Kendi Karavanını Yapanlar; İveco 15.6 (Aka)

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Aka Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 1,025
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 218,461
Ynt: Kendi Karavanını Yapanlar; İveco 15.6 (Aka)

Aka' Alıntı:
Levent bey, gene kafama bişey takıldı, avrupada 100 lt depolar acaba hangi malzemeden imal, ben depoyu 10mm kontradan polyester kaplama yapıyorum ve araç dengesini düşünmedim bile, burada tek düşündüğüm depo içindeki su, savrulma anında acaba depoyu parçalayabilirmi, malum dalgakıran suyu bölümler halinde tuttuğu için tüm su ağırlığını tek yüzeye yansıtmaktan kurtarıyor.

Portaportiye gelince, tahret musluğunu taktım henüz, tam boyanmış hali ancak kabin kapatıldığında mümkün olacak çünki epoksi boyayı tüm yüzeye (yer ve kabin) aynı anda atmak gerekiyor farklı zamanlarda atılan epoksi boya yada reçine birbirine tutunamıyor, bir izole bütünlüğü sağlayamıyor, ek yerlerinde korozyon başlıyor.

araçlara özel plastik depo üretiyorlar,
10mm kontraplak- içi ve dışı polyester kaplama yapılmış depoyu parçalayamaz, hazır depolar en fazla 5mm kalınlığında plastik malzeme,
korkmanıza gerek yok,
kolay gelsin :smiley:

Etiketler

Bugün tatlı su deponun imalatı ile uğraştım, sizlerden aldığım bilgiler doğrultusunda sadığı hazırladım, yarın kısmet polyester işi var, bu arada jabsco 7 lt hidrofor kullanmayı düşünüyorum, daha büyüğüne gerek varmı bilmem..

Bugün ayrıca buzdolabı işini hallettim, soğutmacı arkadaştaki 60lt Waeco dolabı almak üzereydik ki, senin yerinde olsam şu marka dolabı kullanırdım, tekneciler genelde bunu kullanıyor, deyince bende gözüm kapalı olarak 220v 96 lt simfer dolap siparişi verdim, dolap bu gün geldi, sonuçları ise 3. seviyede çalıştırdım, çalıştırdığımın 2. dakkası buzluk karlandı, kendi buz kabı 1 bardak su alıyor, 35dk sürekli çalıştı ve sonra durdu 1. saatin sonunda 1 buzluk dolusu buzum vardı, sonuçlar bence tatminkar, dolap almak üzere olan arkadaşların bu dolabı çalışırken görmelerinde fayda var, ayrıca teknik verileride birçok avrupalı dolaptan üstün.

DSCN0100.JPG

DSCN0101.JPG

Bir karavanın en önemli parçası buzdolabıdır....Yazının sonunda "bir avrupalı dolapdan üstün" kelimesi çok iddalı bir kelime, bunu yaşadıkca anlayacaksınız, inşallah marka farklarından dolayı şansınız yaver gitmiştir..
Yeni buzdolabı alacakların aşağıdaki topiği incelemesinde fayda var...

http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=56409.0

Su deposu çok güzel olmuş elinize sağlık, tahmin ediyorum yaklaşık 1 plaka 10mm kayın kontraplak gitmiştir bu depoya, 1 plaka 10 mm kayın kontrapalk 38kg, depoyu 10mm kavak kontrapalkdan yapsaydınız depo 20 kg olacakdı, bu 20 kg''ları küçümsemeyin böyle bir sürü şey üst üste gelince aracın bitmiş yol yükü ağırlığı bir bakarsınızki 3500 kg'mı geçiverir, araç N1 sınıfından N2 sınıfına geçerse B sınıfı ehliyette yetmez artık...

Atilla bey, dolap konusunda ne kadar hassas olduğunuzu biliyorum, fakat eğer işi bilenler waeco ve coolmatic dolapların yerine bunu tercih ediyorsa bir bildikleri vardır dedim, dediğim gibi hiç duymadığım bu ürünü gözüm kapalı aldım, fakat samimi olarak şunu söylüyorum bir yerde bir mağazada yada bir tanıdığınızda bu ürüne rastlarsanız biraz inceleyin, farkı göreceksiniz, ayrıca bu dolabı seçmemin sebeplerinden biride harici 220 yada motor şarzına bağlı kalmadan 5-6 gün değil haftalarca tatil yapabilmek, şu aralar bir yandanda panel hesabı yapmaktayım ve iyi panellerle bu da mümkün gibi görünmekte.

