilen bir sistem geliştirin.sadece biraz daha büyük bir adım motoru bulmak için çaba harcayın.o zaman dişli sisteminede gerek kalmayacak.sadece pervaneyle işi çözeceksiniz.zararın neresinden dönerseniz ileride o kadar kar edersiniz.

neodyum mıknatıslarla şarz dinomasını modifiye yapabilirsiniz ozaman o dinoma işinizi görebilir yoksa şarz dinoması veya dc motorlardan pek bir performans alamazsınız
arkadaşların dediği gibi büyük step motorlarda iş görebilir çok karmaşık bir sistem yanılmıyorsam bu rüzgar gülü işi
pervaneyi yapıp motoru bağlamak en kolay yanı sanırsam bunun yanında değişken rüzgara karşı frenleme mekanizmaları çeşitli elektronik devrelerde lazım olacak tır size .en basitinden alacağınız voltaj değişken olacağı için pervaneyi sürekli aynı devirlerde kalmasını sağlamanız gerekebilecek yada voltajı sürekli sabit tutacak regülasyona ihtiyaç olacaktır diye düşünüyorum

Adım motoru nedir?

Keşke üniversitede muhasebe okuyana kadar mekanik yada motor okusaydım. :-[ Örneğin bir çıkma çamaşır makinası motoru bulsam olmaz mı?

Birde arkadaşlar elimizde büyük bir sanayi tipi matkap var. Sorunlu fakat motoru sağlam, bunun motoru için ne düşünür sünüz?

matkapla veya çamaşır makinası motoruyla olacak işler değil bunlar
bence nette araştırma yapmalısınız birçok forumda bu konularla ilgili paylaşımlar var oralardan bayağı bilgi edinebilirsiniz

Arkadaşım nette aramadığım yer kalmadı. Bulduğum yerlerde benden farksız. Bizim yapmayı düşündüğümüz sistem küçük sistem büyük boyutlarda ve sabit bir yerde duran jeneratör yapmayacağız. Bu yüzden küçük motora ihtiyacımız var.

http://www.kendinyap.gen.tr/videolar.html?task=videodirectlink&id=31
burada var basitçe yapılmışı

Merhaba ,

Bu başlığı ziyaret ettiniz mi arkadaşlar.?

http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=13966.0

http://turbin.org/

bu başlıkta da anlatılıyor alternatörün yapılışı

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,744
Kayıtlı Üye Sayımız
166,559
Kaydolan Son Üyemiz
Sercantetik

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR