'' Küçük Rüzgar Jeneratörü '' Nasıl Yapılır ?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan SUVARİ Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 80
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 37,106

Etiketler
Ynt: '' Küçük Rüzgar Jeneratörü '' Nasıl Yapılır ?

Arkadaşlar bana gelen motor bu. 6,5 cm. çaplı ve yaklaşık 9 cm. boyunda. Haznesinden çıkarılınca üzerindeki bilgileri yazacağım dedim ama maalesef sadece 2006/2 diye üretim tarihinden başka bir bilgi yok. Yalnız yukarıda Çağla arkadaşımın yazdığı gibi buna "sintine motoru" deniyormuş. Motor küçük ama gayet kuvvetli.

[attachment=1]

[attachment=2]

11tyfex[1].jpg

34yeoao[1].jpg

Arkadaşım Yunus usta motoru matkaba bağlayıp çeşitli ampullerde 300 ve 700 devirlerde yakıp yakmayacağına dair denemeler yaptı. Aşağıdaki resimde bir otomobil far ampülü var. Arkadaşım yaklaşık 700 devirde UZUN FARI yakarken ben görüntüledim.

Aslında far çok kuvvetli yanıyor fakat fotoğraf makinasının flaş patlamasından belirgin çıkmamış. Hem kısa farı, hem de uzun farı aynı anda bağladık ve ikiside bu motorla çok güzel yandı.

[attachment=1]

1zdvy20[1].jpg

Uzun far yanarken görünen güç.

[attachment=1]

2vru9es[1].jpg

Yapılacak düzenekte, pervane dişlisi büyük ve ayrı olacak. Bu motora 32 mm. çapında bir küçük dişili hazırladık. Fakat pervane dişlisi motorun balansını bozmasın diye bu dişli, iki rulman arasına bir mil üzerine yerleştirildi. Bu milin içi tornada oyuldu. Motor milinin ucu buraya monte edilecek şekilde ayarlandı. Böylece yük sadece bilyalara binecek motor zarar görmeyecek.

[attachment=1]

ipxjcx[1].jpg

Yani motora bu şekide montaj yapılıyor. Mil içine açılan yatağa kenerdan bir vida yatağı açıldı ve 3 alyan ile sıkılan mini sıkma vidası yerleştirildi. Bu vida motor takılınca motor milini sıkmak için yapıldı.

[attachment=1]

2jct4b6[1].jpg

Tabiki bütün hazılanan parçalar, yapılacak olan bir dikdörtgen şaseye montaj yapılacak. Bu rulmanların sabit ve verimli çalışması için her rulmana aliminyum yatak yapıldı. Bu aliminyum yataklarda şaseye montaj için vida delikleri bulunan küçük saç ayaklara vidalanacak. Dağınık vaziyette görülüyorlar.

[attachment=1]

7.jpg

Bütün parçaların toplanmış hali. Küçük vida delikli saç ayaklar, hazırlanan şaseye ölçüsüne göre kaynak yapılacak.

[attachment=1]

8.jpg

Hazırlanan bu kısım tamamlandı ve motorla beraber son halini aldı.

[attachment=1]

snzdrp[1].jpg

Bundan sonraki çalışmalarımızda İnşallah, pervane + büyük dişli + iki rulman ve rulman mili bölümünü yapmaya çalışacağız. Ayrıca motorun ürettiği güç için araya bir TRAFO konulacak.

Allah'a emanet olun.

SÜVARİ' Alıntı:
Yani motora bu şekide montaj yapılıyor. Mil içine açılan yatağa kenerdan bir vida yatağı açıldı ve 3 alyan ile sıkılan mini sıkma vidası yerleştirildi. Bu vida motor takılınca motor milini sıkmak için yapıldı.

[attachment=1]
Talha bey merhaba projenizi ilgiyle takib ediyorum. Sıkma vidasoı (setskur)yerine kama kullansaydınız daha sağlam olurdu.Yani erkek ve dişi mile kama yatağı açtırıp kama koysaydınız daha sağlam olurdu. Siz de Allaha emanet olun..

Sabahattin bey dediğiniz doğru. Fakat kullandığımız mil çelik, o yüzden bu yola başvurduk. Milin kalınlığı yanılmıyorsam 8 veya 9 mm. Zor işlendiğinden bu şekilde yapmaya karar verdik.

Fakat başarılı olduk çok şükür.

büyük dişli ufak dişliyi çevirdiğinde tork yükselecektir. oda sadiskur vidanın sıyırılmasına sebep olur ileride.Hele böyle bir çalıştırında daha sonra kama vs. detaylara girersiniz.

yavuz-çelikel' Alıntı:
büyük dişli ufak dişliyi çevirdiğinde tork yükselecektir. oda sadiskur vidanın sıyırılmasına sebep olur ileride.Hele böyle bir çalıştırında daha sonra kama vs. detaylara girersiniz.
Yavuz bey büyük dişli küçük dişliyi çevirdiğinde hızın artıp, gücün düşmesi gerekir, tersi olsaydı tork artardı. yanılıyormuyum ::smiley:

assuva' Alıntı:
Yavuz bey büyük dişli küçük dişliyi çevirdiğinde hızın artıp, gücün düşmesi gerekir, tersi olsaydı tork artardı. yanılıyormuyum ::smiley:

dediğiniz doğrudur ancak ben sadiskurun üzerine düşen gücün devir fazlalığından dolayı artacağını düşünmüştüm.

Motor milinin bir kenarı düz, yuvarlak olsaydı sıyırabilirdi. Motor milini zayıflatmak istemedik ileride sorun olabilir diye.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,764
Kayıtlı Üye Sayımız
166,581
Kaydolan Son Üyemiz
dr.cenkay

SON KONULAR

Geri