Kıytırık Karavancılar Hakkında

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan dalgıç Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 94
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 31,647
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Peguet J9 lar

Sevgili cem,ben Tır sürücülüğünü 3 yıl önce bıraktım.İzmirde okul servisi olan bir arkadaşım 1 ay yardımcı olmamı istedi,para için değil sadece kıramayacağım biri olduğu için peki dedim.Benim J9 ile tanışmamda böyle oldu.Her tarafı hava ve elektrik ile çalışan son model tır dan inip ona ilk bindiğim günü hiç unutamıyorum.İzmirin sokaklarında acemi şoför oldum heryerde iki manevra ile döndüm.Ama bir kaç gün sonra ilmini aldım,meğer diğer araçlar gibi aracın yarısı döneceğin yere gelince değil ön tekerlek döneceğin yere gelince direksiyonu kıracaksın.Bence tek kusuru tur azlığı.O da kadı kızı kusuru,pahalı araçların tek turda döndüğü yerde sen iki manevra yapıyorsun.Direksiyon ağırlığına gelince power direksiyon olanlar var çok rahat.Gürültüye gelince,tabana ve motor kaputu içine güzel bir izelasyon ile sesi önleyebilirsin.Ykıtına gelince bu yaz eşimle beraber erdek-çanakkale-izmir-bodrum tekrar erdek'e dönüşte aldığım mazotları ve nkm leri tek tek yazarak hesapladım.(Yakıt hesabı tırcılıktan dolayı profosyönel işim).Km'de 28.5 kuruş(eski rakam 285 bin lira.Haa bunda benim aracı çok sıkıştırmamam,rampaları yüklenmeden çıkmam,70 in üzerinde sürat yapmama bağlı tabi.Ama şu var km de 125 kuruş yakacak araca 20-30 bin ytl verirsin,iki katını yakacak araç 3-5 bin lira.Otomobilci hesabı yaparsan km de 10-15 kuruş az yakıt parası yerine 5000 değil 30000 verirsen,artı vereceğin 25000 ytl yi kaç yılda amorti edersin.En az 10 yılda amorti eder.Zaten 30000 ytl ye aldığın araç 10 yıl sonra 3-5 bin edecek.Ben işi bıraktıktan bir kaç ay sonra evde oturmak bana göre olmadığından sıkıntı bastı.Zaten daha öncede içi yarım karavan olan dalışa gittiğim vw vardı.Aklıma bir münübüs alıp içini nasılsa kendim yaparım fikri geldi.Araştırdım içi en geniş olan fiatı benim en dar bütçeme uyan j9 geldi.İzmirde peguet servisi olan bir arkadaşımdan yüksek tavan uzun şase bir araç aldım 5 bin liraya.İçinide çoğunluğunu kendi elimle,profil takviyelerini peguet karasörcüsü arkadaşa,dolapları marangoz arkadaşa yaptırdım.Buzdolabı,220 invertörü,tuvaleti,yatağı,dolapları,220+12 tesisatı,aracın tüm alt takım,fren,motor-pompa-enjektör bakımları,masa sandalyeler dahil 5000 lira harcadım etti 10 bin lira.Bu arada tavana 5 cm yan duvarların kapılar dahil tümüne 4 cm strafor döşedim.Yazın o sıcaklarda bile içinde yatabiliyoruz.Birde motorsikletim var.İç dizaynını yaparken motoru içine sokacak şekilde planladım.Örneğin bodrum-ortakente gittik aracı bir arkadaşın otelin bahçesine park ettik.Motorsiklet ile tüm bodrum yarımadasını gezdik.Benim için en önemli şey gittiğin yerde hele yazın zar zor bulduğum güzel bir yeri kaptırmamak ve en az yakıtla tüm çevremdeki yerleri gezebilmek.Mesela gittiğiniz büyük ve kalabalık sahillerde karavan ile gezmeniz mümkün değil.Bence bir karavancıya duştan,televizyondan daha önemli motorsiklet.Neyse gelelim J9a,bunu seçmemde en önemli nedende türkiyede dağ köyüne gitseniz,parçasını ve tamitcisini bulursunuz.Otomobilcilikte en önemli şeydir.Çünki yaşadım,5 yıl önce almanyadan bir arkadaşım ailesi ile beraber türkiye'ye izine gelirken,Kullandığı iveco-ducato devirdaim dağıtmış.orada tamire deli para istemişler.Arkadaşta çekerek getirip Bari'den gemiye bindirmiş.İzmir'e indiğinde haberim oldu.Kamyon ile aracı İzmir'e getirdik.İveco ege distrübütörü olan enrico aliberti'nin servisine çektik.Devirdaim izmir'de yok,istanbul'u aradılar orada yok,ne oacak? İtalyadan gelecek.Ne kadar zamanda 1 hafta.Arkadaş ağlayacak,yanında karısı iki kızı perişan.Ben devirdaimi oradan alıp sanayiye götürdüm.Açılmayan cinsten devirdaim.O açılmayını açacak usta bulduk,açtı kömürleri rulmanları değiştirdi.ama arkadaşa yine 3 güne patladı.Bunu hiç unutmadım onun için J9 u seçtim.Nitekim izmirden sonra alttan bir tıkırtı gelmeye başladı.Milasta yol üstünde bir tamirciye gitdim baktı rotilin biri bozulmuş.15 liraya işçilik dahil 15 dakikada değiştirdi.Şİmdi ben nasıl sevmem J9u.Neyse çok başınızı ağrıtmayayım,Kısıtlı imkanı olan ama gezginci ruhu olan arkadaşları çok üzmeyen bir yol arkadaşı.Biraz fazla yakar,biraz gürültü yapar,rampada ağırlaşır ama yolda bırakmaz güvenilir bir araç bence.Zaten öyle olmasa yollarda çok kalsa binlerce serviçci kullanmaz.Hem şoför mahalli hem 5 kuruş olmuyor işte(çok kişi bildiği için anlatmadım o fıkrayı)Çok rahatına düşkün olanlar tabi çok parası olanların beğenmeyeceği bir araç.Neyse daha sonra görüşmek dileğiyle sana ve tüm arkadaşlara selam ve saygılar.

Etiketler
Ynt: Kıytırık Karavancılar Hakkında

Ben ermenı asıllı bır buyugumden duymusdum bu J9 lar Fransada ılk cıkdıgında yarıs atlarını tasımak ıcın boyle dızayn edılmıs turu ondan azmıs ne kadar dogru bılemem, bırde dalgıç bey benı anlayacakdır at sahibinin altında kısner herkesın arabası herkese guzel onemlı olan zoru kullanmak..

sevgili bayar 28,dediğin gibi at binicisine göre gider.J9 un direksiyon turunun azlığı bizim kullanım alanımızda çok problem çıkarmıyoriNeticede biz sokak aralarında servis yapmıyoruz,kaldıki yapanlar bile idare ediyorlar.Genelde biz şehir dışlarında kullandığımızdan sorun olmuyor.Ben TIR ile sokak aralarında gezdiğim için bana hiç zor gelmiyor.Daha öncede dediğim gibi,insanların neye sahip olduğu değil neye ihtiyacı olduğu önemli.Banada eşimle beraber kimseye ve hiçbiryere bağımlı olmadan seyahat edebileceğim bir araç lazımdı,buda bize bu imkanları sağlıyor.Ben basit çözümlerle ihtiyaçlarını karşılayan biriyim,onun için bu araçta bize yetiyor.Yılbaşı çekilişinde para çıkarsa yenilerim,ama yine münübüs tipi bir araç alırım.Nedenide bu tip araçlarla şehir merkezlerine bile girip,1 araçlık yere park edebiliniyor olması.Tabi renkler ve zevkler tartışılmaz,bana çok kullanışlı gelen bir araç başkasının beğenisine uymaz,herkesin tercihine saygımız sonsuz.Allah herkesin gönlüne göre versin,sevgilerimle..

Sn.Dalgıç,

Bursada yaşıyorum...
Kısmetse bir gün ailemle Erdeğe geldiğimizde bir çayınızı içip, sohbetinize katılmak isterim...
Görüşmek üzere...

:smiley: merhaba sayın dalgıç, konuyu başından beri takip ediyorum. j9 ile ilgili yorumlarınıza katılıyorum. yaklaşık 2 yıl önce kendi karavanımı yapma fikri oluşmaya başladığı zaman, düşündüğüm araçlardan biriside j9 du. sizinde yukarıda söz ettiğiniz gibi ,tabiri caizse ''köy bakkalında dahi parçası bulunur'' ikincisi okul servislerinde kullanılan araçlara 15 yaş üzerinde izin verilmediğinden, 15 yaşını dolduran araçları piyasada çok hesaplı bulabiliyoruz. bu nedenle bende araç seçimi yaparken hem yedek parçasının çok bol olması, hem tamircisinin her yerde bulunabilmesi, hemde fiyatının son derece uygun olması nedeni ile 1990 model m23 otobüse karar vermiştim.
kendi imkanlarınızla yapmış olduğunuz karavanınızla keyifli geziler dilerim.
selamlar ve iyi bayramlar.

Sevgili semih,öncelikle iyi temennilerin için teşekkür eder,senin ve tüm karavancı dostların bayramını en içten dileklerimle kutlarım.Karavancılık tüm erkeklerin rüyası,fakat benim gözlemim bu düşlerini gerçeğe dönüştürmemek kişisine göre değişsede genelde 3 nedenden dolayı zorlaşıyor.1-çoğu bayan eşlerine bu hayallerini gerçekleştirmede eşlik etmek istemiyor.Bunu çok kişiden dinledim,AH BENİM HANIMDA BU HAYATI SEVSE VE ZEVK ALSA HİÇ DURMAM KARAVAN ALIRIM DİYENLER o kadar çok ki anlatamam.Birincisi bu hayatı paylaşmadan zevk alabilecek eşe sahip olmak gerekiyor.Aynen futboldan zevk alabilecek bir eşle maça gitmek gibi bir şey.(Tanrıma şükür bu konuda çok şanslıyım,eşim heryerden herşeyden zevk alabilen birisi,gezmeyide benden çok seviyor.) 2-Çoğu kişide işlerinin yoğunluğu nedeniyle zaman ayıramadığından,ANCAK EMEKLİ OLUNCA yapabilirim diyor.Haaaa,işlerinden kısıtlı zaman ayırarak bu hayalini gerçekleştiren arkadaşımız çok.Fakat onlarda EYVAH DOYAMADAN BİTTİ deyip,bir dahaki izine kadar o tad ile avunuyorlar.Kısacası gönlünce doya doya tahdit olmadan karavan tadı yaşamak hep emekliliğe erteleniyor. 3- (aileden varlıklı ve şanslarının yaver gitmesi sonucu maddi durumu iyi olanlar hariç)Emekli olana kadar çocukları kurtarma adına tüm kazandıklarını onlara harcıyanlar ise,emekliliğe erteledikleri çok hayalleri gibi karavancılık hevesleride yokluklara takılıyor.Bende bu sınıftanım,emekli olduğumda babadan kalma bir ev,birde kendi imkanlarım ile edindiğim otomobilim kaldı bana.Senelerce avrupa yollarında gördüğüm binlerce karavanı sadece rüyalarımda görmek kaldı.Bende gezginci ruhumu doğa ile buluşturabilmek için arabamı sattım 5000 liraya,hadi gelde karavan yap bakalım.Ama konforu olmasada sadece beni gideceğim yere üzmeden götürebilecek araç aramaya başladım.Yolda beni fazla üzmeyecek,çok aşırı yakıt istemeyecek,her yerde parçasını ve tamircisini bulabileceğim tek araç PEGUET J9 oldu.bende 5000 lira ile onu aldım.Emekli maaşımı aldığım bankadanda 3000 lira kredi,başladım işe.Senelerce TIR larda karavancılık hayatı yaşadığım için nelere ihtiyacım olacağı hakkındaki tecrübelerim doğrultusunda,peguet karasörcüleri ve marangoz arkadaşların yardımları ile çoğunluğunu kendi el becerimle içini yaptım.Tabi para yetmedi 1000 lirada borçlandık.Ama neticede 9000 liraya ihtiyaçlarımı çok konforlu olmasada karşılayacak bir karavan yarattım.Bu yazda 3 ay eşimle beraber hayatımızın en güzel yazını yaşadık doya doya.O nedenle karavan hayatını maddi sıkıntılar nedeniyle erteleyen arkadaşlara tavsiyemdir,hiç yaşayamamaktansa bu şekilde yaşasınlar.Hayatta KEŞKELER hep geride kalanlardır,BELKİLER her zaman denenebilir.Ben bu işe girerken şunu düşündüm.Eğer kötü olursa,Bu J9 u bir pazarcıya satar en azından paramı az bir zararla kurtarırım.Bu bir belkiydi şimdi bu BELKİ'yi denediğim için çok mutluyum ve aracımıda satmayı hiç düşünmüyorum.Haaaa yılbaşı piyangosundan çok para çıkarsa daha iyisini almak için satarım ancak.Maddi durumu çok iyi olmayan arkadaşlara J9 u öneririm(yüksek tavan uzun şase).İnanın bir koyda mehtaplı bir gecede denizin sesini dinleyerek içeceğiniz çay size aracın markasınıda konforunuda unutturacaktır.Hem bu J9 ile tecrübe kazanırsınız,hemde onu zaman içinde güzelleştirirsiniz.Yeterki bir ucundan başlayın.İnanın kahvelerde vakit geçirmekten öok fazla keyif alacaksınız.Sevgili semih bunları sana yazdım ama gelinim sana söylüyorum misali,belki çekinen bir arkadaşımıza cesaret olur aramıza katarızdı niyetim.SEVGİLERİMLE....

