Kendi Karavanını Yapanlar; İveco 15.6 (Aka)

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Aka Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 1,025
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 219,232
Ynt: Kendi Karavanını Yapanlar; İveco 15.6 (Aka)

Gelelim enerji işine, tatillerim boyunca karadan hiç enerji almadım, dolabım sürekli çalıştı, hatta şuan araç yattığı halde bile dolabım çalışıyor ( dolabı kapatınca temizleme işi çıkıyor ) , Karadeniz gezim sırasında dolabım 2. kademede çalıştı ve yetti, dolabım 7 kademeli, ama 4 gün boyunca güneş görmediğimizden 4. günün gecesi invertör bip'lemeye başladı, bende o geceye mahsus kademeyi 1'e getirdim, Egede ise dolabım sürekli 7. kademede çalışmakta, sabah uyandığımda güneş doğmadan bile 12.8 volt okuyorum, sistemi iyi kurmakta fayda var, iyi derken yaşanılan bölgeye göre seçim yapılmalı, bende 270w ( polikristal )panel, 20A regülatör ve 210A (2X 105 jel) akü var şu anki durumda öğle saatlerinde aküler full olup şarz 3-4 amperlere düşmekte, yani sistemim 1 yada 2 aküyü daha besleyecek gibi görünüyor ama tabiki ege ve akdenizde..
Ayrıca seyahatler sırasında ( hanıma anlatamadım hala ) dolabı açıp " eee acaba ne alsam..." diye başında düşünmemek, kapısını fazla açık tutmamanın yanı sıra dolabı mümlün olduğunca dolu tutmak dolabın verimliliğini artırıyor.
Bende bir adette 60 likrelik igloo soğuk kutusu var, dolabın buzluğunda küçük pet şişelerde yaptığım buzlarla bu dolabı besleyerek içinde soğuğa yakın yiyeceklerde muhafaza etmeyi başardım, bir ara içindeki buz sayısı 8-9 a ulaşmıştı..

Etiketler

Kuzey illerinde yaşayanlar extradan fazla sayıda panele yüklenmek yerine ( panel kullanmamak demiyorum ), araç hareket halindeyken aküleri dolduracak bir sistem arayışında olurlarsa daha doğru olur.

Aka' Alıntı:
Kuzey illerinde yaşayanlar extradan fazla sayıda panele yüklenmek yerine ( panel kullanmamak demiyorum ), araç hareket halindeyken aküleri dolduracak bir sistem arayışında olurlarsa daha doğru olur.
Aracımda yaşam aküsü olarak 80 Amp lik eski bir akü vardı.İç aydınlatmada,hidroforda onu kullanıyrdum.
Fakat akü öldü ve şarj kabul emedi.Geçen hafta varta marka 105 amp akü aldım.
Seyahat esnasında şarj olabilmesi için 2.alterantör(şarj dinamosu) bağladım.Panel olsaydı güneş altında kavrulmak vardı.Ortamı sogutmak için de kılıma ve inventöre ihtiyaç daha fazla olacak; onlarda elde edilen enerjinin tamamını tüketirdi,düşüncesindeyim.
Yaşam aküsü şarj seviyesine geldiğinde aracı çalıştırıp eksiğini tamalamaya çalışıyorum.

Hocam, sistemin senin ihtiyacına cevap veriyorsa zaten mesele bitmiştir.

Bu arada ufak tefek eksikleri gidermeye devam, ( karavanın işi bitmiyormuş ),
Öncelikle taa baştan düşünüp hattını çektiğim ama sonradan " yaw boşver gereksiz gibi " dediğim, yer aydınlatması için bir kaç 12v hazır led lamba edindim, bunların ışıkları çok kuvvetli değil orta karar, istediğimde zaten böyle bişeydi, ne gerek var, çünki son gezim sırasında gece wc ye fazla kalkanların yanında el feneri ile uyumaları çok hoş olmadı, araç eğer benzinlik yada yol kenarı gibi yerde konakladıysa tavandan yada mutfak camından gelen ışık gayet yeterliyken, alakasız yerlerde aracın içi zifiri karanlık oluyor.
Bu arada depomda elime geçen nostalji bir cb telsizi, bunuda bir şekilde araca uydurmaya çalışıyorum, daha önceleri rastladığım karavanların bazılarında bu bant telsizlere rastlamıştım, " ne işe yarıyor " diye sorduğumda, hala kullanılıyor demişlerdi.

DSCN4202c.jpg

Yer aydınlatmalarının kullanım şekli şöyle, 3 adet buton var ( dahada artırılabilir ), bu butonlardan ikisi arkada yatak baş uçlarında diğeri ön tarafta koltukların yanında, çalışma şekli ise her hangi bir butondan lambalar yakılır gene istenilen bir butondan söndürülür. bunu sağlayanda basit bir elektronik devredir, bu devre elde yapılabileceği gibi elektronik parça satanlardada hazır halde mevcuttur.

Ve fotoda, elektrik panosunun arka yüzünde monteli devre ve yanında fan, bu fan ise solar regülatörün tam arkasında ve regülatöre üflüyor, yüksek amperlerde şarz sırasında regülatör oldukça ısınıyor.

DSCN4204c.jpg

DSCN4205c.jpg

Abi durmak yok desene yeni birşeyler yeni fikirler teşekkürler bizim memleketde almancının inşaatı bitmez her sene bir eksik bulur yatırır derler sanırım bu karavancılıkda öyle bişey hele birde elden gelen bir ustalık varsa ooo tekrar kolay gelsin.

Aka' Alıntı:
Öncelikle taa baştan düşünüp hattını çektiğim ama sonradan " yaw boşver gereksiz gibi " dediğim, yer aydınlatması için bir kaç 12v hazır led lamba edindim, bunların ışıkları çok kuvvetli değil orta karar, istediğimde zaten böyle bişeydi, ne gerek var, çünki son gezim sırasında gece wc ye fazla kalkanların yanında el feneri ile uyumaları çok hoş olmadı, araç eğer benzinlik yada yol kenarı gibi yerde konakladıysa tavandan yada mutfak camından gelen ışık gayet yeterliyken, alakasız yerlerde aracın içi zifiri karanlık oluyor.
Bu arada depomda elime geçen nostalji bir cb telsizi, bunuda bir şekilde araca uydurmaya çalışıyorum, daha önceleri rastladığım karavanların bazılarında bu bant telsizlere rastlamıştım, " ne işe yarıyor " diye sorduğumda, hala kullanılıyor demişlerdi.

Sayın Aka,

CB telsizi tavsiye ederim FM21. kanalda halen birilerini bulmanız olası. Merakınız varsa boş vakit değerlendirmeye birebir. Allah göstermesin ama acil bir durumda da işinize yarayabilir.

Aka' Alıntı:

en iyi karavan bitmeyen karavandır,
yoksa ne yaparız birşeylerle uğraşmayınca ;)
benimki öyle halen eksikleri bitmedi :D
selamlar

Öğün bey, bunda FM yok sadece AM ve klasik E bant 40 kanal, elimde olduğundan kullanmaya karar verdim, fm, usb ve 5 bant gibi abartmak istemedim, gene belli olmaz tabi ama bu cihazdan zaten fazla bir beklentim de yok.

Levent bey, bitmiyo valla, hiç bişey bulamasam sanırım vernikli kısımları hafif zımpara yapıp bir kat daha uygulardım.

Aka' Alıntı:
Öğün bey, bunda FM yok sadece AM ve klasik E bant 40 kanal, elimde olduğundan kullanmaya karar verdim, fm, usb ve 5 bant gibi abartmak istemedim, gene belli olmaz tabi ama bu cihazdan zaten fazla bir beklentim de yok.

Aka,
Bende de Almanya'dan gelme bir telsiz var.Sizin telsize benziyor.Gelirken almayı unuttum.Bu yerlerde
uğraş için gerekli idi.Başarılar dilerim.
Kaynanalar öz anne yarısıdır,kalbini sakın kırayım deme!

Aka' Alıntı:
Levent bey, bitmiyo valla, hiç bişey bulamasam sanırım vernikli kısımları hafif zımpara yapıp bir kat daha uygulardım.

Canınız sıkılacak olursa bize de bekleriz. Zımpara ve vernik yapılacak çok yer var ;D ;D ;D

airboat' Alıntı:
Aka,
Bende de Almanya'dan gelme bir telsiz var.Sizin telsize benziyor.Gelirken almayı unuttum.Bu yerlerde
uğraş için gerekli idi.Başarılar dilerim.
Kaynanalar öz anne yarısıdır,kalbini sakın kırayım deme!

Severler beni, aram iyidir..

TA2RX' Alıntı:
Canınız sıkılacak olursa bize de bekleriz. Zımpara ve vernik yapılacak çok yer var ;D ;D ;D

Bekir bey, valla her an bir kısa ara verip 2. bir karavana girişebilirim, bakalım..

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,764
Kayıtlı Üye Sayımız
166,585
Kaydolan Son Üyemiz
Marin Bow Denizcilik

SON MESAJLAR

SON KONULAR