Ynt: Kendi Karavanını Yapanlar; İveco 15.6 (Aka)
Ayarlı sıcaklıkta devreye giren fan şeması.
devre 12 volt ile çalışmakta, daha önce Sn Zaloğlu'nun başlığında bir öneri olarak yayınladığım devreyi, gerek üzerine buradada yayınlıyorum.
Devrede 1xIRFZ44 mosfet, 1x 10k veya 5k değerinde NTC, 1x 10k veya 5k değerde Potansiyometre, 1x 3k3 direnç, 1x 1k5 direnç ve 2x led kullanılıyor,devreyi yapmak için elektronikten anlamak gerekmiyor, bu yazılı malzemeleri alıp ( 5tl gibi tutar ) resimdeki gibi dikkatle monte edilirse devre çalışır, sadece led lerin tersi düzü vardır, ters bağlanırsa ışık vermez.
Nasıl çalıştığına gelince, yeşil led devrede akım olduğunu yani devrenin açık olduğunu, mavi led fanın devreye girdiğini gösterir, burada ısıyı hisseden parça NTC dir, ntc bir şekilde ısısını okumak istediğimiz bölgeye tutturulur, ve potansiyometreyi mavi led yanık pozisyondan başlayarak tam sönene kadar kısıyoruz ve bırakıyoruz, bu ne anlama geliyor, yani devreyi oda yada mekan ısısına ayarlamış oluyoruz, bu devrenin karavanda kullanılacağını düşündüğümüzde devreyi gündüz ısısında ve dolabimiz çalışmıyorken yani yüzeyi oda ısısındayken ayarlıyoruz, fan hiç bir zaman yüzeyi ortam ısısının altına düşüremeyeceğinden devrenin ortam ısısını hissetmemesi gerekiyor. aksi halde fan sürekli çalışır,
Ben devreyi buz dolap fanında ve elektrik panomdaki solar şarz aletinin soğutulmasında kullanıyorum, ve şu anda yaz ayarları ile durmaktalar, sanıyorum 45c gibi ayarlılar, ve kış aylarında buzdolap fanım hiç devreye girmiyor, solar fan ise, gündüzleri araç ısıtıcısı çalışırken çok kısa süre devreye girip çıkıyor.