selam sayın dalgıç abi sizinile daha önce yazışmıştık. dalgıç derken su altıcımısınız eyer öyle ise bende dalgıcım çok sevinirim.konunun tatlıya bağlanmasına çok sevindim.sanırım mesaj anlamlıydı ve yerine ulaşmıştır.siz abilerimiz bizlerin hatalarını düzeltmede yardımcı olmanız sadece teşekkürle karşılanır.ama konunun yine eğitime gelmesi işte bu platformun güzelliği.buranın bizler için bir eğitim yuvası gibi olması çok sevindirici.hele karşımızda profesyonel olunca inanın okurken bitmesini istemediğim bir klasik eser gibi.inanın tüm kalbimle söylüyorum bunu.kendi adıma teşekkür ederim.yine geziniz sırasında çanakkale'den geçtiğinizi yazmışsınız biliyorsunuz '' çanakkale geçilmez '' yani bana uğramadan. :D her zaman beklerim.deniz kıyısında mütevazi prefabrik sizin anlatımınızla J9 misali, kepez beldesindeyim.siz ve tüm karavancı dostlara kapım her zaman açık beklerim.(mycamper uygun olursa bir flama gönderirse bahçeme dikmeyi düşünüyorum.) ben size uygunsa bir soru sormak istiyorum.yeni yasaya göre başımız fena halde dertte,zira motor karavan yapmaya pek şans bırakılmadı.ben iveco veya dukato alıp yapacaktım.sorunumu biliyosunuz her aracı kullanamıyorum.ama bu durumda ya fiat dablo yada hundai starex manuel vites almayı düşünüyorum.fiat dablo nun arkasını en azından kamp aracı gibi düşünüyorum.hundai starex içinde belki yapabilirim.(eşimin sen çılgınsın diye takılmasına rağmen) siz bana bu konuda bilgi verebilirmisiniz? veya sizin benim için bir öneriniz olabilirmi? zamanınızı aldığım için affedin.şimdiden teşekkür ederim.saygılarımla kemal orhun

Kemal'ciğim,birincisi ben hernedenle (telsiz,internet,telefon vs.) tanıştığım kişileri yüzyüze tanışmaktan ve sohbet etmekten zevk alan birisiyim.Bu nedenle seninlede tanışmak isterim.Ben ve eşim ile yazın çıktığımız gezi sırasında daha sizi tanımamıştım,yoksa asla uğramadan geçmem.Doğal afetler sırasında karavanların alternatif olarak kullanımı ise mantıklı olan herkesin kabul edeceği bir konu.(Ben ayni zamanda amatör radyo belgesine sahip telsizciyim) doğal afetler sırasında iletişimin koptuğu yerler ile telsizci arkadaşlarımız aracılığı ile çok yere ulaşılmış ve çok hayat kurtarılmıştır.O nedenle karavanların faydalı olacağını en iyi anlayabilen birisiyim.Dalgıçlık meselesine gelince,baba tarafım Bodrum-Ortakent'lidir,bende doğma büyüme izmir'liyim kısacası deniz çocuğuyum.Hatta kızımın adını deniz olarak koyacak kadar.Oğlumda ist.su altı kurtarma ve taaruzdan kurs ikincisi olduktan sonra,Somaliye askerlerimizi götüren Derya gemisinin balıkadamı idi.Yani anlayacağınız ailece dalgıçız.Gelelim karavan yapmadaki araç seçiminize.Ben sizin gibi hareketi kısıtlı olan değil tüm sağlıklı arakadaşlarıma OTOMATİK araç öneriyorum.Sizin yerinize vites işini halledecek bir sistem varsa neden kullanmayı düşünmeyiz.Bugün avrupanın ve amerikanın kullandığı araçların büyük kısmı otomatik.Ondanda geçtim,şehirlerimizde kullanılan belediye otobüsleri bile artık otomatik olarak seçiliyor.Eskiden baktıracak usta ve parça azlığı nedeniyle çekiniliyordu.ama bugün öyle bir sorun yok.Yani kısacası otomatik bir araç tavsiye ederim.Zaten bir hatfa otomatik araç kullanan hiç kimse bir daha düz vites araç kullanmak istemez.Bu savımdada oldukça iddalıyım.Marka konusunda ise maddi koşullar ve beğeni meselesi derim.Birde ben çok araştırdım.Münübüs veya başka bir araçta dış kısmında bir tadilat olmadıkça,içindeki değişikler ne yoldaki trafik polisi nede muayenede bakılmıyor.Bunu ben bizzt trafik polisleri ile defalarca konuştum.Yakın zamanda da kendi aracım ile fenni muayeneye girdim,hatta plaka değiştirerek yeni ruhsat aldım.Aracın içine kimse bakmadı ve sorun çıkmadı.Yeterki dışında tadilat olmasın.Bende derimki bir münübüs alın içinide kendi kullanımınız doğrultusunda yapın.Kaldıki polislerin özürlü vatandaşlarımıza daha toleranslı davranacağını umuyorum ve uygulamalrda görüyorum.Benim ile iletişim kurmak isterseniz, Tel: 0535-7293774 abdi.ucar@hotmail.com sevgi ve saygılarımla.

sayın (dalgıç) abi selamlar. verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.herzaman bekler mennun olurum.görüşmek dileği ile,sağlıklı günler dilerim.saygılar kemal orhun

Selam Dalgıç Bey
Öncelikle kendimi tanıtayım, Adım Ahmet Hakan , İstanbul Pendik'te ikamet ediyorum. Yaşım da 41. Her ne kadar izin sorunum olsa da emekli olmayı beklemeden (hiç olmazsa hafta sonları) kamp hayatını yaşamak, doğayla daha fazla iç içe olmak istiyorum. Forumda yazdığınız yazıları zevkle okuyorum. Tecrübelerinizden faydalanacağız inşallah. Benim size yazma amacıma gelince ; hafta sonlarını değerlendirmek amaçlı bir kamp taşıtı almak istiyorum. Bir binek otomobilim var. O nu satmadan ucuz 2. bir taşıt almak istiyorum. En uygunları Peugeot J9 lar. internettte bir kaç tane var. Avantajları karavan ruhsatlı olması. Fakat modelleri 1986 - 1988 gibi, motorları şimdilik idare etsede yaşları gereği bir süre sonra illaki motor isteyecektir. Sizin J9 unuz olduğundan dolayı araştırmışsınızdır. Motor yaptırmak çok masraflı mı? Gerçi parçaları kolay bulunuyor ve ucuz demişsiniz ama bu 86 modeller için de geçerlimi? Bana 86 model volkswagen T3 lerden daha avantajlı gibi geliyor. Siz ne dersiniz bu konuda.

Sevgili ahmetciğim,(oğlumun adıda ahmet ona yazar gibi sandım kendimi) hafta sonları kısa gezilerde kullanabileceğin ve karavancılıkta deneyim kazanacağın en ideal araç J9.Piyasada çok ucuza bulabilirsin.Bulduklarında karavan yazıyor diyorsun.Yanlışlık olmasın,Minübüs veya kapalı kasa kamyonet yazar büyük ihtimalle.Münübüs yazan alırsan koltukları sökeceğin için tadilat projesi çizdirmen ve ruhsata kaydettirmen gerek.Camsız kapalı kasa kamyonet yazarsa işin daha kolay olur.Kapalı kasa kamyonet yazması senin içine yatak.dolap vb.şeyler koyman için engel değil.Ben çok araştırdım.Trafikçilerle ve muayene istasyonu ile görüştüm.Kimse içine ne koyduğuna bakmıyor.Ben yakın zamanda muayeneye girdim,kimse içine bakmadı.Sadece iki yana cam açtırmıştım,onun tadilat projesini çizdirdim,vizede ona baktılar ve kaydettiler.Sana tavsiyem camlı münübüs yerine yüksek tavan kapalı kasa kamyonet olanlardan bulmaya bak daha çok işini görür,benimki öyle.Gezilerinde heryerde tamircisini ve parçasını bulursun,yollardaki münübüsçülerden yardım alabilirsin.Modele gelince yeni premier modellerine kadar ayni kasa ve ayni motor,onun için bence yaş faktörü önemli değil.Nasılsa sen akşama kadar dolmuş yapmayacaksın.Alacağın aracı bir peguet tamircisine göster ondan nelere ihtiyacı olduğunu öğren.Motor %50 derlerse bence al.Motor yaptırmadan senin yapacağın hafta sonları km.de sana uzun zaman iş görür.Yalnız motoru düşünme motor kadar önemli,şanzıman,alt takım,frenler elektrik aksamı var.Alacağın aracın fiyatını,acil yapılması gereken masrafları hesapla öyle al.Bunun içinde güvenilir bir J9 tamircisi ile almadan görüş derim.Ben öyle yaptım başım ağrımadı.Hatta ben J9 servisi bir arkadşımdan aldım,sende tamircilerden alırsan daha iyi olur,gerçi onlar fiyatı biraz yükseltiyorlar ama yinede zarar olmaz bence.Dezavantajaları ise: direksiyon turları az ve ağır.Fakat sokak aralarında okul servisi yapanlar yıllardır kullanığına göre çokta zorlamıyor.Çok fazla sürat yapmıyorlar,buda kaza oranını azaltıyor.Hatta karavancılar için avantaj bile oluyor.Yavaş gittiğiniz için geçtiğiniz yerleri daha zevkle izleyebiliyorsunuz.Çok kişi hararet yapıyor diyor.Bence bu kesinlikle kullanıcı hatası.Fazla sıkıştırmadıkça sorun yok.Ben bu yaz kaz dağlarını,izmir yarımadasındaki Karaburun dağlarını,daha çok bunun gibi dağlık yerlerde kullandım.Hiçbiryerde de hararetten dolayı durmadım.Kısacası piyasada en ucuza bulabileceğin,iç hacmi en geniş araç bence.Ben çok memnunum,satmayada niyetim yok,işimi sorunsuz görüyor.Haaaa piyangodan para çıkarsa o zaman daha iyisini almak için satarım.Daha başka öğrenmek istediklerin olursa seve seve yardımcı olurum.Sevgi ve saygılarımla..ABDİ UÇAR 0535 7293774 abdi.ucar@hotmail.com

fotoğraf belki merakınızı giderir..

karavan.jpg

karavan.jpg

karavancılığın ruhunda macera maceranın içindede mücadele olmalı süper lüks araçla gezmenin keyfi başka eldeki olanakları değerlendirmek kilometrelere meydan okumanın verdiği haz başka ben vaktim olsada karavanımla kendim uğraşabilsam diye düşünürüm hep

konuyu komple her satırı okudum valla yazma gereği duydum affınıza sığınarak

en iyisi benim olandır

anlatmak istediğimi anlatabilmişimdir fazla takılmamak lazım hayata hayat bir gündür o da bugündür

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,786
Kayıtlı Üye Sayımız
166,601
Kaydolan Son Üyemiz
muradmammad

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR

Geri