Kendi Karavanını Yapanlar; İveco 15.6 (Aka)

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Aka Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 1,025
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 218,964
Ynt: Kendi Karavanını Yapanlar; İveco 15.6 (Aka)

Örneğin 1 parmak boruda, Şehir şebeke suyu boruların içinde 5 bar basıçlıdır, 1/2 parmak musluk takarsanız, diyelimki kova 1 dakikada doluyorsa, 1 parmak musluk takarsanız, 30 saniyede dolar...yani amper suyun basıncı anlamına eş değerdir, musluğun ölçüsü watt'ı temsil eder...Borudaki 5 bar su basıncı hep aynıdır ama musluk ölçüsü akan su miktarını değiştirir...güneş panelleride böyle okunur..
.
Anladığım kadarıyıla araştırmalarınızda bu işi çok iyi anlamış, ve çözmüş görünüyorsunuz, sizi ve forumu takip edenleri yanlış yönlendirdiğim için çok özür dilerim, nede olsa ben bu işin acemisi sayılırım ....

Etiketler

Estağfurullah, ben sadece gördüğümü aktardım, orada olmuşsa bendede olur dedim, yani teori değil pratiği görmek. vede gördüğüme inandığım için buradada yayınlayacağım dedim. ek olarak birazda elektronik bilgim var zaten, bu boru su olayını az çok bilirim.

Acaba bombeli üst dolap kapağı yapmayı deneyen varmı??, üst dolap kapakları şayet bombeli olursa yaşam kabini daha bi ferah olacak düşüncesindeyim.

BU konuda bildiğim kadarı ile Levent (buralpdi) bey oldukça bilgili... Bence bilgi ve tecrübesine baş vurmakta fayda var.

Saygılarımla
Rıza

Aka' Alıntı:
Atilla bey, bu söylediklerinize malesef katılmıyorum, madem 4A güç alacağız bu kadar masrafa ne gerk var, bir adet 80lik panel işimizi görür, sonuçta oda 4A cıvarı veriyor, benim bahsettiğim araçtaki şarz oranı öğle cıvarı tam 17 A , ki ben en az 10A akım alacağım, hesabımı bunun üzerine kuruyorum, kullandığınız steca tanınmış bir cihaz buna söyleyecek söz yok, ama sizin sistemde akla ilk gelen panel, malesef paneliniz yetersiz ki bu kadar akım verebiliyor. yada etiket değerleri gerçeği yansıtmıyor, benim bunları yazmamın amacı, bu yazı dizisini okuyan ve bu konuda bilgisi olmayan insanları yanlış yönlendirmemek, eğer ben max 4-5A akım alacaksam masraf edipte o sistemi kurmam, yerine bir jeneratör alır problemi çözerim, ama şunu idda ediyorum, ben en az 10A akım alacağım, bunu burada göreceksiniz, kullandığım panel ise suntech 2X135W dir,

üstad bazı araçlar 24 v dır.iki adet 12 v akü seri bağlayarak + (- +) - şekilnde voltajı 2x 12 v yaparız.bazen yüksek akıma ihtiyacımız olduğunda ise paralel bağlarız ++ -- olarak bu şekilde güç kapasitesi yükselir.110 Ah x2 220 Ah olarak.siz iki 12 volt 135 w bloğu paralel bağlarsanız güç 270 w olacaktır 12 v ta çekilebilecek max akım 270/12 yaklaşık 20Ah olur.böylemi anlamalıyız yapacağınız bağlantıyı?

Evet doğru, ama panellerin verileri bu hesaplamaya pek uymuyor, çünki panel voltajı 17,5 volt ve bunu 135'e böldüğümüzde 7.71A çıkıyor, bu hesaba göre 2 panelden alacağımız akım 15A gibi, ben 15A alamasamda bu değerlere yakın olacağını ve 10A üzerinde bir akım alacağım doğrultusunda hesap yapmaktayım.
Fakat birde işin başka yönü var, panelleri istediğimiz araca uygulayamıyoruz, sebebi şuandaki panellerin yapısı itibarı ile wat oranına göre boyları araç üzerine sığmaz hale geliyor, yani "şahane" dediğimiz paneller bana göre bir müddet sonra eski teknoloji olacaklar, eminim yeni nesil paneller daha büyük güçlerde ve daha küçük ebatlarda olacak, ben iki panel koyabiliyorum, fakat araç üzerinde lazımlı yerde 2 sunrof ve panelleri sığdırmakta büyük problem yaşadım, birçok araçta bu imkan zaten yok. ya alakasız yerlere sunrof koyacaksınız " ne kadar işe yarayacaksa ! " yada panelden vaz geçeceksiniz, gibi bir sorun ortaya çıkıyor..ben uzun soluklu geziler planladığımdan böyle yapmak zorundaydım.