Resinde tam anlaşılmamış ama kontra kavak zaten sadece bir yüzü koyu renkli kötü bir ağaçla kaplı.

Dolabın özellikleri

Simfer BZ2501
· A+ Enerji sınıfı (0,48 kWh/gün)
· 4 yıldızlı dondurucu bölmesi
· 96 litre iç hacim
· 86 litte soğutucu bölme hacmi
· 10 litre dondurucu bölme hacmi
· Ürün ölçüleri: 494x847x494 mm

İnternette dolabınızın iç resimlerine hiç rastlayamadım, dolabın içi benim verdiğim topikdekii dolabın içi ile aynımı yazarsanınz iyi olur....
Açıklamalarda 96 lt dolap için 0,48 kwh değeri verilmiş, 144 lt electrolux'dede 0,45 veriyor zaten, burada önemli olan, yazılan bu değerlere inanmak...
Dolabın yalıtım kalitesi çok önemli, bir buzdolabı yükde çalışıken 3.2 amp enerji çeker, termostatı atınca 0.15 amp eneji çeker, aynı enerji sarfiyatındaki iki dolapdan birinin yalıtım farkından dolayı temostatı ayarlandığı derecede bir saatte bir devreye giriyorsa, diğerinde yarım saatte bir devreye giriyorsa, biri diğerine göre yük pozisyononda iki misli çalışıp iki misli enerji tüketir, işte fark burada zaten, buzdolabının motorundan çok yalıtım önemli....
Karavanda buzdolabının sarfiyatına gelince, örnek olarak benim düzeneğim, 180watt 5.3amp güneş paneli, 2500watt inverter, 200 amp akü, akü 13.8v iken dolabı çalıştırdığımda akü 4 günde 12.2v'a düşüyor, inverterin akımı keseceği 11.7v'a akü herhalde 5 veya 6 inci gün düşecek, aküyü deşarz etmemek için testi 4 üncü gün kestim...

Zaten sizin değerlerinizde bana ters gelen taraf 180w panelden 5,5A güç , yani burada olmaması gereken bir durum var, ben 85w panelden 4A güç alıyorum, ve şimdi 260w panel kullanmayı düşünüyorum ki 10 amperin baya üzerinde bir güç düşünüyorum, buda beni fazlasıyla kurtaracak düşüncesindeyim, bildiğim kadarıyla panellerde marka olayıda verim açısından etken olmakta, yani iş burada başlıyor, genelde kullandıklarımız çin malı fakat çin aynı işi 10 lirayada yapıyor 100 lirayada,
Dolap sizin gösterdiklerinize benzemiyor, içinde 10lt buz bölmesi var, fotosunu koyarım, fakat sizin gösterdiğiniz tipte dolap kullanıp memnun olanlarda var, sizin yazınızdan alıntı yaparak adamlara bu dolaplar şöyle böyle imiş dediğimimde, bize buz lazım değil adam gibi soğutsun yeter diyorlar, zaten o dolaplar için buz yapar denmiyor, gene aynı öyle buzluksuz 12 yada 24 dolaplar var burada fakat soğutması tamamen size kalmış ister soğutucu olarak yada soğutma anahtarını tam açıp derin dondurucu olarak ta kullanılabiliyor. yani çift amaçlı dolap diye geçiyorlar..

180watt 5.3 amper bir panel yerine, 2 adet 90watt 4 amp panel alınınca, 2x4=8 amp olmuyor, böyle olsaydı, herkes 45watt 4 amp, 4 adet panel alıp 4x4=16 amp çıkış alırdı...Panel adedi kaç tane olursa olsun, amper değerleri solar şarj regülatörüne girinceye kadar geçerlidir (bunun için şarz regülartörlerinin değişik amper gücünde olanları vardır), örneğin 80watt 4 amp, 4 panelden gelen enerji solar şarz regülatörüne girdikden sonra, aküye tek bir çıkış gider ve artık sadece panellerin watt'ları toplanır, aküye giriş artık 4x80=320 watt 4 amp dir...Böyle yazdım diye sakın kimse yine Türk aklı ile o zaman 2 adet şarz regülatörü kullansak panelleri 2 şer 2 şer bağlasak, aküye 8 amp girermi diye düşünebileceğini yadırgamıyorum, cevap yine 4 amp girer çıkacakdır....
Sakın burada yazdıklarımdan üstünüze alınarak alınganlık göstermeyin, sizin sayfa bahane amaç okuyanlara bilgi vermek...Buzdolabıda kullandığımız diğer bütün aletler gibidir, hayatı boyunca anadola binen birine o km dacia verirseniz, ona süper araba gibi gelir, oysa bir BMW'nun ne olduğunu hiç bir zaman anlayamayacak...

Atilla;

Ohm kanunu değiştirmeye ugraşma:smiley:))
yıllar
önce bulundu o ...

Rıza, tek bir kelime yazarak bu işler olmuyor, bize bir deneyim sonucu yazda öğrenelim...
Açık teklif;
Madem bu kadar eminsin, sana pahalı bir teklifim var; gidelim aynı marka, ikişer adet Buzdolabı, 1500watt inverter, 200 amp akü ve şarz regülatörü alalım, ben 180watt tek panel kullanacağım, sen toplam watt'ı 180 olan istediğin adetde panel kullanabilirsin, buzdolaplarını aynı şartları sağlamak için yanyana koyup, panelleride yanına kuralım, termostatlarıda aynı dereceye ayarlayalım ve çalıştıralım, kimin buzdolabı daha uzun süre çalışırsa, diğerinin bütün tesisatını alır....

Atilla;
Gaza gelmem merak etme:smiley:) Kaldıkı kampçılık işi senin işin benim işim kampçılık değil. Ama şu da bir gerçek ki yarım yapılan denemeler ile elde edilen sonuçları bir yargı gibi orrtaya koymanın sakıncalarını sadece vurgulamak istiyorum..
1. Buzdolabı seçimi bir alışkanlıklar silsilesi ve beklentiler yumağıdır. Bunun tartışması bu formda çeşitli kereler yapıldı. O yüzden başkasın bu silsile ve yumağına dayanarak yaptığı şeçimlemler göe ısrarkar olmak ve yargılamak bana biraz abes geldi. ama genede bir oncekı mesajımda o konu ıle ılgılı bır sey söylemedim. Mesajı bir kere daha okumanı rica ediyorum.
2.Fizik okumuş bir olarak, doğru akımın kuramlarını ben yaptım oldu diyerek daha işin başında silerseniz söyliyecek bir şey kalmaz. Kaldı ki seni kimse güneş paneli al diye zorlamadı. :smiley:) seçimini paylaş dikte etme lütfen. Benim sadece takıldığım ve şerh koyduğum husus bu.
3.Kaldıkı bu güneş panali hususunu ve bağlantı hususunu enerji başlığı altında konuşmu iidik ve orada güncel uygulamaları da var.Benim yeniden güneş panali kurmam gerekmiyor bu konuda.
Şu konunun ayrımına varmakda yarar bence;
Ekonomik çözümler her daim doğrı çözümler değildir. Ama iş görme, yeter olması, v.b faktörleri içinde barındırır.
Sonuç olarak; lütfen, aksi fikirde olmam seni kızdırmasın. Burası aynı zamanda fikirlerinde paylaşıldığı bir platform.
Uygulama kadar Uygulanmamış fikirlerde onemli..
Saygılarımla

Rıza

Tesisat bir amaç için kuruluyor, buzdolabını daha uzun süre çalıştırmak, yukarıda yazılan mevzu panelin tek olması ile çok adette olmasının akü şarzında avantaj farkı varmıdır, mevzu bu...
Amp, akım şiddeti...Watt tüketilen veya üretilen güç...Bir çok arkadaş kuracağı sistemde watt'ları deyilde amper'leri topluyor, asıl toplanması gerekenin watt olduğunu anlatmaya çalışıyoruz...
1 adet 180 watt 5.3 amp panelden elde edilerek aküye stoklanan enerjinin
4 adet 45 watt 3.2amp panelden elde edilen enerjiden daha verimli olduğunu anlatmaya çalışıyoruz..
Çünkü ortalıkda şöyle bir kanı var;
4x45 watt=180 watt, 4x3.2 amp=12.8 amp, o zaman bu sistem daha iyi, madem bu sistem iyi ozaman şöyle düşünelim;
10watt'lık panelimiz olsa 18x10watt=180 watt, 18x3.2amp=57.6 amp ozaman bu dahada iyi...
Paneller küçük küçük bir sürü olunca Sonuçda buzdolabını daha uzun süre çalıştıracak enerjiyi stoklamak için güneş paneli sistemi kurarken, panellerin amper'leri toplanmaz, watt'ları toplanır, bunu anlatmaya çalışıyoruz..

Buzdolabı 3.2 amp enerji tüketir yerine doğrunun 3.2amp akım şiddetinde 480watt enerji tüketir bunu anlatmaya çalışıyoruz..

İkiside doğrudur seni yanıltan dinamik yük davranışıdır.
Neyse, Sayın AKA'nın sayfasını da çok işgal etmiyelim. ikimizde sayfadan atılmayalım:smiley:
Şaka bir yana konu dağılmasın..
Saygılarımla
Rıza

Hayır konu dağılmıyor, bende bu arada sizin yapmış olduğunuz deneyimlerden faydalanıyorum, bana göre deneyimin iyisi kötüsü olmaz, ama bu yazılanlardan sonra akla bir soru geliyor neden 5 yada 10A değilde 20A solar regülatör o zaman??, ben sadece gözümle gördüğüm kurulu bir sistemi taklit etmeye çalışıyorum, araçta 2 panel var, 20 A bir şarz regülatörü var (victron), 400A sulu akü var, araç tam 7 aydır karaya bağımsız ful şekilde çalışmakta, üstelik içindede 150lt çift kapılı eski sistem ( isoterm )bir dolap var ve 7 aydır dolap devrede, benim örnek aldığım sistem bu, sonuçlarını zaten burada hep beraber göreceğiz.

Merak edenler için dolabın resimleri. ve sandığın polyester aşaması.

DSCN0103 copy.jpg

DSCN0106 copy.jpg

DSCN0107 copy.jpg

Soru çok güzel, solar şarz regülatörünün girişi için 8-10- veya 20 amp olması önemli, 20amp'lik bir şarz regülatörüne 12v 4 amp olan max 4 panel bağlanabilir, çünkü paneller regülatöre paralel bağlanarak giriyor, regülatörden aküye giderken tek kablo ile 4 amp olarak gidiyor...
Örneğin regülatör 5 amp'lik olsa, 12v 4 adet 4amp panel paralel olarak bağlanamaz (4x4=20 amp regülatör gerekir) ama aynı 4 adet panel seri olarak bağlanıp aynı regülatöre giriş yapılabilir ama bu sefer giriş voltajı 48v 4 amp olur...
Solar regülatörün amp girişi panellerde gelen toplam amp'e uygun olmalıdır, yine tekrarlarsak, regülatöre giren enerji işlenip aküye gönderilirken panellerin watt toplamı kadar güç ama birinin veya farklı amp paneller kullanılıyorsa ortalama değer amperi kadar akım şiddetinde gönderilir...

Buzdolabı 450 watt güç çeker, doğru ve insani kulanımda %30 termostat atar, 300 watt ortalama tüketir, paneller güneşden günün 1/3, 8 saati faydalana biliyorsa, paneller güneşden faydalanabildikleri süre zarfında buzdolabının tüketiminin 3 misli watt'a sahipse (gece şarz olamayacağı için gece harcanacak enerjinin gündüzleyin depolanması gerekir) takılı paneller toplamda 900watt ise deyil 7 ay 7 yıl bile hiç bir extra enerjiye gerek duymadan çalışabilir, bu gayet normal bir şey...

Atilla bey, bu söylediklerinize malesef katılmıyorum, madem 4A güç alacağız bu kadar masrafa ne gerk var, bir adet 80lik panel işimizi görür, sonuçta oda 4A cıvarı veriyor, benim bahsettiğim araçtaki şarz oranı öğle cıvarı tam 17 A , ki ben en az 10A akım alacağım, hesabımı bunun üzerine kuruyorum, kullandığınız steca tanınmış bir cihaz buna söyleyecek söz yok, ama sizin sistemde akla ilk gelen panel, malesef paneliniz yetersiz ki bu kadar akım verebiliyor. yada etiket değerleri gerçeği yansıtmıyor, benim bunları yazmamın amacı, bu yazı dizisini okuyan ve bu konuda bilgisi olmayan insanları yanlış yönlendirmemek, eğer ben max 4-5A akım alacaksam masraf edipte o sistemi kurmam, yerine bir jeneratör alır problemi çözerim, ama şunu idda ediyorum, ben en az 10A akım alacağım, bunu burada göreceksiniz, kullandığım panel ise suntech 2X135W dir,

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,679
Kayıtlı Üye Sayımız
166,527
Kaydolan Son Üyemiz
Selma Yörük

SON KONULAR

Geri