Kendi Karavanını Yapanlar İveco 15.6 (Adil05)

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Adil05 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 1,147
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 218,906
Ynt: Kendi Karavanını Yapanlar İveco 15.6 (Adil05)

Öncelikle izocam zaten ses yalıtımıda yapıyor, süngere neden gerek duydun.
Hortum meselesine gelince, tam emin değilim fakat sanıyorum kutur yarım parmak olacak, bezli, dahada kısa yönten 20lik tesisat plastik borudan küçük bir parça al , hortuma tatlı sıkı, yada ısıtmadan sıkı geçecek gibi bir hortum olmalı, basınç olayına gelince şehir şebeke suyu genelde 2bar basınçtır, hidrofor ise 2.2 yada 2.5 bar gibidir, yani şebeke suyuna dayanan hortum zaten yetecektir, benim kullandığım hortumun et kalınlığı 4mm gibi var.
Su taşıma hortumunun araç dışından gitmesine herhangi bir yorumum yok, kullananlara sormak lazım, geçenlerde Denizlide bir gece konakladık, sabah kalktığımızda aracın tüm dış yüzeyi buz kaplıydı, araç içi ısısı 3 derece idi, burada anlatmak istediğim, havaların senin suyunu dondurma ihtimali, ayrıca benim aracın izole farkıda ortaya çıkmıştı. ısıtıcıyı çalıştırdığımda ise 18dk sonunda araç içi 20 dereceyi buldu.

Etiketler

En büyük soğuk camlardan geliyor.

Aka' Alıntı:
Öncelikle izocam zaten ses yalıtımıda yapıyor, süngere neden gerek duydun.
Hortum meselesine gelince, tam emin değilim fakat sanıyorum kutur yarım parmak olacak, bezli, dahada kısa yönten 20lik tesisat plastik borudan küçük bir parça al , hortuma tatlı sıkı, yada ısıtmadan sıkı geçecek gibi bir hortum olmalı, basınç olayına gelince şehir şebeke suyu genelde 2bar basınçtır, hidrofor ise 2.2 yada 2.5 bar gibidir, yani şebeke suyuna dayanan hortum zaten yetecektir, benim kullandığım hortumun et kalınlığı 4mm gibi var.
Su taşıma hortumunun araç dışından gitmesine herhangi bir yorumum yok, kullananlara sormak lazım, geçenlerde Denizlide bir gece konakladık, sabah kalktığımızda aracın tüm dış yüzeyi buz kaplıydı, araç içi ısısı 3 derece idi, burada anlatmak istediğim, havaların senin suyunu dondurma ihtimali, ayrıca benim aracın izole farkıda ortaya çıkmıştı. ısıtıcıyı çalıştırdığımda ise 18dk sonunda araç içi 20 dereceyi buldu.
Dedinya bulduğunu dolduruyorsun.Bundan sonra daha dikkatli olmak lazım.Madem denizliye geldin neden haber vermedin?Gelirdim.Borular 20 lik.Donmaya karşı haklısın.Hortum daha az dayanıklı.Gerçi aynı durum pis su giderleri için de geçerli.Camlardan gelen soğuk problem değil.Bir şekilde halledilir.Ayrıca Eşimle benim soğuk problemimiz yok.Simav'da yaşıyoruz.Bodrum'da yaşayanlar düşünsün!Selamlar.

Kemal abi camlardan gelen soğuk konusunda, Ahmet abinin Kayseriye geldiklerinde erciyes,de vebostoyu denerken şunu dile getirmişti camları kece ile kaplama yapacağını bana,da mantıklı gelmişti 1 veya 1,5 cm lik keceler var benim,de dikkatimi cekmişti bizim cobanlara kürk yaptırır,ken adam kürkün icine koymuştu.aracın cam kenarlarına bilinen cırt veya cıt cıt yapıp bu keceyi sıfıra sıfır yani cama yapışık gibi ( Ne derecede cama sıfır yapıla bilir bilmiyorumda ) yapıla bilirse inanıyorum,ki cok faydalı olur,kanısındayım.selamlar.

Öğretmenim Serde yiğitliğiniz var malumumuz ama siz daha iyi bilirsiniz soğuk hep yiğitlerin barına mı ne esermiş.sonrada denirmiş buldun gariban yiğidi estikce esersin sende haaaa...

TUGAY58' Alıntı:
Öğretmenim Serde yiğitliğiniz var malumumuz ama siz daha iyi bilirsiniz soğuk hep yiğitlerin barına mı ne esermiş.sonrada denirmiş buldun gariban yiğidi estikce esersin sende haaaa...
TUGAY58' Alıntı:
Dahası da var ama ben yazmayım.Uludğda,Erciyes de şu an o soğuğun tadını çıkaranlar da var.Ne zaman biter bu karavan.O zamana kadar inşallah ben bitmem.Selamlar bizden.

Öğretmenim,Bu gün işlenen konular içinden bazı seçmeler yaptım.Bilebildiğim kadarıyla açıklamaya çalışayım.

"izoleden sonra kaplama ağacını yapıştırmadan önce tamamını kapatacak şekilde naylon çekmelisin,"
Read more: http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=91915.490#ixzz2HC7s1I4K

Aka;Folyolu izocam döşendiğine göre tekrar naylonla tümünün tekrar kaplanması;Katlar arasında havanın ve nemin yoğunlaşması sonucunda terleme meydana gelecektir.Bu terleme zamanla sac üzerinde paslanmaya ve çürümeye neden olur.Bırakalım biraz hava akışkanlığı olsun.

mümkünse tesisatın tamamını bu hortumdan çekmek sadece armatür bağlantılarına yakın plastik boruya dönmek en hayırlısı.
Read more: http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=91915.490#ixzz2HC8SS738

Aka,Yukardaki tanımlamar eksik yada yanlış gibi.

Öğretmenim izolasyonda kesinlikle ama kesinlikle Taş yünü derim
Read more: http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=91915.490#ixzz2HC9Cncgo

Tugay;Taş yünü ile İzocamın yalıtım değerleri ve yanma değerleri hemen hemen aynı.İşlem yapılırken,İzocamın tozundan sakınmak gerekir.Tüm boşlukları ve gizli bölmeleri vede derin yerleri İzocamla doldurmanız daha kolaydır.Taşyününün kalınlığı aynı olup izocam ölçülmüş kalınığının 4 katı -25mm ambalajında alınan izocam paket açıldığında 100mm olmaktadır.

Öncelikle izocam zaten ses yalıtımıda yapıyor, süngere neden gerek duydun
Read more: http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=91915.490#ixzz2HC9uGA5y

Aka;bu konuda haklısın ama alınmış onuda zemin döşemesinde şilte olarak kullanılır.

"Hortum meselesine gelince, tam emin değilim fakat sanıyorum kutur yarım parmak olacak, bezli, dahada kısa yönten 20lik tesisat plastik borudan küçük bir parça al , hortuma tatlı sıkı, yada ısıtmadan sıkı geçecek gibi bir hortum olmalı,"
Read more: http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=91915.490#ixzz2HCAKOdtB

Aka;Geçenlerde,Zaloğlu ile görüştük.Su tesisatında plastik hortum kullanmış,ek yerlerini de kelepce ile sıkmış.Plastik hortum yazın sıcağında yumuşar kışın soğuğunda,kırılganlaşır.Sıkan kelepce buna ayak uyduramadığında sızmalar olur.
Yukardaki açıklama da geçen;Bezli hortum,tesisat plastik boru,vs
Yapılacak işlem;bu işde yarım parmak PPRC (Ticari adı) ısı ile kaynak edilebilen temiz su boru kullanılmalıdır.
Bu borulara uygun;dirsek,manşon,Te,gibi malzemeler dışında,musluk ve diğer aparatlar en küçük hırdavatcıdan temin edilebilir.Doğal olarak bu işlem için birde ısı kaynak makinası gereklidir.

Sızdırmaz,eksi derecelere dayanır,donmaz,iyi yapılan kaynak sonucunda ilerde sızdırma yapmaz.

Tüm Dostlara selam olsun.

Abi güzel bilgiler emeğine sağlık,Yanlız izolasyonda taş yünün,den şaşmam tabi bulunduğu yerde bulabilenler icin.
Su tesisatı konusunda esnemeler acısından bez hortum cok mantıklı ( Evet kelepce olayı da doğru fakat son sıkmadan sonraki bir diş sıcak soğuk hava durumlarında cözüm olur sanıyorum ) saygılar

TUGAY58' Alıntı:
Abi güzel bilgiler emeğine sağlık,Yanlız izolasyonda taş yünün,den şaşmam tabi bulunduğu yerde bulabilenler icin.
Su tesisatı konusunda esnemeler acısından bez hortum cok mantıklı ( Evet kelepce olayı da doğru fakat son sıkmadan sonraki bir diş sıcak soğuk hava durumlarında cözüm olur sanıyorum ) saygılar

Taş yünü ve izocamı her yerde bulmak mümkün,siz bilirsiniz!
Karavanda yada oturduğumuz evde esneme;kaza ya da deprem de olur.
Karavanda her sistem sabit yapılmalıdır.Serbest olan yanlızca içinde ki insan ve diğer canlılardır.
Açık yazayım;BEZ HORTUM önerisini anlayamadım.Bildiğim kadarı ile bez hortum tanımı itfaiye hortumudur.
Bezli hortum kastediliyorsa;arakatmanları arasında ip dokuma olanlardır.Bunların kesiti;Plastik+ip örgü+plastik yada kaucuk+ip örgü+kauçuk olarak üretilirler.
Bunu içinden alınan su lastik ve kauçuk kokar,bırakın banyo yapmayı bulaşık bile yıkanmaz.
Sağlık ve sağlamlık açısından çağdaş içme su borusu olan PPRC yi ısrarla öneririm.
İster kabul edin ya da etmeyin.Sağlık sizin sağlığınız!

airboat' Alıntı:
Taş yünü ve izocamı her yerde bulmak mümkün,siz bilirsiniz!
Karavanda yada oturduğumuz evde esneme;kaza ya da deprem de olur.
Karavanda her sistem sabit yapılmalıdır.Serbest olan yanlızca içinde ki insan ve diğer canlılardır.
Açık yazayım;BEZ HORTUM önerisini anlayamadım.Bildiğim kadarı ile bez hortum tanımı itfaiye hortumudur.
Bezli hortum kastediliyorsa;arakatmanları arasında ip dokuma olanlardır.Bunların kesiti;Plastik+ip örgü+plastik yada kaucuk+ip örgü+kauçuk olarak üretilirler.
Bunu içinden alınan su lastik ve kauçuk kokar,bırakın banyo yapmayı bulaşık bile yıkanmaz.
Sağlık ve sağlamlık açısından çağdaş içme su borusu olan PPRC yi ısrarla öneririm.
İster kabul edin ya da etmeyin.Sağlık sizin sağlığınız!
Doğru algıladınız.İpli plastik.PPRC yi biraz açarmısınız?.Neden olmasın? Kaynaklı Hortum mudur.Kangal ve yeşil veya mavi renkte olan.Normal plastik dirseklerle kullanılabilir mi.Kaynak makinem var.İşçiliği önemli değil.Sayfanızın yapım aşamalarına bakacağım.Selamlar.

Abi Adil öğretmenim Simav,da taş yünü bulamadı.
Su tesisatında dediğiniz gibi hortumlar cok farklı benim kasdettiğim basınca oldukca dayanıklı ici ağ gibi örgülü hortumlar.
Koku konusunda Kemal abiden bilgi almakda fayda var kanısındayım.Saygılarımla

Öğretmenim,Aşağıda kısıtlı yanıt verdim.
Ekde görseli var,Çağdaş temizsu(içilebilir)borusu,iyi kaynak yapıldığında(Akması yok,kokması yok)
Galvanizli su borusundan daha sağlam ve esnek vede sağlıklı,
En büyük üreticisi Fırat Boru.
Boru ve fittigs görseli ekte.
Kolay gelsin.

Yapılacak işlem;bu işde yarım parmak PPRC (Ticari adı) ısı ile kaynak edilebilen temiz su boru kullanılmalıdır.
Bu borulara uygun;dirsek,manşon,Te,gibi malzemeler dışında,musluk ve diğer aparatlar en küçük hırdavatcıdan temin edilebilir.Doğal olarak bu işlem için birde ısı kaynak makinası gereklidir.
Sızdırmaz,eksi derecelere dayanır,donmaz,iyi yapılan kaynak sonucunda ilerde sızdırma yapmaz.

Ekli dosyalar

• PPRC BORU.doc
    37 KB · Görüntüleme: 136

Adil Abi kolay gelsin.İlgiyle takip ediyorum.
İzmirden selamlar
Burak Yalçın

airboat' Alıntı:
Öğretmenim,Aşağıda kısıtlı yanıt verdim.
Ekde görseli var,Çağdaş temizsu(içilebilir)borusu,iyi kaynak yapıldığında(Akması yok,kokması yok)
Galvanizli su borusundan daha sağlam ve esnek vede sağlıklı,
En büyük üreticisi Fırat Boru.
Boru ve fittigs görseli ekte.
Kolay gelsin.

Öğretmenim onu anladım,bildiğim malzeme.Sayfana girdim,Siz de izalasyon olarak benim gibi folyalı izocam döşemişsiniz.İzocam da, kullanma açısından bir sıkıntı mı var? Selamlar.

airboat' Alıntı:
Öğretmenim,Bu gün işlenen konular içinden bazı seçmeler yaptım.Bilebildiğim kadarıyla açıklamaya çalışayım.

"izoleden sonra kaplama ağacını yapıştırmadan önce tamamını kapatacak şekilde naylon çekmelisin,"
Read more: http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=91915.490#ixzz2HC7s1I4K

Aka;Folyolu izocam döşendiğine göre tekrar naylonla tümünün tekrar kaplanması;Katlar arasında havanın ve nemin yoğunlaşması sonucunda terleme meydana gelecektir.Bu terleme zamanla sac üzerinde paslanmaya ve çürümeye neden olur.Bırakalım biraz hava akışkanlığı olsun.

mümkünse tesisatın tamamını bu hortumdan çekmek sadece armatür bağlantılarına yakın plastik boruya dönmek en hayırlısı.
Read more: http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=91915.490#ixzz2HC8SS738

Aka,Yukardaki tanımlamar eksik yada yanlış gibi.

Öğretmenim izolasyonda kesinlikle ama kesinlikle Taş yünü derim
Read more: http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=91915.490#ixzz2HC9Cncgo

Tugay;Taş yünü ile İzocamın yalıtım değerleri ve yanma değerleri hemen hemen aynı.İşlem yapılırken,İzocamın tozundan sakınmak gerekir.Tüm boşlukları ve gizli bölmeleri vede derin yerleri İzocamla doldurmanız daha kolaydır.Taşyününün kalınlığı aynı olup izocam ölçülmüş kalınığının 4 katı -25mm ambalajında alınan izocam paket açıldığında 100mm olmaktadır.

Öncelikle izocam zaten ses yalıtımıda yapıyor, süngere neden gerek duydun
Read more: http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=91915.490#ixzz2HC9uGA5y

Aka;bu konuda haklısın ama alınmış onuda zemin döşemesinde şilte olarak kullanılır.

"Hortum meselesine gelince, tam emin değilim fakat sanıyorum kutur yarım parmak olacak, bezli, dahada kısa yönten 20lik tesisat plastik borudan küçük bir parça al , hortuma tatlı sıkı, yada ısıtmadan sıkı geçecek gibi bir hortum olmalı,"
Read more: http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=91915.490#ixzz2HCAKOdtB

Aka;Geçenlerde,Zaloğlu ile görüştük.Su tesisatında plastik hortum kullanmış,ek yerlerini de kelepce ile sıkmış.Plastik hortum yazın sıcağında yumuşar kışın soğuğunda,kırılganlaşır.Sıkan kelepce buna ayak uyduramadığında sızmalar olur.
Yukardaki açıklama da geçen;Bezli hortum,tesisat plastik boru,vs

Tüm Dostlara selam olsun.

Öğretmenim;
Alıntı yapmış olduğum ileti içinde,sonradan yazdığım iletiler için de tereddüt edilen;Tesisat,yalıtım konularında bildiklerimi ve yaptıklarımı açıklamaya çalıştım.
Herhalde dikkatinizden kaçtı,hiçbir iletide Folyolu izocam kullandığınızı eleştirmedim.üstelik taşyününe göre işciliğinin daha kolay olduğunu belirttim.
Her yerde bulunabilir demem Taş yünü için Tugay'a yanıtımdı."Adil hocam Simav'da bulamadı,o yüzden izocam kullanmak zorunda kaldı,"anlamı doğdu galiba.
Şu ana kadar;gerek boru ve hortumlar ile yalıtım konusunda yaptığımı,bildiğimi aktardım.
İsteyen istediğini kullanır,kimse kimseyi zorlayamaz!
Yazılan iletiler anlatılanlar tam okunup hazmedilmeden sorulan sorular aynı yerde dönmek gibi olur.

Hımm, izoleden sonra, ama izole taş yada cam yünü kullanılırsa, naylon kaplamanın amacı, titreşimlerden toz halinde havaya yayılan izolasyon malzemelerini hem solumamak, hemde her yolculukta kaşıntı yapmaması için di, benim araçta zaten herşey bohça şeklinde, böyle bir sorunum yok, ama işe başlamadan önce halihazırda kullanılan bir karavan sahibinin kendi karavanından verdiği örnek ile tavsiyesi idi, " sırf bu yüzden aracımı satıyorum " demişti.
Hortum meselesine gelince, karadeniz gezimden sonra, banyo altından ve lpg kapağı içinden, alakasız yerlerden su göllenmeye başladı, arızayı kolay bulamadım, fakat sorun pprc boruların dirsek bağlantılarından çıktı, hatta yol boyunca hidroforu kapalı tutup sadece kullanılacağı zaman açıyorduk, ve tamir olayıda farklı tabiki, yeni dirsek koymak istediğinizde eski dirseği tamiz yerine kadar kesmek lazım, bu durumdada boru boyu kısalıyor, ve bazı dar yerlere makinayı sokamıyorsunuz, sonuç, avrupalı bir kaç karavanda hortum kullanıldğını görünce bende kolayca onardım,
Şimdi hocanın dediği gibi, soğukta kırılganlaşırmı bilmiyorum, malum biz burada o kadar soğuk görmüyoruz, ama sen tesisatı araç dışından çekeceğini söylüyorsun, dışarı mekanlarda don olduğunda pprc borularında patladığını biliyorum. ve hocada bir bilen olarak yazdığına göre bir bildiği vardır diyorum,

Cam yünü ile taş yünü arasındaki fark, max ısı değerleri aynı sayılır, zaten aracta onarım hali hariç max değerlerin yarısı kadar bile ısıya maruz kalacaklarsa sizlere " boşverin cana geleceğine mala gelsin " denir. sanırım ne demek istediğim anlaşıldı. şöyle bir fark var, kalınlık farkı olabiliyor, cam yünü üzerine baskı uygulandığında ezilip oranın kalınlığına kendini uydururken taş yünü bu baskıyı pek tınlamıyor, cam yünü bombeli alanları rahat dönerken taş yünü genelde plaka formunu korumaya çalışıyor. diğer açıdan ikiside aynı.

Sonuçta, boru konusunda Hoca kadar deneyimim yok, kendi sistemimi anlattıö, hocayla mutabakat doğru olur.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,788
Kayıtlı Üye Sayımız
166,603
Kaydolan Son Üyemiz
anadolulucahil

SON KONULAR

Geri