Ayrıca 24 volt'a hitab eden panellerin verileri farklı, onlarla pek ilgilenmedim.

Sayın AKA zaten 24 volt agırlıklı olarak buyuk guç gerektiren sistemlerde, uzak mesafelere enerjı naklınde kablo kesşt ve kayıplarını azaltmak için kullanır. Bu nedenle yük hesabınıza göre bu gerekmiyorsa malzeme çeşitliliği ve kolay bulunabilme özelliğinden dolayı 12 volt bence uygun birçözüm

Saygılarımla

Rıza

Biz şu anda işe karavan yönünden bakıyoruz, panel üreticilerin listesinde karavan, tekne, ev gibi değişik bir kullanıcı gurubu var, ve üç gurubunda ihtiyaçları farklı ama teknelerde 12 kadar 24 te var belkide 24 oranı daha fazla..zaten panel satıcısına gittiğiniz zaman " hah bu benim ölçülere uygun " dediğiniz her paneli alamıyorsunuz, satıcı gerçekten bilinçli ise, size önce sistem kaç volt diye ilavetende " ne çalıştıracaksınız ", inverteriniz ne, akü kaç A diye soruyor. Kısacası bu henüz tam anlamıyla oturmamış bir sektör, ve şu anda ben dahil tüm panel kullanıcıları onların gözünde birer kobay'ız, onların yıllar sürecek argelerini onlar namına ücretsiz olarak yapmaktayız. belki 1 belki 2 yıl sonra elimizdeki tüm sistem çöp olacak..Mesela şimdi " monokristal" diye farklı yapıda bir panel çıktı, allayıp pullayıp satıyorlar ama ne olduğunu bilmiyoruz, sadece duyduğumu aktarayım, daha kalitesiz ama çok daha ucuza malolduğu söyleniyor, ömrünün kısa olduğu ve onlar açısından kar oranının büyük olduğu, bu bir duyum sadece..

Tüm hazırlığım bitti, artık araç içine giriyorum, ilk iş aracı tarttım net ağırlık 2460 kg.

Mutfak camı montajı, cam montajını ilk kez denediğimden baya bir zorlandım, kesme işi basit fakat yapıştırma mastiğinin ölçüsünü kaçırınca sonradan sıkı bir temizlik işi çıktı.

mc2.jpg

mc3.jpg

mc1.jpg

Kolay gelsin.
Mastik fazlalığını kolayca temizlemek için,temiz kalması gereken yerleri daha önceden kağıt bantla kapatırsanız rahat edersiniz.
Gönlünüze göre olsun.
selamlar.

Rıfat bey teşekkürler diğer camları aynen dediğiniz gibi yapıyorum.
Sayın Bahçecim, iveco'lara cam uydurmak çok büyük problem, çünki ebatlar standartlara uymuyor, aslında tüm camları pileksi yada akrilik yapmayı isterdik fakat plaksi camların ebatları bize uymadı, satıcı size özel kalıp dökebiliriz dedi ama maliyet 5000 tl den başlar deyince bu yolu seçme kararı aldık, ayrıca cam yuvalarındaki sac'ın presi de her hangi bir camı uygulamanıza engel. yapılmış araçlardan örnekler alarak en iyiyi yaratmaya çalışmama rağmen malesef bu camları sevmek zorundayız.

Merhaba arkadaşım,
Düşünce güzel, araba güzel.Tecrübesi olan arkadaşlar doğruyu söylerler, siz hem onları dikkate alın hemde kendi iç dünyanızın sesini dinleyin ve biranönce güzel gezilere başlayın.
Nacizane; camlar için birkaç hatırlatma, ben birkaçtane panelvan araç açtırıp ruhsatlarını tadil ettirmiş biriyim.Piyasadaki en kaliteli sürgülü cam bile kısa bir süre sonra su alıyor.Nerede yaşıyorsunuz bilmiyorum fakat bu arabaların tadilat işini yapan firmalarda dışardan yapıştırılabilen ve son derece kaliteli camlar var.
Bende 17 m3 lük bir İveco buldum 2006 model paneldi fakat hem kötü kullanılmış, hemde km si çok yüksekti 26.000TL istedi şimdilik erteledim.
Türkülerle kalın, sağlıkla kalın.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,744
Kayıtlı Üye Sayımız
166,559
Kaydolan Son Üyemiz
Sercantetik

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR